Είναι φίνα τα κορίτσια και η κούπα θα κριθεί το Σάββατο.

Αποχώρηση λόγω ... στόλου (1950)!

Τι σχέση το μακρυνό 1950 με το 1984, το 2019, τους «πρωταθλητές του στόλου» και ένα αεροπλανοφόρο?
                                   

Το 1950 το πρωτάθλημα μπάσκετ στην τελική φάση είχε τον Παναθηναικό, τον Πανελλήνιο, την Χανθ, τον Σπόρτινγκ, την Πάτρα. Α και την ομάδα του επινείου της Αθήνας. Η οποία έχασε στην πρεμιέρα.

(23-7-50)

Συνεχίστηκε με τους 2 αιώνιους να παίρνουν νίκες.

(26-7-50)

Και τελείωσε με τον συνηθισμένο τρόπο. Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής. ΚΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΣ. Για την δευτερη θεση θα δινόταν αγώνας διαβάθμισης μεταξύ των ακατόμαστων και του Σπόρτινγκ.

(29-7-50)

Όμως...

Τι είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ από το να βγεις ΔΕΥΤΕΡΟΣ στο πρωτάθλημα? Μα φυσικά να βγεις πρώτος, θα απαντήσετε. 

ΛΑΘΟΣ

Σημαντικότερο είναι να παίξεις με ΝΑΥΤΕΣ από κάποιο αεροπλανοφόρο. Το Uss Midway στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μιλάμε για την ομάδα των ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟΛΟΥ. Του αμερικάνικου στόλου. Οι ναυτάρες του Midway είναι πρωταθλητές καθώς στο πρωτάθλημα πολεμικών πλοίων (του στόλου δλδ) έχουν νικήσει τα άλλα μεγαθήρια Uss Leyte, Missouri, Phιllipine Sea, Manchester.

(2-8-50)

(3-8-50)

Είναι τόσο σημαντικό που γράφεις τον ΣΕΓΑΣ και ΑΠΟΧΩΡΕΙΣ για να παίξεις με αμερικάνους ναύτες, ο καλύτερος εξ αυτών να λέγεται και Γουίλκινς!!!! Ο οποίος ητο «ασυλληπτος παιχτης». Πρεπει να εχεις ισχυρους δεσμούς με την αντίπαλη ομάδα, η κίνητρο για να το κάνεις αυτό. 

(8-8-50)

Uss Midway Museum (CV-41) παροπλισμένο πλεον, λειτουργει ως μουσείο. Φήμες λένε οτι υπάρχει η αναμνητικη πλακέτα από του τουρνουά του 1950 με την ομάδα του επινειου της Αθήνας. Άρρηκτοι δεσμοί συνδέουν την σχέση της χώρας αυτής με το γνωστό λιμάνι.


Εδώ λοιπόν έχουμε το παγκόσμιο φαινόμενο ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ, όχι για διαμαρτυρία αλλά ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΝΑΥΤΕΣ!!!!

Τουλάχιστον το 1945 είχαν ως δικαιολογία την διαιτησία. Είναι πιο πιστευτό σαν λόγος αποχώρησης. Άλλη μία αποχώρηση λοιπόν, πριν αυτης του 1950,έγινε το 1945 λόγω παραπόνων. Οι εικόνες είναι θολές, αλλά το συμπέρασμα είναι αντιληπτό.

Απρόοπτο!!! Που να ήξεραν οτι 5 χρόνια μετά θα το ξανάκαναν. Και θα το ξανάκαν και 74 χρόνια αργότερα. Το 1945 τιμωρήθηκε μόνο ο αρχηγός της ομάδας με 2μηνο αποκλεισμό.

(17-12-1945)

(22-12-1945)

Ένα άλλο «τρυλικο» επίτευγμα (που επανέλαβε εν μέρει το 2019) έχει στο παλμαρέ του ο μπασκετικός οσφπ της περιόδου 1983-84 o οποίος άφησε άφωνη την κοινή γνώμη και φυσικά τη FIBA, ζητώντας να παραιτηθεί των αγώνων του απέναντι στην ισπανική Σαραγόσα, στα πλαίσια του Κυπέλλου Κόρατς της περιόδου 1983-84!
Η απόφαση των «ερυθρολεύκων» θα μπορούσε να έχει λογική, εάν οφειλόταν είτε σε κάποια διαμαρτυρία απέναντι στην διεθνή ομοσπονδία, είτε σε οικονομικούς λόγους, είτε ακόμα σε κάποια ανθρώπινη αδυναμία.Ο λόγος όμως που επικαλέστηκαν οι άνθρωποι του οσφπ για να προβούν στη συγκεκριμένη απόφαση εξέθεσε ανεπανόρθωτα το ελληνικό μπάσκετ.

Η ομάδα του λιμανιού, με απόφαση του τότε προπονητή της Κώστα Μουρούζη και με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, κρίθηκε ανέτοιμη (!) να αγωνιστεί απέναντι στην ισπανική ομάδα, που ήταν και το φαβορί.

Ο οσφπ, είχε όλο το χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα για τα συγκεκριμένα παιχνίδια, καθώς ο πρώτος αγώνας είχε οριστεί στις 26 Οκτωβρίου, ενώ το τέλεξ στη FIBA στάλθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 48 ημέρες πριν!

Όπως φαίνεται και από τα αρχεία της ίδιας της διοργάνωσης, στους 2 αγώνες έχασαν με σκορ 0-2 και 0-2 αφού προφανώς δεν κατέβηκαν σε κανέναν από αυτούς!!


Άρα έχουμε μέχρι στιγμής. Μία αποχώρηση το 1945 λόγω γκρίνιας, μία το 1950 λόγω φιλικού με τον στόλο, μία το 1984 γιατί δεν ήταν έτοιμοι και μία το 2019 γιατί έχαναν με 15 και ήταν απλήρωτοι.


Καθόλου άσχημα για την καλύτερη ομάδα τη δεκαετίας. Ποιας δεκαετίας θα ρωτήσετε... Βάλτε όποια θέλετε εσείς!!!

Σχόλια