Είναι φίνα τα κορίτσια και η κούπα θα κριθεί το Σάββατο.

Έργα και ημέρες της 7ετίας...

Το τελευταίο «χτύπημα» μέχρι το επόμενο απο έναν ιδιοκτήτη που πάρκαρε και αυτός μετοχές, πέρυσι δεν πληρωνε αλλά φέτος βάζει 25εκ σε ΑΜΚ, είναι η επιστροφή ενός παλιού μέλος στο ΔΣ. Μάλιστα δεν είναι ένα απλό μέλος καθώς το επίθετο αυτό (και οχι η ίδια), συνδυάστηκε με την εσκεμμένη απόφαση να μείνει ακέφαλος ο Παναθηναϊκός το 2012 και να οδηγηθούμε στην γνωστή «λύση» της χρονιάς εκείνης.


Επειδή συχνά ξεχνάμε ας γυρίσουμε το χρονο πίσω. Η ιστορια ξεκιναει το 2012 αλλα ας την δουμε λιγο νωριτερα. Ο Γιαννης Αλαφουζος παρελαβε ως προεδρος της Συμμαχιας την διοικηση του Παναθηναικου, το 2012. Υιος του Αριστειδη Αλαφουζου ενθερμου οπαδου του γαυρου ο οποιος ηταν το «αντιπαλο» σχημα για να παραλαβει την ΠΑΕ το 1979. Τελικα «ηττηθηκε» απο τον Νταιφα. Απο τοτε ο πατηρ συχνα ενισχυε με οικονομικα ποσα τον γαυρο.


Ο Γιαννης Αλαφουζος μας απασχολει απο το 2008 οταν και εμφανιζεται!!! στα ιδρυτικα μελη της πολυμετοχικοτητας. Η πολυμετοχικοτητα μπαινει με ποσοστο 36% στα διοικητικα του
Παναθηναικου, αλλα ο Αλαφουζος παραδοξως δεν υπαρχει εκει. Στις κατανομες κεφαλαιων... απουσιαζει.


Ο κοσμος επιθυμει την απομακρυνση της οικογενειας, ομως εκεινη παραμενει ως εγγυητης
με ποσοστο 54,7%, ωστε αν αποτυχει το πειραμα, να σωσει το τριφυλλι. Βέβαια η οικογένεια ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε την πρόθεση να αποχωρήσει η να ...εκδιωχθεί. Ούτε το συλλαλητήριο, έδιωξε κάποιον, απλά το 90% έγινε 54,7%.


Η πολυμετοχικοτητα φερνει τελικα 1 νταμπλ (2010) και πορεια στους 16 σε Τσαμπιονς Λιγκ και Γιουροπα, αλλα ο εσωτερικος πολεμος δεν αφηνει το προτζεκτ να ολοκληρωθει. Αρον-αρον φευγουν
κατηγορουμενοι για «μπουγαδες» και διαχειριση 200 εκ ευρω!!! σε 2 χρονια.


Οχι απο τις κοκκινες φυλλαδες, αλλα απο τις «παναθηναικες»!!!!


Το 2010 αναλαμβανει η εγγυητρια δυναμη, η οποια φερνει τον Κωνσταντοπουλο ως προεδρο
αλλα ταυτοχρονα αρνειται να πληρωσει τις υποχρεωσεις της σεζον εκεινης. Ο Παναθηναικος
ξαφνικα γεμιζει χρεη, αφου το οικονομικο τρυκ παρκαρω μετοχες-δεν πληρωνω δεν υπαρχει
πουθενα παγκοσμιως. Ο Πατερας επανερχεται για ενα τριμηνο για να αναλαβει τελικα ο Τζονι Βεκρης και ο Γοντικας μεχρι το 2012.


Ο Βγενοπουλος φαινεται η μοναδικη λυση, ομως ζηταει εγγυησεις για την Γηπελ, την οποια
την δινει με 1 ευρω ο Τζιγκερ, χωρις ομως κανεις να γνωριζει τι συμβασεις εχουν υπογραφει
εδω και χρονια για το προτζεκτ του Βοτανικου. Οικονομικα η διαφορα για την ΠΑΕ δεν ειναι
μεγαλη που χωριζει τους 2 αντρες, ομως τελικα δεν τα βρισκουν.


Ξαφνικα και ενω μια σεζον ο Παναθηναικος εχει γεμισει οφειλες, ενω δεν φαινεται οικονομικη
λυση στον οριζοντα, ο Τζιγκερ το 2012 δινει ΤΣΑΜΠΑ τον Παναθηναικο στον Αλαφουζο και την
Παναθηναικη Συμμαχια. Κινηση που προκαλει αισθηση, γιατι τσαμπα θα μπορουσε να δωσει την ΠΑΕ στον Βγενοπουλο και να αποδειχθει αν οντως ο Βγενο μπορουσε να πραξει οσα υποσχοταν.

Για να συμβεί η «παράδοση» της ΠΑΕ έπρεπε να γίνουν πράματα και θάματα. Και έγιναν. Παραιτήθηκαν 3 μέλη απο το ΔΣ, έμειναν 10 απο τα 20, η ΠΑΕ ακέφαλη, οι Βγενόπουλος, Πολέμης, Βασιλάκης αποσύρουν τα 3εκ (1,7εκ - 800χιλ - 500χιλ αντιστοιχα) και ο Θανάσης μένει εμβρόνητος!


Ο Αλαφουζος αναλαμβανει μια χρεωμενη ΠΑΕ (Σεπτεμβριο 2012) πραγμα οξυμωρο για επιχειρηματια, καθως ο μονος τροπος εμπορικα τροπος να ξεχρεωσει ειναι το Τσαμπιονς Λιγκ, ομως η μια θεση που οδηγει ΑΜΕΣΑ εκει ειναι «παρκαρισμενη» απο την ομαδα του δημοσιου.


Την πρωτη μαλιστα σεζον ειναι τοσο ελλειπης ο φακελος, που η επιτροπη αδειοδοτησεων
της ΕΠΟ δεν μας δινει στην αρχη αδεια, με αποτελεσμα η Ουεφα να μας απαγορεψει την
εξοδο στην Ευρωπη. Καταστροφη φυσικα για τις εισπραξεις αλλα και την ευρωπαικη καταταξη
του Παναθηναικου καθως κατι τετοιο εχει να συμβει απο το 1997!!!

Το τριφυλλι ακολουθει πολιτικη μνημονιων με συγκρατηση στα εξοδα και μεταγραφες, αλλα με παραμονη στην Λεωφορο των 15.000 θεατων. Ο Παναθηναικος τερματιζει 2-3ος καθε χρονο
αλλα αυτο δεν αρκει. Το ιδιο γινοταν και με τον Τζιγκερ αλλωστε. Ο Αλαφουζος αγοραζει το Απηλιον και κανει «ερανο» για ανακατασκευη της Λεωφορου. Η πολιτεια δεσμευει λεφτα για την αναπλαση της Λεωφορου αλλα ακομα κανεις δεν ξερει τι γινεται με τα λεφτα αυτα. 


Στην αρχη της δρασης του ασχολειται με την παραγκα, κυριως δικαστικα το τρεχει οσο μπορει
κανει «αισθηση» με το παραγκα και οραμα που σατυριζει τις αποφασεις της διαιτησιας
καθε εβδομαδα, αλλα σταδιακα βλεποντας (κατι που ηξερε προφανως οπως ολοι μας) οτι τον
Φαταουλ δεν τον αγγιζει κανενας, αποσυρεται.


Αγωνιστικα δεν μπορει να κανει κατι, η παραγκα αφου εχει αφεθει 15 χρονια απο καπετάνιο-τζιγκερ-κωνσταντοπουλο-γοντικα ειναι χειροτερη απο αυτη του πρακτορα, προστασια της ομαδας δεν υπαρχει, οι σφαγες ειναι πρωτογνωρες θυμιζουν τα πρωτα χρονια της παραγκας.


Απο στελεχωση της Συμμαχιας-Παε τα πραγματα ειναι υποφερτα, καταληγουν ομως τραγικα.
Μαιντανοι οπως ο Στάμος, Σιωπηλης, η Μπαλομενου, ο αγριογατος δεν προσφερουν τπτ, δεν κερδιζουν ουτε μια υποθεση, ουτε μια διαμαχη, η συνεδριαση, ενω στελεχη οπως ο Βασιλαρας
απομακρυνονται για να ερθει το ματι-γαριδα και να ανεβαζει φωτογραφιες γενεθλιων και του
Τσαβες ολο το φετινο καλοκαιρι που καιγοταν στην κυριολεξια το ποδοσφαιρκο τμημα.


Κερασακι στην τουρτα η προσληψη ως αφεντικο στην ουσια του γαυρου Παναγοπουλου (δις), στελεχος που ειχε απομακρυνθει απο την ΕΡΤ και προσληφθηκε αργοτερα στον Σκαι. Βεβαια δεν μας κανει εντυπωση γιατι απο την εποχη Βαρδινογιαννη με τοποθετησεις Μητσου (γαυρος), Στρατος (αρρωστος αεκτζης) σε ποστα προεδρων η αντιπροεδρων, η ΠΑΕ εχανε σε δυναμικοτητα.


Τελικα ανακοινωσε την παραιτηση του λιγες ημερες πριν με τον ιδιο τροπο που εφυγε και ο Τζιγκερ (συμπτωση?)  Παρκαροντας τις μετοχες, αφηνωντας απληρωτους παιχτες και μικρο-στελεχη αλλα διατεθειμενος να πληρωσει κομματι του χρεους.


Όμως το 2018 ανακαλύπτει τον Ταιλανδό μεγιστάνα και για χαρη του ασχολείται πάλι, παίρνει τις μετοχές απο την Sortivo για να του της δώσει, αλλά ως δια μαγείας την κρίσιμη ώρα ο Ταϊλανδός .. γίνεται Τσάκας. 

Την ίδια σεζόν (2018) αποφασίζει ΝΑ ΜΗΝ πάρουμε αδειοδότηση και δεν πληρώνει ούτε τον κομμωτή της ομάδας, άρα ευρωπαϊκό αποκλεισμό και περιορισμό μεταγραφών, ενώ την επόμενη χρονιά (2019) αποφασίζει να βάλει σχεδόν 30εκ σε ΑΜΚ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ αδειοδότηση. Συνεπέστατος δλδ.


Τα δε στελέχη, όλα μας θυμίζουν κάτι. Κωνσταντίνου(!!!) ως πρόεδρος, που παρέδωσε στον Μαυροκουκουλάκη (!!!), Σιωπήλης διευθύνων σύμβουλος μέχρι πρότινος, επιστροφή Άννας Λουμίδη στο ΔΣ (βλεπε πιο πανω 2012). Σαν να μην πέρασε μία μέρα δλδ. 

Ας δουμε τα θετικα του Αλαφουζου
1) Ανελαβε την Παε σε δυσκολες συνθηκες (με χρεη)
2) Κατεκτησε κυπελλο την δευτερη σεζον, ενω στην ουσια του εκλεψαν το πρωταθλημα το 2014-15
3) Εβαλε λεφτα αλλα σε ατυχεις επιλογες (παιχτες-στελεχη)
4) Αγορασε (???) το Απηλιον (το πρωτο οικημα που ανηκει στην ΠΑΕ)
5) Πολεμησε νομικα οσο κανενας αλλος την παραγκα
6) Συμμαχησε στην αρχη με Μελισσανιδη και Σαββιδη για να ριξει τον γαυρο απο την κορυφη

Ας δουμε τα αρνητικα
1) Η ΠΑΕ οχι μονο δεν ξεχρεωσε αλλα μεγαλωσε το χρεος της.
2) Αγωνιστικα (για το μεγεθος του συλλογου) 1 κυπελλο σε 5 χρονια ειναι αποτυχια.
3) Κανεις δεν ξερει τι γινεται με τα λεφτα απο τηλεμαραθωνιο και Πολιτεια για Λεωφορο και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το 2021 ΜΕ την Λεωφόρο.
4) Απετυχε τελικά με την παραγκα (αγωνιστικα και παρασκηνιακα)
5) Το Απήλιον κανείς δεν ξέρει πως αγοράστηκε και σε ποιόν ανήκει.
6) Προσελαβε ατομα τα οποια δεν πετυχαν τπτ στους τομεις που επρεπε να προσφερουν
(τεχνικοι διευθυντες, προπονητες, νομικο τμημα, εκπροσωποι), ενώ επανέφερε άλλα τα οποία θυμίζουν ...άλλες εποχές!!!
7) Πουληθηκαν παιχτες - κλειδια για ενα κομματι ψωμι (Μπεργκ-Ζεκα) ενω αλλοι χαθηκαν
και δεν ανανεωσαν για ελαχιστα χρηματα, απο την αλλη εδωσε υπερογκα ποσα για τον Τσαβες.
8) Εφερε τον Παναγοπουλο, εφερε το ματι-γαριδα, εδιωξε Βασιλαρα και αργοτερα τον
Παπαθεοδωρου απο τον Σπορ-φμ
9) Η ΠΑΕ εγινε οχημα για πολιτικα συμφεροντα, κατι που εξοργισε ΟΛΟΥΣ τους οπαδους
10) ΔΕΝ ενεπνευσε ποτε ουτε τα στελεχη, ουτε την ομαδα, ουτε τους οπαδους, ωστε να πιστεψουν οτι έχει όραμα η σχέδιο για την ομάδα.
11) Εγινε συμμαχος με τον Φαταουλ στο τελος και εχθρος των πρωην συμμαχων (Μελισσανιδη-Σαββιδη) με αποτελεσμα να μας σφαζουν αγωνιστικα και οι μεν και οι δε.
12) Απετυχε ο ιδιος προσωπικα, κατι που παραδεχτηκε δημοσια τελη Μαιου .
13) Εσκεμμένα ΔΕΝ πλήρωσε τις υποχρεώσεις το 2018 ώστε να οδηγηθούμε το 2019 σε απαγόρευση μεταγραφών και ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Από το 2015 και έπειτα αντί να νοικοκυρέψει το χρέος, με ΠΡΟΘΕΣΗ το αύξησε, ενώ ΟΥΔΕΠΟΤΕ έιχαμε οικονομικό πρόβλημα αοφύ μπαίνουν 25εκ σε ΑΜΚ.
14) Συμφώνησε με τον Ταϊλανδό αντί με τον ΔΓ και ουδέποτε ενημέρωσε τον κόσμο για το φιάσκο αυτό.

Συμπερασμα.
Κανεις δεν καταλαβε γιατι ενας επιχειρηματιας σαν τον Αλαφουζο ανελαβε τον Παναθηναικο. Η επιλογη του μονο ψιθυρους προκαλεσε, ενω η αποχωρηση του εκανε τους ψιθυρους λογια. Ο Τζιγκερ μπορουσε να επιλεξει αλλους για την διαδοχη, ενω το πιο λογικο ηταν να αφησει την ΠΑΕ στον Βγενοπουλο και να τον «προκαλεσει» αμεσα ωστε να δειξει τι  μπορει να κανει. Θα μπορουσε ακομα και στον Δημητρη Γιαννακοπουλο να την δωσει, καθως ειχε προταση στα σκαρια.

Ομως η επιλογη να δωθει τσαμπα (έναντι 1 ευρώ) η ΠΑΕ σε εναν ανθρωπο σαν τον Αλαφουζο, το μονο που καταφερε ηταν να φτιαξει ιστοριες για «μπροστινους» και δικαιολογημενα, καθως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα αναλαμβανε μια χρεωκοπημενη ΠΑΕ και δεν θα εβγαινε να αποκαλυψει το τι γινοταν. Το καθεστως ιδιοκτησιας με οφ-σορ εταιρειες και Συμμαχιες δεν ηταν ποτε καθαρο, ποτε δεν εμαθε ο κοσμος τι εγινε με τα χρεη επισημα, με το γηπεδο , με τα λεφτα.

Προεδρος και εκπροσωποι τυπου θεωρουσαν οτι ειναι περιττο με επισημα στοιχεια να ενημερωσουν τον κοσμο. Δεν θα μας λειψει σαν προεδρος, ευχαριστουμε για κυπελλο του 2014 και το Απηλιον (?), αλλα η ολη διαδρομη στην ομαδα απο το 2012 μεχρι και φετος εχει αρνητικο προσημο και μαλιστα μεγαλο.

Σχόλια