Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται...

Τι φιλικά, τι επίσημα!!!

Στις μέρες μας φαντάζει αδιανόητο ένα φιλικό μεταξύ των 2 αιωνίων. Λίγο παλιότερα όμως, όχι μόνο δεν «τρόμαζε» αυτή η σκέψη, αλλά απεναντίας ήταν μία καλή αφορμή για δυνατά τεστ και καλές εισπράξεις από «διψασμένους» οπαδούς. Ας δούμε κάποια αιώνια φιλικά και θα διαπιστώσουμε οτι και σε φιλικά και σε επίσημα ... τα ίδια γίνονταν!!!

Ένα από αυτά έγινε στις 10/9/1969. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον «αιώνιο» με 2-1, με την διαιτησία να εξοργίζει τα πλήθη.



Το γκολ του οσφπ θεωρείται αμφισβητούμενο ως οφσάιτ και αναγκάζεται μέχρι και ο Ασλανίδης να το ... παραδεχτεί. Η δε αποβολή του Δημητρίου, «τραβηγμένη» όπως διαβάζουμε, καθώς τιμωρήθηκαν με την ίδια ποινή θύτης και θύμα. Λεπτομέρεια οτι οι κάρτες μεταφέρονταν στα επίσημα και στην πρεμιέρα ο Παναθηναϊκός θα αγωνιζόταν χωρίς τον Δημητρίου. Κανένα «μαγικό» δεν έγινε, για να σβηστεί η ποινή.


Πέραν της άδικης αποβολής , άλλα μία παράβαση - ένα πέναλτυ εις βάρος του οσφπ, τι πρωτότυπο άλλωστε - γίνεται ... γαργάρα. Είτε φιλικά είτε επίσημα, κάποιες σταθερές παραμένουν εσαεί.


Μέχρι και ο αντικειμενικός και ουδέτερος Φουντουκίδης τα καταγράφει. Και μιλάμε πάντα για φιλικό.

Κερασάκι στην τούρτα, η δήλωση του - γνωστού για ερυθρόλευκα αισθήματα και δηλωμένου οπαδού του Ηρακλή - Ασλανίδη, ο οποίος προσπαθούσε να ... δικαιολογήσει το οφσαιτ-γκολ της αγαπημένης του ομάδας. Ούτε η άδικη αποβολή του Δημητρίου, ούτε το πέναλτυ που ... εξαφανίστηκε τον ένοιαξε. Λογικό, γνωρίζοντας ποιά ομάδα υποστήριζε από τις ... μεγάλες.


Αφήνοντας τα φιλικά της 7ετίας, πάμε λίγα χρόνια αργότερα. Το 1976 οι δύο αιώνιοι θα δώσουν δύο φιλικούς αγώνες μεταξύ τους, την 1η Σεπτεμβρίου και 10η Οκτωβρίου 1976. Στον πρώτο χρονικά αγώνα, τα δοκάρια (3) και η διατησία έσωσαν από συντριβή τον οσφπ. 


Ο οσφπ ανοίγει το σκορ με τον γνωστό τρόπο (όχι με γκολ-οφσαιτ, αλλά με πέναλτυ), αλλά ένα διπλό πέναλτυ του Παναθηναϊκού στην ίδια φάση (13ο λεπτό) εξαφανίζεται, ενώ άλλα δύο αργότερα (17ο και 42ο λεπτό) είναι απλά αναφορά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας. 


Μία τυπική αναφορά εφημερίδας σε ένα αιώνιο ντέρμπυ!!!


Η άτυπη «ρεβάνς» του 1-1, διεξήχθη στις 10 Οκτωβρίου 1976, όπου μέχρι και ο Νικολακόπουλος της εποχής (Θωμόπουλος)  γράφει για αδικία του Παναθηναϊκού στο 52ο λεπτό. Το τριφύλλι θα κερδίσει με γκολ του Βακάλη με 1-0, αλλά θα σταθούμε σε 2 φάσεις του αγώνα. 

Υπάρχει η φάση του 3ου λεπτού, η ανατροπή του Έλληνα Λοσάντα, η οποία δίνεται ως φάουλ έξω από την περιοχή. Δεν αγνοήθηκε όπως η περίπτωση του 52ου λεπτού (ανατροπή του Βάγγη από τον Λίόλιο), αλλά δόθηκε ως φάουλ και μάλιστα ούτε καν επί της γραμμής (όπως συνηθιζόταν τότε). 

Γνωρίζοντας τον τρόπο γραφής του κου Θωμόπουλου, μάλλον είχε δίκιο ο διαιτητής, που ΕΙΔΕ ανατροπή, προφανώς εκεί που έγινε. Βέβαια οι ανατροπές σε ακτίνα μισού η ενός μέτρου εκτός περιοχής ενίοτε δίνονται πέναλτυ για τους ερυθρόλευκους, αλλά αυτή εδώ ... την γλύτωσε

11-10-76

Το τέταρτο και τελευταίο φιλικό που κλείνει το άρθρο, έγινε στις 4 Ιανουαρίου του 1978. Ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει με 2-1, με τον οσφπ να προηγέιται ξανά με .... μαντέψτε!!! Με πέναλτυ!!! Εντάξει ήταν και λίγο οφσαιτ, αλλά πέναλτυ για τον οσφπ είναι must. Πρέπει να δοθεί όπως και να έχει. Δεύτερο (ακούσιο χέρι) πέναλτυ υπέρ του οσφπ δόθηκε στο 89ο λεπτό, μήπως γλυτώσει την ήττα, αλλά ο Βαλλιάνος απέκρουσε και το 2-1 παρέμεινε ως σκορ μέχρι την λήξη του αγώνα.

Σχόλια