Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Φουλάρει από τον Ιούλιο, αλλά δεν γεμίζει...

Παναθηναϊκό Ημερολόγιο, Καλοκαίρι 2022, Ημέρα 68η.

Με την έναρξη της προετοιμασίας (20/6) ο Παναθηναϊκός είχε 2 μεγάλα κενά. Αυτά στα χαφ, αφού δεν έμειναν οι Γκατσίνοβιτς, Βιγιαφάνες, Λούντκβιστ, Βιτάλ, Μαουρίσιο και Αλεξανδρόπουλος (λίγο αργότερα) και αυτό του στόπερ μετά την φυγή του Βέλεθ (25/6). Στις 2 Ιουλίου κλείνει ο άγνωστος σχετικά Τσέριν στα χαφ, ενώ στις 9 Ιουλίου έκλεισε ο Μάγκνουσον ως αντικαταστάτης του Βέλεθ, προλαβαίνοντας και οι δύο παίχτες μεγάλο μέρος της προετοιμασίας. Ο Μάγκνουσον ήταν στόχος στα πρωτοσέλιδα από τις 28/6 και σε 15 μέρες (9/7) έκλεισε!

Από την αρχή του καλοκαιριού ο Παναθηναϊκός γνώριζε την ημερομηνία (4 και 11/8) των προκριματικών αγώνων για το Conference League. Η ομάδα ύστερα από 5 χρόνια είχε πλέον 3 στόχους. Πρωτάθλημα, Κύπελλο και είσοδο στους ομίλους του Conference. Στις 18 Ιουλίου έμαθε και τον αντίπαλο (Σλάβια), ενώ από τις 24/3 γνώριζε οτι η έναρξη του πρωταθλήματος θα γίνει στις 20/8, μόλις 9 ημέρες μετά τον επαναληπτικό με την Σλάβια. Στις 28 Ιουλίου κλείνει ο Σποράρ ως ο βασικός φορ, μόλις μια εβδομάδα πριν τον κρισμότερο φετινό αγώνα (με Σλάβια), ενώ την επόμενη ημέρα (29/7) κλείνει ο Βέρμπιτς. Σχεδόν ένα μήνα μετά θα κλείσει και ο Μπερνάρντ (21/8), όμως λίγες μέρες αργότερα (29/8) μας χαιρέτισε ο Αλεξανδρόπουλος.

Ο Σποράρ αγωνίζεται στον πρώτο αγώνα με την Σλάβια ως αλλαγή όντας ανέτοιμος, ενώ ο Βέρμπιτς δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί σε καμία προκριματική φάση παρά μόνο στους ομίλους του Conference. Τσέριν, Βέρμπιτς και Σποράρ προέρχονται από την ίδια μανατζερική εταιρεία. Ο αγώνας με την Σλάβια δεν εξελίσσεται όπως υπολογίζει ο Παναθηναϊκός και τα συγκεκριμένα κενά στην 11άδα μετά τις ... «ιώσεις» και τις φυγές παιχτών, είναι εμφανή. Όπως ήταν και στην προετοιμασία άλλωστε. 

Ο Παναθηναϊκός με όλες τις ελλείψεις αναγκάστηκε να αγωνιστεί με τους Ιωαννίδη (26 συμμ - 4 γκολ) ως βασικό φορ, τον Κουρμπέλη (11 συμμ και αποχή 1 έτους) βασικό μέσο, τον Σάρλια (20 συμμ) ως βασικό στόπερ, τον Πούγγουρα (8 συμμ) ως αλλαγή στην άμυνα, τον Βαγιανίδη (0 συμμ) αλλαγή ως εξτρέμ αντί για δεξί μπακ (!), τον Σποράρ (με 4 προπονήσεις) ως αλλαγή φορ και τέλος τον Καμπετσή (16 συμμ στην Βίλεμ δανεικός με 0 γκολ) ως αλλαγή επιθετικού. Ο δε Καρλίτος (30 συμμ - 10 γκολ) που είχε βάσει στατιστικών τις περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσει επιθετικά, δεν αγωνίστηκε λεπτό. 

Όλοι (πλην Καρλίτος και Σποράρ φυσικά) παίχτες τους οποίους δεν τους εμπιστεύτηκε ο Ιβαν για διαφορετικούς λόγους πέρυσι, όπως φαίνεται από τις συμμετοχές τους. Στον κρισιμότερο αγώνα  δηλαδή, πήγαμε ... «γυμνοί». Διαβασμένοι μεν, «γυμνοί» δε. Οι φωνές για την διαιτησία δικαιολογημένες μέχρι ενός σημείου, αλλά το αποτέλεσμα δεν κρίθηκε απο αυτήν. Ακόμα και η φάση της αποβολής του Παλάσιος με το γράμμα του νόμου είναι σωστή, όπως φυσικά ολόσωστη και η 1η κίτρινη κάρτα που δέχεται (πάτημα αντιπάλου) λίγα λεπτά νωρίτερα. 

Από την αρχή του Ιουλίου διαβάζουμε για 5 εκ για μεταγραφές (13/7), φουλάρουμε 2 μήνες στις μεταγραφές αλλά τελικά η μεσαία γραμμή είναι ... άδεια καθώς από τους 8 περσυνούς έχουν μείνει μόνο ... 2 (Κουρμπέλης και Πέρεθ) με προσθήκη τον Τσέριν. Οι στόχοι (Μπλάνκο, Σεπφ, Tόρες, Μπάρντι, Τζούρισιτς) χάνονται και πλέον στις 7 Αυγούστου ξανά-διαβάζουμε οτι ... «φουλάρουμε» για μεταγραφές μετά την ρεβάνς με την Σλάβια (11/8) και πριν την έναρξη του πρωταθλήματος (20/8).

Το ίδιο σενάριο διαδραματίστηκε πέρυσι, όπου ήρθαν ένας αναπληρωματικός στόπερ (Σάρλια) τέλος Ιουλίου, ένας χαφ (Πέρεθ) μέσα Ιουλίου και ο Κότσιρας μέσα Ιουνίου, ενώ οι Λούντκβιστ (26/8), Βιτάλ (29/8), Μπρινιόλι (3/9), Παλάσιος (5/9) ήρθαν αργά. Άργησαν να προσαρμοστούν και μέχρι να «δέσει» η ομάδα τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η καλύτερα, ήταν τα αναμενόμενα για μία ομάδα που στήθηκε στην έναρξη του πρωταθλήματος και όχι στην προετοιμασία.

Φέτος η ομάδα είχε προπονητή που είχε εικόνα του ρόστερ, των αποχωρήσεων και τον στόχων που έχει, πολύ νωρίτερα από πέρυσι. Τα «αφηγήματα» οτι ψάχνει τους παίχτες εξονυχιστικά ενώ Ιούνιο και Ιούλιο δεν διεξάγεται κανένα πρωτάθλημα (άρα οι στόχοι έχουν βρεθεί πολύ νωρίτερα), οτι «χαλάνε τις ισορροπίες στα αποδυτήρια», δεν πείθουν φυσικά κανέναν. Ο Μάγκνουσον έκλεισε σε 2 βδομάδες, μετά την φυγή του Βέλεθ η οποία ήταν αναπάντεχη, ενώ ο Βέρμπιτς θα παίρνει κοντά στο 1εκ.

Όταν μία ομάδα ΔΕΝ κάνει μεταγραφές, το κάνει για 2 λόγους. Είτε επειδή ο προπονητής κρίνει οτι ΔΕΝ χρειάζονται γιατί δεν έχει ελλείψεις, είτε γιατί δεν διαθέτει λεφτά η ομάδα. Όμως εδώ διαβάζουμε οτι υπάρχουν 5εκ διαθέσιμα για μεταγραφές (13/7) εκ των οποίων τα 3.5 δόθηκαν για τον Σποράρ, αλλά ταυτόχρονα ο Ιβάν να δηλώνει οτι έχουμε κενά και να μην είναι ευχαριστημένος από την εικόνα των φιλικών και από το 2-0 της Πράγας. Είναι προφανώς αδύνατον να ισχύουν και τα 2 δεδομένα ταυτόχρονα.

Το επόμενο «αφήγημα» οτι θέλουμε παίχτες που να κάνουν την διαφορά, καταρρίπτεται από την απόκτηση του Τσέριν ο οποίος έφυγε από την Ντομζάλε για την Νυρεμβέργη της Β Γερμανίας όπου απέτυχε (μόλις 5 συμμετοχές ως αλλαγή) και κατέληξε στην Ριέκα όπου ήταν βασικός για 2 χρόνια. Ο Μάγκνουσον είναι καλύτερο όνομα από τον Βέλεθ και λογικά θα κάνει την διαφορά όπως και ο Βέρμπιτς και ο Μπερνάρντ. Άρα όταν θέλουμε και βρίσκουμε και παίρνουμε ΕΓΚΑΙΡΑ καλούς παίχτες.

Διλήμματα του στυλ «μέτριο παίχτη λόγω ελλείψεων, ή «παιχταρά στο τέλος των μεταγραφών» ισχύουν για συλλόγους όπως ο συμπαθής Απόλλωνας και η Καλλιθέα. Ο Παναθηναϊκός που δεν έχει οικονομικό πρόβλημα όπως μας λένε και θα εκπληρώσει τα «θέλω» του προπονητή, έπρεπε ήδη να έχει βρει ΠΑΙΧΤΑΡΑΔΕΣ που θα καλύψουν τα κενά. Απλά και όμορφα. 

Οποιοσδήποτε παίχτης αποκτηθεί ΜΕΤΑ την ρεβάνς με την Σλάβια (11/8) προφανώς και δεν θα προλάβει τους πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος όντας ανέτοιμος και χωρίς προετοιμασία ώστε να δέσει με την ομάδα. Δεν είναι κρίμα για την περσυνή ομάδα, που κατάφερε να στεφθεί κυπελλούχος; Δεν είναι κρίμα η Ευρώπη να χάνεται τόσο άδοξα (αν χαθεί), επειδή ήμασταν άδειοι απο βασικούς και από εναλλακτικές λύσεις για διαφορετικούς λόγους; Δεν είναι κρίμα να κινδυνεύει να χαθεί το Κύπελλο, επειδή δεν έχουμε 2 αλλαγές να κάνουμε στα μέσα Ιανουαρίου;  

Πλέον υπάρχουν ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, όπως ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν σε κάθε μεγάλη ομάδα. Εκπληρώστε τες.

Σχόλια