Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Ο Παναθηναϊκός, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Καραολής

Η απώλεια της βασίλισσας της Αγγλίας, μας φέρνει στο νου την μοναδική σχέση που «είχε» ο Παναθηναϊκός μαζί της. Και αυτή αφορούσε τον θάνατο του αθλητή Μιχαλάκη Καραολή. 

Στις 4-11-1955 συλλαμβάνονται και ρίχνονται στην φυλακή αρκετοί αθλητές, ενώ νωρίτερα (28/10) έχει καταδικαστεί σε θάνατο ο αθλητής Μιχαλάκης Καραολής. 

Στις 18-11-1955 ο Μακάριος σε συνέντευξη του στην «Αθλητική Ηχώ», καλεί την αθλούμενη νεολαία να αγωνισθεί για την απελευθέρωση της ελληνικής Κύπρου.


Ο λόγος του έχει αντίκτυπο και πρώτος ο Παναθηναϊκός στέλνει τηλεγράφημα στην βασίλισσα της Αγγλίας, διαμαρτυρόμενος για την καταδίκη σε θάνατο του αθλητή Καραολή. Ούτε ο κυβερνήτης της Κύπρου, στρατάρχης Τζον Χάρντινγκ, ούτε η βασίλισσα θα συγκινηθούν.

Στις 10 Μαϊου του 1956 θα εκτελεστούν δια απαγχονισμού οι Καραολής (23 ετών) και Δημητρίου (22 ετών) στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.  Τα σώματά τους ενταφιάστηκαν μέσα στην φυλακή και ΔΕΝ παραδόθηκαν στις οικογένειές τους. Οι δύο νεαροί ήταν οι πρώτοι νεκροί του Κυπριακού Αγώνα. Ο θάνατος τους προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Σχόλια