Ο Σλούκας δεν πρέπει να βγαίνει ούτε για κατούρημα...

Γήπεδο με ... διαύγεια (!)

Ας δούμε με χρονική σειρά και περιληπτικά, το θέμα της χρηματοδότησης του γηπέδου. Δεν θα σταθούμε καθόλου στην χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων του Α.Ο, γιατί εκεί τα πράγματα είναι απλά. Αυτός που είναι υπεύθυνος να το χρηματοδοτήσει, είναι όποιος έχει τα δικαιώματα του εμπορικού. Στην παρούσα φάση είναι η ΑΕΠ Ελαιώνα, δηλαδή οι τράπεζες που έχουν την ευθύνη. Για την ακρίβεια όπως είπε ο Δήμαρχος «Οι τράπεζες ΔΕΝ συνδέονται με την κατασκευή εγκαταστάσεων Ερασιτέχνη, αν δεν γίνει το εμπορικό!»

Το παρελθόν

Μέχρι την 20η Νοεμβρίου του 2020, δεν υπήρχε πουθενά εμπλοκή του Δημοσίου στο πλάνο της Δ.Α. Ο κύριος φορέας υλοποίησης του έργου ήταν πάντα ο Δήμος Αθηναίων, που είχε την ευθύνη να βρει χρηματοδότηση για το έργο. Αυτό προέβλεπε άλλωστε και η πρώτη σύμβαση μεταξύ ΠΑΕ-Δήμου το 2006. Δύο χρόνια αργότερα, το 2008 και αφού ο Δήμος δεν έκανε την παραμικρή πρόοδο στο έργο, κωλυσιεργούσε και δεν μπορούσε να βρει χρηματοδότηση, η σύμβαση αυτή αντικαταστάθηκε από νέα μεταξύ ΠΑΕ-Δήμου, που προέβλεπε ότι το κόστος κατασκευής του γηπέδου το αναλάμβανε η ΠΑΕ! Ως εκ θαύματος και άνευ διαγωνισμού (βιαζόμασταν για τα 100 χρόνια), επιλέχτηκε (ποιός λέτε) ο ΑΚΤΟΡ του Μπόμπολα! Αυτό που άλλαξε σε σχέση με την αρχική σύμβαση του 2006, ήταν το μικρό ενοίκιο που θα πλήρωνε η ΠΑΕ στον Δήμο (τουλάχιστον 50.000 ευρώ ετησίως) που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου (οικοπέδου και γηπέδου), σε σχέση  με το αρχικό τεράστιο ενοίκιο των περίπου 3,3 εκ. ευρώ ετησίως. 

Το παρόν

Φτάνουμε λοιπόν στις 20/11/20 και στην υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Μέσα σε αυτούς ήταν και το Δημόσιο, που δεν εμπλέκεται πουθενά στο Προεδρικό Διάταγμα της Δ.Α. Μέχρι τότε διαβάζαμε και ακούγαμε σε αρκετά ΜΜΕ, ότι έχει βρεθεί επενδυτής για το έργο που θα αναλάμβανε την χρηματοδότηση. Κάποια δημοσιεύματα έγραφαν μάλιστα ότι αυτή έχει καλυφθεί σε ποσοστό 60%. Τελικά ο ''ιδιώτης επενδυτής'' που είχε βρεθεί,ήταν το… Δημόσιο! Αυτό καλείται να βρει τα κεφάλαια και να τα διαθέσει στον Δήμο για την ολοκλήρωση του έργου. Εκπρόσωπος του κράτους στο μνημόνιο, ήταν το Υπ.Ανάπτυξης. Με βάση το μνημόνιο, αλλά και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, η χρηματοδότηση θα έρχονταν από τα Υπ.Οικονομικών και  Ανάπτυξης, καθώς και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε (νεοσύστατο ταμείο που ιδρύθηκε από την Ε.Ε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας). Πολλοί απόρησαν για το κατά πόσο, το Τ.Α θα χρηματοδοτούσε την κατασκευή ενός γηπέδου και λοιδορήθηκαν για αυτή την απορία. 

Τον Φεβρουάριο βέβαια, η απορία αύτη λύθηκε αφού το Τ.Α ''έκοψε'' το γήπεδο και ενέκρινε κεφάλαια μόνο για τα υποστηρικτικά έργα (αποχέτευση, ύδρευση, οδικά έργα κλπ κλπ) στην περιοχή. Οπότε παρέμεινε το ερώτημα από πού θα έβρισκε το Υπ.Ανάπτυξης τα απαιτούμενα κονδύλια. Με τον υπουργό Ανάπτυξης πλέον να αποφεύγει φανερά να αναφερθεί στο έργο - ενώ μέχρι τότε ήταν λαλίστατος - φτάσαμε στις 29 Μαρτίου και μαθαίνουμε δια στόματος Δημάρχου, ότι τα κεφάλαια θα αναζητηθούν τελικά από το Υπουργείο…Περιβάλλοντος και Ενέργειας!

Υπουργείο που δεν είχε καμία εμπλοκή στο θέμα μέχρι εκείνη την ημέρα και δεν συνυπέγραψε το μνημόνιο της 20/11/20! Μάλιστα, δημοσιεύματα παρουσίαζαν το αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο με πανηγυρικούς τίτλους «Εγκρίθηκε το κονδύλι από το Υπ.Περιβάλλοντος για το γήπεδο», ενώ στην πραγματικότητα, το μόνο που είχε συμβεί ήταν το αίτημα του Δήμου (κατάθεση αιτήματος στις 29/3/2021 για 88.915.440 ευρώ, ποσό που αφορά το σύνολο του έργου του ποδοσφαιρικού γηπέδου και «μεταφράζεται» σε 71.706.000 ευρώ της καθαρής αξίας - αμοιβές μηχανικών, γήπεδο 34.000 θέσεων ως ενδεικτική τιμή, έκτακτα απρόβλεπτα - και 17.209.440 ευρώ του ΦΠΑ 24%.) για το οποίο και δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα καμία απάντηση. 

Ο Προγραμματισμός του Υπ. Περ.  στην Διαύγεια

Και φτάνουμε στις 14 Απριλίου, όταν και το Υπ.Περιβάλλοντος αναρτά στην Διαύγεια την Υποβολή Αρχικής Πρότασης Κατάρτισης και Χρηματοδότησης του ΠΔΕ 2021 με τον Προγραμματισμό Δαπανών ΠΔΕ 2022-2024 του Φορέα 1012900 (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ΑΠ 34911/614 από 14/04/2021). Το πολυσέλιδο (75 σελίδων) κείμενο αφορά έργα τα οποία είναι «ώριμα» και έχουν πάρει κωδικό έγκρισης, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν προχωρήσει και δεν έχουν τελειώσει. Στον προυπολογισμό του 2022-24 δηλαδή, υπάρχει χρηματοδότηση 645εκ ευρώ για έργα των ετών 2014-20 τα οποία είτε τώρα πήραν έγκριση, είτε τώρα βρήκαν τα λεφτά που χρειάζονταν για να αποπερατωθούν.


Το νέο γήπεδο ΔΕΝ είναι ένα από αυτά. Μέχρι 31/12/2024 τουλάχιστον. Όμως η περιοχή του Ελαιώνα δίνει το παρόν στα έργα και στην χρηματοδότηση με την ίδρυση και λειτουργία του Σταθμού μεταφόρτωσης Απορριμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα για την εξυπηρέτηση των Δήμων Αθηναίων και Αιγάλεω (Κωδικός 2019 ΣΕ 27510113)  προϋπολογισμού 13.766.266εκ ευρώ. Στην σελίδα 68 υπάρχει και η Ανάπτυξη Δικτύου Συλλογής και Διαχείρισης Βιοαποβλήτων στον Δήμο Αθηναίων, με προυπολογισμό 5.878.056εκ ευρώ. Έργο που είχε ενταχθεί στις 26/10/20, πήρε προέγκριση στις 4/11/20 και όλα τα στοιχεία του έργου με κάθε λεπτομέρεια αναρτήθηκαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (26/10/20). 

Η λογική λέει οτι βάσει αυτού του εγγράφου, ο χρόνος υλοποίησης των έργων που διαβάζαμε στο Μνημόνιο τίθονται υπό αμφισβήτηση. Το πιθανότερο είναι να μην τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ενώ στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για έναρξη έργων με καθυστερηση 5 ετών, με βάση το έγγραφο. Αλλά το πιο σημαντικό θέμα, είναι το κατά πόσο θα είναι γεγονός η χρηματοδότηση του γηπέδου από το Υπ.Περιβάλλοντος. Άραγε μπορεί να δικαιολογήσει το συγκεκριμένο Υπουργείο το κονδύλι για την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου? Και αν ναι, αυτό θα γίνει με νέο προϋπολογισμό προγραμματισμού δαπανών? Γιατί σε αυτόν που μόλις δημοσιεύτηκε, το γήπεδο απουσιάζει. 

Αυτό δεν σημαίνει ούτε οτι το έργο δεν θα πάρει τελικά την έγκριση χρηματοδότησης από το Υπουργείο, ούτε οτι δεν θα δωθούν τα λεφτά. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα όμως ένα μήνα πριν από την ΓΣ και τις περίφημες συμβάσεις, είναι αυτά που μόλις αναφέρθηκαν.  

Οι διαβεβαιώσεις και ο λόγος «εγγύηση»

Παρόλα αυτά εμείς δεν ανησυχούμε και εμπιστευόμαστε τον (αρμόδιο και υπεύθυνο) Υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος σε εκπομπές μας διαβεβαίωσε οτι οι εγκαστάσεις Ερασιτέχνη θα είναι έτοιμες τον Μάιο - Ιούνιο του 2022 (σε 18 μήνες δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2020) και το γήπεδο ποδοσφαίρου τον Νοέμβριο του 2023 (σε 36 μήνες από τον Νοέμβριο του 2020). Εντάξει, το κλειστό του μπάσκετ, του το χαρίζουμε ως αστοχία στην δήλωση.


ΥΓ. ΄Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Πέτρο και στον Visionary13, που η βοήθεια τους ήταν υπερ-πολίτιμη. 

Σχόλια