Υπομονή...

Το αφήγημα με τις βολές του Λεσόρ

«Τσουρέκια» μας τα έχουν κάνει οι γαύροι για τις βολές που κέρδισε πέρυσι ο Λεσόρ. Ο Γάλλος σέντερ απολύτως λογικά κέρδισε τόσα φάουλ και βολές. To παράδοξο του περσυνού Παναθηναϊκού, δεν είναι οι 6,5 βολές στην κανονική σεζόν του Ματίας, ούτε οι 10 στα πλέι οφ. Μία ομάδα επιλέγει που και πότε θα κάνει φάουλ.

   

Οι λογικές επιλογές, είναι κάτα πρώτον ο πιο άστοχος παίχτης του αντιπάλου και δευτερευόντως ο καλύτερος που δεν σταματιέται. Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού επέλεγαν ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ. Η διαφορά είναι οτι οι διαιτητές έδιναν τα φάουλ στον Λεσόρ (μέσος όρος σε όλη την περσυνή σεζόν τα 6,7 φάουλ), αλλά όχι στον Ναν (μέσος όρος σε όλη την περσυνή σεζόν τα 2,6 φάουλ!!!). Ας δούμε γιατί πήρε τόσες βολές ο Ματίας.

1) Ο Λεσόρ έπαιζε 29 λεπτά μέσο όρο στην κανονική περίοδο (1ος σε χρόνο συμμετοχής), 34 λεπτά στα πλέι οφ (1ος σε χρόνο συμμετοχής) και σχεδόν 33 λεπτά στο Φ4 (1ος σε χρόνο συμμετοχής). Κάποιος ο οποίος παίζει τον περισσότερο χρόνο, είναι λογικό να κερδίζει και αρκετές βολές. Αν τις κέρδιζε ο Κώστας που πάιζουν στην ίδια θέση αλλά έπαιζε 6 και 7 λεπτά, θα ήταν όντως παράδοξο. Δύο λεπτά λιγότερα (27) στην ανονική περίοδο ως χρόνο συμμετοχής, είχε μέσο όρο ο Ναν. Δεν κέρδιζε όμως τις ίδιες βολές! Για την ακρίβεια, κέρδισε σχεδόν το 1/4 των βολών του Λεσόρ (!) δηλαδή μόλις ... 73 (!). Ο Λεσόρ εκτέλεσε συνολικά 327 σουτ (326 διποντα και 1 τριποντο), ενώ ο Ναν 471 σουτ (298 διποντα και 172 τρίποντα). Αλλά δεν εκτελούσε βολές!!! Φοβερό;

2) Ο Λεσόρ είναι άστοχος στις βολές. Στην κανονική περίοδο είχε ποσοστό 65%, το χειρότερο από όλους τους βασικούς παίχτες της 12αδας, χειρότερο ποσοστό ακόμα και από τον Μπλατσερόφσκι. Στην σειρά των πλει-οφ, ήταν με διαφορά πάλι ο χειρότερος με 41% από τους βασικούς της 10αδας. Η Μακάμπι εσκεμμένα τον «σημάδευε» με αποτέλεσμα να κερδίζει σχεδόν 10 φάουλ ανά αγώνα και άλλες τόσες βολές, αλλά με ποσοστό στο 40%, ο Παναθηναϊκός δεν είχε στην ουσία κάποιο όφελος. Εν ολίγοις η Μακάμπι έβγαινε κερδισμένη, αφού αντί να δεχτεί 15-16 πόντους από τον Λεσόρ σε 10 προσπάθειες και να κάνει φάουλ σε οποιονδήποτε άλλον παίχτη (πλην Γκραντ με 66%, όλοι οι άλλοι είχαν άνω του 83%), του έκαναν φάουλ και έβαζε 4 βολές από τις 10. Ο Λεσόρ στα πλει οφ κέρδισε τα τριπλάσια φάουλ (47) από τον Ναν (16) και εκτέλεσε τετραπλάσιες σχεδόν βολές (51 έναντι 14) ενώ έπαιξαν σχεδόν τον ίδιο χρόνο!!! Απίστευτο!!!

Το παράδοξο δεν είναι λοιπόν οτι κέρδιζε βολές ο άστοχος Λεσόρ, αλλά οτι ο εύστοχος στις βολές Κέντρικ Ναν (100% στο Φ4 και 98% στην κανονική) που έπαιρνε και τις περισσότερες προσπάθειες, κέρδιζε αρκετά λιγότερες βολές για τον χρόνο συμμετοχής του. Ο Ναν κέρδισε στην κανονική περίοδο 2 βολές ανά αγώνα, κέρδισε στα πλει οφ 3 βολές ανά αγώνα και στο Φ4 πάλι ... 2 βολές ανά αγώνα!!!

Ο Ναν με τα περισσότερα εκτελεσμένα 3π (173) της ομάδας και τα δεύτερα περισσότερα εκτελεσμένα 2π (298), ΔΕΝ κέρδιζε βολές!!! O Ναν με 16π μέσο όρο σε όλη την διοργάνωση, με 19π μέσο όρο στα πλει οφ και 17,5π στο Φ4, ΔΕΝ κέρδιζε βολές. Εκπληκτικό;

Σχόλια