Tα λεφτά και οι δηλώσεις δεν παίζουν μπάσκετ, οι παίχτες παίζουν ...

Να βουτήξω, η να μείνω όρθιος?

Δυο φασεις που στιγματισαν την αγωνιστική που μας περασε. 2 πεναλτυ που ζητηθηκαν ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ. Σωστα η οχι, θα το αναλυσουμε οσο μπορουμε.

Πρωτα στη Λιβαδια, ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ Παναθηναικος με κακη επιλογη 11αδας και ελλειψη παθους, απουσιαζει για μια ωρα απο τον αγωνα. Κανει το δοκαρι με τον Δωνη στο 17, μετα μεχρι το 70 εμφανιζονται μονο κατι μαυρες φανελες με ενα πρασινο τριφυλλι. Καταντια.


Ομως.

Υπαρχει μια φαση που ΑΝ δινοταν θα γινοταν το 3-1, λιγο νωριτερα. Βεβαια σε αγωνα-τραγωδια, τι ψαχνεις θα πειτε. Δεν ψαχνω τη νικη, ψαχνω την «οπτικη γωνια» του διαιτητη. Αυτου που εβγαλε κιτρινη στον Χιλιεμαρκ γιατι ...εσπρωξε την πινακιδα!!!

Στο 74 ο Κουρμπελης μεσα στην περιοχη, κανει ντριμπλα στον αμυντικο, τον περναει ΚΑΙ Ο ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΤΟΝ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ-ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ. Το φαουλ μεσα στην περιοχη, φυσικα ειναι ΠΕΝΑΛΤΥ.

Ο Κουρμπελης κανει το λαθος ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ. Δεν εκβιαζει το σφυριγμα. Αυτο δεν σημαινει ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΡΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ του παιχτη.


Ο αμυντικος απλωνει τα χερια τον κραταει-τραβαει απο την φανελα. Η λαβη ειναι ξεκαθαρη, το οτι ΔΕΝ πεφτει ο Κουρμπελης δεν αποτελει δικαιλογια. Ουτε υπαρχει ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ στο πεναλτυ.

Το αντιστροφο ακριβως εγινε στον αγωνα αεκ-γιαννινα.

Ο τερματοφυλακας κανει προβολη, ο επιθετικος εχει την μπαλα και την πεταει μπροστα.

1) Το ποδι του τερματοφυλακα μενει στο εδαφος, δεν σηκωνεται.


2) Το ποδι του επιθετικου ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ το ποδι του τερματοφυλακα (1ο καρε)

3) Το ποδι του επιθετικου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΠΕΣ του τερματοφυλακα, αφου μονο ετσι θα μπορουσε να τον ανατρεψει (2ο καρε). Η προοπτικη της φωτογραφιας ειναι ξεκαθαρη, ειναι σε αλλο «επιπεδο» το ποδι του τερματοφυλακα και οι ταπες και σε αλλο το ποδι του επιθετικου.

Αν τον ειχε βρει οι ταπες και το παπουτσι με το χρυσαφι χρωμα θα φαινονταν ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ στην λευκη καλτσα του επιθετικου. Ετσι το ποδι του επιθετικου δεν θα φαινοταν ολοκληρο καθως...θα μεσολαβουσε το ποδι του τερματοφυλακα.

Περαν αυτου με την φορα του τερματοφυλακα, αν οντως τον εβρισκε ο παιχτης θα ειχε πεσει αμεσως. Θα ηταν αδυνατον να κανει 2 βηματα με ισορροπια.

4) Το ποδι του επιθετικου, εφοσον τρεχει, πρεπει να σηκωθει απο το εδαφος, ετσι γινεται οταν τρεχεις, αλλοιως.....θα ακουμπησει το ποδι του τερματοφυλακα.


5) Αυτο ακριβως γινεται, ο επιθετικος ΣΕΡΝΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ του, ωστε να βρει το ποδι του τερματοφυλακα που ΑΡΧΙΚΑ δεν εχει ακουμπησει ΕΚΕΙΝΟΣ τον επιθετικο. Κλασικη φαση απο πεναλτυ μητρογλου-φορτουνη απο τα δεκαδες που εχουν παρει.

6) Ο επιθετικος εχει καταλαβει τι εχει κανει και σκεφτεται πως ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ. Ετσι κανει 2 βηματα και μετα πεφτει. Μεχρι και το τριτο καρε, το ποδι του τερματοφυλακα παραμενει στο εδαφος ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ για να ανατρεψει τον επιθετικο.

6+1) Πλεονεκτημα στο πεναλτυ ΔΕΝ υπαρχει, ομως δεν υπαρχει ΕΠΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ για να ειναι πεναλτυ. Το οτι βρισκει ο επιθετικος τον τερματοφυλακα, ουδεποτε ειναι μαρκαρισμα για πεναλτυ. 

Σχόλια