Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Στρατηγός, εν «αποστρατεία»

Ίσως το πιο «δύσκολο» κείμενο που έχω γράψει μέχρι τώρα. Και αυτό γιατί θα αναγκαστώ να παραθέσω τι έχουν δηλώσει «σημαιοφόροι» του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ. Οι παλαίμαχοι για κάθε σύλλογο αποτελούν την ζωντανή ιστορία του. Έχω μιλήσει με αρκετούς, από μικρά αθλήματα. Είναι τιμή για κάθε ομάδα να έχει στην διοίκηση, η σε καίρια πόστα παλαίμαχους αθλητές που αγαπάνε τον σύλλογο. Άλλο βέβαια η συνεισφορά τους στον σύλλογο ως παίχτες η προπονητές, άλλο οι δηλώσεις που «ανεβαίνουν» πάντα σε καίρια χρονικά σημεία και σε μέσα ενημέρωσης που προκαλούν ... εντύπωση! 


Τελευταίο «κρούσμα» οι δηλώσεις του στρατηγού του Παναθηναϊκού, στην εφημερίδα «Φως» και κατά συνέπεια στα μμε. Μάλιστα μετά από έναν αγώνα που μας κόστισε το πρωτάθλημα, με την ομάδα να είναι γεμάτη κρούσματα κορονοϊού και να μην έχει εμφανώς δυνάμεις και αντοχές. Προφανώς «φιλικό» θεωρείται επειδή δεν έπεσαν κλωτσιές. Στον συγκεκριμένο αγώνα έγιναν 20 φάουλ δόθηκαν 5 κίτρινες, 1 κόκκινη, είχαμε από ένα δοκάρι και ένα πέναλτυ που δεν δόθηκε και στέρησε τον τίτλο στο τριφύλλι. Στον αγώνα οσφπ - αεκ στα πλέι - οφ (1-3) έγιναν 24 φάουλ και δόθηκαν μόλις 4 κίτρινες κάρτες! Μάλλον δεν ήταν «φιλικό» τότε, σωστά στρατηγέ?

Ο Μίμης Δομάζος ήταν στρατηγός στο γήπεδο. Μοναδικός παίχτης, μεγάλη προσωπικότητα, ο κορυφαιος ποδοσφαιριστης του συλλογου και ενας εκ των κορυφαιων, αν οχι ο κορυφαιος Ελληνας ποδοσφαιριστης ολων των εποχων. Μεχρι τα 40 που σταματησε, ηταν ακομα «αερινος».

Αποτέλεσμα εικόνας για δομαζος υπερ βαρδινογιαννη

Καπου εδώ σταματάει ο ποδοσφαιριστής Δομάζος και αρχίζει ο «παλαίμαχος» Δομάζος. Σαν παλαίμαχος η συμπεριφορά του, είναι αντιστρόφως ανάλογης της ποδοσφαιρικής προσφοράς. Συνήθως οι δηλώσεις του αφορούν ήττες του Παναθηναϊκού, πολύ σπάνια εμφανίζεται σε θριάμβους. Προερχόμενος από το ποδόσφαιρο και το πρωτάθλημα των δεκαετιών 60 και 70, που όλα ήταν διαφορετικά και δεν ήταν επαγγελματικό το άθλημα, χωρίς τηλεοτπικά συμβόλαια, χωρίς χρυσοφόρους ομίλους, χωρίς πολλά από τα τωρινά ... μεινοεκτήματα, ο στρατηγός επιμένει να συγκρίνει την τότε εποχή, με την τωρινή. Μία άτοπη σύγκριση και μία διαρκής κατάσταση στην οποία οι τωρινές γενιές είναι μόνιμα υποτιμημένες επειδή δεν κατάφεραν οτι κάποιοι άλλοι δεκαετίες πριν.

Αποτέλεσμα εικόνας για δομαζος υπερ βαρδινογιαννη
 
Οι δηλώσεις του σπάνια εγκωμιάζουν τον Παναθηναϊκό και ακόμα σπανιότερα αναφέρονται στην παράγκα που ζούμε από το 1996 μέχρι και σήμερα. Απορίας άξιον, πραγματικά...  Αρκετές από τις δηλώσεις του, είναι πραγματικά .... μαργαριτάρια!!!

«Ο Μιραλάς θα κανει την διαφορά» δήλωνε τον Ιανουάριο του 2018. Ο Μιραλάς ήρθε τον Ιανουάριο του 18 στον γαύρο  και έκανε τόση διαφορά ώστε αγωνίστηκε μόλις σε 13 αγώνες πετυχαίνοντας μόλις ... 2 γκολ (με την Καβαλα και τον Πλατανιά)! Φυσικά έκανε τόση διαφορά που το καλοκαίρι ... χαιρέτησε... Το οτι δεν ασχολείται με τον Παναθηναϊκό, το εκλαμβάνουμε όπως επιθυμούμε. 


Καλύτερος παίχτης ο Μιραλάς, άξια πρώτος ο Οσφπ, δεν ασχολούμαι με τον Παναθηναϊκό γιατί δεν δέχτηκαν το σχεδιο μου και διάφορα άλλα «μαργαριτάρια».


Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό καθώς οι «πράσινοι» παλαίμαχοι βρίσκουν πιο εύκολα βήμα σε ερυθρόλευκες εφημερίδες, παρά στην μοναδική «πράσινη» έντυπη φωνή. Είναι απορίας άξιον, καθώς σπάνια έχουμε δει στην «Πράσινη» δηλώσεις «κόκκινων» παλαιμάχων. Δεν συνηθίζεται δλδ η «ανταλλαγή» σε παλαίμαχους. Ούτε στην «Ωρα για σπορ» έχουμε δει «κόκκινους» παλαίμαχους να εκθειάζουν την ομάδα της Αεκ.

Αντιμετώπιζε συνήθως τους νέους ποδοσφαιριστές ως παιδιά που προσπαθούν να κάνουν κάτι και αυτά, αλλά όταν το έκαναν (ευρωπαικο 2004, μουντιαλ 2010) δεν φάνηκε να συμμερίζεται την επιτυχία αυτή (Σεπτέμβριος 2002). «Παιδεύονται» να γράψουν την δική τους ιστορία...

(8-9-02)

Θετικός για τον Αλαφουζο (Σεπτέμβριος 2017)


Αρνητικος για τον Αλαφουζο




Άλλοτε υπέρ της διοίκησης Βαρδινογιάννη (1999).

(7-8-99)

Άλλοτε εναντίον της διοίκησης Βαρδινογιάννη (2011).

(16-5-11)

 Άλλοτε υπέρ της διοίκησης Πατέρα, άλλοτε εναντίον της.

(23-12-10)

Υπέρμαχος του Τσάκα και του πρίγκηπα από το Ζεφύρι.



Το να σε φιλοξενει το Φως μαζι με εναν καθηγητή-πανεπιστημίου και συγγραφέα του βιβλου «45 χρονια βαζω γκολ στον βαζελο» δεν είναι και ιδιαίτερα τιμητικό.


Ούτε είναι τιμητικό να μην παραδέχεσαι οτι μας σφάζει η διαιτησία στα ντέρμπυ με τον οσφπ. Την δεκαετία του 60 και του 70, ΔΕΝ υπήρχε «παράγκα».

(9-11-12)

Ο χαρακτήρας Δομάζος είναι διαφορετικός από τον ποδοσφαιριστή Δομάζο. Ο εγωισμός είναι καλός, ο αγωνιστικός εγωισμός ακόμα καλύτερος, ο υπέρμετρος εγωισμός όμως είναι λάθος. Ακόμα και αν είσαι ο Δομάζος.


Φυσικά ελάχιστοι θυμούνται την περίφημη συνέντευξη όταν είχε πάρει μεταγραφή στην Αεκ. Το οτι ήταν οπαδος του γαυρος μικρος είναι γνωστό, αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι οτι προτίμησε την Αεκ από τον γαυρο την τελευταία στιγμή. Μαλιστα την αποφαση να παιξει στην αεκ την χαρακτηρισε ΩΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ. 



Ακόμα λιγότεροι θυμούνται την συνέντευξη στην Απογευματινή

(23-1-76)

Η στην Αθλητική Ηχώ το 1959, όταν ήταν 17 ετών. Ετσι ισως εξηγειται και η δηλωση «για την πιο σωστη κινηση της καριερας του».


Η τους τσακωμούς με Μπόμπεκ, με Πούσκας, με Νικολαιδη, Μαντζαβελάκη, την απόφαση να πάει στην αεκ που την χαρακτήρισε «την καλύτερη κίνηση που έχει κάνει στην ζωή του». Το οτι δεν έχουν δημοσιευτεί ξανά όλα αυτά τα στοιχεία δεν σημαίνει οτι δεν υπήρξαν. Θυμομαστε, αλλα σεβομαστε και περιμενουμε να φανουν ολοι οι παλαιμαχοι ανταξιοι της κληρονομιας τους. Ολοι σεβόμαστε την προσφορά του, αλλά είναι καιρός και ο ίδιος να σεβαστεί τον σύλλογο που τον ανέδειξε και πάνω απ όλα τον ιδιο του τον εαυτό.

Γενικά σαν παλαίμαχοι θα έπρεπε να έχετε καλύτερη αντίληψη σε ποιές εφημερίδες μιλάτε και τι θέσεις εκφράζετε ακριβώς. Η έννοια «προπαγάνδα» μάλλον σας είναι άγνωστη καθώς οι ερωτήσεις που σας κάνουν είναι τέτοιες που οποιαδήποτε απάντηση και να δώσετε άθελα σας, είναι εναντίον του συλλόγου. Δεν σας καλούν επειδή σας σέβονται, η σας υπολογίζουν.


Καλό θα είναι να αναλογιστείτε ΠΡΩΤΑ εσείς ΤΙ ΜΕΓΕΘΟΣ είστε για τον σύλλογο. Είστε η ζωντανή ιστορία και πρέπει να συμπεριφέρεστε έτσι. Μην σκέφτεστε την προσωπική προβολή, οτι θα «παίξετε» σε ένα εξώφυλλο. Η δημοσιότητα σας προσφέρεται ως αντάλλαγμα και μόνο ως αυτό.

Δεν σας αναφέρουν ΠΟΤΕ ως άτομα, πάντα ως ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Έμμεσα είναι σαν να υποδηλώνετε οτι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός δέχεται την άποψη σας. Είστε «εκπρόσωποι» του Παναθηναϊκού και ας μην το φαντάζεστε. Αυτό θα προκαλέσει ΔΙΧΟΝΟΙΑ στους φιλάθλους της ομάδας όταν οι ίδιοι βλέπουν σημεία και τέρατα μπροστά τους και εσείς τα αγνοείτε η θυμάστε το ποδόσφαιρο του 60 και του 70 (προ 50 ετων).

Αν θέλετε να βοηθήσετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τον σύλλογο τώρα είναι η ώρα. Με έργα. Όχι με λόγια και γκρίνιες. Και αυτος που βοηθαει με εργα, ΠΡΩΤΟΣ ξεκιναει το εργο. Ειναι το παραδειγμα για τους αλλους, ποσο μαλλον οταν ειναι το αγωνιστικο παραδειγμα για γενιες ποδοσφαιριστων.

Σχόλια

  1. O Δομάζος εμφανίζεται και στις επιτυχίες, απλά τότε δεν πουλάνε οι δηλώσεις του. Βέβαια όταν είχα πάρει τηλέφωνο έναν πολύ γνωστό παλαίμαχο της αεκ μετά από γκέλα της ομάδας του για συνέντευξη σχεδόν μου είπε να μην τον ξαναπάρω τηλ Ενώ ένας άλλος παλαίμαχος, μεγάλη μορφή, πάλι μετά από γκέλα της αεκ που τον πήρα τηλέφωνο, μου ζήτησε ευγαινικά να τον πάρω για συνέντευξη μετά από νίκη της αεκ γιατί μιλάει μόνο τότε και καλά κάνει. Αντίθετα οι δικοί μας παλαίμαχοι λένε με μεγάλη ευκολία πόσο καλύτερες είναι οι ομάδες που χάσαμε και όλα αυτά αμέσως μετά από ήττες που ενοχλούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ειπες ολα και με στοιχεία οπως παντοτε.... Ωραίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οτι σχολίασα δημόσια στο ημίχρονο ακριβώς αυτα είπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου