Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται...

Summer of 69

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Bryan Adams στην καριέρα του, ηταν το Summer of 69, το οποίο και έφτασε μέχρι το Νο 5 στο Billboard. Όμως εμείς θα ασχοληθούμε με την χρονιά του 1969. Εκείνο το καλοκαίρι στην περίοδο της προετοιμασίας, οι μεγάλες ομάδες έδιναν σειρά φιλικών. Ένα από αυτά έγινε με την Προοδευτική στις 3/9/69. Το σωματείο της Προοδευτικής φίλα προσκείμενο στον οσφπ εδώ και δεκαετίες (τροφοδοτώντας τον συνεχώς με παίχτες και προπονητές και γενικά έχοντας άλλη αγωνιστική αντιμετώπιση σε αυτόν, σε σχέση με άλλες ομάδες), θα κάνει οτι μπορεί  για να αποδείξει τον εν λόγω ισχυρισμό.

(4/9/69)
Παίζοντας ... ξύλο και λίγο ποδόσφαιρο και έχοντας στις τάξεις της τον Νικολακάκο, θα καταφέρει να αποβληθεί ο Δομάζος, αφού «αλληλοελακτίσθη» με τον προαναφερθέντα.

«Απέβαλε αδίκως τον Δομάζο, υποστάντα την άδικο επίθεση του βάρβαρου Νικολακάκου και υποχρεωτικώς αμυνθέντα» γράφει ο Νίκος Γκούμας. Σε ένα φιλικό αδιάφορο επί της ουσίας, ο διαιτητής αποβάλλει τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή της εποχής. Τον Μίμη Δομάζο. Βέβαια μας έχουν μάθει οτι τον «προστάτευε» το καθεστώς, αλλά πολλές φορές η αλήθεια είναι διαφορετική. Τον προστάτευε τόσο, που όχι μόνο «έτρωγε» κόκκινες σε φιλικά, αλλά έχανε και επίσημους αγώνες. Φυσικά αυτή η αποβολή έχει επίπτωση στην ομάδα, γιατί η πονή μεταφέρεται ΚΑΙ στο πρωτάθλημα. 

4/9/69

«Ναι καλά, η χούντα θα του έσβησε την ποινή», σας έχουν μάθει. Να μία καλή ευκαιρία να αποδειχθεί το αντίστροφο. Η Αεκ ζητάει (5/9/69) να τιμωρηθεί ο Δομάζος με 3 αγωνιστικές ως αρχηγός στο φιλικό. Η Αεκ έχει συμφέρον γιατί την 3η αγωνιστική είναι ο αγώνας Αεκ-Παο για το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός υποστηρίζει οτι ο Σούρπης υπέγραψε ως αρχηγός.

5/9/69
Την επομένη, η Αεκ δηλώνει οτι θέλει τον Παναθηναϊκό πλήρη για να γίνει ισάξιος αγώνας, ενώ η ΕΠΟ ψάχνει το φύλλο αγώνα (ορθά για να έχει τα επίσημα στοιχεία του γεγονότος) και βρίσκει ασάφεια καθώς ο διαιτητής δεν έχει γράψει την λέξη «απεβλήθησαν».

6/9/69

«Α πολύ ωραία, αφού τα λέγαμε. Η ΕΠΟ του διέγραψε την ποινή, καλά μας τα έχουν πει. Όχι μόνο 2 αγωνιστικές θα έτρωγε- αντί για 3 - αλλά τις έσβησαν κιόλας».

6/9/69

Πριν εκδικασθεί και τελεσιδικήσει η απόφαση η ΕΠΟ όπως συνήθιζε, διευκολύνει την Εθνική ξεκουράζοντας τους διεθνείς για τον κρίσμο αγώνα με την Ελβετία για τα προκριματικά του ΠΚ 1970. Από 4/10 μέχρι 16/10 η Εθνική έδωσε σειρά φιλικών και τον αγώνα με την Ελβετία για τον όμιλο (νίκη με 4-1). Η βάση της Εθνικής για δεκαετίες και στυλοβάτης ΟΛΩΝ των μεγάλων επιτυχιών της, πάντα παρέμενε ο Παναθηναϊκός. Στις 10/9/69 η ΕΠΟ δημοσιεύει την προετοιμασία της Εθνικής.

10/9/69

                             

Μεταθέτει την 3η αγωνιστική (πλην των ομάδων που δεν έχουν διεθνείς). Παναθηναϊκός. Οσφπ, Αεκ, Παοκ, Αρης, Πανιώνιος θα αγωνιστούν εμβόλιμα στις 22/10/69 (αφού μέχρι 16/10 οι διεθνείς έχουν αγώνες με την Εθνική). Η υπόλοιπη 3η αγωνιστική θα διεξαχθεί κανονικά στις 5/10/69.

6/9/69

Μετά την ... παρένθεση λόγω Εθνικής, ξεκινάνε οι ανακρίσεις (10/9/69) για μία αποβολή σε ένα ... φιλικό. 

- «Μα γιατί? Δεν του έσβησαν την ποινή?» σκέφτεστε και λογικά, αφού η προπαγάνδα για εκείνη την εποχή ακόμα ... οργιάζει. ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ξεκινάνε με κατάθεση του διαιτητού για να λυθεί το θέμα της ασάφειας. Η ΕΠΟ κινείται σωστά, παρόλο που βάσει του Φ.Α μπορούσε να λήξει στα «κρυφά» το θέμα, το ανακινεί και δημοσιεύεται παντού. Ψάχνει να βρει τι συνέβη πραγματικά. Και καπου εκεί, ένας γνώριμος παράγοντας βάζει το ... χεράκι του. 



Ο Ασλανίδης δηλώνει οτι «Αν δεν τον τιμωρήσει η ΕΠΟ, θα τον τιμωρήσω εγώ». Ο Ασλανίδης λίγους μήνες νωρίτερα έχει αποκλείσει τον Δομάζο από τον αγώνα της Εθνικής με την Ρουμανία ετσιθελικά, με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί ο Μίμης και να αποσπάσουμε οδυνηρή ισοπαλία από τους Ρουμάνους εντός έδρας (2-2), που μας άφησε εκτός ΠΚ. Αν είχαμε νικήσει, θα περνάγαμε, αλλά για αυτό το συμβάν θα ασχοληθούμε εκ νέου, αναλυτικά.

10-9-69

Η ΕΠΟ λοιπόν φέρνει τον διαιτητή να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Και ο διαιτητής λέει την αλήθεια. Σωστά ο Δομάζος ξεκίνησε ως αρχηγός, αλλά αποβλήθηκε!!! Και το περιβραχιόνιο φόρεσε ο Σούρπης. Ο οποίος υπέγραψε ως αρχηγός το Φ.Α. στο ημίχρονο (δεν προλαβε να το υπογράψει πριν την έναρξη ο Δομάζος ως αρχηγός), αφού ο Δομάζος δεν αγωνιζόταν μετά το 28ο λεπτό που απεβλήθη και φυσικά δεν μπορούσε να είναι εκείνη την στιγμή, αρχηγός. Αναφέρει οτι δεν έγραψε την λέξη «απεβλήθησαν» και προς τιμήν του δεν προφασίζεται κάποια «αμνησία», ώστε να μην θυμάται την αποβολή για να την «γλυτώσει» ο Δομάζος. Ο διαιτητής πολύ απλά αν ήθελε, ΔΕΝ θα έβγαζε κόκκινη κάρτα στον Δομάζο. Θα έβγαζε (που θα ήταν και το σωστό) μόνο στον Νικολακάκο.




Στις 12/9/1969 η ΕΠΟ συνεδριάζει και διαγράφει την ποινή.... ωπ «γράψτε λάθος». Η ποινή όχι μόνο δεν σβήστηκε (όπως γινόταν σε φιλικά άλλης ομάδας δεκαετίες αργότερα και η κόκκινη κάρτα του Μέλμπεργκ.... χανόταν κάπου στον δρόμο!!!), ΑΛΛΑ Η ΤΙΜΩΡΙΑ (3 αγωνιστικών ημερών ως αρχηγός) ΙΣΧΥΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!!! Και έτσι έπρεπε να γίνει.

12-9-69

Κανένα «μαγικό» δεν συνέβη, καμία  κάρτα δεν χάθηκε στο δρόμο, κανένας παράγοντας δεν μεσολάβησε, καμία ΕΠΟ δεν διέγραψε κάτι. Κάπως αλλιώς μας τα έχουν πει, χωρίς αποδέιξεις φυσικά, αλλά ευκαιρία να δούμε την αληθινή πλευρά. Ας δούμε τα γεγονότα που το αποδεικνύουν. 

Την 1η αγωνιστική (22/9/69) στο ντέρμπυ με αντίπαλο τον Άρη (2-0), ο Δομάζος ... απουσιάζει από την 11άδα. Μαγικό, ε?

(22-9-69 1η)

Το ίδιο συμβαίνει και την 2η αγωνιστική (29/9/69) με αντίπαλο τον Παοκ (1-1), σε έναν αγώνα που χρήζει ειδικής ανάλυσης. Ο Δομάζος εκτός αγώνα και ένας χαμένος βαθμός. Δεύτερο μαγικό!!!


29/9/69 (2η αγων.)

Την ίδια αγωνιστική (2η) ο Ασλανίδης παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα να κερδίζει την Αεκ.


Τέλος την 4η αγωνιστική (που όμως λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής, διεξήχθη για τις ομάδες με διεθνείς παίχτες ως 3η χρονικά στις 20/10/69) με τον Βόλο (4-1) απουσίαζε εκ νέου ο Δομάζος. Δεν το πιστεύετε ακόμα, σωστά?

 20-10-69 (3η)

Έτσι λοιπόν ο Δομάζος (αν και τιμωρήθη αδίκως), εξέτισε κανονικά την ποινή του και ο Παναθηναϊκός έπαιξε χωρίς τον ηγέτη του στα 2 ντέρμπυ με Άρη και Παοκ και στον αγώνα με τον Ολ. Βόλου. Και που να διαβάσετε τι συνέβη στην προετοιμασία της Εθνικής την άνοιξη του 69, για τον αγώνα με την Ρουμανία. Υπομονή....

Σχόλια

  1. Αρχικα ειναινενα πολυ ωραιο αρθρο αλλα θελω να σου πω κατι παλια υπηρχε ενα site το leoforos.gr και ειχε ενα αρθρο με ονομα 90χρονια μποχα και απο ειχε ολες τις βρωμιες του οσφπ απο καθε δεκαετια διστυχως ομως το σαιτ αυτο εκλεισε και το αρθρο χαθηκε μπορεις να τα ψαξεις και να τα βρεις και να τα ανεβασεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν κοιταξεις προσεκτικότερα στις ετικετες-κατηγορίες του μπλογκ εδω, θα βρεις οτι ψαχνεις.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου