Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Του έκαμε σύστασιν, όπως αγωνίζεται ηπίως - μέσα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι»

Στις 22/11/67 διεξήχθη στην Λεωφόρο το αιώνιο ντέρμπυ μεταξύ Παναθηναϊκού και οσφπ. Ένας αγώνας που έληξε με νίκη των πρασίνων με 1-0, με τους ερυθρόλευκους να μην είναι σε καλή μέρα. Βέβαια ο αγώνας δεν έμεινε στην ιστορία για το σκορ, ούτε για τη νίκη, αλλά για την περίφημη κίνηση του Παττακού να φωνάξει τον Σιδέρη στο 81ο λεπτό για να του πει να «ηρεμήσει».

Φυσικά η κόκκινη προπαγάνδα έφτιαξε σενάριο επιστημονικής φαντασίας υποστηρίζοντας οτι του είπε να «κόψει ταχύτητα» για να προστατέψει τον Παναθηναϊκό από ... τι? Αφού κέρδιζε ήδη 1-0, παίζοντας καλύτερα και ο Σιδέρης ήταν από τους χειρότερους του αγώνα. Ας δούμε την πραγματική ιστορία.

1) Ο ίδιος ο Παττακός (εκ γενετής Ολυμπιακός) στην συνέντευξη λίγες μέρες μετά, μας λέει οτι  «τον εκάλεσα για να μην πάρη το παιχνίδι κακό δρόμο». Μάλιστα συνεχίζει ο Παττακός «ο Ολυμπιακός έχασε άδικα» και τέλος προσθέτει «Λυπήθηκα αφάνταστα που χάσαμε στο ντέρμπυ, εύχομαι να πάρουμε ΚΑΙ φέτος το πρωτάθλημα». Αν λοιπόν δηλώνει οτι η ομάδα που υποστηρίζει έχασε άδικα, πως θα μπορούσε να λέει στον σταρ της ομάδας να «ρίξει ταχύτητα»?  

2) Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν φυσικά την αλήθεια, όμως η ερυθρόλευκη προπαγάνδα παραμένει ανίκητη μέχρι των ημερών μας.

«Τον οποίον είχε αντιληφθεί να αγωνίζεται προηγουμένως - και εις δύο συγκεριμένες περιπτώσεις - υπερβολικά δυναμικά και του έκαμε σύστασιν, όπως αγωνίζεται ηπίως και μέσα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι»

«έκανε ωρισμένες συστάσεις στον παίχτη γιατί είχε κάνει προηγουμένως δύο σκληρά φάουλ»

3) Η αλήθεια λοιπόν κρύβεται στην συμπεριφορά του Σιδέρη γενικώς. Ο επιθετικός του οσφπ, αν δεν του «πήγαινε» ο αγώνας δεν είχε πρόβλημα να χτυπήσει όποιον έβρισκε. Λόγω ασυλίας δεν τιμωρείτο βέβαια, αλλα μπορεί να βρισκόταν κάποιος διαιτητής να εφαρμόσει τον κανονισμό.

Στο συγκεκριμένο αγώνα (21/11/67), κλώτσισε εν ψυχρώ τον Οικονομόπουλο. 

Στην «ρεβάνς» τον Μάρτιο του 68, κλώτσησε στο Καραϊσκάκη τον Κωνσταντίνου γεγονός που έκανε μέχρι και τον ευεργέτη του οσφπ να «βγει από τα ρούχα του».. 


Ένα χρόνο νωρίτερα επιτέθηκε σε παίχτες των Τρικάλων αλλά και με με γροθιές στον προπονητή της ομάδας (28-2-66).




Τρία χρόνια νωρίτερα επετέθηκε σε όποιον βρήκε μπροστά του, για ένα ... τσάι (27-1-64)!

4) Ο Σιδέρης ήταν .... τραυματίας στο ντέρμπυ, άρα εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να παίξει στο 100%. Μπορεί να το γνώριζε αυτό ο ένθερμος υποστηρικτής των ερυθρολεύκων και να ήθελε να τον προστατέψει για να μην τραυματιστεί εκ νέου.

5) Ο Παττακός την επόμενη χρονιά ήταν αγκαλιές και φιλιά με τον Σιδέρη όταν κατέκτησαν τον κύπελλο και έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους φιλάθλους του οσφπ (τους γνωστούς αντιστασιακούς εννοεί η εφημερίδα), δεδομένου οτι είναι οπαδός τους.


6) Ο Παττακός είχε αδυναμία στον Σιδέρη και νοιαζόταν για την καριέρα του. (Εφημερίδα Ομάδα 3-2-1970)


Όπως αποδεικνύεται με στοιχεία και όχι μυθοπλασία, ο «εκ γενετής ολυμπιακός» μάλλον για άλλον λόγο εκάλεσε τον Σιδέρη κοντά του.

Σχόλια