Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Αποκλεισμός από την Ευρώπη την χρονιά του Γουέμπλεϊ

Ας δούμε πως τον αντιμετώπισε η διαιτησία και πόσο τον βοήθησε να....μείνει τελικά εκτός ευρώπης. Ναι, ο ευνοημένος της χούντας που γραφεται και ξαναγράφεται, την σεζόν που έκανε την Ευρώπη να μιλάει για αυτόν δεν κατάφερε ουτε να εξασφαλίσει μια προνομιούχο θέση για να παίξει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Tην 1η αγωνιστική (20-9-70) στο 0-0 με την Βέροια, ο Παναθηναικός δίνει ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στον διαιτητή, οποίος ΔΕΝ τον ευνόησε!!! Παράξενο για την ευνοημένη ομάδα της χούντας.


2η αγωνιστική με το εμφατικό 5-1 επί της Λάρνακας, θα έχουμε ενα πέναλτυ ΥΠΕΡ του Παναθηναικου που ΔΕΝ δίνεται, ενώ το γκολ που δεχεται το  τριφύλλι ξεκινάει με το... χέρι!!!


Μία, δύο, ε την τρίτη θα στράβωνε (με Αιγάλεω 0-0). Δύο (2) πέναλτυ ΥΠΕΡ του τριφυλλιού
(ανατροπή Δομάζου δόθηκε φρη-κικ, στην εκτέλεση του φρη-κικ απόκρουση με το χέρι δεν δόθηκε κάτι), γίνονται...γαργάρα.



Έτσι ο Παναθηναικός με 2 «γκέλες» μένει πίσω.


4η αγωνιστική (18-10-70), άλλο ένα πέναλτυ ΥΠΕΡ του Παναθηναϊκού αγνοείται, αλλά δεν επιρρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.


5η αγωνιστική με τον Φωστήρα άλλο ένα πέναλτυ ΥΠΕΡ του τριφυλιού γίνεται φρι-κικ.


Η αδικημένη ομάδα της χούντας, κάνει οτι μπορεί για να κρατηθεί στην κορυφή, αλλά δεν γλυτώνει την ήττα από τον Απόλλωνα.


Στις 29-11-70 με αντίπαλο τον Πανιώνιο (2-2) ο διαιτητής ακυρώνει γκολ του Παναθηναϊκού, ενώ δίνει πέναλτυ ΚΑΤΑ του Παναθηναικου στο 76!!! Περίεργες αποφάσεις για μια ευνοημένη ομάδα. Ο Παναθηναικός που συνεχάρη τον διαιτητή την 1η αγωνιστική στην ισοπαλία (0-0) με την Βέροια, τον συγχαίρει και τώρα, αλλά ζητά να μην τον ξανασφυρίξει.


Την επόμενη αγωνιστική ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την ήττα με 1-0 στην Καβάλα με πέναλτυ στο 86!!! Σε 2 αγώνες δλδ έχει χάσει το θετικό αποτέλεσμα από 2 πέναλτυ εναντίον του προς το τέλος του αγώνα. Μάλιστα στην ήττα απο την Καβάλα ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ και την ήττα αλλά ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ!!!


Στις 20-12-70 με τον Εθνικό μια αποβολή - μαρς υπερ του τριφυλλιού και ένα ακυρωμένο γκολ του Παναθηναϊκού, συμπληρώνουν το παζλ της νίκης.


Η δε κατατρεγμένη ομάδα, χανει και απο την Προοδευτική, ενώ εχει 7 ήττες σε 11 αγώνες.


Την 15η αγωνιστική στην Θεσσαλονίκη, ο Παναθηναϊκός έρχεται ισόπαλος (1-1) με τον Άρη και ο Πούσκας δίνει εκ νέου .... συγχαρητήρια στον διαιτητή!! Μεχρι στιγμης σε 2 «γκελες» του τριφυλλιού, ο Πούσκας συγχαίρει τους διαιτητές που σημαίνει οτι οταν διαμαρτύρεται μάλλον κάποιο λόγο θα έχει.


16η αγωνιστική και διαβάζουμε για ...τρυλικά ρεκόρ!!!


17η αγωνιστική το τριφύλλι χάνει με 1-0 απο τον Ηρακλή και παραδέχεται την ήττα και την αψογη διαιτησία!!!


Η δε αδικημένη ομάδα κάνει επιτέλους νίκη!!! με τον γνωστό τρόπο. 2 γκολ ειχε βαλει σε 11 αγωνες, τωρα 3 μαζεμένα!!! Ένα με πέναλτυ, ένα αμφισβητούμενο γκολ και ενα στις καθυστερήσεις (94)


Για λίγες αγωνιστικές το τριφύλλι θα αντιμετωπιστεί με 50ρίσια διαιτησία, όμως όταν ξεκινάνει οι ευρωπαικές υποχρεώσεις θα επικρατίσει η ψυχολογική και η σωματική κόπωση. Το να είσαι σχεδόν στην κορυφή της ευρώπης είναι μοναδικό για εκείνη την εποχή και το μυαλό όλων ήταν στην ευρώπη.

Αυτό φυσικά δεν δίνει άλλοθι σε τραγικές διατησίες σαν και αυτή του Μίχα με τον Φωστήρα (1-1) λίγες ημέρες (14-3-71) μετά τον θρίαμβο επί της Εβερτον . Στην ουσία δεν δίνει ένα πέναλτυ υπέρ του Παναθηναϊκού, κρατάει 1 λεπτό καθυστέρηση αντί 4 που έλεγε και γενικά έκανε οτι μπορούσε  για να μην κερδίσουμε. Ο δε προπονητής του Φωστήρα (Λινοξυλάκης) πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, προς τιμήν του αγωνίζεται για να κερδίσει και οχι να ανοίξει τα πόδια.



Αμέσως μετά το 0-0 με την Εβερτον στην Λεωφόρο, ο Παναθηναικός παίζει μετον αιωνιο αντιπαλο και το τελικο 2-2 αφηνει και τους 2 παραπονούμενους. Ο οσφπ εχει ενα ακυρωμενο γκολ απο εμμεσο φαουλ που κατεληξε απευθειας στα διχτυα και ο Παναθηναικος ενα ακυρωμενο γκολ απο φαουλ (??) του Αντωνιαδη σε διεκδίκηση κεφαλιάς με τον τερματοφύλακα του οσφπ. Φυσικα αν ηταν η ευνοημενη ομαδα, θα μετραγε το γκολ και θα κερδιζε 3-2.



Λίγες ημέρες μετά το θρίαμβο με τον Αστέρα, ο Παναθηναϊκός βγάζει ξανά συμπτώματα κουρασμένης ομάδας. Συμπτώματα που επαναλαμβάνονται καθώς σε ενα ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ειναι αδύνατη η ταυτόχρονη παρουσία με επιτυχία σε 3 θεσμούς (πρωτάθλημα-κύπελλο-ευρώπη) με τον τρόπο που χτίζονταν τότε οι ομάδες.

01-5-1971 ο Παναθηναϊκός ξεκινάει εμφατικά προηγούμενος με 0-2 του Εθνικού στο Καραισκάκη, αλλά θα ισοφαριστεί αφού όλοι ασχολούνται με την επική πρόκριση και τον επικείμενο σε 1 μήνα τελικό.


5-5-71 στα προημιτελικά εκτός έδρας με τον Παοκ, ο Παναθηναϊκός θα προηγηθεί πάλι 0-2 (!!!) και τελικά θα χάσει με 3-2. Βέβαια αν έμενε με 10 ο Παοκ λόγω χτυπήματος εν ψυχρώ στον Δομάζο ίσως περνάγαμε, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.


Την ίδια ημέρα ο μελλοντικός κυπελλούχος της σεζόν 1970-71, δεν συναντάει κάποιο πρόβλημα.


Η μόνη εύκολη επικράτηση του Παναθηναϊκού όλο αυτό το δίμηνο έγινε επί της Καβάλας (2-0), οπου και πάλι κάτι αρνητικό συνέβη για το τριφύλλι. Άλλο ένα ακυρωμένο γκολ.


Ιούνιος 1971. Ο θριαμβευτής Παναθηναϊκός που έπαιξε στον τελικό του Γουέμπλευ (2/6/71), επιστρέφει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δύσκολο να το κατακτήσει ξανά, αφού ξόδεψε δυναμεις σε 9 ευρωπαικούς αγώνες, αλλά η δεύτερη θέση φαντάζει λογική.

6 Ιουνίου με αντίπαλο τον Παοκ. «Σκασμένη» η ομάδα, προηγείται με 0-2, αλλα ισοφαρίζεται στο τέλος. Στο 74 με τον γνωστό τρόπο «φιλοξενίας», οι γηπεδούχοι κάνουν τον διαιτητή ενα καθαρό γκολ που θα μας έδινε τη νίκη, να το βγάλει....«οφσαιτ»



3 ημερες μετα με τον Οφη, που βρισκει το τριφύλλι πάλι να προηγείται με 0-2, αλλά πάλι «σκάει» και ισοφαρίζεται. Κερασάκι το πέναλτυ (σωστό) που έδωσε εναντίον της .... ευνοημένης ομάδας της χούντας.


13 Ιουνίου με τον Ηρακλή πάλι προηγείται με 2-0, αλλά καρδιοχτυπα γιατί γίνεται το 2-1. Φυσικά πριν ο διαιτητής ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ένα πέναλτυ ΥΠΕΡ του Παναθηναικου ίδιο με αυτό που δόθηκε την περασμένη αγωνιστική εναντίον του Παναθηναϊκού (απόκρουση με το χέρι). Η μείωση του σκορ σε 2-1 απο τον Ηρακλή γίνεται με γκολ-οφσαιτ, αλλά είναι ψιλά γράμματα αυτά.


3 ημέρες αργότερα με τον Πιερικό (0-0) νέο καταφανές πέναλτυ δεν δίνεται ΥΠΕΡ του Παναθηναϊκού. Ίδιες φάσεις (απόκρουση με το χέρι) και μόνο μία έχει δοθεί, αυτή ΕΝΑΝΤΙΟΝ του Παναθηναικού με τον οφη.


20 Ιουνίου και μετά τις ισοπαλίες έρχεται η ήττα από τον πανιώνιο. Στα σχόλια του αγώνα ο «άρρωστος» γαύρος Θωμόπουλος, ο οποίος παραδέχεται οτι ακυρώθηκαν 2 γκολ του Παναθηναϊκού (31 και 70)...Ποια ευνοημένη ομάδα θα είχε 2 ακυρωμένα γκολ-οριακα οφσαιτ που θα την οδηγούσαν σε ήττα?


23 Ιουνίου νίκη με την Αεκ μετά κόπων και βασάνων και δύο πέναλτυ ΥΠΕΡ του τριφυλλιού πάλι γίνονται γαργάρα. Το ένα ευτυχώς, κατέληξε σε γκολ αφου ο διαιτητής άφησε το πλεονέκτημα. Ποιος όμως πιστεύει οτι αν εχανε ο Δομάζος το σουτ, θα γύριζε την φάση πίσω και θα έδινε πέναλτυ? Η αεκ διαμαρτυρεται και αυτη για 1 πεναλτυ, αλλα δεν ειναι ξεκαθαρο απο την περιγραφη αν ειναι ακουσιο η οχι το «χερι» και σε ποια θεση βρισκοταν


Τέλος στις 27 Ιουνίου, θα κερδίσε μεν την Προοδευτική με 0-2, με ένα ακυρωμένο γκολ ως δώρο. Το κομπλεξ των κατοίκων της Τρούμπας παραμένει από τότε μέχρι τώρα, όπως φαίνεται από τα συνθήματα που φώναζαν.

Σχόλια