Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Το φινάλε της σεζόν 1959-60

Το πρώτο πρωτάθλημα της Α Εθνικής βάφτηκε πράσινο. Όπως θα έπρεπε να έχουν βαφτεί τα περισσότερα άλλωστε. Αυτό όμως ήταν από τα πιο συναρπαστικά. Το τελειώμα του πρωταθλήματος είχε τον Παναθηναϊκό στην 2η θέση, μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Τότε που η Αεκ έχασε από τον Πανιώνιο και ο Παναθηναϊκός έριξε μια μεγαλοπρεπή 4αρα στο λιμάνι. Έτσι Παναθηναϊκός και Αεκ ισοβάθμισαν και ο τίτλος κρίθηκε σε αγώνα μπαράζ. Ας δούμε τις τελευταίες αγωνιστικές.


Στο ξεκίνημα του Β γύρου, ο Παο φιλοξενείται από τον Παναιγιάλειο. Τρόπος του λέγειν το «φιλοξενείται». Το ξύλο που έριξαν οι γηπεδούχοι ήταν άνευ προηγουμένου. Μέχρι και τις φανέλες τους έβγαζαν για να μην τους καταλάβει ο ξένος διαιτητής και έριχναν ξύλο.


Στην συνέχεια το τριφύλλι θα υποδεχτεί την Α.Ε. Νίκαιας, θα την συντρίψει με 6-1 αλλά ακόμα και εδώ θα έχουμε ένα ακυρωμένο γκολ (καθ' όλα νόμιμο όμως) και μία άδικη αποβολή παίχτη του Παναθηναϊκού, γεγονός που έφερε τις πρώες αποδοκιμασίες ξένου διαιτητή στο πρωτάθλημα.


Προς το φινάλε του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται στο Φάληρο. Θα νικήσει τον Εθνικό, αλλά αίσθηση θα προκαλέσει η διαιτησία του Γιουγκοσλάβου Νεντελκόφσκι. Αφήνει τους παίχτες του Εθνικού να παίζουν «κατς» σε όλο τον αγώνα, αποβάλει σωστά τον Μουνδρέα που άφησε αναίσθητο (!) με χτύπημα τον Λινοξυλάκη, ενώ ακύρωσε και γκολ του Παναθηναϊκού ως επιθετικό φάουλ με το σκορ ήδη στο 0-2. 


Στο τέλος του αγώνα ο Κοζομπόλης του Εθνικού επιτίθεται σε αστυνομικούς και βρίζει τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Λουκά Πανουργιά, ενώ αστυνομικοί δεν αφήνουν και σπρώχνουν τον Μηγιάκη που μπήκε να προσφέρει πρώτες βοήθειες σε παίχτη του τριφυλλιού. Ο δε Ιταλός προπονητής του Εθνικού στο τέλος του αγώνα αντί να συμμαζέψει τους παίχτες του, συμπλέκεται με τον Νεμπίδη.

  
Ο Παναθηναϊκός αμέσως μετά αντιμετωπίζει την Δόξα και κερδίζει δύσκολα με 1-0 (στο 88ο λεπτό), σε έναν αγώνα με ... 40 σουτ! Θα κέρδιζε ευκολότερα αν δεν είχε 3 δοκάρια και αν ο διαιτητής μέτραγε το γκολ όταν ο τερματοφύλακας της Δόξας έπιασε την μπάλα μέσα από την γραμμή του τέρματος.



Μετά από αυτόν τον αγώνα, ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται στη Νέα Σμύρνη. Θα κερδίσει πάλι με 1-0 τον Πανιώνιο στο 90! Στον αγώνα έχουμε 3 ακυρωμένα γκολ (2 για τον Παναθηναϊκό και 1 για τον Πανιώνιο), χωρίς να είμαστε φυσικά βέβαιοι για το αν ήταν πραγματικά άκυρα.


Πριν την λήξη του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Προοδευτική για το Κύπελλο. Θα έρθει ισόπαλος 3-3 αλλά ... χρειάστηκε η βοήθεια του διαιτητή Αντζελίνι για αυτό. Ακύρωσε κανονικό γκολ ως οφσαιτ, ενώ δεν μέτρησε ακόμα ένα γκολ όταν η μπάλα είχε περάσει την γραμμή όπως υποστηρίζουν οι παίχτες του τριφυλλιού. Έχοντας έρθει 2 φορές ισόπαλος με την Προοδευτική (1-1 και 3-3) χρειάστηκε η κλήρωση και το στρίψιμο του νομίσματος για να περάσει ο Παναθηναϊκός στον τελικό. 


Ο Οσφπ ήταν εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος και έψαχνε μόνο την κατάκτηση του Κυπέλλου. Σαφώς και θα προτιμούσε για αντίπαλο την φιλική Προοδευτική, από τον Παναθηναϊκό με τον οποίο χρειάστηκε 2 αγώνες για να κατακτήσει το τρόπαιο.   



Την τελευταία αγωνιστική (24-7-60) θα περάσει επιβλητικά από το Φάληρο (1-4), ενώ η Αεκ που ήθελε απλά να μην χάσει από τον Πανιώνιο παίζοντας άθλια θα χάσει και οι 2 ομάδες θα οδηγηθούν σε μπαράζ. Κιτρινόμαυρα επιχειρήματα όπως οτι μας άφησε ο Οσφπ να κερδίσουμε, για να χάσουμε εμείς στον τελικό του Κυπέλλου είναι αστεία και άνευ λογικής. 


Για ποιό λόγο να μας «δώσει» το πρωτάθλημα, τότε γιατί να μην του «δώσουμε» το επόμενο πρωτάθλημα αν ήταν όλα τόσο απλά? Αν τα ειχαμε «συμφωνήσει» εδώ και καιρό, γιατί δεν αποκλειστήκαμε από το Κύπελλο (περάσαμε στο νόμισμα) για να έχει την ευκολότερη αντίπαλο στον τελικό ο οσφπ? Γιατί έφτασε μέχρι το 1966 για να σηκώσει πρωτάθλημα ο Οσφπ; Ο Οσφπ ήταν κακός, εμείς καλύτεροι τόσο απλά. Αφήνουμε τα σενάρια και συνεχίζουμε με την πραγματικότητα.

Το μπαράζ για τον τίτλο του Πρωταθλητή, θα διεξαχθεί στις 31-7-60 στο ... εξοχικό της εποχής, το Φάληρο. Ο Παναθηναϊκός θα σηκώσει το πρωτάθλημα εκεί - μετά την ξεγυρισμένη 4αρα που έριξε στον οσφπ -  νικώντας την Αεκ με 2-1 μπροστά σε 20.923 θεατές. Νίκησε ακόμα και τον διαιτητή τον Ελβετό Μελέ, που ήταν ένα κράμα Παπουτσέλη, Μπριάκου, Καλόπουλου και Παπαδάκου ταυτόχρονα. 

Ακόμα και η ΟΜΑΔΑ θα αναγκαστεί να γράψει το περίφημο «Η διαιτησία του, ήταν απαράδεκτα μεροληπτική και σε βάρος του Παναθηναϊκού. Αγχόνη θα ζητούσαν οι θερμόαιμοι για τον Έλληνα διαιτητή που θα έκανε τα λάθη του κυρίου Μελέ.»




Ένα πρωτάθλημα που βάφτηκε πράσινο κυριολεκτικά στο νήμα, με την ομάδα να αγωνίζεται μέχρι και τα τέλη Ιουλίου!!!

Σχόλια

  1. Το πρώτο πρωτάθλημα που έπαιξαν όλοι εναντίον όλων βάφτηκε πράσινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιουλιος μηνας στο μισο Καραισκακης με την μαντρα 18 χιλ. με ωτο ζορι κοπηκανω 20+χιλ. εισιτηρια Μεσα απο τις 1130 (το ματς αρχιζε 1730) με μια σακουλα λεμονια για να ζησουμε και χαρτια η' ταβλι 1200 δεν επεφτε ωμηλο κτος απο τ'αριθμημενα; 100% σιγουροι οτι θα τις πατησουμε τις χανουμισες
    και μεσα σ'ολ'αυτα στα πρωτα λεπτα μας ξερανε ο Αμπος μ'ενα γκολ Αλλα αυτη η τοτε ομαδα ηταν μεγαλη η βαση της μεγαλυτερης ομαδας 1960-65 που ειδαν τα Ελληνικα γηπεδα και με 23 γκολ του
    Πανακη και του παπαμανωλη τους καθαρισαμε σαν αυγο Μεγαλες στιγμες απο μια μεγαλη ομαδα
    που ηταν το θεμελιο του PANATHINAIKOS της Ευρωπης και του κοσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου