Μέτρια εμφάνιση, δικαιολογημένα παράπονα...

Πως η διοίκηση και ο Τερίμ, έκαψαν τον κάθε «Σάρρι»

Αν δεν έχετε καταλάβει τι συνέβει τον Δεκέμβριο του 2023, θα το αναλύσουμε εδώ. Οι απλοί αναγνώστες θα πουν «απολύθηκε ο Γιοβάνοβιτς, χάθηκε το πρωτάθλημα, μπλα μπλα...». Οι πιο ψαγμένοι της σελίδας, θα περιμένουν κάτι πιο ... πρωτότυπο.

Τον περσυνό Δεκέμβριο, «κάψαμε» τον επόμενο «Σάρρι». Πως τον «κάψαμε»; Πολυ λιτά και απλά, με ένα πανέξυπνο κόλπο. Αφήσαμε τον Τερίμ, να «πουλήσει» αυτό που ήθελαν οι οπαδοί. Τα μεγάλα λόγια. Τα περίφημα «έρχομαι για το πρωτάθλημα, ο αγώνας τελειώνει όταν το λέει ο Παναθηναϊκός» και άλλα τέτοια γραφικά, ήταν ωραία στα αυτιά αυτών που ήθελαν την φαντασία και όχι την πραγματικότητα.

Εφόσον πέτυχε το «τρυκ», φανταστείτε τι θα σκεφτεί η μάζα για τον επόμενο «Τερίμ», δηλαδή έναν προπονητή με μεγάλο όνομα, με πρωταθλήματα, με ευρωπαϊκό (βλέπε Σάρρι δηλαδή) ο οποίος θα πει αυτά που όντως μπορεί να επιτύχει. Δηλαδή να υποσχεθεί το πρωτάθλημα, ζητώντας μεταγραφές, μπάτζετ και προστασία της ομάδας. Δεν θα τον πιστεύει κανένας. Μα κανένας. Και οι πρώτοι που θα «κράξουν» τέτοιες δηλώσεις θα είναι φυσικά αυτοί που λάτρεψαν τις προηγούμενες, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορά μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας.

Στην πρώτη γκέλα ο κάθε «Σάρρι» θα αμφισβητηθεί. Περίοδος χάριτος, δύσκολα θα δοθεί. Στην πρώτη «γκέλα» ενός νέου αμυντικού (βλέπε νέου Ακαιντίν η Ούγκο) που θα έρθει και θα στοιχίσει, η «πιάτσα» θα τον βγάλει ... «στημένο». Στο τέλος και ο προπονητής, «στημένος» θα βγει. Και η διοικήση εν τω μεταξύ, θα έχει επιτελέσει σωστά το έργο της. Έφερε το μεγάλο όνομα.

Προσέξτε τώρα. Η διοίκηση ήταν δυσαρεστημένη με τον Γιοβάνοβιτς από τον Οκτώβριο (όπως μάθαμε εκ των υστέρων φυσικά). Χωρίς να του πει τίποτα, τον έδιωξε την μέρα (στην ουσία) που προσέλαβε τον Τερίμ στα τέλη  Δεκεμβρίου (26/12). Δηλαδή σε μία μέρα μέσα, απολύθηκε ένας και προσλήφθηκε άλλος. Άρα υπήρχε έτοιμο πλάνο (από τον Οκτώβριο). Δεν υπήρξε ούτε μία μέρα κενή. Εδώ έδιναν τα χέρια για 1,5 χρόνο. Άρα δεν μίλησαν μόνο εκείνη την ημέρα.

Τι συμβαίνει τον Ιούνιο του 2024 όμως; Ο Παναθηναϊκός έδιωξε τον Τερίμ στις 17 Μαίου. Στις 25 Μαίου, ο Παναθηναϊκός έδωσε τον τελευταίο του αγώνα (τελικό Κυπέλλου). Τι έπρεπε να είχε γίνει; Να παραλάβει υπηρεσιακός ο Κόντης που γνώριζε την ομάδα, αλλά να έχουμε έτοιμα άλλα ένα - δύο ονόματα ΗΔΗ σε διαπραγματεύσεις. Να δουν την ομάδα στον αγώνα με τον γαύρο και στον αγώνα με τον οάρης και την επομένη του τελικού, να έχουμε την τελική ανακοίνωση. Η επιλογή να έχει γίνει δηλαδή στην εβδομάδα αυτή. 

Όσοι σκεφτείτε οτι «αυτά δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη», μόλις έγιναν τον Δεκέμβριο. Αν απέτυχαν, ε δεν πειράζει χορτάσατε δηλώσεις. Ο Παναθηναϊκός είχε δηλαδή ένα γεμάτο 10ήμερο (17-27 Μαίου) να είναι έτοιμος για την προετοιμασία και τα προκριματικά τέλη Ιουλίου.

Φυσικά ο δρόμος που επιλέχθηκε ήταν αυτός που θα ήθελαν πάλι οι ... «επαναστάτες». Μεγάλο όνομα (Σάρρι) το οποίο μαντέψτε τι θέλει για να αποφασίσει... ΧΡΟΝΟ!!! Χρόνο που ΔΕΝ έχουμε. Και ... «από Δευτέρα για προπονητή», ενώ την άλλη βδομάδα ξεκινάμε προετοιμασία! Από 31/5 διαβάζουμε για τον Ιταλό και έχει φτάσει ήδη η 6η Ιουνίου. Και τι διαβάζουμε? «Μα για τον Σάρρι αξίζει να περιμένεις για την υπέρβαση». 

Φυσικά και αξίζει, όμως και εσύ ως ομάδα οφείλεις να δώσεις ένα τελεσίγραφο. Μόνο έτσι θα σε λάβει σοβαρά υπόψην, ο κάθε «Σάρρι». Και αν δεν προκύψει συμφωνία την επόμενη ώρα (άντε ημέρα) που θα έχεις θέσει ως χρονικό ορόσημο, οφείλεις να ανακοινώσεις τον επόμενο. Όχι τότε ΝΑ ΨΑΞΕΙΣ τον επόμενο.

Η δε «στήριξη» στον κάθε επόμενο θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα μεταφραστεί  σε πράξη. Θα «πιάσει ταβάνι» γρήγορα? Θα έχει το μπάτζετ και τις επιλογές που θα θέλει? Η θα διαβάζουμε τα κλασικά «η διοίκηση δίνει όσα λεφτά θέλει, αλλά αυτός δεν θέλει παίχτες, δεν του κάνει κανένας». Και πριν αναφέρετε τον Γιοβάνοβιτς και τα «έκανε τα ίδια ο Γιοβάνοβιτς στην Κύπρο» καθώς με στοιχεία ΟΥΔΕΠΟΤΕ τα έκανε, στίψτε λίγο το μυαλουδάκι σας να θυμηθείτε ΠΟΤΕ άλλοτε διαβάζατε τέτοια επικά «πρωτοσέλιδα» σιροπιαστών εφημερίδων. 

Σούκερ --> Κόλιμορ --> Ρεμπρόφ --> Σαπουιζά --> που τελικά έγιναν Σίγκουρτσον και Μάρκο Βίλλα τον Γενάρη. Μανσό που έγινε Γήττας. Ο Χάτζι που ακόμα έρχεται, ο Μαραντόνα που ήταν κακός χαρακτήρας, ο Σαβιόλα και ο Γκαλέτι που τελικά κατέληξαν σε άλλες φανέλες και δεκάδες άλλες ιστορίες παναθηναϊκής τρέλας. Γνωστή τακτική που πιάνει επί δεκαετίες άλλωστε. Σας θυμίζουν κάτι? 

Οπότε, πάμε άλλη μία. Επανάληψη τριετίας ... και οδηγός προπονητολογίας, για την επόμενη.

Η  διοίκηση έδιωξε τον «Yes man» Γιοβάνοβιτς, αυτόν που είχε «υπνωτίσει» τα πράσινα πλήθη με το «μην υποτιμάτε την ομάντα μου», αυτόν που δεν έβγαζε «άχνα» για μεταγραφές, επειδή «έχασε» το περσυνό πρωτάθλημα και φέτος την Ευρώπη, την οποία Ευρώπη η ίδια η διοίκηση μας στέρησε για 5 χρόνια, ενώ παράλληλα η διοίκηση άφησε απροστάτευτη πέρυσι την ομάδα στις σφαγές στο προποτζίδικο (φέτος και πέρυσι και παλιότερα με τον Αναστασίου) και στο τηγάνι, για να φέρει τον «αυτοκράτορα» Τερίμ, αυτόν που «έβγαλε στη σέντρα τον Γκόρι της Φιορεντίνα» και «δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του», αυτό που «έταζε πρωτάθλημα» για να μας βγάλει από πρώτους τον Γενάρη - τέταρτους τον Μάιο😂, να του τάζουν 3 παίχτες των 10εκ τον Γενάρη και να έρχονται ο Ακαιντίν και ο Ούγκο και να μην «ανοίγει ρουθούνι» από τον «επαναστάτη»😂, στο τέλος να τον διώχνουν γιατί ήθελε να διώξει 15 παίχτες, αλλά αυτούς τους παίχτες ο ίδιος εκθείαζε και «έταζε» το πρωτάθλημα 😂, να τον διώχνουν γιατί διαφώνισαν σε αυτά που συμφώνησαν τον Δεκέμβριο 😂 και επειδή προφανώς θα ήταν πολλά τα λεφτά για 15 μεταγραφές, αλλά αμέσως μετά δίνουμε πάνω από 5εκ στον Σάρρι και προφανώς αντίστοιχο μπάτζετ για μεταγραφές 😂, άραγε αν ο Σάρρι ζητήσει να φύγουν 15 παίχτες, θα απολυθεί την άλλη μέρα και αυτός, ή είναι «στημένος» και θα ζητήσει λίγες μεταγραφές; 😂, ενώ φεύγοντας ο «αυτοκράτορας» αντί να αποκαλύψει τα πάντα, φεύγει με την ουρά στα σκέλια και να μας απειλούν με «εγκυκλοπαίδειες» γάτες και να τον βγάζουν και «στημένο» οι οπαδοί😂. Αλλά αν έρθει ο Σάρρι, θα πάρουμε πρωτάθλημα. 

Οι δε παίχτες ήταν φέτος τα «σαπάκια του Ιβάν» μέχρι τον Δεκέμβριο, οι «μεταμορφωμένοι παιχταράδες του Τερίμ» μέχρι την άνοιξη και τις προκρίσεις, για να καταλήξουν στους «στημένους του φούζου» μετά τις ήττες από κούλα, άρη και μπαοκ. Υλικό για κωμωδία των Monty Pythons. Τριλογία, όχι μία ταινία μόνο.

Αν η διοίκηση αποφασίσει να δώσει 5εκ για προπονητή και 90εκ για μεταγραφές και έχει σκοπό να θωρακίσει την ομάδα, προφανώς καλώς στοχεύει σε προπονητές τύπου Σάρρι. Και έτσι πρέπει να κάνει. Αν αποφασίσει επίσης να επενδύσει σε έναν προπονητή με πρόσφατες ευρωπαϊκές επιτυχίες και από μεγάλο πρωτάθλημα και έχει σκοπό να θωρακίσει την ομάδα, επίσης καλώς κάνει και κοιτάζει ονόματα τύπου «Κόβατς». Και αυτή είναι επίσης ορθή επιλογή. Ακόμα και αν έρθει όμως το πρωτάθλημα, ΔΕΝ είναι αρκετό. ΔΕΝ φτάνει ένα πρωτάθλημα, αλλά μια συνεχή ενθρόνιση στην κορυφή.  

Αν όμως δεν υπάρχει σοβαρή σκέψη για κάποιες από αυτές τις 2 επιλογές και χάνουμε άσκοπα χρόνο με «πυροτεχνήματα» και «φανφάρες» και αποπροσανατολισμό, μία τακτική γνωστή εδώ και δεκαετίες, τότε η ικανή συνθήκη για να βρεθούμε στο καλοκαίρι του 2021 ξανά και όχι σε κάποιο από τα προηγούμενα είναι (δυστυχώς για κάποιους), ένας προπονητής τύπου .... Την πατήσατε. Όχι τύπου Γιοβάνοβιτς. Αν δεν δώσουμε λεφτά και ικανές συνθήκες πρωταθλητισμού, δεν έχει νόημα να συζητάμε για προπονητές. Κανένα νόημα.    

ΥΓ. Το πιθανότερο είναι οτι όσοι χλευάζετε την διοίκηση - αν έρθει ο Σάρρι - θα είστε οι πρώτοι που θα ασχοληθείτε με τι σύστημα θα πρέπει να παίζει η ομάδα, ποιοί παίχτες να μείνουν, ποιοί μας κάνουν από αυτούς που θα φέρει, αν είναι «μιζαδόρος», αν οι Ιταλοί προπονητές «πιάνουν» εκτός Ιταλίας, αν μιλάνε άλλη γλώσσα και άλλα τέτοια γραφικά. Οι Monty Pythons ίσως να μην επαρκούν τελικά...

ΥΓ2. Ο Παναθηναϊκός για να «ισιώσει» ποδοσφαιρικά, θα χρειαστεί να κατακτήσει καμία 15αρια πρωταθλήματα την επόμενη 25ετία, από αυτά τα 7-8 σερί. Μέχρι τότε αν οι οπαδοί του ειναι ευχαριστημένοι με 1 πρωτάθλημα ανα 15 χρόνια και 2 κύπελλα, θα συνεχίσει να μικραίνει. Κρίνοντας από το πλήθος που βρέθηκε στο τελευταίο συλλαλητήριο, είναι  καθοδόν και με γοργούς ρυθμούς στην δεύτερη πρόταση του υστερόγραφου.

Σχόλια

  1. Η λύση είναι μία ανοίγεις καινούργια Α.Ε Παναθηναϊκός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λύση είναι μία και μοναδική: Να πουλήσει η οικογένεια. Κανονικά , πραγματικά , όχι εικονική πώληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου