Ο Σλούκας δεν πρέπει να βγαίνει ούτε για κατούρημα...

Ο εξυπνότερος - υπέρβαρος - του κόσμου!!!

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ακούσαμε και διαβάσαμε χτες από τον Ιαν Βουγιούκα. Τις λίγες φορές που έχουμε μιλήσει από κοντά, ήταν εντυπωσιακή η ψυχραιμία του ακόμα και αν μιλάγαμε για πλει-οφ Ευρωλίγκας. Ξεχώριζε πάντα για το μειδίαμα (κατι σαν βαριέμαι να χαμογελάσω) και την φιλική πάντα στάση του προς τον κόσμο. Πάντα δεκτικός να βγάλει φωτογραφίες η να μιλήσει.

Χτες ήταν λαλίστατος κάτι που μου έκανε προσωπικά εντύπωση. Εδω τον ρώταγες ποιά ομάδα προτιμάς για αντίπαλο στα πλει-οφ της Ευρωλίγκας και σήκωνε τους ώμους. «Όποια να είναι» ήταν η απάντηση. Ένας παίχτης τέτοιοας ιδιοσυγκρασίας είναι απορίας άξιον πως ήταν τόσο συγκεκριμένος και με τόση λεπτομέρεια, για αρκετά θέματα. Η γνώμη του πάντα σεβαστή καθώς ως αθλητής, πάντα γνωρίζει κάτι παραπάνω απο εμάς.

Εμείς πάλι ως οπαδοί πάντα θυμόμαστε κάτι παραπάνω απο αυτόν. Οπότε θα επισημάνουμε 3-4 στοιχεία.

1) Το να είσαι υπέρβαρος κατά 6-7 κιλά στο σύγχρονο μπάσκετ δεν είναι καλό. Δεν δείχνει επαγγελματισμό. Ναι τα 400γραμ, είναι υπερβολή. Τα 6-7 κιλά που είπε οτι έχασε, δεν δείχνουν «πειθαρχία». Λεπτομέρεια. Το ίδιο επισήμανε ο Πιτίνο τον Ιανουάριο του  2019 όταν ... πρωτογνωρίστηκε με τον Ιαν και τον εκθείαζε. «Ο εξυπνότερος παίχτης της ομάδας - και να βελτιώσει την φυσική του κατάσταση». Άρα ο Ιαν είχε θέματακι με την ... φυσική κατάσταση από τον Ιανουάριο του 2019 και όπως μας αποκάλυψε και ο Ιαν μέχρι και τώρα. Και όταν ο Πιτίνο έβλεπε κάτι καλό το παρουσιάζε «Ο ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ!!!»


2) Δημόσια εξέφρασε ο Πιτίνο το «Ιαν τρως» κατά το «Σουζυ τρως», δημόσια όμως ΕΚΘΕΙΑΖΕ τον Ιαν με χαρακτηρισμούς που θα ... κοκκίνιζε ο Καλάθης. Ο Πιτίνο έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας από την ελληνική μπασκετική κοινότητα. Μεγαλωμένος στο ΝΒΑ και στα Κολέγια, έχει διαφορετικό τρόπο έκφρασης, χιούμορ, επικοινωνίας. Πιθανότατα ΔΕΝ το έκανε με πρόθεση να «διαπομπεύσει» τον παίχτη, αλλά να κάνει ένα είδος χιούμορ με κάπου στο βάθος την προτροπή συνετισμού. Το πιο λογικο ως απάντηση είναι α) η συμμόρφωση του παίχτη β) μια αντίστοιχη «απάντηση» από τον παίχτη κάτι που έκανε και ο ίδιος!!!




3) Αν οι παίχτες δεν κατανοούν τα συστήματα και δεν βγαίνουν τα deflections ΠΟΥ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΠΕΡΥΣΙ, δλδ τα ιδια συστηματα (!) μάλλον δεν φταίει ο προπονητής, έτσι δεν είναι Ιαν? Τι εξωπραγματικό μπορεί να ζητήσει ένας προπονητής κολλεγιακού από 30χρονους παίχτες ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ?


4) Όπως φαίνεται από πέρυσι δεν πολυ-ταίριαξαν τα «χνώτα» του Πιτίνο με πολλούς παίχτες. Το συμβάν που περιγράφει ο Πιτίνο είναι ενδεικτικό. Αν αυτό φαινόταν στις προπονήσεις ή στην συμπεριφορά των παιχτών απέναντι του, τότε έπρεπε η ίδια η ομάδα σαν οργανισμός να αυτο-προστατευτεί ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΞΑΝΑ ο Πιτινο για την φετινή σεζόν.



5) Η παράγραφος αυτη ΔΕΝ αφορά τον Ιαν, αλλά με αφορμή την συνέντευξη μας ήρθαν στο μυαλό ... μνήμες.

Η κριτική και γενικά η ανάδειξη της μη επαγγελματικής συμπεριφοράς αθλητών, ενοχλεί κυρίως τους Έλληνες παίχτες. Από την εποχή του Γκμοχ, του Οσιμ, του Τεν Κάτε στο ποδόσφαιρο. Όταν ο παίχτης βλέπει οτι είναι σε θέση ισχυος απέναντι στον (κάθε) προπονητή που δεν ... χωνεύει, το αξιοποιεί. Σπάνια οι διοικήσεις πήραν το μέρος του προπονητή, στις πλείστες των περιπτώσεων αυτός πλήρωνε το μάρμαρο. Ο μόνος που λειτουργούσε διαφορετικά μέχρι πρότινος (Γκαλης-Πολίτης, Ντομινίκ-Μάλκοβιτς, Ζοτς - οποιων χρειαζοταν) ήταν ο μπασκετικός Παναθηναϊκός.

Η αλυσίδα είναι διοίκηση - προπονητής - παίχτες. Πρώτα κάνει κουμάντο η Διοίκηση, μετά ο Προπονητής, μετά οι παίχτες. Αν οι παίχτες ανεβοκατεβάζουν προπονητές, δεν κάνουν οτι επιβάλεται ως παίχτες και ως κρίκος αλυσίδας να κάνουν, τότε αναλαμβάνει το αμέσως επόμενο κλιμάκιο διοίκησης (προπονητής) και αν δεν λυθεί το θέμα, αναλαμβάνει η Διοίκηση.

Το να υπαρχουν τέτοιες καταστάσεις που περιγράφει ο Ιαν, ή ο Πιτίνο σημαίνει οτι κάπου έχει χαθεί η αλυσίδα ενημέρωσης - γνώσης και η Διοίκηση δεν γνωρίζει τι γίνεται στην ομάδα (σε θέμα σχέσεων παιχτών - προπονητή). Η γνωρίζει και δεν παίρνει μέτρα. Εξίσου αρνητικά και τα 2. Στην χειρότερη όλων ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ. Όπως παλιότερα που ξέραμε και ΠΟΙΟΙ ξενύχταγαν και ΠΟΥ, ΑΛΛΑ Η ΑΣΠΙΔΑ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΑ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ο οποίος ρύθμιζε τα  ...  εντος πόρτας αποδυτηρίων.

Αλλά αυτά συνέβαιναν τα παλιά χρόνια.

Σχόλια