Ο Σλούκας δεν πρέπει να βγαίνει ούτε για κατούρημα...

Το καθήκον και η ... απόλαυση

Η φιλοσοφία, οι αξίες και το «καθήκον» του Παναθηναϊκού. Εμείς τα ξέρουμε, εσείς στην Παε;

Μετά την νίκη επί του «αιώνιου», τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για πριμ. Το χαρτί που μοιράστηκε, έλεγε οτι το πριμ «δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες και την φιλοσοφία του Παναθηναϊκού». Είναι σωστό να δίνει πριμ η ομάδα για μία νίκη επί του «αιωνίου»; Είναι αυτό το καθήκον του Συλλόγου;

Kατ' αρχάς, η συγκυρία μας θύμισε πρώτα απ όλα την σεζόν 2006-07 όπου μετά το διπλό στο τηγάνι το πριμ δεν ήρθε και η 2η θέση ως διά μαγείας «πέταξε». Πως; Αμέσως μετά - με 6 αγώνες να απομένουν και από αυτούς τους 4 εντός - κάναμε 3 εντός έδρας ήττες (Εργοτέλη, Ατρόμητο, ΟΑρη) μία εντός έδρας ισοπαλία (Κέρκυρα), 2 εκτός έδρας ισοπαλίες και τελικά από 2οι .... βγήκαμε 3οι!!!

Όμως μας θύμισε, την φιλοσοφία του Παναθηναϊκού από το 1979. «Δεν θα ποτίσουμε τους παίχτες μας με το «αφιόνι» των πριμ». Ίδια φιλοσοφία όπως φαίνεται εδώ .... και μισό αιώνα σχεδόν. Στο ποδόσφαιρο. Στο μπάσκετ ο Παύλος ρώταγε τον ΔΔ αν ήθελε κανένα αυτοκίνητο, αλλά το ήθος του αθλητή ήταν τέτοιο που η άρνηση ήταν συνεχής. Οι αξίες του Συλλόγου. Η σωστή προσφορά και η σωστή άρνηση.

Ας αναλύσουμε όμως το καθήκον ... του Παναθηναϊκού. Και τις αξίες. Την φιλοσοφία την ξέρουμε καλά γιαυτό άλλωστε είμαστε κομπάρσοι εδώ και 40 χρόνια, με τον οσφπ να έχει διπλάσια πρωταθλήματα και την Αεκ να κοντεύει να μας φτάσει.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, έχει καθήκον να

1) Πρωταγωνιστεί και να είναι πρωταθλητής, ή διεκδικητής τίτλων στην χειρότερη.

2) Να βγαίνει δεύτερος μόνο όταν αυτό είναι σκαλοπάτι προσωρινό για την κορυφή και όχι στόχος.

3) Έχει καθήκον να μην αποκλείεται απο Εργοτέληδες της Β Εθνικής (2005), να μην χάνει σε αδιάφορο αγώνα Κυπέλλου από τα Τρίκαλα της Γ εθνικής (1992), να μην τερματίζει 4ος (2020), 5ος (1981,1988,1997), 6ος (1983,2013), 8ος (2019) και 11ος (2018).

4) Έχει καθήκον να έχει νοοτροπία πρωταθλητή από την διοίκηση μέχρι τον τελευταίο παίχτη και δηλώσεις όπως «ευτυχώς δεν χάσαμε από την Λαμία» (Μπόλονι 2021), ή, «τίτλους μπορεί να μην παίρνει η ομάδα αλλά ...» (Τζίγκερ 2006) να μην υπάρχουν ούτε ως σκέψη.

5) Έχει καθήκον να μην χρωστάει σε παίχτες, να μην τραβάει την πρίζα, να μην του αφαιρούνται βαθμοί, να μην στερείται την Ευρωπαϊκή του παρουσία (1983, 1997, 2013, 2018, 2019, 2020) να μην παραιτούνται άτομα αιφνιδίως από ΔΣ και να φτάνει στον γκρεμό με σωτήρες τον Τσάκα την Νούρα και τον τωρινό ιδιοκτήτη.

6) Έχει καθήκον να μην είναι «ουρά» κανενός παοκ-γαύρου ή Επο, αλλά να προσπαθεί για το 50-50 όλων των ομάδων, να καταγγέλει όποιες αδικίες η παρανομίες του αποκαλύπτονται και όχι να σιωπά,  καθώς αυτό πρεσβεύουν οι αξίες του.

8) Έχει καθήκον να μην αφήνει να συμβαίνουν «Ριζούπολες», «παράγκες» «Κύζες και Καλόπουλοι» όταν μπορεί να τα διαλύσει, να τα σταματήσει και απλά δεν θέλει. 

9) Έχει καθήκον η φανέλα του να είναι τιμή για κάθε αθλητή που την φοράει και να δημιουργεί πάντα συνθήκες τέτοιες ώστε από τις ακαδημίες τα παιδιά να έχουν όνειρο την πρώτη ομάδα και όχι το πως να σηκωθούν να φύγουν από τον Σύλλογο. 

10) Έχει καθήκον η Παε να λειτουργεί άψογα, να μην στέλνει ρεπόρτερ αντί αυτής σε αεροδρόμια, να μην βγάζει πίνακες με τις φανέλες και πρώτη να έχει την κόκκινη (που ήταν άσπρη φυσικά), να μην λειτουργεί ως ερασιτεχνική Παε στα social media με ανακρίβειες και ιστορικά λάθη, να αντιδρά πάντα όταν κάποιος θίγει η προσβάλει-σπιλώνει την ιστορία του Συλλόγου.

Βάσει των αξιών του Συλλόγου λοιπόν, καθήκον έχει ο Παναθηναϊκός να είναι Πρωταθλητής σε όλα τα σπορ. Και στο ποδόσφαιρο παρεπιπτόντως. Αν το πράξετε αυτό εκεί στην Παε, τότε οι νίκες επί του «αιώνιου» θα είναι ... απόλαυση και όχι καθήκον. Μην επικαλούμαστε λοιπόν «αξίες», «φιλοσοφία» και «καθήκον» όταν η ομάδα ζητάει οικονομική επιβράβευση, αλλά να τα επικαλούμαστε και να τα έχουμε κατά νου καθημερινά εδώ που έχει φτάσει το τμήμα, κυρίως με τους χειρισμούς των τελευταίων ετών. 

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΣΦΠ (εξάλλου δεν υπήρχε εκείνος τότε), ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ. Αν βρίσκεται μόνο στην κορυφή θα κερδίζει τον οσφπ, αν κερδίζει μόνο τον οσφπ ΔΕΝ θα βρίσκεται στην κορυφή.  Όταν το καταλάβετε, ίσως κάνουμε ένα μικρό βήμα μπροστά.

Σχόλια