Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Από την κόλαση της Πάτρας και του Αιγινίου, στον παράδεισο του Ρέντη!

Σαν σήμερα πριν από 6 χρόνια, επιβιώσαμε. Για να βγει στον φακό η φωτογραφία στα δεξιά, προηγήθηκε η φωτογραφία στην μέση. Και για να βγει η φωτογραφία στην μέση, προηγήθηκε εκείνη στα αριστερά. Για να έρθει το League Cup και το πρωτάθλημα του 2020, προηγήθηκε η νίκη επί της ΕΑΠ στην Πάτρα, το 2012. Για να έρθει το πρωτάθλημα μέσα στο κοτέτσι τους το 2022, προηγήθηκε ο θρίαμβος στο Αιγίνιο επί της Νίκης με 1-3 το 2018. Για να έρθει το Σούπερ Καπ του 23, ο περσυνός ημιτελικός του Challenge Cup, το φετινό League Cup κάποιοι στα δύσκολα χρόνια έβαλαν πλάτη.

Για να έρθουν ο Ερνάντεζ, ο Κοβάρ, ο Ραγκέλ, ο Γιάκομπσεν, ο Ζήσης, ο Στάροβιτς, ο Βαν Ντε Ντρις, ο Γκαράς, ο Τσάσιτς, έβγαλαν πρώτα το «φίδι από την τρύπα», ο Ντονάς, ο Ζουπάνι, ο Στοϊκοβιτς, ο Kόλεφ, ο Γκάλιτς, ο Κουρούπης, ο Μπέλος, ο Αμορόσο, ο Μπατατζίμ, ο Σιλμπερνάγκελ, ο Καρντόσο, ο Δρογκάρης και άλλοι. Και οι οπαδοί. Πάντα οι οπαδοί.

Κοινοί παρονομαστές τότε και τώρα; Ο προπονητής Δημήτρης Ανδρεόπουλος, ο γιος του Χαράλαμπος, ο Ρούλης και ο φυσικός αρχηγός Σωτήρης Πανταλέων. Και οι οπαδοί. Πάντα οι οπαδοί.

Όμως η ιστορία δεν ξεκινάει το 2018. Αλλά το 2009. Τότε που ο Παναθηναϊκός (2008-09) έπαιξε σε 3 τελικούς (Πρωταθλήματος - Κυπέλλου - CEV Cup), τότε που (2009-10) τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο αλλά έχασε στους τελικούς από τον οσφπ, ενώ παράλληλα κέρδισε το Κύπελλο. Τότε που τερμάτισε 3ος και βρέθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου (2010-11). Και κάπου εκεί αλλάζουν όλα. Το οικονομικό «κραχ» σκάει. 


Η σεζόν 2011-12, βρίσκει την ομάδα σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ο μαθημένος σε τίτλους και κούπες Παναθηναϊκός, τερματίζει 11ος και θα κληθεί να παίξει την παραμονή του με την Ε.Α Πατρών. Την ίδια σεζόν δεν συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (CEV Cup) λόγω οικονομικών προβλημάτων. Στα εγχώρια, η παραμονή κρίθηκε στις 3 νίκες με πλεονέκτημα έδρας στην 10η ΕΑΠ, αλλά στον πρώτο αγώνα των play out το τριφύλλι κέρδισε με 0-3 και με άλλες 2 νίκες εντός έδρας «καθάρισε» την παραμονή. Οι Πανταλέων, Ζουπάνι, Μαδούρας, Σαρατσένι, Ντονάς, Στοΐκοβιτς, Ψάρρας, Πρωτοψάλτης, Παπαδόπουλος, Κοτσιλιάνος, Γιοζεφάτσκι,  Αγγελόπουλος, Κόλεφ, Δαρίδης, Γκορμπάτκοφ, Πιπέργιας, Χριστοφορίδης και Στίγγας πάλεψαν για να μην υποβιβαστούμε. Με τον Καζάζη στον πάγκο. Και οι οπαδοί. Πάντα οι οπαδοί, που έκαναν πράσινη την Πάτρα και το Μετς.


Η κατάσταση δεν διορθώνεται ούτε την επόμενη σεζόν (2012-13). Ο Παναθηναϊκός τερματίζει πάλι 11ος, στους αγώνες των play out (με Ηρακλή και Νίκη) όμως θα χάσει την 4η αγωνιστική από την Νίκη Αιγινίου και μαθηματικά λέει αντίο. Εκκρεμούσε η απόφαση της ΕΣΑΠ για την ομάδα του Ηρακλή η οποία είχε δυσβάσταχτα προβλήματα χρεών. Η απόφαση ήταν καταδικαστική για τον γηραιό, με αποτέλεσμα να είναι αυτός η 2η ομάδα που συνόδευσε τον Μίλωνα στην Α2. Ο Παναθηναϊκός την γλύτωσε για 2η φορά.

Την σεζόν 2013-14 ο Παναθηναϊκός τερματίζει 9ος στην κανονική περίοδο και μαζί με τον Άρη, την Νίκη και την Παναχαϊκή θα αγωνιστούν στα play out. Το τριφύλλι θα κάνει 3 νίκες σε 5 αγώνες (η 6η αγωνιστική δεν έγινε γιατί μαθηματικά τελείωσαν όλα την 5η) και μαζί με τον Άρη θα παραμείνει στην κατηγορία, αφήνοντας την Παναχαϊκή και την Νίκη να «πέσουν» στην Α2. Γκάλιτς, Στιβαχτής, Αμορόσο, Μουρ, Μπέλος, Καρυπίδης, Κουρούπης, Λιόντας, Μανιόπουλος, Πολυχρονιάδης «καθάρισαν την μπουγάδα» για τον Παναθηναϊκό. Και ο Καλμαζίδης στον πάγκο. Και οι οπαδοί. Πάντα οι οπαδοί.


Το 2014-15 η κατάσταση θυμίζει κάτι από τα παλιά. Με τον Ανδρεόπουλο πλέον στο τιμόνι, ο Παναθηναϊκός τερματίζει 4ος (αυτοκτονώντας εντός έδρας στα πλει οφ με τον Παοκ, χάνοντας την ευκαιρία να παίξει στον τελικό) και φτάνει στα προημιτελικά του Κυπέλλου. 

Το 2015-16 τερματίζουμε 5οι και φτάνουμε στα ημιτελικά του Κυπέλλου. 

Το 2016-17 (ύστερα από 6 χρόνια) θα καταλήξει στην 3η θέση χάνοντας ξανά από τον Παοκ την δυνατότητα να παίξει στον τελικό, ενώ θα φτάσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου. 

Το 2017-18 θα φτάσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου χάνοντας στο ταϊ-μπρεικ την είσοδο στον τελικό από τον Ηρακλή, αλλά στο πρωτάθλημα θα χρειαστεί να αγωνιστεί πάλι στα play out για την παραμονή του. Στο Αιγίνιο η νίκη επί της ... Νίκης, θα τον κρατήσει στην κατηγορία επί της ουσίας. 

Το 2018-19 θα τερματίσει 3ος στην κανονική και 5ος στα πλει οφ, φτάνοντας πάλι στον προημιτελικό του Κυπέλλου όμως ο βασικός κορμός αρχίζει και χτίζεται. Οι Γιάκομπσεν, Ράπτης, Ζήσης μαζί με τον βασικό πλέον Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο χρειάζονται κάτι καλύτερο από τον τιμιότατο αλλά 36χρονο Γιορντάνοφ.


Οι προσπάθειες όλων θα καρποφορήσουν την σεζόν 2019-20. Η ομάδα έχει ρυθμίσει τα χρέη της και πλέον έχει ένα αξιοπρεπές κεφάλαιο να διαχειριστεί. Η απόκτηση των Ρανγκέλ - Στάροβιτς και Τσάσιτς στον ήδη υπάρχοντα κορμό, θα φέρει στην ομάδα το νταμπλ. Κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Λιγκ Καπ. 

Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 3ος στην κανονική διάρκεια, αυτή την φορά απέκλεισε τον Παοκ στα ημιτελικά και πανηγύρισε το πρωτάθλημα, πρώτα με εκτός έδρας νίκη επί του οσφπ (0-3) και μετά με το άνετο 3-1 (με ανατροπή) στον Άγιο Θωμά. Στο δε Λιγκ Καπ απέκλεισε τον Φοίνικα Σύρου στα ημιτελικά, για να κερδίσει το τρόπαιο (στην ουσία) στην έδρα του αιώνιου με ανατροπή από 0-2 σετ. Η ρεβάνς ήταν διαδικαστική στο Μαρούσι, παρουσία εκατοντάδων πράσινων οπαδών. Πάντα οι οπαδοί.


Το 2020-21, θα στερηθεί την παρουσία του 4ου ξένου και θα υποχρεωθεί στην 3η θέση. 

Για να φτάσουμε στην σεζόν 2021-22 όπου με γεμάτο πλέον ρόστερ, θα κατακτήσει το πρωτάθλημα αν και τερμάτισε 2ος στην κανονική διάρκεια του. Στα πλει οφ ηταν ο σταθερότερος όλων, εκμεταλεύτηκε τις «γκέλες» του πρωτοπόρου Παοκ, σμπαράλιασε την έδρα του οσφπ σε όλες τις φάσεις και δικαιότατα στέφθηκε πρωταθλητής. Αγωνιζόμενος δε ύστερα από 10 χρόνια στην Ευρώπη, έφτασε στα ημιτελικά του Challenge Cup. 


Η ανασκόπηση μιας δεκαετίας που σε κάποιους φάνηκε ... αιώνας ολόκληρος. Από την κόλαση της Πάτρας και του Αιγινίου, στον παράδεισο του Ρέντη και του Αγίου Θωμά. H ομάδα βίωσε την κόλαση το 2012, 13, 14 και το 2018, μία κόλαση που τελικά ήταν ο δρόμος για τον παράδεισο. Με μόνο «όπλο» στα δύσκολα χρόνια, την αγάπη, την στήριξη και την συνδρομή των οπαδών. Πάντα οι οπαδοί.

Σχόλια