Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Ένας αφανής ήρωας!

Ο Λιβέρης δεν ήταν ποτέ εντυπωσιακός. Δεν έβαλε ποτέ 40 πόντους, δεν «περπάταγε» στον αέρα, δεν κάρφωνε και δεν «κατεδάφιζε» ρακέτες. Ήταν όμως ουσιαστικός. Ήταν πάντα εκεί, την κατάλληλη στιγμή. Και στον αθλητισμό, αλλά και στην ζωή.

Γεννημένος στις 31/12/1959, ασχολήθηκε με το μπάσκετ σε μία εποχή που δεν ήταν τόσο διαδεδομένο. Ούτε ο Έσπερος, που ξεκίνησε την καριέρα του, ήταν η ομάδα που σάρωνε τα τρόπαια. Αλλά ο Λιβέρης ξεχώριζε. Ως πρωταθλητής με τον Έσπερο στην Β Κατηγορία ο Λιβέρης παίρνει μεταγραφή για τον νταμπλούχο τότε, Παναθηναϊκό. 

Στο τριφύλλι έμεινε και αγωνίστηκε για 10 χρόνια! Υπερ-πολίτιμος παίχτης, ήρεμος χαρακτήρας, πάντα παρόν στα δύσκολα χρόνια του τμήματος από το 1986 μέχρι το 1992. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (1984) και 2 κύπελλα (1983, 1986) με τον Παναθηναϊκό. 

Στον τελικό του 1983 (72-62 νίκη επί του Οσφπ), ο «Μπέρι» θα πετύχει 12 πόντους, τρίτος σκόρερ της ομάδας πίσω από Κορωναίο (19π) και Στεργάκο (13π). Στον δεν ημιτελικό, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε στην Θεσσαλονίκη, τον Άρη του Νίκου Γκάλη (60-74). 

Στον επόμενο τελικό του 1986 στο εξοχικό (88-78 νίκη πάλι επί του Οσφπ), ο Λιβέρης ήταν μάλλον ο καλύτερος παίχτης με 22 πόντους, δεύτερος σκόρερ πίσω από τον μεγάλο Στεργάκο που έγραψε 25. Στον ημιτελικό πάλι ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τον Άρη των Γκάλη - Γιαννάκη (87-84).

Στο μπαράζ της Κέρκρυρας για το πρωτάθλημα του 1984, ο Μπέρι είναι ο πρώτος σκόρερ του τριφυλλιού με 20π και 8/9 σουτ!. Μόνο ο Γκάλης με 39π τον ξεπέρασε. Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια δεν είχε τον Κόντο (Αεκ) και τον Κοκολάκη (αντίπαλος με τον Άρη) στη σύνθεση του, αλλά ο Λιβέρης έπαιξε και για τους 2 αυτούς.

Με την Εθνική ήταν ο αφανής ήρωας στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Όταν πάτησε για 2η φορά στο παρκέ, μετά το 5ο (ανύπαρκτο) φάουλ του Γιαννάκη 2 λεπτά πριν την λήξη, πήρε αμυντικό ριμπάουντ, έβγαλε τον Τσατσένκο με πέμπτο φάουλ, βρήκε στόχο από τη γραμμή (2/2 βολές) στα 36 δεύτερα πριν την λήξη και έστειλε το ματς στην παράταση. 

Εκεί με άλλες 2/2 βολές έγραψε το 95-96, όπως και το 97-98 (με ταμπλό). Έκοψε επίσης τον Βάλτερς καθαρά, ασχέτως αν χρεώθηκε με φάουλ, έσωσε μια χαμένη μπάλα στην τελική γραμμή σημαδεύοντας τα πόδια του Ταρακάνοφ, έδωσε μέχρι και ασίστ στον Γκάλη. Σύνολο 10 πόντοι, καθόλου άσχημη συγκομιδή.

Όμως το μεγαλύτερο παράσημο του Λιβέρη δεν ήταν το χρυσό στο παρκέ, αλλά το χρυσό στην ζωή. 20 χρόνια μετά τον θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ, ο Λιβέρης Ανδρίτσος δειπνούσε με την οικογένειά του, σε εστιατόριο όπου έγινε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Ο Ανδρίτσος κατάφερε να διασώσει την οικογένειά του απομακρύνοντάς τους από τον τόπο του δυστυχήματος, αλλά στην προσπάθειά του να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στην ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του καταστήματος έπεσε θύμα της δεύτερης έκρηξης. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου οι γιατροί διέγνωσαν εισπνευστικά και θερμικά εγκαύματα στο 25% του σώματός του.

Ένας αφανής ήρωας. Ακριβώς όπως και στο παρκέ.



Σχόλια