Παναθηναϊκός - Ζλαταν(αεκ)ος 1-2 (27-2-1972)

Ένας αγωνας με περιεργη εξελιξη μεταξυ Παναθηναικου και αεκ, εγινε την σεζον 1971-72. Η αεκ κερδισε στην Λεωφορο με 1-2. O αγωνας εγινε στις 27-2-1972.


Στα γεγονοτα του αγωνα, υπαρχουν 2 φασεις που αλλαζουν ολη την ροη της αναμετρησης. Ο Παναθηναικος προηγειται 1-0 και σε μια φαση του πρωτου ημιχρονου,  ο Πομωνης (αεκ) γρονθοκοπει τον Αθανασοπουλο (Παναθηναικος). Ο διαιτητης δεν αποβαλει ως οφειλε τον Πομωνη, ο οποιος Πομώνης ειναι ο ποδοσφαιριστης που πετυχαίνει το 1-1.


Προς το τελος του αγωνα στο 78, σε μια σεντρα του Πομωνη (ξανα) ο Τοτης με το στηθος αποκρουει την μπαλα, αλλα ο διαιτητης καταλογιζει πεναλτυ.


Η φαση ειναι αρκετα δυσκολη καθως η μπαλα φτανει στο υψος του ωμου στον Τοτη, ο οποιος Τοτης εχει ηδη παρει τετοια κλιση ωστε να βρει η μπαλα στο στηθος και οχι στο χερι. Φαινεται σαν να προτασει το στηθος του για να κοψει την μπαλα. Το χερι ειναι ξεκαθαρο οτι ειναι τραβηγμενο προς τα πισω, ωστε να μην την βρει καν. Η σταση του σωματος θυμιζει δρομεα που προτασει το στηθος για να κοψει το νημα. Το δε δεξι χερι ειναι καθετο και δεν βρισκει την μπαλα.

Εξαλλου η κατευθυνση της μπαλας μετα, δλδ το σκασιμο 2-3 μετρα μπροστα απο τον Τοτη και με κατευθυνση προς το τερμα, δειχνει οτι σιγουρα δεν εχει βρει στο χερι, καθως τοτε θα σταματαγε η πορεια της και δεν θα ειχε τοση δυναμη ωστε να καταληξει στο τερμα του Κωνσταντινου.


Με αυτη την φαση η αεκ θα «κλεψει» την νικη, με το παραξενο γεγονος οτι τα 2 γκολ της αεκ προηλθαν απο τον Πομωνη αμεσα η εμμεσα, ενω ο ιδιος ο παιχτης θα επρεπε να ειχε αποβληθει πολυ νωριτερα.

Ο Παναθηναικος αδικηθηκε σε αυτον τον αγωνα καθως η αεκ θα επρεπε

α) να αγωνιζεται χωρις τον Πομωνη απο το 15
β) να αγωνιζεται χωρις τον Κεφαλιδη απο το 26
γ) να μην εχει ισοφαρισει, καθως η μπαλα βρισκει στο στηθος και οχι στο χερι του Φυλακουρη

Παρολα αυτα ουτε επεισοδια εγιναν, ουτε διαμαρτυριες στον διαιτητη ουτε διακοπη του αγωνα για το πεναλτυ, ουτε τπτ. Μια τυπικη ενσταση (απο τις δεκαδες που εκαναν ολες οι ομαδες σε καθε σεζον μολις αδικουνταν) για 3 φασεις. Την αποβολη του Πομωνη, το πεναλτι και την αποβολη του Κεφαλιδη (αεκ) στο 26.


Ο ιδιος ο Τοτης και τοτε αλλα το 2001 στην Sportime για εκεινο τον αγωνα, δηλωσε ακριβως τα ιδια. Οτι η μπαλα βρηκε στο στηθος του και οχι στο χερι, φαση βεβαιως δυσκολη για καποιον που δεν την βλεπει απο μπροστα, αλλα η ολη κινηση του δειχνει οτι ειναι αδυνατον να βρει η μπαλα το χερι του.


 Ηταν τοσο σημαντικη νικη που οι αεκτζηδες βγηκαν στους δρομους την ιδια μερα (27-2-1972)!!!!

Σχόλια