Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται...

Τις πταίει?

Ολοι αυτο σκεφτηκαμε προχτες το βραδυ. Πως το 2-0 εγινε αιφνης...2-3. Φυσικα δεν ειμαστε γαυροι να πιστευουμε σε..καταρες η μαυρες γατες..

        


Αυτό σημάινει οτι υπάρχει μία απάντηση σε φυσικά και όχι...παραφυσικά αίτια. Ας θυμηθούμε λίγο.

Πολλοί απο εμάς αποκαλούσαν παππού και συνταξιούχο τον Φερειρα. Στο ευρωπαικο κομμάτι του Παναθηναικού ο «παππους» την τελευταια χρονια, που του εστηναν κρεμαλες στις εφημεριδες, έχασε 3-0 από την Μάριμπορ εκτος εδρας, αλλά εντός έφερε 1-1 με Τότεναμ , 1-1 με Λάτσιο και ΚΈΡΔΙΣΕ 1-0 την Μάριμπορ. Με τον Τοτσε, τον Ζεκα,τον Βύντρα, τον Λάζαρο, τον Βιτολο, τον 30φυλλόπουλο. Η τελευταια αξιοπρεπής παρουσία σε ομίλους δλδ. Ακόμα και στην ήττα με 3-1 εκτός από την Τότεναμ σταθήκαμε αξιοπρεπέστατα.

Από τότε και μετά όμως αν και οι αντίπαλοι παραμένουν ίδιας δυναμικότητας (Αιντχοφεν-Δυναμο Μοσχας -Αγιαξ - Θελτα - Στανταρτ- Μπιλμπαο) το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο.

Όταν ανέλαβε ο Μουρίνιο της Άρτας για πολλούς (αυτός που εφερε κύπελλο και μας έδωσε και σχεδόν ένα πρωτάθλημα αν δεν έκανε τα όργια η τρούμπα) η κλήρωση με Αιντχόφεν και Δυναμό φάνταζε δύσκολη μεν, οχι απαγορευτική δε.

Με την Αιντχόφεν προηγηθήκαμε 2-1 και χάσαμε 2-3 (σε 13 λεπτά 65,78) ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ.
Με την Δυναμό χάναμε 0-2 σε 9 λεπτά (40,49) και χασαμε 1-2 ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ.
Με την Δυναμό ΕΚΤΟΣ προηγθήκαμε 0-1 και σε 6 λεπτά (55,61) χάσαμε 2-1  ΕΚΤΟΣ
Με την Εστοριλ ΕΚΤΟΣ, το 0-0 έγινε 2-0 σε 14 λεπτα (52,66).

Μετά την φυγή του  Αναστασίου παρέλαβε ο Στραματσόνι, που τον αποκαλούσαν μάνατζερ, και διαφορα άλλα. Ο όμιλος με Θέλτα, Άγιαξ και Στανταρ ηταν...παλούκι.

Με τον Άγιαξ προηγηθήκαμε 1-0, αλλά χάσαμε 1-2 ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ.
Με την Στανταρ, το 0-0 σε 15 λεπτά έγινε 0-2 (61,76) ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ.
Με την Στανταρ ΕΚΤΟΣ το 0-2 υπερ μας, έγινε  2-2 στο δευτερο ημιχρονο.
Με το Άγιαξ ΕΚΤΟΣ το 0-0, σε 10 λεπτά (40,50) έγινε 2-0.
Με την Θέλτα ΕΚΤΟΣ,  το 0-0 ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ εγινε 0-2 σε 6 λεπτά (84,90).

Αφού έφυγε ο Ιταλός, ήρθε ο Ουζουνίδης ο οποίος ήταν στον παγκο στην ήττα 0-2 από την Θέλτα εντος. Και φυσικά φέτος. Η ομάδα πέρασε εμφατικά την Καμπάλα αλλά ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΙΛΜΠΑΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ 5ΕΤΙΑ.. ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ. 

Με την Μπιλμπάο το απίστευτο 2-0, γίνεται 2-3 σε...6 λεπτά!!! Ας ψάξουμε για ...λογικές αιτίες του «φαινομένου» αυτού.

1) Πρωτη πιθανη αιτια..ΠΑΙΧΤΕΣ..

Από το 2013-14 μόνο...3!!! έχουν μείνει...ΖΕΚΑ, ΔΩΝΗΣ, ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ!!!


Με την Αιντφοφεν εντος (ήττα 2-3) αγωνιστηκαν οι Κοτσολης, 30φυλοπουλος, Μεντεζ, Κλωναριδης, Λαγος,Ζεκα, Καρελης, Νανο, Σιντελφελντ, Ντινας, Πρανιτς,Κουτρουμπης, Δωνης, Πετρις, ενω με την Δυναμο (ήττα 1-2) οι Στηλ, 30φυλλοπουλος,  Μεντεζ, Λαγος, Ζεκα, Ατζαγκουν, Καρελης, Νανο, Σιντελφελντ, Πετρις, Πρανιτς, Μπεργκ, Δωνης Μπουι. Στην προχτεσινη ηττα από την Μπιλμπάο οι Βλαχοδήμος, Ρέις, Κουτρουμπής, Μολέδο, Χουλτ, Ζέκα, Κουρμπέλης, Λουντ, Καμπέθας (84' Δώνης), Άλτμαν (51' Λουτσιάνο), Μόλινς (72' Χατζηγιοβάνης)

ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ 3, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ 2 ΒΑΣΙΚΟΙ ΧΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΙ? Φυσικά και οχι.

ΟΜΩΣ..Κοινός παρονομαστής σε όλους αυτούς είναι η ΑΠΕΙΡΙΑ. Πλην ελαχίστων (Πέτριτς-Πράνιτς-Μπεργκ τα πρωτα χρονια Αναστασιου, Λεντέσμα, Εσσιέν, Σάντσεζ την επόμενη χρονιά), το αστείο ελληνικό πρωτάθλημα με το άθλιο επίπεδο, δεν σε κάνει καλύτερο παίχτη. Οι ευρωπαϊκοί αγώνες σε κάνουν.

Όμως είναι αδύνατον να διαπρέψεις με αντιπάλους όπως η Μπιλμπάο, η Θέλτα, η Τότεναμ και η Λάτσιο με ποδοσφαιρστές ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, η ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΞΕΝΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ. Δυστυχώς οι παίχτες που αποκτούνται ΔΕΝ έχουν την εμπειρία αυτή.

Τραγική ειρωνεία. Οι 2 χρονιές που σχεδιάστηκε σωστά το πλάνο αυτό, ήταν η χρονιά που πήραμε Σάντσεζ και Εσσιέν ώστε να υπάρχει ένας αξιόπιστος άξονας (Στηλ-Σάντσεζ-Εσσιέν-Νίνης-Μπεργκ) από παίχτες με εμπειρια από προηγμένα πρωταθλήματα και η περσυνή σεζόν με παίχτες όπως οι Σαμπά, Γουακάσο, Λεντέσμα, Ιμπάρμπο παίχτες οι οποίοι μπάλα ήξεραν, παραστάσεις είχαν αλλά δεν κατάφεραν για διάφορους λόγους να αποδώσουν αυτά που μπορούσαν.

2) Δευτερη πιθανη αιτια..ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ, επιλογές ποδοσφαιριστών.

Όλες οι μεγάλες ομάδες αλλά και όλες οι πορείες του Παναθηναίκού ξεκινάνε από το Νο1. Οικονομόπουλος-Λαφτσής-Μήνου-Βαντσικ-Νικοπολίδης, τουλάχιστον οι 3 από τους 5 ήταν πολύ καλοί ενώ ακόμα και οι Λαφτσής Μήνου ήταν αξιοπρεπείς. Ολοι διεθνείς εννοείται. Είναι «ασφαλές» να σου κατευθύνει την άμυνα ο Καπίνο και ο Βλαχοδήμος? Με ποιά προηγούμενη εμπειρία? Η παλιοτερα ο Τζορβας και ο Γκαλινοβιτς?

Image result for γαντια τερματοφυλακα

Προχτές, μόλις η Μπιλμπάο κατάλαβε οτι ΔΕΝ εμπνέει εμπιστοσύνη ο Βλαχοδήμος (σε μια σεντρα που δεν συνεννοηθηκε με τον Μολεδο) εκοψε το χαμηλο παιχνίδι και άρχισε...τις γιομες. Σε 2 απο αυτες εβαλε 2 γκολ. Η ατολμια του μικρου ηταν αρκετη στην μια περιπτωση και η λαθος αποκρουση προς το κεντρο και οχι στο πλαι στην δευτερη, να δωσει 2 ευκολα γκολ στους Ισπανους. Το ιδιο συνεβη στην λαθος πασα του Χατζηγιοβαννη που χαρισε απλοχερα το τριτο γκολ  στο κακο πλασε του Δωνη στο 90 κλπ κλπ. Παλιοτερα ηταν τα λαθη και οι κακες εξοδοι του Κοτσωλη, η του Καπινο, η απειρία του 30φυλλόπουλου κλπ κλπ.

Φυσικα οταν ψηθει ο Βλαχοδημος θα βγαλει ματια. Αλλα μεχρι τοτε δεν πρεπει να μαθει σε εμας. Εκτος αν η αμυνα μας εχει ως χειροτερο παιχτη τον Μολεδο και οχι ως καλυτερο αυτον. Να τον προστατεψει δλδ οσο μπορει.

Δεν γινεται ξαφνικα να ξεμενεις απο ποδοσφαιριστες. Δεν γινεται να ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΧΟΥΛΤ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΚ. Δεν γινεται να μην εχεις αλλο δεξι μπακ απο τον Κουλιμπαλι και να παιρνεις τον ανετοιμο Γιοχανσον (που ειναι πολυ καλος) ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΘΕΣ ΕΙΝΑΙ.. ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ.  Δεν γινεται να εχεις 2 πολυ καλα χαφ (Ζεκα Κουρμπελης) και μετα να συζητας με τον...Τσανδαρη (μακαρι να βγει αλλα από τα 80 παιχνιδια που εχει, τα 45 ήταν στην Β εθνικη).

Λιγες επιλογες σημαινει καταπονηση των ηδη υπαρχοντων, τραυματισμοι, απωλειες βαθμων αναγκαστικα. Δεν ειναι αναγκη να παρεις τον Κασεμιρο στα χαφ, αλλα εναν δευτερο Κουρμπελη δεν θα μπορουσαμε να εχουμε να μην «σκασει» ο πρωτος?


3) Τρίτη πιθανη αιτια..ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ..

Μα εχουν αλλάξει 3..Και ο Αναστασιου εφυγε και ο Ιταλος «απατεωνας».


Το μόνο κοινό των 3? Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΣΑΝ  ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΕΔΙΝΑΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

Εν ολίγοις ΑΠΕΙΡΙΑ. Διαφορετικά θα χειριστεί έναν ευρωπαϊκό αγώνα ακόμα και ο Φερέιρα (ο οποίος εντός έδρας με Τότεναμ και Λάτσιο γύρισε αποτελέσματα και κέρδισε την Μάριμπορ) που έχει προπονήσει Μπενφίκα, Μπράγκα Πόρτο, απο τον Ανστασίου η τον Στραματσόνι και τον Ουζουνίδη που δεν εχουν αντιμετωπίσει ευρωπαϊκές ομάδες ποτέ άλλοτε. 

3) Τέταρτη πιθανη αιτια..ΔΙΟΙΚΗΣΗ..

Αυτή παραμένει ίδια.


Μήπως δεν βάζει λεφτά? Μα σαφώς και βάζει. Όπως και παίχτες πάνε και έρχονται. Και κανείς δεν ξεχνά οτι ειναι η μονη διοίκηση που πολέμησε την παράγκα με τον τρόπο που επέλεξε (και οχι με dvd και κρασια). Τώρα αν δεν είναι ικανή να κρατήσει έναν Μπεργκ, η να παρει έστω ενα ποσό κοντά στη ρήτρα που οι 2 πλευρές μαζί συμφώνησαν, είναι ένα θέμα. Εξάλλου και με Σισσέ και με Μπεργκ και με Καρελη πήραμε ελάχιστα, αλλά και παλιότερα παίχτες όπως Λυμπε, Μπασινας, Καραγκουνης, Κωνσταντινου, Νικοπολιδης  ΕΦΥΓΑΝ ΟΛΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΙ!!! (ενω η τρουμπα με αλλες διαδικασιες βγαζει εκ ευρω απο αυτους).

Αλλά τα υπόλοιπα του πακέτου της διοίκησης είναι απογοητευτικά. Ο κόσμος φωνάζει για ανίερες συμμαχίες, για αναποτελεσματικότητα, για απουσία από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, για στελέχη που είναι «μουγκά» και εμφανίζονται σε καμμιά νίκη, αντε και σε καμμιά μεταγραφή, γενικά για μιά διοίκηση που ούτε καν φαίνεται να υπάρχει. ΑΠΕΙΡΙΑ και εδώ? Πιθανόν, καθώς άλλο το να διαπρέπεις σε άλλους τομέις και άλλο στο ποδόσφαιρο. Βέβαια σε μια 5ετία έχεις αρκετό χρόνο να μάθεις και να διορθώσεις..ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΣ.

Οι παίχτες δεν σέβονται οτι εχουν υπογραψει (Μπεργκ), άλλοι δεν πληρώνονται και καταθετουν προσφυγες (Βεμερ,Τελαντερ, Λεντεσμα, Εσσιεν, Χουλτ), στελεχη απλήρωτα για μηνες (φυσικα καποια στιγμη εξοφλουνται)  εν ολίγοις η όλη εικόνα παραπέμπει σε κάτι εγκαταλελειμμένο που απλά ...ζει. Οχι σε κάτι ζωντανό που αντιδρά, προσπαθεί παλεύει, αγωνίζεται για να φτάσει στην κορυφή.

Συμπεριφορά και συνθήκες οι οποίες ίσως έχουν επίδραση στην ψυχολογία των παιχτων (δεν αισθανονται οικονομικα ασφαλεις, η δεν αισθανονται οτι η ομαδα ενισχυεται ποιοτικα), κανοντας τους να μην σκεφτονται 100% τον καθε αγωνα, η να ενδιαφέρονται μόνο για να μην χασουν τα χρηματα τους και να φύγουν στην πρώτη ευκαιρία.

 Αποκορύφωμα φυσικά η στάση στις χτεσινές εκλογές κατά την οποία ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, αλλά απλά καθόμαστε και περιμένουμε αν θα μας σφάξει η παλιά παράγκα ή η νέα παράγκα. Κανένα πλάνο, κανένα σχέδιο, κανένας υποψηφιος καμμία επιρροή στα κέντρα ελέγχου.

Τι συμβαίνει όμως ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ, ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟ 50-50, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΝΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (οχι ο νιοπλιας φυσικα, αλλος εστησε την ομαδα 2 χρονια και πηγαινε με αυτοματο πιλοτο) ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (και με την κλαση τους καλυπταν παιχτες οπως τον Τζορβα, τον Μαρινο, τον Σπυροπουλο κλπ κλπ) ?



ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΟΤΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, ΑΛΩΝΕΙ ΕΔΡΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕΞΕΣ, ΤΟΥ ΤΟΤΤΙ ΤΟΥ ΒΟΥΤΣΙΝΙΤΣ ΤΟΥ  ΜΠΑΠΤΙΣΤΑ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΣ 3 ΓΚΟΛ ΣΕ 6 ΛΕΠΤΑ (Σίσσε 40, Νίνης 44, Σισσέ 46) ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ 1-0 ΣΕ 1-3!!!!


Η, ΓΥΡΙΖΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ 1-2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΜΑ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ 3-2 ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ (84-89) !!!


Η ΛΥΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ (οπως φωναζουμε τοσα χρονια να μαθαινει ο κοσμος). Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ, ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΝΩΣΤΑ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ..ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ. 

Σχόλια