Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

To Boston Garden του Αμαρουσίου!

H παραχώρηση του κλειστού Οακα στον Παναθηναϊκό, είναι το ευχάριστο νέο της εβδομάδας. Αναμενόμενο ντιλ εδώ και χρόνια (2017), απλά oι υπογραφές έπεσαν μόλις χτες. O χρόνος ανακοίνωσής της, δεν μας απασχολεί. Win-win κατάσταση για την κυβέρνηση καθώς η αεκ έχει ήδη φύγει, όπως και για τον Παναθηναϊκό που θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο γήπεδο που έχει αγωνιστεί τα περισσότερα χρόνια και έχει συνδυάσει με αυτό σχεδόν όλες τις ευρωπαικές του επιτυχίες.  

Τι σημαίνει αυτό με οικονομικούς όρους. Σημαίνει οτι θα έχουμε σίγουρα περισσότερα έσοδα από τα υπάρχοντα, αφού είμαστε πλέον στην κατηγορία έσοδα-έξοδα. Θα είναι αρκετά ώστε να ξαναγίνει ο Παναθηναϊκός ομάδα Φ4;

Όχι, εξάλλου οι ομάδες του Παναθηναϊκού των 6 ευρωπαϊκών και των 10 Φ4, ΔΕΝ βασίστηκαν ΠΟΤΕ σε τέτοια είδους έσοδα. Ούτε η Γλυφάδα, ούτε το Οακα θα μπορούσαν να φέρουν 20εκ έσοδα. Η τωρινή Euroleague εξάλλου, απαιτεί μπάτζετ άνω των 20εκ για πλεονέκτημα έδρας στον δρόμο προς το Φ4. Αν τοποθετηθούν 3-4 μαγαζιά, 5 σουίτες και 2 εστιατόρια, σίγουρα δεν θα εκτοξευτούμε.

Είναι όμως βέβαιο οτι θα έχουμε περισσότερα έσοδα από τα τωρινά. Η επένδυση των 3εκ σε βάθος 12 ετών, δεν τρομάζει οικονομικά. Οι εμπορικές χρήσεις με το νέο φορμάτ της Euroleague (17 αγώνες εγγυημένοι εντός έδρας - 20 με τα πλει οφ και με προσέλευση σχεδόν 10χιλ μέσο όρο ανά αγώνα), σίγουρα θα κάνουν επενδυτές να το σκεφτούν.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε, οτι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξ αρχής ήταν ο ΔΓ και η ομάδα του. Ο οποίος ναι μεν έχει ως μεγαλύτερο εχθρό τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά ως διαπραγματευτής (κρίνοντας και από τις συζητήσεις για Ελαιώνα - Alive - Oaka) χαρακτηρίζεται μάλλον «σκληρός». Κρίνοντας (χωρίς να έχουμε δει τις τελικές συμβάσεις) τους όρους που έγιναν γνωστοί, η ΚΑΕ κερδίζει χωρίς να χάσει το παραμικρό. 

Εξαιρετικοί όροι (μένει βέβαια να τους δούμε και επίσημα), εν αντιθέσει με τους όρους του Ελαιώνα. Πιθανότατα η ονοματοδοσία θα περιέλθει όλη σε μας, το ίδιο και τα έσοδα από το πάρκινγκ, τα εισιτήρια, οι σουίτες, ενώ τα έσοδα των εμπορικών χρήσεων θα είναι κατανεμημένα σε ποσοστό 70-30 (με το 70% να πηγαίνει στο τριφύλλι) σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

Οι όροι στον Ελαιώνα στο εμπορικό κομμάτι ήταν δυσμενείς για τον Παναθηναϊκό και πλέον έχουμε ένα δεδομένο στο τι μπορεί να πετύχει κάποιος αν απλά δεν λέει «ΝΑΙ» σε όλα. Η σύγκριση των όρων είναι προφανής, όπως και τα ανταλλάγματα. Ο Γιαννακόπουλος δεν έδωσε καμία Βιανεξ στο κράτος. Και πήρε καλύτερους όρους χρήσης για 49 χρόνια.

Υπενθυμίζουμε τους εμπορικούς όρους του Ελαιώνα (μαζί με την παραχώρηση της Λεωφόρου)

Στον Δημο το 90% μαγαζιων και το 10% απο την μπουτικ.

Στον Δημο το 50% απο κάθε ΜΗ αθλητική εκδήλωση (πχ συναυλιες-εκδηλωσεις)

Στον Δήμο 145.000 ετησιως απο τις σουιτες

Στον Δημο το 15% των διαφημίσεων εντός αγωνιστικού χώρου για 50 χρόνια

Στον Δημο το 20% της ονοματοδοσιας για 10 ετη κ το 15% τα υπόλοιπα

Στον Δημο το 15% των ακαθαριστων επι των εισιτηριων για 50 χρόνια (μετα τα πρωτα 49, στην αρχη ηταν για 15!)

Σχόλια

  1. Καλημέρα, η εικόνα που έχω προσπαθώντας να αλλιευσω πληροφορίες για τα έσοδα του μπασκετικόυ ΠΑΟ είναι 3500000 εκ από το συμβόλαιο νοβα ευρώλίγκα, 900 χιλιάρικα από ερτ για ελληνικό πρωτάθλημα, 2,300.000 από την κυρία χορηγία της φανέλας από τον οπαπ, 2.000.000 από υπόλοιπες χορηγίες και διαφημίσεις γηπέδου, 37.000 για κάθε νίκη στην κανονική περίοδο της ευρώλίγκα συν 120.000 για κάθε νίκη στ πλέι οφ. Μπόνους κατάκτησης θέσης ανάλογα σε ποια θέση θα τερματίσουμε, 1500.000 έσοδα από τη φορολογισή των στοιχηματικων, άσχετα που δεν τα πήρε φέτος, από το pao shop δεν ξέρω τι κερδίζει, επίσης υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δίνουν κάποια χρήματα αλλά ούτε κι αυτό το ποσό το γνωρίζω, όπως π. χ ο θεωδοροπουλος. Τα έσοδα από διάρκειας και απλά εισητηρια συν τις πολυθρόνες πριν τον κορονοιο κυμαίνονταν περίπου στα 8 εκ το χρόνο. Δεν ξέρω αν έχω σημαντική αποκλιση από την πραγματικότητα αλλά αν ισχύουν δεν είναι καθόλου μικρό το ποσό στη λογική των εσόδων εξόδων αν του χρόνου δεν υπάρξουν κλειστά γήπεδα λόγω κορονοιου και δημιουργηθεί ανταγωνιστικη ομαδα ώστε να υπάρξουν έσοδα από εισητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα. Λογικα ειναι λιγο λιγοτερα. Για παραδειγμα ακομα και 10χιλ διαρκειας με μεσο ορο τα 300-350ευρω, το συνολικο ποσο δεν ξεπερνα τα 3,5εκ. Για να εχεις 8εκ απο εισιτηρια καταλαβαινεις οτι σε καθε αγωνα θα επρεπε να κοβουμε 15χιλ, κατι που δεν συνεβη ουτε σε ολους τους αγωνες ευρωλιγκας, ουτε φυσικα σε αυτους του εσακε σε καμια χρονια που θυμαμαι. Και αυτα τα διαρκειας μια χρονια τα φτασαμε. Γενικα, οτι εσοδα παραπανω βρουμε ειναι ευπροσδεκτα απο την στιγμη που δεν δινουμε τιποτα ιδιαιτερο. Καλοδεχουμενα, απλα πιστευω οτι δεν θα βρουμε 7-8εκ απο σουιτες κ εστιατορια. Φετος μας ελεγαν για εσοδα εξοδα = 5μισηεκ αγωνιστικο μπαζτετ κ 8-8μιση τελικο με εφοριες εξοδα ολα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου