Η ατυχία να λέγεσαι «Απόλλωνας»

Η ατυχία να λέγεσαι Απόλλωνας την σεζόν 1984-85 και να αντιμετωπίζεις τον οσφπ. Δεν θα κέρδιζες, έπρεπε να χάσεις. Με κάποιον τρόπο, θα γινόταν. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Την 23η αγωνιστική στον Β γύρο, το τρύλο φερνει 1-1 (με χαμενο πεναλτυ) με τον Απολλωνα Αθηνών, με το γηπεδο (οακα) να τους γιουχάρει. Το πέναλτυ (υπέρ του οσφπ) σφυρίχτηκε στην γραμμή του άουτ, με τον διαιτητή σχεδόν στη σέντρα!!! και από την μακρυνή πλευρά του επόπτη. Η 7λεπτη καθυστέρηση σωστή (λόγω του 5λεπτου τραυματισμού του Πουπάκη), αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα κράταγε τόση αν κέρδιζε ο οσφπ και πίεζε ο Απόλλωνας για να ισοφαρίσει.



Στο δε πέναλτυ που κερδίζει ο Απόλλωνας, ο μητρόπουλος προσπαθεί ανεπιτυχώς να κόψει την μπάλα στον Σταμπάχερ, αλλά απλά καταφέρνει μόνο να τον τραυματίσει και να γίνει αλλαγή. Γιαυτή του την προσπάθεια, ΔΕΝ τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα. Γιατί άλλωστε? Τι έκανε?


Την 28η με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς ο οσφπ κερδίζει με 3-1, αλλά ακυρώνεται ένα υπέροχο γκολ της Καλαμαριάς (με το σκορ στο 2-1), ως οφσάιτ. Ο Απόλλων Καλαμαριάς εκτελεί φάουλ έξω από την μεγάλη περιοχή (από τον άξονα, στο κέντρο της) και το σουτ καταλήγει στα δίχτυα. 2 παίχτες βρίσκονται εκτεθειμένοι, αλλά στις 2 γωνίες της μεγάλης περιοχής ΧΩΡΙΣ να επηρεάζουν ΚΑΝΕΝΑΝ παίχτη της άμυνας και φυσικά τον τερματοφύλακα!!!!
Η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρας!!! Το 2-2 δεν γίνεται ποτέ και ο οσφπ κερδίζει με 3-1!!!




Όλα αυτά συνέβαιναν στην περίφημη παράγκα Βαρδινογιάννη όπου το τρύλο είχε 5 πρωταθλήματα σε 8 χρόνια!!!

Σχόλια

  1. Στιγμιότυπα από τον αγώνα Ολυμπιακού - Απόλλωνα Αθηνών:
    https://youtu.be/VlhfxFbiD1w

    Το δολοφονικό «μαρκάρισμα» του Μητρόπουλου πάνω στον Στάμπαχερ είναι στο 0:17.
    Δυστυχώς εκείνη την εποχή τέτοια μαρκαρίσματα συνήθως τιμωρούνταν με κίτρινη, ενώ κανονικά θα έπρεπε να επισύρουν ποινή φυλάκισης.
    Πάντως ακόμα και τότε είχα δει παίχτες να αποβάλλονται για παρόμοια μαρκαρίσματα, όπως πχ τον Μπατίστα της Ουρουγουάης στο Μουντιάλ του 1986 κόντρα στη Σκωτία.
    Βέβαια ο διαιτητής Καλπακίδης δεν έδειξε καν κίτρινη, οπότε τί συζητάμε...
    Κρίμα, γιατί ο Τσέχος διεθνής ήταν από τους παίχτες που ομορφαίνουν το ποδόσφαιρο και ελπίζω ο τραυματισμός του να μην του δημιούργησε προβλήματα στη μετέπειτα καριέρα του.
    Το μαρκάρισμα του Καραβέλη πάνω στον Λεμονή είναι στο 0:49 και φαίνεται όντως να είναι πέναλτι. Σε αντίθεση με ό,τι γράφει ο συντάκτης της εφημερίδας, ο Καλπακίδης είναι κοντά στη φάση.

    Στο βίντεο του αγώνα Ολυμπιακού - Απόλλωνα Θεσσαλονίκης το «πέναλτι» του Σαργκάνη πάνω στον Σαββάκη είναι στο 0:20 και αποτελεί εφεύρεση του διαιτητή Αδαμόπουλου (ο Σαργκάνης μπλοκάρει την μπάλα). Με βάση το άρθρο της εφημερίδας, εφεύρεση πρέπει να ήταν και το «πέναλτι» του Αλεξίου πάνω στον Παπαδόπουλο (η φάση είναι στο 1:10, δεν φαίνεται καθαρά αλλά μοιάζει μούφα). Είναι πολύ πιθανό ο Αδαμόπουλος να ήθελε να ρεφάρει τα λάθη.
    Το γκολ του Απόλλωνα που ακυρώθηκε είναι στο 1:33. Με βάση τους κανονισμούς της εποχής, ένας παίχτης ήταν οφσάιντ ανεξάρτητα από το αν επηρέαζε ή όχι τη φάση (δεν υπήρχε αυτό που σήμερα λέμε παθητικό οφσάιντ). Όσο ωραίο κι αν ήταν το γκολ του Απόλλωνα, σωστά ακυρώθηκε.
    Να σου θυμίσω ότι για τον ίδιο λόγο είχε ακυρωθεί σωστά γκολ της Γιουβέντους εναντίον του Παναθηναϊκού στον αγώνα της Αθήνας για το Κύπελλο Ουέφα της σεζόν 1987-88:
    https://youtu.be/5sIIE0q6QWM?t=979
    Κι επειδή μπορεί να πεταχτούν τίποτα Ολυμπιακοί και να πουν ότι με το ίδιο σκεπτικό ακυρώθηκε σωστά και το γκολ του Ρότσα στον ημιτελικό του Πρωταθλητριών κόντρα στη Λίβερπουλ, να τους πω ότι μετά το φάουλ ο Μπέγκλιν (με το Νο3) καλύπτει ΟΛΟΥΣ τους παίχτες του Παναθηναϊκού:
    https://youtu.be/wmsW0ib6MIA?t=640
    Με άλλα λόγια, δεν βλέπω καταφανή εύνοια υπέρ του Ολυμπιακού στους παραπάνω αγώνες.
    Διατηρώ μια επιφύλαξη αν μπορούσε να τιμωρηθεί με απευθείας κόκκινη το βίαιο μαρκάρισμα του Μητρόπουλου πάνω στον Στάμπαχερ, όμως δυστυχώς εκείνη την εποχή πολλά τέτοια μαρκαρίσματα περνούσαν στο ντούκου ή απλώς τιμωρούνταν με κίτρινη.

    Ανεξάρτητα από τις παραπάνω διαφωνίες μου, το ιστολόγιό σου αποτελεί ντοκουμέντο. Πραγματικά επιτελείς έργο. Σου εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια.

    Αντώνης Παπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε Αντώνη ευχαριστω για τα καλα λογια.

      Η φαση της Καλαμαριας, με το γραμμα του (τοτε) νόμου ειναι οφσαιτ. Με μια διαφορα. Ειναι στημενη φαση, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν κινειται απο τους «εκτεθειμενους», κανεις δεν μετεχει, κανεις δεν εχει προθεση να «μπει» στη φαση. Δεν υπηρχε τοτε παθητικο οφσαιτ σωστα, αλλα τα δυο «αγαλματα» δεν συμμετεχουν στον αγωνα στο συγκεκριμενο χρονικο σημειο. Χαζευουν απλα. Γιαυτο και το σχολιο της εφημεριδας. Εχω δει φαουλ εποχης με παιχτες οριακα εκτεθειμενους, αλλα ακινητους που εβλεπαν απλα την μπαλα. Δεν υπηρχε λογος να υποδειχθουν ως οφσαιτ.

      Στο γκολ της Γιουβε στο οακα, υπαρχει παιχτης ΜΕΣΑ στην περιοχη που τρεχει να επωφεληθει. Για την ακριβεια 2 παιχτες. Σαφως και σαν παρουσια που μετεχει ενεργα στη φαση (κινειται προς την μπαλα, επηρεαζει την σκεψη του γκολκιπερ κ τις επιλογες) ειναι οφσαιτ. Αν ηταν απλα ακινητος, δεν θα σφυριζε κατι. Και οι 2 κινουνται προς το τερμα. Σωστο το σφυριγμα. Η φαση μοιαζει πολυ με αυτη της Καλαμαριας (εκτελεση φαουλ-εκτεθειμενοι παιχτες), αλλα λειπει κατι βασικο για το .... «εγκλημα»!!! Η προθεση.

      Στο γκολ του Ροτσα ακομα κ τωρα, δεν μπορω να παγωσω σωστα το καρε. Δεν ειμαι βεβαιος οτι ο Μπεγκλιν τους καλυπτει, αλλα ο Ζαετς κανει αντιθετη κινηση (δεν βλεπει καν την μπαλα δλδ, δεν μπορει να επεμβει, δεν ενοχλει τον Γκρομπελαρ - αλλα δεν θα λυσει εξισωσεις ο εποπτης με τον Ζαετς στα 2 μετρα απο την εστια). Η καλυτερη δυνατη ληψη δειχνει την μπαλα στο υψος του πεναλτυ και οχι οταν φευγει απο το ποδι του Χουαν. Το ενα δευτερο χρονου, ειναι αρκετο να «τραβηχτει» γρηγοροτερα ο Μπεγκλιν. Ψχανω χρονια να το «παγωσω» και να μην ειναι σε εκτεθειμενη η πλατη του Ζεκο. Εδω βεβαια ο Ζαετς ειναι στα 2 μετρα απο τον Γκρομπελαρ, μπορει υπο προυποθεσεις να επηρεαζει.

      Αλλα στην φαση της Καλαμαριας, δεν υπαρχει τετοιο ενδεχομενο. Και αποδεικνυεται απο την καταληξη της φασης (δλδ παραμενουν ακινητοι ΣΕ ΟΛΗ την φαση δλδ εκτελεση κ γκολ).

      Παντα ευπροσδεκτα τα σχολια σου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου