Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Η συνταγή της επιτυχίας

Mε αφορμή το κέιμενο του Giorgio Chiellini που δημοσίευσε το (πολύ καλό σε επιλογές) Dieci, θα επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε την νοοτροπία δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων στο πέρασμα του χρόνου. Και ίσως καταλάβουμε γιατί αυτοί οι σύλλογοι πλέον, αν και σε κάποιο σημείο προ λίγων ετών βρέθηκαν στο ναδίρ της ιστορίας τους, βρίσκονται πλέον σε αντίθετες πορείες. 


O Chiellini αποκτήθηκε το 2004 από την Γιουβέντους (αγωνιζόταν τότε στη Λιβόρνο) και δόθηκε έναν χρόνο στην Φιορεντίνα. Το 2005 επέστρεψε στην Μεγάλη Κυρία και από τότε αγωνίζεται συνεχώς με την φανέλα της (404 αγώνες - 27 γκολ).

Στο κείμενο περιγράφει ένα συμβάν (01-12-2007) μετά από τον αγώνα Μίλαν - Γιουβέντους 0-0. H Γιούβε μόλις έχει επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία μετά τον ντροπιαστικό υποβιβασμό της. Η Ίντερ ήταν τελικά η πρωταθλήτρια και η Γιούβε τερμάτισε 3η, με δεκατρείς (13) βαθμούς διαφορά. Ο Chiellini είναι ήδη στον 3ο χρόνο στην ομάδα, o δε Del Pierro που είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας ήταν ήδη 14 χρόνια εκεί (από τα 19 συνολικά).

Το 0-0 με την Μίλαν στο Σαν Σίρο, είναι επιτυχία. Η Γιούβε έχει μόνο τον Μεγα-Αλέξανδρο και τους , Καμορανέζι, Μπουφόν, Τρεζεγκέ, Νέντβεντ (στο τέλος της καριέρας του) ως πρωταγωνιστές. Η Μίλαν έχει Ντίντα, Καφού, Μαλντίνι, Νέστα, Έμερσον, Γκατούζο, Ζέεντορφ, Πίρλο, Πάτο, Κακά και στα ... τελειώματα της καριέρας του, τον Ρονάλντο! Έχει κατακτήσει προ 4 μηνών το Super Cup Ευρώπης (κερδίζοντας την Σεβίλλη με 3-1) και λίγες μέρες μετά από τον αγώνα που αναφέρει ο Chiellini, το Fifa Club World Cup (4-2 την Μπόκα).

Ο Del Pierro δίνει το στίγμα της ομάδας. Δίνει μία αρχηγική παράσταση, ενός ηγέτη, ενός αληθινού αρχηγού. Ενός ανθρώπου που καταλαβαίνει το βάρος της φανέλας που φοράει και της ιστορίας της ομάδας που αγωνίζεται. Είναι ο μόνος που ΔΕΝ είναι ευχαριστημένος με την ισοπαλία στην έδρα της κραταιάς τότε, Μίλαν!!!


Κάλεσε όλη την ομάδα για να τους πει οτι «Αυτό το πανηγυρικό κλίμα με εκνευρίζει. Δεν μας παίρνει να είμαστε χαρούμενοι για μια ισοπαλία. Πρέπει να μεγαλώσουμε σαν νοοτροπία, γιατί η ισοπαλία για την Γιουβέντους είναι ήττα. Βάλτε το καλά μέσα στο κεφάλι σας.''

Εκείνη την ημέρα, ο Chiellini κατάλαβε τι σημαίνει να φοράς την φανέλα της Γιουβέντους. Από το 2016 είναι ο αρχηγός της Γιουβέντους και φροντίζει να κάνει φροντιστήριο στους «νέους» που έρχονται. Μετά από εκείνο τον αγώνα με την Μίλαν, η Γιούβε έκανε ... υπομονή ακόμα 4 χρόνια, τερμάτισε 3η, 2η και 2 φoρές 7η (2010 και 2011), αποκλείστηκε από τα τα προημιτελικά στο Κύπελλο Ιταλίας (2010 και 2011), έφαγε «πόρτα» από Ντι Νατάλε και Αγκουέρο το 2011 στα πέτρινα χρόνια, καταστάσεις οι οποίες για το μέγεθος της Γιουβέντους, ήταν πρωτόγνωρες και ντροπιαστικές.

Όμως ανέκαμψε, δούλεψε σωστά σαν οργανισμός, τα ξεπέρασε όλα αυτά και κατέκτησε 9 σερί πρωταθλήματα (2012-2020), 5 κύπελλα (τα 4 συνεχόμενα 2015,16,17,18), 5 Ιταλικά Supercup, έπαιξε συνεχόμενα σε 2 τελικούς Champions League, αποκτώντας ακόμα και τον Κριστιάνο Ρονάλντο (που ονειρευόταν το 2014) διανύοντας την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της με τον Chiellini (κάτοχο πλέον Μπάτσελορ στα Οικονομικά και με μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Επιχειρήσεων) φυσικά βασικό και αναντικατάστατο. 


Αντίθετα ο Παναθηναϊκός, αν και έχει ένα ισχυρό και πλούσιο ιδιοκτήτη, δεν δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη του και το κυριότερο δεν δείχνει να θέλει να ξαναγυρίσει στις δεκαετίες του 60, του 70 και του 90 που κυριαρχούσε στην Ελλάδα. Στα δύσκολα (για άλλη μία φορά) χρόνια που τερμάτιζε 11ος, 8ος, 4ος και 5ος, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν μία μικρομεσαία ομάδα που έχει ταβάνι την 4-5η θέση. Η στάση αυτή της διοίκησης «μεταβιβάζεται» στο επόμενο επίπεδο, δηλαδή στην ομάδα και στους οπαδούς. 

Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις των εκάστοτε προπονητών, καθώς με αντιπάλους χαμηλής δυναμικότητας αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθος της ομάδας που προπονούν, ενώ οι ίδιοι οι παίχτες υπόσχονται συνεχώς φύκια για μεταξωτές κορδέλες θεωρώντας επιτυχία την έξοδο στην ευρώπη και την 4η θέση!!! 

Παναθηναϊκός 2021-22 «Δεν νομίζω πως ήμασταν κακοί στον αγωνιστικό χώρο. Ο Αστέρας είναι μία πολύ καλή ομάδα, ελέγξαμε το ματς από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν είχαμε θέμα με την κατοχή. 
Προηγηθήκαμε και σε όλο το ματς είχαμε την πρωτοβουλία. Χάσαμε από τον εαυτό μας, χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία της νίκης της αντίπαλης ομάδας, κάναμε πολύ σοβαρά λάθη. Στα εκτός έδρας δεν παίρνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Εξαρτάται και από το ματς.».

Παναθηναϊκός 2021 « Δεν μπορούμε να κερδίζουμε όλα τα παιχνίδια. ίσως χρειαζόμαστε λίγο ξεκούραση (Λαμία). Θα μπορούσαμε να νικήσουμε, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας θα μπορούσαμε ακόμη και να χάσουμε. Δεν είμαστε χαρούμενοι με τέτοια αποτελέσματα αν και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κερδίζουμε σε όλα τα παιχνίδια.»

Παναθηναϊκός 2020 «Ήμασταν άτυχοι στο χθεσινό παιχνίδι και είχαμε ευκαιρίες, για να σημειώσουμε γκολ. Ημασταν καλοί στο δεύτερο ημίχρονο και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια, που κάνατε. Είμαστε νέα ομάδα, χάσαμε από τον πρωτοπόρο (Άρης), αλλά είμαστε πολύ καλύτεροι και θα βελτιωθούμε και στη συνέχεια».

Παναθηναϊκός 2019 «Επειδή αισθάνομαι υποτιμητικά να μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία, αποφασίσαμε με τον προπονητή να γίνει αυτή η συνέντευξη Τύπου. Δεν μπορεί ούτε ένα χιλιοστό να υπάρξει θέμα ηθικής (Όφη). Στην Ιταλία, δίπλα μας είναι, η Γιουβέντους επέλεξε να παίξει κόντρα στη Σπαλ με τα δεύτερα κι έτσι βοήθησε τη Σπαλ να πάρει μία μεγαλύτερη ασφάλεια στη βαθμολογία. Αν αυτό είναι ανήθικο, κάτι δεν καταλαβαίνω καλά. Η Γιουβέντους δεν έκανε συνέντευξη Τύπου γιατί πρόκειται για διαφορετική κουλτούρα. Δεν ήταν κάτι γενικό και αόριστο. Αν ήταν επαγγελματικό ή όχι, ας το κρίνει όποιος θέλει».

Παναθηναϊκός 2018 «Νομίζω ότι επηρεαστήκαμε αρνητικά απ' όλο αυτό. Είναι πασιφανές πως η ομάδα δεν περίμενα αυτή την καταιγίδα του κόσμου. Σήμερα παίζαμε απέναντι σε μια πάρα πολύ καλή ομάδα (Αστέρας Τρίπολης) και απέναντι σ' έναν προπονητή που προσωπικά θεωρώ είναι ο καλύτερος ολόκληρης της Superleague τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν είναι εύκολο να το διαχειριστούμε όλο αυτό, όμως το σημαντικό είναι πως σε μια μέτρια βραδιά μας πήραμε έναν πολύτιμο βαθμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να διεκδικήσουμε τη νίκη, όμως και η ισοπαλία είναι καλό αποτέλεσμα».

Παναθηναϊκός 2016 «Το μόνο πράγμα που πήγε στραβά ήταν το γκολ του Στόιτσεφ, πιθανότατα έβαλε το γκολ της χρονιάς. Ήμασταν καλύτεροι, είχαμε τον έλεγχο και παίξαμε το καλύτερο που μπορούσαμε βάσει των εννιά απουσιών που είχαμε. Δεν θέλω να βρω δικαιολογίας. Όταν λείπουν εννιά παίκτες δεν είναι το ίδιο με 2-3 απουσίες. Αν βγάλεις απ’ τον Ατρόμητο εννιά παίκτες θα μιλάμε για εντελώς διαφορετική ομάδα. Εμείς παίξαμε καλά, είχαμε την ευκαιρία με τον Κλωναρίδη και χωρίς το γκολ του Στόιτσεφ θα μιλούσαμε για ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Θέλω να πω μπράβο στον Ατρόμητο. Έπαιξαν δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια και τα κατάφεραν μια χαρά».

Παναθηναϊκός 2013 «Θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι. Θα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα και να έχουμε καλύτερη εικόνα. Και θεωρώ ότι αν κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα, θα είναι ένα σημαντικό σημείο για την ανάκαμψη. Πιστεύω ότι θα δώσουμε τη μάχη μας, θα κάνουμε έναν καλό αγώνα, θα δώσουμε χαρά στους φιλάθλους μας και θα έχουμε τελικά έναν θετικό αγώνα. Καταρχήν πηγαίνουμε με μεγάλο σεβασμό στον αντίπαλο και θέλουμε να αφήσουμε πίσω εκείνη την ήττα. Αυτό ήταν το βασικό σημείο της δουλειάς μας και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια βελτίωση στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό».

Δηλώσεις και νοοτροπίες μικρομεσαίας ομάδας, ορίζουν τους στόχους και το μέγεθος του τμήματος. Αυτούς θέτουν και ενστερνίζονται οι παράγοντες, δέχονται οι παίχτες και οι προπονητές και τελικά περνάνε με τα χρόνια στην ψυχοσύνθεση του οπαδού. Ο οποίος οπαδός διαβάζοντας συνεχώς για «τον στόχο της 3η-4ης θέσης», «την επιτυχία για μία θεση στην Ευρώπη», «την λιτότητα», «βάλτε εσείς το χέρι στην τσέπη που φωνάζετε», δεν έχει απαιτήσεις από την ομάδα και την διοίκηση για να ξαναγίνει ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής. Ελάχιστοι πλέον υψώνουν φωνές διαμαρτυρίας.

Και φυσικά αυτό είναι προς όφελος της κάθε διοίκησης η οποία δεν έχει λόγο να προστατέψει την ομάδα και να ξοδέψει για να την κάνει πρωταγωνίστρια. Mε αυτόν τον τρόπο η διαμαρτυρία του οπαδού περιορίζεται σε φράσεις όπως «την επόμενη φορά, θα....», «δώσαμε πίστωση χρόνου, αλλά ...», υποσχέσεις ανεκπλήρωτες οι οποίες όπως δείχνουν τα γεγονότα, δεν κάνουν κανενός το αυτί να ιδρώσει αφού τελικά όλοι αποδέχονται την κατάσταση. Είμαστε λοιπόν μια ... ωραία ατμόσφαιρα!!!


O μόνος που έκανε τις σωστές δηλώσεις (και έβλεπε μπροστά όπως φαίνεται) είναι αυτός εδώ. Ξέχασε όμως να αναφέρει τον εαυτό του, την διοίκηση και τους οπαδούς πλέον (όλοι με το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί) που δεν είναι αντάξιοι του ονόματος του Συλλόγου που εργάζονται για αυτόν και  υποστηρίζουν. 


Σχόλια