Μέτρια εμφάνιση, δικαιολογημένα παράπονα...

Όλες οι προσπάθειες δεν έχουν πάντα αίσιο τέλος (1963 και 2024).

Όλες οι προσπάθειες δεν έχουν πάντα αίσιο τέλος. Οι κακές γλώσσες (δεν υιοθετούμε) λένε για πριμ στον άρη για να παίξει (αν και αδιάφορος) με πάθος εναντίον του μπαοκ, λένε για την πρόκριση στον τελικό επί της κούλας ως αντάλλαγμα για την τελευταία αγωνιστική αν χρειαστεί (επίσης δεν υιοθετούμε), για την εχμμμ σχεδόν μισάωρη καθυστέρηση στον μεταξύ τους αγώνα στο προποτζίδικο, λένε γενικώς. 

Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν άλλωστε τέτοια πράματα, στο άσπιλο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπότε ας ασχοληθούμε με αυτά που συνέβησαν στο μακρυνό 1963 και ο Παναθηναϊκός έχασε μέσα από τα χέρια του το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν.

Την 27η αγωνιστική είναι ο «τελικός» του πρωταθλήματος στην Φιλαδέλφεια. Η αεχ (68β) αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό (67β). Ο Παναθηναϊκός κερδίζει με 2-0 και περνάει στην κορυφή.

Η βαθμολογία έρχεται ξανά τούμπα.(Παο 70, αεχ 69). Την 28η αγωνιστική ο Παναθηναικός κερδίζει με 4-0 τον Ηρακλή και η χάρτινη φέρνει «Χ» με τον γαύρο (2-2). Πλέον αέρας 2 βαθμών για τον Παναθηναικό (73-71), ενώ οι εφημερίδες τον χρίζουν ήδη ... ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ. 

Την 29η αγωνιστική  (3/6/63) ο Παναθηναικός κερδίζει άνετα (3-0) την Προοδευτική και η χάρτινη 5-0 τον Ηρακλή στην άδεια (5χιλ) και απογοητευμένη Φιλαδέλφεια. Όμως...

Λίγο πιο πριν, την 25η αγωνιστική (29-4-63) ο Παναθηναικός ανεβαίνει στην Τούμπα. Ο διαιτητής αποβάλει ΑΝΑΙΤΙΑ τον Λουκανίδη διότι όπως γράφει ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΕ Ο ΧΑΣΙΩΤΗΣ του μπαοκ και ο ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ ΑΝΤΕΠΕΔΩΣΕ, αλλά δεν είχε πρόθεση. Ετσι γράφει στο φύλλο αγώνος ο διαιτητής. 

Βέβαια καποια στιγμή η ΕΠΟ πρέπει να επιβάλει ΠΟΙΝΗ στον Λουκανίδη. Θα τιμωρηθεί όπως ο Πολυχρονίου μέσα στην χρονιά δηλαδή ΚΑΘΟΛΟΥ, θα τιμωρηθεί με επιείκεια όπως περιγράφει στο φύλλο αγώνος ξεκάθαρα ο διαιτητής, η  θα πέσει η ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ στον καλύτερο παίχτη του  Παναθηναϊκού?

                            

Στις 7-5-1963 η ΕΠΟ μαθαίνουμε οτι θα τιμωρήσει με ΔΙΜΗΝΟ αποκλεισμό τον Λουκανίδη και στις 10/5 τον επικυρώνει. Γιατί δίμηνο θα αναρωτηθείτε, αφού το πρωτάθλημα λήγει στις 10/6/1963... Μα γιατί υπάρχει η πιθανότητα του μπαράζ καθώς οι ομάδες είναι στον πόντο!!!



Απομένει η 30η και τελευτάια αγωνιστική όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στο Φάληρο τον αδιάφορο και 5ο στην κατάταξη Εθνικό μέσα στο κατακαλόκαιρο. Θέλει μια ισοπαλία η νίκη και είναι επίσημα ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 1962-63.

Όμως... Εθνικός-Παναθηναικός 4-2. Η διακύμανση του σκορ. 1-0 ο Εθνικός , 1-1 ο Δομάζος, 2-1 ο Εθνικός, πολιορκία του Παναθηναικού 2-2, αλλά τελικά το 4-2 έβαλε τέλος στα πράσινα όνειρα. Η αεχ με τυχερό γκολ κερδίζει με την ψυχή στο στόμα (1-0) την Προοδευτική. 

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΧΡΥΣΗ. ΚΑΠΟΙΟΙ (οπαδοι της χάρτινης) ΔΙΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΟΧΙ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ. Οι παιχτες του Εθνικου με την ληξη αγκαλιάζονται απο τους οπαδούς της χάρτινης.

     

Και αίφνης. ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ. Άρα Μπαράζ... ΚΑΙ Ο ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ? ΝΑ Ο ΔΙΜΗΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ...ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΟΣ. 

Στις 23-6-63 το περίφημο μπαράζ ΑΕΚ -ΠΑΟ με τελικό σκορ 3-3. Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ήθελε νίκη προηγήθηκε 0-1, η Αεκ το γύρισε σε 3-1, με αντεπίθεση δαρκείας ο Παναθηναικός ισοφάρισε σε 3-3 και ο Πανάκης πέτυχε το 3-4 που του έδινε το πρωτάθλημα ΑΛΛΑ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΩΣ ΦΑΟΥΛ Η ΩΣ ΟΦΣΑΙΤ. 

                   

Ο Μπόμπεκ ειναι κατηγορηματικός. «Το ΓΚΟΛ είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟ, δεν υπάρχει κανένα ΦΑΟΥΛ. Μάλιστα ο διαιτητής περιμένει να καταλήξει η μπάλα στα δίχτυα για να σφυρίξει, και δεν σφυράει κάτι την στιγμή της διεκδίκησης». 

      

Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται φυσικά χωρίς τον Λουκανίδη και με τον Πιτυχούτη απροπόνητο να έχει μεταταθεί όλως τυχαίως λίγες μέρες πριν (22/6/63) ... στην γειτονική Αλεξανδρούπολη!!! 

                                                

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έχασε ένα πρωτάθλημα που δικαιούτο. Η υπόθεση δωροδοκίας ουδέποτε ερευνήθηκε και ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε κατάφορα. Και στην υπόθεση δωροδοκίας και στο μπαράζ. Όμως δεν πτοήθηκε και τα 2 επόμενα χρόνια (1964 και 1965) σήκωσε πάλι το πρωτάθλημα. 

Μία δεκαετία που βρήκε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή για 6 φορές (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969) και δυσαρεστημένο που έχασε όπως έχασε αυτό και το πρωτάθλημα του 1966. Τώρα «πανηγυρίζουμε» για 2 πρωταθλήματα σε 30 σχεδόν χρόνια και φοβόμαστε μην τα ... χάσουμε!!!

Σχόλια

  1. Άρα:
    1. Η ΑΕΚ είχε παράγκα στο ποδόσφαιρο το 1963
    2. Ο Εθνικός Πειραιώς ήταν δορυφόρος της ΑΕΚ το 1963

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με στοιχεία στο αποδεικνύει

      Διαγραφή
    2. Εννοείται ότι όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία κανείς δεν πρόκειται να τ' αμφισβητήσει.

      Διαγραφή
  2. Αναμνησεις απο την ηττα με τον Εθνικο το '63 Απο την στεναχωρια του εχασε την ζωη του ο πολυ καλος αρχιτεκτων Μωραιτης που ειχε φτιαξει την πρωτη μελετη και μακετα της λεωφορου με 45000 θεσεις τριοροφη κερκιδα με τα τοτε στανταρ.στο ημιχρονο μου ειπε πως νοιωθει αδιαθεσια και θα φυγει του ειπα να τον συνοδευσω αλλα μου απαντησεω "οχι αδιαθεσια ειναι θα περασει μη χασεις το ματς" Οταν γυρισα στο σπιτι (ειμαστε γειτονες) ειχε πεθανει απο καρδιακο επεισοδιο.Αυτα προς τιμη ενος αγνου Παναθηναικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και η Κούλα έχει κάνει τα δικά της. Ομοίως και ο Μπάοκ. Αλλά σε σχέση με αυτά που έχει κάνει ο Gayρος είναι άγιοι. Οι παράγκες Πράκτορα , Φαταούλ κ.λπ. δεν συγκρίνονται με τίποτα. Αν οι παράγκες του Θρήνου ήταν σαν αυτές της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ , ο ΠΑΟ θα είχε πάρει τουλάχιστον 10 πρωταθλήματα τις περιόδους 1997 - 2003, 2005 - 2009 και 2011 - 2017.
    Αν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ χρησιμοποιούσαν τα μέσα του ΟΣΦΠ , ο τελευταίος ποτέ δεν θα είχε πάρει τα πρωταθλήματα 2020, 2021 και 2022.

    Υ.Γ. Κε Vlachos , σας ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε αυτή την συγκινητική ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου