Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Όταν ο Παοκ νίκησε την ΕΠΟ!

Το Κύπελλο ποδοσφαίρου του 1951, το κατέκτησε ο Οσφπ αντιμετωπίζοντας στον τελικό τον Παοκ (4-0). Ο τελικός δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον. Παρουσιάζει όμως ... ο μονός ημιτελικός που διεξήχθη στις 28/2/1951.

Ο Παοκ απέκλεισε με 1-0 τον Παναθηναϊκό (28/2/51), στο Συντριβάνι (η Τούμπα δεν ήταν έτοιμη τότε). Η επιτυχία αυτή πανηγυρίστηκε ως θρίαμβος και κατόρθωμα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν νωρίς στο 5ο λεπτό και το τριφύλλι ουδέποτε αντέδρασε με επιτυχία, αν και προσπάθησε στο Β ημίχρονο.



Ας ξετυλίξουμε την ιστορία. Στα προημιτελικά η κάτοχος του τροπαίου Αεκ, θα χάσει από τον Αστέρα Αθηνών με 3-0 και θα αποκλειστεί. Έτσι η 4αδα των ημιτελικών είναι ο Παναθηναϊκός, ο Οσφπ, ο Παοκ και ο Αστέρας Αθηνών. Η κλήρωση (16/2) θα φέρει αντιμέτωπους τον Παναθηναϊκό με τον Παοκ και τον Οσφπ με τον Αστέρα.


Ο αγώνας έχει ορισθεί για τις 25/2 και η Επιτροπή Κυπέλλου όρισε ως έδρα την Αθήνα. Η ΕΠΣΜ στέλνει τηλεγράφημα και ζητά να αλλάξει η έδρα (!) του ημιτελικού όχι όμως η ημερομηνία. Η ΕΠΟ δέχεται υπό έναν όρο. Να υπάρχει πρωταθλητής στο πρωτάθλημα Μακεδονίας μέχρι 11/3 το βράδυ (βάσει αποφάσεως της ΕΠΟ). Γιατί υπάρχουν αργότερα οι αγώνες για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδας. Αυτό ξεβολεύει την ΕΠΣΜ γιατί στις 25/2 έχει στο ίδιο γήπεδο τον αγώνα Ηρακλή-Άρη για το πρωτάθλημά της.


Ο Παοκ αρχίζει τους «λεονταρισμούς» με απειλές οτι δεν θα κατέβη στον αγώνα και στο Κύπελλο, αν η αναμέτρηση γίνει στην Αθήνα (θέλοντας να εφαρμοστεί ο κανονισμός του κυπέλλου, δλδ η ομάδα της επαρχίας έχει δικαίωμα να ζητήσει να παίξει στην έδρα της). Η ΕΠΟ όπως είπαμε θα δεχτεί. Ο Παοκ δέχεται ακόμα και Τετάρτη να γίνει ο ημιτελικός, αρκεί να μην κατέβει στην Αθήνα.



Το πρόβλημα είναι στους αγώνες του πρωταθλήματος Μακεδονίας. Η ΕΠΟ θέλει να έχει τελειώσει νωρίς το τοπικό και να μην αλλάξει την ημερομηνία του αγώνα Ηρακλής- Άρης (συμπίπτει με αυτή του ημιτελικού στις 25/2 όπως είπαμε). Εκκρεμεί και ο επαναληπτικός αγώνας Παοκ - Μακεδονικός που θα πάει πιο πίσω αν ο Παοκ δεν αγωνιστεί κανονικά την Κυριακή. Η ΕΠΟ θέλει να «βολέψει» χρονικά τα τοπικά πρωταθλήματα, τα φιλικά της Εθνικής (κανονικής και Ενόπλων) και την τελική φάση του πρωταθλήματος (Ηρακλής - Πανιώνιος - Οσφπ). 

Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο ένα γήπεδο διαθέσιμο. Το Σιντριβάνι. Το Καυτατζόγλειο έκανε εγκαίνεια το 1960, η Τούμπα το 1959 και Νοέμβριο του 1951 το Βικελίδης. Εκείνη την μέρα έχει οριστεί ο αγώνας Ηρακλής-Άρης (25/2) για τον οποίον η πρόταση του Παοκ είναι να μετατεθεί και όχι να κατέβει ο Παοκ στην Αθήνα (όπως ορίστηκε αρχικά) και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Προβολείς δεν υπάρχουν ακόμα και οι Κυριακές είναι (συνήθως) οι μοναδικές ελεύθερες μέρες διεξαγωγής αγώνων καθώς οι ποδοσφαιριστές έχουν να δουλέψουν και για το ... μεροκάματο. Τελικά δεν θα μετατεθεί ο τοπικός αγώνας ώστε την Κυριακή 25/2 να διεξαχθεί κανονικά ο ημιτελικός, αντ' αυτού ο Παναθηναϊκός θα ανέβει καθημερινή (Τετάρτη) στην Θεσσαλονίκη για να αγωνιστεί με τον Παοκ. 

Ο Παοκ δηλαδή δεν δέχεται να παίξει στην Αθήνα, ζητά να γίνει ο ημιτελικός στην Θεσσαλονίκη, αλλά στις 25/2 (ημέρα ημιτελικού) είναι προγραμματισμένος ο αγώνας Ηρακλής-Άρης, τα δυο σωματεία δεν βοηθούν τον Παοκ με την στάση τους (εχθρική χαρακτηρίζεται ως προς τον Παοκ) και αντί να αλλάξει γνώμη ο Παοκ και να αγωνιστεί στην Αθήνα την προβλεπόμενη ημερομηνία λύνοντας όλα τα προβλήματα, αλλάζει στάση η ΕΠΟ και ανεβάζει τον Παναθηναϊκό στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα Τετάρτη και όχι Κυριακή.



Ο Παναθηναϊκός τηρεί άριστη στάση και δέχεται και αυτός να αγωνιστεί εκτός έδρας, παρόλο που ΔΕΝ τον συμφέρει. Ο αρχικός ορισμός της έδρας ήταν η Αθήνα. Το μπλέξιμο με τις ημερομηνίες του πρωταθλήματος συνεχίζεται, η ΕΠΟ εμμένει στην απόφαση ο ημιτελικός να γίνει στην Αθήνα και ο Παοκ στην απόφαση να μην κατέβει.


Στις 22/2 κατεβαίνει μέχρι και βουλευτής (Καλπαχτσόγλου) για να παίξει ο Παοκ στην έδρα του. Προσπαθούν να βρουν ημερομηνία για να βολευτεί χρονικά και ο αγώνας Ηρακλής-Άρης που ειναι προγραμματισμένος την ίδια ημέρα. Η ΕΠΟ εμμένει στο να γίνει ο ημιτελικός στην Αθήνα, όπως είχε ορίσει εξ' αρχής ώστε να μην υπάρχει χρονικό πρόβλημα. 


Αλλιώς με τις διαθέσιμες ημερομηνίες, το πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ θα τελειώσει 18/3 αντί 11/3 που είχε θέσει ως όρο η ΕΠΟ. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι οτι αντί να εναρμονιστεί η ΕΠΣΜ με την ΕΠΟ, γίνεται το αντίστροφο και υποχωρεί η ΕΠΟ. Με ζημιωμένο φυσικά, τον Παναθηναϊκό που τελικά αποκλείστηκε. Ο ένας ημιτελικός (Οσφπ-Αστέρας) τελείται κανονικά στις 25/2 και προκρίνεται στον τελικό ο Οσφπ. Όμως την ίδια ημερομηνία όπως αναφέρθηκε, δεν γίνεται  ο άλλος ημιτελικός (Παναθηναϊκός - Παοκ), αλλά ο αγώνας τοπικού πρωταθλήματος Ηρακλής-Άρης!


Ο ημιτελικός του Παναθηναϊκού με τον Παοκ, θα διεξαχθεί τελικά την Τετάρτη, βολεύοντας όλους (Ηρακλής και Άρης έπαιξαν Κυριακή και ο Παοκ από φιλοξενούμενος βρέθηκε γηπεδούχος) πλην των πρασίνων. Τελικά το πρωτάθλημα της Μακεδονίας θα τελειώσει 18/3 και όχι 11/3 που είχε θέσει ως όρο η ΕΠΟ για να αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός στην Θεσσαλονίκη, ώστε να ανακυρηχθεί πρωταθλητής Μακεδονίας ο Ηρακλής και να αγωνιστεί στην τελική φάση του πρωταθλήματος.


Σχόλια