Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Ούτε καν 99 χρόνια! (απαιτούμε, δεν επαιτούμε μέρος τέταρτο)

Κατατέθηκε χτες το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αθλητισμού. Σε αυτό υπάρχει το άρθρο 45 (αλλά και κάποια άλλα άρθρα) που αφορούν την περίπτωση της Διπλής Ανάπλασης. Πλέον είμαστε βέβαιοι (μετά το ενδεικτικό Μνημόνιο) και για την νομική βάση του θέματος.

Διαβάζουμε με ψυχραιμία τα 6 σημεία του Άρθρου 45 (Παραχώρηση κατά χρήση του γηπέδου του Τομέα Α της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ στον Βοτανικό) που αφορούν το νέο γήπεδο και την Διπλή Ανάπλαση.


1) Σύμφωνα με τον τίτλο του Άρθρου και του κειμένου στην Παράγραφο 1 «δύναται να παραχωρήσει υπό όρους τη χρήση, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων και των αθλητικών λειτουργιών του γηπέδου ποδοσφαίρου στον Τομέα Ανάπλασης Α΄ της περιοχής Ανάπλασης ΙΙ στον Βοτανικό, καθώς και τις προβλεπόμενες στην Περιοχή Ανάπλασης Ι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εγκαταστάσεις στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΑΟ)» συμπεραίνουμε ΕΠΙΣΗΜΑ οτι έχουμε παραχώρηση χρήσης και όλα τα κτίσματα ανήκουν στον Δήμο. Αυτό είναι καθαρό πλέον και δεν χωρά καμία παρερμηνεία. 

Επίσης είναι ασαφές το «υπό όρους», Αν δεν συμφωνήσουν στους όρους, τι γίνεται?

2) Το νέο στοιχείο που μαθαίνουμε είναι οτι η καταμέτρηση των 99 ετών. Αυτή ΔΕΝ ξεκινάει από την στιγμή που μπαίνουμε στο νέο μας γήπεδο, αλλά (κρατηθείτε) από την στιγμή που υπογράφονται οι συμβάσεις. Αν δηλαδή υπογράψουμε φέτος (2021) την σύμβαση αλλά το γήπεδο τελειώσει το 2031, τότε εμείς θα έχουμε υποχρέωση να το επιστρέψουμε στον Δήμο το 2120 και ΟΧΙ το 2130!!! Τα χρόνια που θα χτίζεται το γήπεδο, θα λογίζονται μέσα στα 99 χρόνια χρήσης!!! Υποθέτουμε οτι η διοίκηση του ΑΟ είναι ενήμερη για αυτό και θα κάνει τις ανάλογες κινήσεις. 


Αν κάποιοι ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ οτι μετά τα 99 χρόνια θα συνεχίσουμε να έχουμε την χρήση, επειδή ..  έτσι, ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ θα αναγραφόταν εδώ. Οτι μετά την πάροδο των 99 ετών ο Παναθηναϊκός αποκτά χρησικτησία και συνεχίζει να έχει χρήση και κατοχή του γηπέδου. Ή μετά την έλευση των 99 ετών η χρήση ανανεώνεται αυτόματα υπέρ του Παναθηναϊκού, εκτός αν αυτός έχει βρει καλύτερη λύση. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν έχει γραφτεί - προβλεφθεί στο παρόν νομοσχέδιο. 

3) Το επόμενο στοιχείο είναι οτι όταν μας διώξουν απο εκεί μετά το πέρας των 99 ετών, δεν θα αποζημιωθούμε, αλλά θα ξεκινήσουμε απο το 0 ξανά να ψάχνουμε για νέο γήπεδο ΧΩΡΙΣ να έχουμε το «χαρτί» της Λεωφόρου και μία νέας ΔΑ να ρίξουμε στο τραπέζι!

4) Η ΠΑΕ έχει δικαίωμα να μισθώσει απευθείας τους ελεύθερους χώρους και να έχει την εμπορική εκμετάλευση αυτών όπως και της ονοματοδοσίας (Παράγραφος 4).  


Όμως στην παράγραφο 6 είναι σαφές οτι από κάθε εμπορική χρήση (όχι αθλητική, δηλαδή τα ελάχιστα καταστήματα στον χώρο του γηπέδου και η ονοματοδοσία) του γηπεδου, τα έσοδα (που θα συμφωνηθούν ως ποσοστό) θα κατανέμονται σε Δημόσιο και Δήμο σε ποσοστό 65-35%. Αυτό το ποσό θα είναι η ανταπόκριση στην αξία συνεισφοράς των μερών της Διπλάς Ανάπλασης. Δηλαδή η αποπληρωμή του έργου.  


Συνδυάζουμε την αποπληρωμή του έργου, με το στοιχείο της Παραγράφου 1 (η έναρξη παραχώρησης ξεκινάει από την υπογραφή της σύμβασης) και προκύπτει οτι η αποπληρωμή ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ 99 χρόνια, αλλά προφανώς στα χρόνια που θα λειτουργεί (και δεν θα φτιάχνεται) το γήπεδο. Αλλίως δεν έχει έσοδα για να συνεισφέρει στην αποπληρωμή! Λιγότερα χρόνια, συνεπάγεται μεγαλύτερη δόση καταβολής. Τα δύο άρθρα (4 και 6) δεν είναι ξεκάθαρα. Δεδομένης όμως της αποπληρωμής του έργου, ΔΕΝ προκύπτει από πουθενά άλλο έσοδο του Δήμου πέραν του ποδοσφαιρικού γηπέδου και των χρήσεων αυτού!

Η συνεισφορά στην «πρόσθετη αξία που φέρουν οι Περιοχές Ανάπλασης» τι ακριβώς σημαίνει? Οτι αν αποκτήσει διπλάσια αξία η περιοχή Ανάπλασης Ι - ΙΙ ο Σύλλογος θα καταβάλει την επιπλέον αυτή αξία? 

5) Στο άρθρο 6 (Δυνατότητα Ανώνυμων Αθλητικών Εταιριών για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης, ανακατασκευής, επισκευής ή συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων) παράγραφος 1 διαβάζουμε τα εξής ενδιαφέροντα.

Η κάθε ΑΑΕ έχει δικαίωμα να χρηματοδοτήσει είτε το ιδρυτικό Σωματείο για την κατασκευή - ανέγερση γηπέδου, είτε ιδιώτη, είτε ΝΠΔΔ για αυτό. Στην δική μας περίπτωση, η ΠΑΕ θα μπορούσε να δώσει τα κεφάλαια να χτιστεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αν σας φαίνονται πολλά τα 88εκ, θυμηθείτε οτι η ίδια η ΠΑΕ έχει βάλει άνω των 70εκ ευρώ σε ΑΜΚ σε μία «μαύρη τρύπα», ενώ θα μπορούσε να τα βάλει στο γήπεδο, ΝΑ ΜΗΝ υποχρεωθεί σε κανέναν Δήμο και να έχει ... ΚΕΡΔΟΣ (αφού το πρότζεκτ είναι κερδοφόρο όπως λένε όλοι). Αντι αυτού, προτιμήθηκε το ... Δημόσιο ως επενδυτής και η αποπληρωμή του πρότζεκτ από εμάς.

Στην παράγραφο 4 διαβάζουμε ότι όταν έχουμε εκμισθωτή στο «τραπέζι» και μισθώτρια την Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία (ΑΑΕ) «οι παρεχόμενες ασφάλειες, εγγυήσεις και ρήτρες που επιβάλλονται στη μισθώτρια Α.Α.Ε. για την καλή και εμπρόθεσμη τήρηση των συμφωνηθέντων όρων, ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, η δυνατότητα παράτασης του χρόνου αυτού, οι ρήτρες έκπτωσης ή εξόδου για την περίπτωση μη ολοκλήρωσης αυτού, καθώς και κάθε αναγκαίος όρος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του εκμισθωτή» τότε διαβάζουμε για ύπαρξη ... ΡΗΤΡΩΝ!!! Οι οποίες διασφαλίζουν τον μισθωτή. Θέλουμε να πιστεύουμε οτι θα υπάρχουν αντίστοιχες ρήτρες στην δική μας περίπτωση αν ΔΕΝ τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, η δεν ολοκληρωθεί το έργο.


Στην παράγραφο 3 διαβάζουμε «το συμφωνηθέν μίσθωμα για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης δεν δύναται να είναι μικρότερο από την αξία των συνολικών δαπανών που πραγματοποιούνται». Για να έχουμε μία εικόνα περί «μισθωμάτων» και σε τι αναταποκρίνονται.


Συμπεράσματα:

1) Το νέο γήπεδο θα ΑΝΗΚΕΙ στον Δήμο, εμείς θα έχουμε μόνο παραχώρηση - χρήση.
2) Το νέο γήπεδο θα ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ στον Δήμο, μετά το πέρας των 99 ετών.
3) Δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ πρόβλεψη μετά το πέρας των 99 ετών, ούτε ανανέωση χρήσης. Όσοι γράψουν κάτι τέτοιο, είναι ΕΙΚΑΣΙΑ και όχι στοιχείο. Σχολιάζουμε τα άρθρα - παραγράφους του σχεδίου.
4) Το κόστος του νέου γηπέδου θα ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ.
5) Τα 99 χρόνια ξεκινάνε από την ΥΠΟΓΡΑΦΗ της σύμβασης και ΟΧΙ από την στιγμή που κάνουμε τα εγκαίνια του γηπέδου!
6) Μετά το πέρας των 99 ετών δεν αποζημιωνόμαστε, αλλά ξεκινάμε από την αρχή να ψάχνουμε για νέο γήπεδο.

Το αν είναι καλοί ή όχι οι όροι, είναι στοιχείο υπό συζήτηση. Όταν δούμε τις συμβάσεις και βρεθεί και η χρηματοδότηση θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

Σχόλια