4 χρόνια μετά...

Αποκρυπτογραφώντας το περίφημο «MoU»

Αφού τοποθετήθηκαν όλοι επίσημα, αφού «δεσμεύτηκαν» όλοι επίσημα ας κάνουμε το πιο απλό που μπορούμε. Μια καταγραφή των στοιχείων. Χωρίς το «περιτύλιγμα» και τις «σάλτσες». Ας σταθούμε σε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ από αυτά που είδαμε στο περίφημο (4ο πλέον που έχουμε υπογράψει) μνημόνιο συναντίληψης - συνεργασίας.

1) Η «αξία» του ΜοU. Το συγκεκριμένο Μνημόνιο συναντίληψης-συνεργασίας (ΜοU) δεν έχει καμία «ισχύ». Γενικά τα ΜοU αναλόγως περιεχομένου έχουν, το συγκεριμένο με όσα διαβάσαμε δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Εκτός αν μας κρύβουν κάτι. Δεν δεσμεύει κανέναν σε οποιαδήποτε ενέργεια, δεν προβλέπει ρήτρες, ή ποινές αν υπάρξει χρονική απόκλιση. Το 2017 υπέγραψε ο Ερασιτέχνης αντίστοιχο ΜοU με την τότε κυβέρνηση, αν όντως είχε κάποια αξία τότε ο Παναθηναϊκός θα είναι η μόνη ομάδα με 2 γήπεδα παγκοσμίως! Ως γνωστόν, το νέο ΜοU ΔΕΝ ακυρώνει το προηγούμενο. Αν το τωρινό είχε κάποια προθεσμία με «ποινή» - εφόσον όλα είναι βέβαια - για παράδειγμα «Αν δεν παραδωθεί το πρότζεκτ τον Δεκέμβριο του 2023, τότε ο Ερασιτέχνης λαμβάνει ως αποζημίωση 20εκ από τον Δήμο που είναι υπεύθυνος για το έργο» και υπέγραφαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, θα είχε αξία. Τεράστια.


2) Το θέμα ιδιοκτησίας του νέου πρότζεκτ είναι ξεκάθαρο. ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ στο οικόπεδο αλλά και στο γήπεδο ποδοσφαίρου είναι ο Δήμος Αθηναίων. Χρήση θα έχει (όπως και στις εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη), ο Α.Ο.
                        

3) Το θέμα «δικαιωμάτων χρήσης». Το περίφημο «ίδια δικαιώματα που είχε και στην Λεωφόρο». Αυτό δεν είναι σαφές. Κατ αρχάς ΠΟΙΑ δικαιώματα έχουμε στην Λεωφόρο? Ο Σύλλογος υποστηρίζει οτι βάσει χρησικτησίας του ανήκει η γη, ενώ φυσικά τις εγκαταστάσεις τις έχει φτιάξει αυτός, τις έχει πληρώσει αυτός και του ανήουν. Το 1924 του παραχωρήθηκε «εφόσον υφίσταται», η χρήση του γηπέδου (που φυσικά τότε δεν υπήρχε ως οικοδόμημα) βάσει του 165/1924 Φ.Ε.Κ (ενώ η συμφωνία έγινε το 1922 και επικυρώθηκε με το τότε Φ.Ε.Κ). Στην φωτογραφία του 1925 που βλέπουμε, δεν φαίνεται κάποιο ποδοσφαιρικό στάδιο που μας έδωσαν την χρήση για «όσο υπάρχουμε», αλλά ενα οικόπεδο με 2 δοκάρια.

                                                             (Παναθηναϊκός - οσφπ 3-3,  28/6/1925)

Άρα το «θα έχει τα ίδια δικαιώματα που είχε και στην Λεωφόρο» σημαίνει ΙΣΟΒΙΑ ΧΡΗΣΗ του οικοπέδου και ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ του ποδοσφαιρικού κτιρίου όπως έχουμε αυτή την στιγμή; Αν γίνει αυτό ακριβώς, τότε είναι όλα ιδανικά. 


Το πιθανότερο όμως, είναι να έχουμε «δικαίωμα χρήσης για 99 χρόνια», που είναι το μέγιστο που μας δίνει η παρούσα νομοθεσία, αλλά είναι κάτι που ΑΠΕΧΕΙ φυσικά έτη φωτός από την ισόβια χρήση, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ στην περίπτωση της Λεωφόρου και δεν μας εξασφαλίζει κατοχή ούτε με την περιβόητη χρησικτησία που συχνά αναφέρεται. 
Χρησικτησία (ακόμα και μετά από χρήση 99 ετών) σε οικόπεδο του Δημοσίου (Ο.Τ.Α) δεν υφίσταται πλέον από το 2003, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Τέλος, αν το 1924 υπέγραφαν για 90 χρόνια και όχι «όσο υφίσταται», τώρα δεν θα είχαμε Λεωφόρο και κατά συνέπεια Διπλή Ανάπλαση.

4) Η χρηματοδότηση. Χωρίς λεφτά δεν γίνεται γήπεδο. Όμως εδώ έχουμε την διαβεβαίωση του Υπουργού Ανάπτυξης οτι ΕΧΟΥΝ εξασφαλιστεί τα κονδύλια. Από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο όμως ... ακόμα ΔΕΝ έχει αποφασίσει πόσα και ποιά κονδύλια θα μας διαθέσει!  Παρόμοιες διαβεβαιώσεις ακούγαμε και για την περιοχή του Ελληνικού, από τον ίδιο άνθρωπο.

5) H χωρητικότητα του γηπέδου. Προφανώς πάνω από 35 χιλιάδες καθώς είναι το ελάχιστο μέγεθος για διεξαγωγή τελικού ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Europa League). Και επειδή για να εκτοξευτείς, θες έσοδα. Άρα ειστήρια. Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Αν γίνει μία δουλειά, ας γίνει σωστά. Οτιδήποτε κάτω από 35χιλ απλά για να έχει ένα κάθισμα πάνω από αυτό του οσφπ, είναι άνευ αξίας στην ουσία. Και εννοείται όχι με τα σχέδια του 2005, καθώς το 2025 που θα μπούμε θα είναι παμπάλαια.

6) Οι περίφημες «εμπορικές χρήσεις». Τεράστιο θέμα ΠΡΙΝ την υπογραφή, καθώς ΟΛΟΙ οι υποστηρικτές του πρότζεκτ έλεγαν οτι θα γιγαντωθούμε με τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου. Τελικά  όπως φαίνεται, ΟΛΕΣ αυτές καταλήγουν στον Δήμο. 


6+1) Η γιγάντωση του Ερασιτέχνη. Αυτή προκύπτει κυρίως από εναν παράγοντα. Την ίδια την ΠΑΕ (που ακόμα έχει χρέη από το 2012, παρόλο που έχουν μπει σχεδόν 70εκ σε ΑΜΚ). Κατά πόσο θα είναι συνεπής και θα πληρώνει την χρήση του γηπέδου στον ΑΟ. Ας υποθέσουμε οτι θα είναι συνεπής. Τότε θα καταβάλει ένα ποσό γύρω στο 1εκ (πάνω-κάτω) και τα ποσοστά επί των εισπράξεων-εισιτηρίων. Δυστυχώς, ΔΕΝ προκύπτει από έσοδα άλλων χρήσεων. 

Στα ρεπορτάζ και στις εκπομπές ακούμε συνεχώς για «άνω των 20χιλ διαρκείας». Κάτι τέτοιο συνέβη ΜΟΝΟ την περίοδο 85-89 και επι πολυμετοχικότητας. Δηλαδή 5 φορές. ΟΛΕΣ τις άλλες χρονιές (άλλες 20+ δηλαδη) ο μέσος όρος προσέλευσης ήταν κάτω των 20χιλ (ακόμα και τις σεζόν 95 και 96 με νταμπλ και πορεία στους 4 είχαμε μέσο όρο 12χιλ), ενώ 8 φορές ήταν .... μονοψήφιος!!!

Η ΠΑΕ έφυγε από το Οακα γιατί το έβρισκε ... ακριβό (με ενοίκιο 300-400χιλ) και που είχε δημόσια παραδεχτεί ο μεγαλομέτοχος τη ΠΑΕ (εδώ η εκπομπή), επέστρεψε στην Λεωφόρο όπου μετά πό διαφωνία με τον Ερασιτέχνη (που περιελάμβανε και την μη έγκαιρη καταβολή των οικομικών υποχρεώσεων) ξαναγύρισε στο Οακα που ... δεν έβγαινε! 

Θυμίζουμε επίσης οτι ο αείμνηστος Θανάσης είχε παραπονεθεί με το «τρυκ» της Ticket Club, γιατί η ΠΑΕ εμφάνιζε ελάχιστες εκκαθαρίσεις στα εισιτήρια των αγώνων και ο Ερασιτέχνης ... έτρεχε και δεν έφτανε.

Τέλος να προσθέσουμε οτι ο Ερασιτέχνης έχει έσοδα από τις συνδρομές των παιδιών στις ακαδημίες. Οι περισσότερες βρίσκονται στην πυκνοκατοικημένη Λεωφόρο, ενώ οι κολυμβητικές στο Οακα. Η μετακόμιση όλων αυτών σε ακατοίκητη περιοχή, δίπλα στου Ρέντη, που ονομάζεται από στελέχη του Δήμου πρώην η νυν ως «σκουπιδότοπος» ή «πίσω αυλή» και φοβάσαι να κυκλοφορήσεις το βράδυ, δεν παρέχει την ίδια «ασφάλεια» στις μετακινήσεις των παιδιών και πιθανόν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα μελλοντικά. 

Εκτός αν μέχρι τότε έχουν χτιστεί άλλα οικήματα στην περιοχή πέραν του ΧΥΤΑ και του αποτεφρωτηρίου. Υπενθυμίζουμε οτι ΚΑΙ ο Δήμος θα έχει αθλητικές εγκαταστάσεις 4800τμ (πιθανόν για ακαδημιες;), στερώντας από τον Παναθηναϊκό είτε μεγαλύτερη έκταση του κλειστού, είτε πιθανές εγγραφές παιδιών.

8) Εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη. Το κλειστό Ερασιτέχνη θα πρέπει να είναι 3χιλ θέσεων το ελάχιστο (5χιλ μέγιστο), καθώς για την προημιτελική φάση για παράδειγμα Ευρωπαϊκής διοργάνωσης Πετοσφαίρισης (αλλά και την τελική, αν θέλουμε να διοργανώσουμε όπως στο Οακα) απαιτείται χώρος άνω των 3χιλ. Ιδανικό το κλειστό των 5χιλ εφόσον θα γιγαντωθεί ο Ερασιτέχνης (με 4 εκ έσοδα οπως γράφεται ετησίως) και θα μπορεί να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς τίτλους. Εφόσον «περιμένουμε» άνω των 20χιλ διαρκείας στο ποδόσφαιρο και έχοντας ΗΔΗ 5χιλ μέλη στον ΑΟ, είναι απολύτως λογικό τα μέλη να θέλουν να δουν τα τμήματα για τα οποία .... πληρώνουν!


9) Τελευταίο στην λίστα, αλλά στην ουσία το κυριότερο. Η φερεγγυότητα και η εμπιστοσύνη που εμπνέουν όλα τα εμπλεκόμενα στελέχη. Ένας Δήμαρχος που στην ουσία ο,τι οικοδομικό έργο έχει κάνει απέτυχε, ένας Υπουργός που έχει γίνει γνωστός επειδή τσιρίζει και για καμία άλλη ικανότητα ή έργο του (το Ελληνικό τελείωσε, μπήκαν οι επενδυτές?), ένας πρόεδρος ΠΑΕ που δεν πλήρωνε, γέμισε την ομάδα χρέη και στερηθήκαμε την ευρωπαϊκή μας παρουσία για 3 έτη και φυσικά την βύθιση στην ευρωπαϊκή κατάταξη κάτι που γυρίζει μπούμερανγκ στα πλάνα του πρότζεκτ αγωνιστικά και ένας πρόεδρος Α.Ο ο οποίος την Τετάρτη δεν ήξερε τίποτα και δεν απαντούσε σε δημοσιεύματα και σε μία μέρα πρόλαβε να ενημερωθεί, να διαπραγματευτεί, να υπογράψει  και να συμπεράνει με βεβαιότητα ότι το σχέδιο είναι τόσο καλό που πρόκειται για "εκτόξευση". Αν όλοι αυτοί είναι οι «εγγυητές», μάλλον θα πρέπει να ζητήσουμε περισσότερες εγγυήσεις.

Συμπερασματικά για να «εκτοξευτεί» ο Παναθηναικος, δεν πρέπει να μπει στο δίλημμα «ΝΑΙ η ΟΧΙ». Ούτε εκφράσεις όπως «Ελαιώνας η Πρωτοδικείο» είναι επιχειρήματα σοβαρής Διοίκησης, όταν μιλάμε για το μέλλον ΟΛΟΥ του Παναθηναϊκού. Χρειάζεται προσεκτική μελέτη της νέας σύμβασης που θα υπογραφεί, ΩΣΤΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ να διασφαλίζεται εσαεί και ΟΧΙ προσωρινά.  

Να θυμίσουμε οτι η προηγούμενη σύμβαση προέβλεπε καταβολή 3,3εκ στον Δήμο ετησίως, δικαίωμα χρήσης για 49 χρόνια, γκρέμισμα της Λεωφόρου ΠΡΙΝ την είσοδο στο νέο γήπεδο και πολλά άλλα «για το καλό μας». Άλλαξε γιατί υπήρχαν αντιδράσεις δικαιολογημένες από ανθρώπους που ανησυχούσαν για το μέλλον του Συλλόγου και ΟΧΙ για την τσέπη τους και τα συμφέροντά τους. Όπως άλλαξε και η κατεδάφιση της Λεωφόρου ΑΦΟΥ μπούμε στο νέο γήπεδο και ΟΧΙ πριν την είσοδο σε αυτό (πάλι με «μάχες» κάποιων που το πάλεψαν όσο πήγαινε). Και φυσικά από το ΣτΕ που είδε το παράλογο και την «μπίζνα» στη σύνδεση εμπορικού-γηπέδου, που επιμελώς έκρυβαν επι χρόνια από την δημοσιότητα. 

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ άμεσα ή έμμεσα ΠΡΕΠΕΙ να πιέσει για τα κάτωθι. Αν τα εξασφαλίσει ΟΛΑ αυτά, τότε σαφώς ΝΑΙ. Επ'ουδενί όμως παράδοση σε πολιτικές και οικονομικές ορέξεις τρίτων.  

1) ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ εσαεί του ποδοσφαιρικού γηπέδου, όχι απλή χρήση.
2) Ιδιόκτητο Κλειστό Ερασιτέχνη 3χιλ θέσεων (κατ΄ελάχιστο) και στέγαση όλων των τμημάτων.
3) Καμία αποπληρωμή των κονδυλίων-δανείων που θα εμπλακούν στο πρότζεκτ (εφόσον δίνουμε την Λεωφόρο και εφόσον ο Δήμος δεν βάζει δικά του λεφτά).
4) Έσοδα τουλάχιστον 50-50 από τις όποιες εμπορικές χρήσεις καθώς στην περιοχή ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ αξιόλογο έργο που θα κινήσει τις χρήσεις είναι το γήπεδο. Ούτε το αποτεφρωτήριο, ούτε το Χ.Ύ.Τ.Α θα προσελκύσει πελάτες στα καταστήματα. 
5) Εξασφάλιση από την ΠΑΕ οτι δεν θα έχουμε φαινόμενα τύπου «Ticket Club» που θα αφήσουν ξεκρέμαστο τον Ερασιτέχνη.

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ένα ευοίωνο μέλλον για πάντα. Αν είναι στον Ελαιώνα, θα πρέπει να το διασφαλίσουμε όσο μπορούμε, όπως μπορούμε. Για τις επόμενες γενιές. Όπως το έκαναν οι προηγούμενες (το 1924) για τις επόμενες (άρα και για εμάς).

Σχόλια

  1. Γήπεδο μόνο στη Λεωφόρο ΜΑΣ και πουθενά αλλού.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω. Το προβλημα ομως, ειναι οτι ΟΥΔΕΠΟΤΕ μας βοηθησαν νομικα οταν χρειαστηκε για την Λεωφορο. Ενω ψηφισαν οτι νομο χρειαστηκε για τον Ελαιωνα, αφηνοντας τον Βωβο να χτισει ενω απαγορευοταν και αυξανοντας τον ΣΔ απο 0.8 σε 1,6. Και πλεον νομικα ειναι η μονη επιλογη. Κινηθηκαν πολυ εξυπνα τοσα χρονια. Μας κοβουν ολες τις αλλες επιλογες (Λεωφορο-Γουδη) νομικα, αφηνοντας ως μονη επιλογη τον Ελαιωνα. Γιατι μονο εκει χωραει αυτο που εχει χτισει ηδη τον σκελετο του. Το εμπορικο.

      Διαγραφή
  2. καλησπερα πρωτη φορα σου γραφω ,αλλα ομολογω οτι εχω εντυπωσιαστει απο το μεγεθος και την ποιοτητα του αρχειου που διαθετεις,κατι που σημαινει οτι εχεις και πολυ μεγαλη αγαπη για τον παναθηναικο μας.σου ζητω συγνωμη για το μεγεθος του κειμενου μου.εχω την εκτιμηση και θα ηθελα την αποψη σου στο ζητημα αυτο ,οτι το γηπεδικο δεν ειναι το πιο σημαντικο ζητημα για τον παναθηναικο ,οπως σκοπιμως ισως καποιοι θελουν να αναδειχτει.αυτο δεν σημαινει οτι ειμαι αντιθετος σε ενα καινουργιο γηπεδο και οτι δεν θα χαρω αν αυτο γινει.εχει ομως να κανει σχεση με τους ορους και τις προυποθεσεις οπως εχεις και συ σωστα προαναφερει.μειζον ζητημα ειναι κατ εμε η αμεση αλλαγη ιδιοκτησιας της παε.ας σκεφτουμε οτι γινεται το γηπεδο με ευνοικους ορους σχετικα με τους χωρους εμπορικης χρησης ,ιδιοκτησιας και τι αλλο μας ενδιαφερει και συνεχιζουμε με προεδρο τον αλαφουζο.εχουμε να ελπιζουμε σε κατι?προφανως οχι.ακουω τοσο καιρο δημοσιογραφους φιλους παραγοντες και προεδρους του παναθηναικουνα μιλουν για οικονομικη αυτοδυναμια και αυταρκεια του συλλογου αν γινει ο βοτανικος.και ερωτω,εαν δεν γινει ο βατανικος ο παναθηναικος θα φυτοζωει,οπως ειπε και ο μαλακατες?γιατι να συμβαινει αυτο?τα χρεη της παε εναι περιπου στα 12 εκ.ευρω,τουλαχιστον αυτο διαρεει η παε.αν ενας σοβαρος ανθρωπος αποφασισει να ενισχυσει τον παναθηναικο σε αγωνιστικο επιπεδο ωστε να διεκδικει στα ισια το πρωταθλημα δεν θα πρεπει να βαλει το χερι στην τσεπη αλλα να αγαπα τον παναθηναικο να εχει οραμα και τα χρηματα θα βγουν ολα η τουλαχιστον η συντριπτικη πλειοψηφια τους απο την ιδια την ομαδα.και να γινω πιο σαφης με αριθμους.αν υποθεσουμε οτι συνεχιζουμε στο οακα και γινεται το καλοκαιρι μια σοβαρη επενδυση με δεκα ποδοσφαιριστες πρωτης γραμης με μεσο ορο κοστους τα 1.5 εκ ευρω ο ενας συνολο 15 συν εφορια 22 τοις εκατο 18.5 συν 6 παικτες που κραταμε απο την τωρινη ομαδα που εχουν την δυνατοτητα για ενα πιο υψηλο επιπεδο και οι υπολοιποι συμπληρωνονται απο ακαδημια και καποιυς ταλαντουχους με ενα προπονητη και τεχνικο τιμ απο το πανω ραφι.το συνολικο κοστολογιο το πολυ να φτασει τα 30 εκ μαζι με εφορια .και αλλα 6-7 εκ τα ταξιδια ,υπαλληλοι ξενοδοχεια κτλ.με τον αερα που θα δημιουργηθει της επανεκινησης στον κοσμο θεωρω αδιανοητο να μην υπαρξει μαζικη εισροη στο γηπεδο.τα 20.000 διαρκειας θεωρω οτι ισως ειναι μικρος αριθμος.σε ενα οακα 65000 θεσεων και με ομαδα να εχει σοβαρες βλεψεις για τιτλους σε ελλαδα αλλα και τη διψα να βγει μετα απο χρονια στην ευρωπη τα 20 εκατομμυρια απο εισητηρια διαρκειας και απλα θεωρουνται πολυ εφικτος αριθμος .το τηλεοπτικο συμβολαιο απο τα 8 και κατι που ειναι τωρα ανετα θα παει στα δεκα.τα εσοδα απο κυριο χορηγο φανελας υπολοιπους χορηγους διαφημισεις γηπεδου με βαση αυτα που ισχυουν σεαλλες ομασες θα ειναι σιγουρα 7 και πανω εκ. περιπου στα 2 ειναι τα τηλεοπτικα του κυπελλου συν αν παμε τελικο αλλο 1 περιπου απο εισητηρια που ειναι μισα μισα.χρηματα που θα παιρνουμε απο ομοσπονδιες λογω του οτι θα εχουμε διεθνεις ελληνες και ξενους.αυξηση κερδων απο μπουτικ και βεβαιως δεν εβαλα και το ενδεχομενο να εχει βγει η ομαδα την προηγουμενη χρονια στο ουεφα οποτε εκει μιλαμε σημαντικα ποσα αναλογως με τοπο θα προχωρησει η ομαδα.μια εισοδος στους ομιλους με τα παιχνιδια που θα δωσει και τα τηλεοπτικα ειναι περιπου στα 8-10 εκ.επιπλεον.και βεβαια υπαρχει η προοπτικη αν κερδηθει το πρωταθλημα η νεα χρονια να μας βρει στο τσαμπιος λιγκ με πολυ σημαντικοτερα ποσα.βεβαιως πρεπει να γινουν και εξωαγωνιστικες κινησεις σε επο επαε κυβερνηση διαιτησια για να αποκτησουμε ιση μεταχειριση,και σαφως η δημιουργια σχεσεων με μανατζερ για να κανουμε οτι κανει ο γαυρος να αγοραζουμε σε ευκαιριες και να πουλαμε ακριβα αφου θα τους εχουμε ταισει οπως δυστυχως γινεται σε τετοιες περιπτωσεις.για ολα αυτα χρειαζεται αγαπη οραμα οργανωση και σοβαρη διοικηση με στοχους και οχι ιδιοκτητο γηπεδο απαραιτητα.γινεται να επανελθουμε και χωρις αυτο.μεχρι πριν τον αλαφουζο πως διεκδικουσαμε τιτλους παιζοντας στο οακα.σου ζητω και παλι συγνωμη για το μεγεθος του κειμενου,αλλα αγανακτω να βλεπω τον παο μας να καταστρεφεται χωρις λογικη και να μην τον βοηθαμε.καλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τωρινη διοικηση αποτελει τροχοπεδη για την οποια «εκτοξευση». Οχι γιατι δεν εχει λεφτα, αλλα γιατι δεν τα βαζει οπου πρεπει, οπως πρεπει, οταν πρεπει. Στον Ελαιωνα πρεπει να παμε ΜΟΝΟ ως ιδιοκτητες του γηπεδου κ τπτ αλλο. Αλλιως θα καταστραφουμε. Ποιος σου διαφαλιζει εσενα οτι επι 10 χρονια θα εχεις 20χιλ διαρκειας? Κανενας. Ειχες στο Οακα 20χιλ για μια δεκαετια? οχι βεβαια. Μονο το 85-89 κ το 09 κ 10. Μετα ειχαμε μεσους ορους των 10-12χιλ κ 8 φορες ... μονοψηφιους.

      Πως θα συντηρησεις λοιπον με 8χιλ μεσο ορο (9449 το 94, 8534 το 97, 8045 το 13, 8407 το 19), μια ομαδα 10δων μυριων οπως γραφεις, ενω παραλληλα θα δινεις σε ερασιτεχνη κ στον δημο? Ποιος σου εξασφαλιζει οτι θα παιζεις ΟΜΙΛΟΥΣ σε ευρωπαικες διοργανωσεις? Εισαι στην 200+ θεση της καταταξης κ σε καθε κληρωση παμε ως ανισχυροι. Θελουμε τουλαχιστον μια 5ετια ευνοικων κληρωσεων (και καμια πορεια σε Ουεφα) αφου μπουμε στο νεο γηπεδο, για να μπουμε ομιλο Τσαμπιονς Λιγκ.

      Κανενας δεν θα μας δωσει τηλεοπτικο 10εκ, ειδικα μετα τα τωρινα μετρα που ο φοβος της πανδημιας η μιας παρομοιας πανδημιας θα πλαναται πανω απο τα κεφαλια.
      Πως θα παρεις πρωταθλημα? Θα χτυπησεις το παρασκηνιο χοντρου κ σαββιδη? Με ποιους? Εδω μας εκανε πλακα ο νταιφας, ενω ειχαμε την οικογενεια στο τιμονι (5 τιτλους σε 8 χρονια πηρε ο νταιφας και 2 εμεις την δεκαετια του 80).

      Η ομαδα ειναι απροστατευτη. Πρωτα θα «χτισεις» ολα αυτα που γραφεις, σοβαρη-αξιοπιστη διοικηση, λεφτα απο την ιδια, ελεγχος (οχι κατοχη) του παρασκηνιου για να ΜΗΝ μας σφαζουν, καλες επιλογες σε παιχτες κ αν ΟΛΑ αυτα συμβουν και βγουμε 1-2οι, ΙΣΩΣ να μπορεσουμε να περασουμε ως ανισχυροι σε ομιλο Τσου-Λου (κατι που ο παοκ εδω κ τοσα χρονια ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ εκπληρωμενες, ΔΕΝ εχει καταφερει).

      Χρηματα παιρνεις απο ομοσπονδιες αν πηγαινεις σε τελικες φασεις με τους διεθνεις σου. Πιστευεις οτι θα παμε σε καποιο Μουντιαλ δλδ? Η σε τελικη φαση Euro? Η οτι θα εχουμε 8-10 διεθνεις πχ? Μεχρι στιγμης, εναν εχουμε παντως που παιζει. Ειναι πολυ ωραια τα οσα γραφεις, αλλα η πραγματικοτητα (δυστυχως) ειναι διαφορετικη.

      Κανενα γηπεδο δεν ειναι εδρα κ φοβητρο, αν δεν εχεις καλη ομαδα κ διοικηση.

      Τα 10-12εκ ως χρεος φυσικα κ δεν αποτελουν προβλημα για κανεναν επενδυτη. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. Γιατι ομως αποτελεσαν το 2010? Γιατι οταν μειωσε αρχικα τα χρεη η τωρινη διοικηση στα 3 πρωτα χρονια κ τα εφτασε στα 15εκ ΔΕΝ βρεθηκε ΕΝΑΣ επενδυτης? Γενικα χρεη τετοιων ποσων (10-20εκ) οταν ο αλλος θα επενδυσει 150-200+εκ σε βαθος χρονου και αγοραζει «αερα» το ονομα Παναθηναικος (που αν φερει 2 παιχταραδες θα γεμισει το οακα και θα βγαλει τα λεφτα των μεταγραφων), ειναι αστεια. Γιαυτο προκαλει εντυπωση που κανενας «λεφτας» δεν επενδυει στην ομαδα, ενω εχει δυναμικη (οταν δει οραμα κ σωστες πραξεις) να τα εκτοξευσει ολα. Αλλα δεν πλησιαζει κανενας.

      Βρεθηκε να μας αναλαβει μονο ... ο Αλαφουζος, δεχομενος να παρει μια ομαδα με 35εκ χρεη, χωρις ομως να κανει κινησεις για αυτα. Αποτελεσμα, οτι εχει βαλει 70εκ σε αμκ (οπως γραφουν) κ ακομα να χρωσταμε αλλα 12-15εκ. Αρα λεφτα μια χαρα υπαρχουν. Αλλα οχι μονο δεν εχουμε σβσηει τα χρεη, αλλα εχουμε φαει κ επριορισμους επειδη «δεν πληρωνουμε». Επειδη εχουμε λεφτα!!! Ολα αυτα λοιπο, δεν συνιστουν ενα ασφαλες μελλον στον Ελαιωνα, οταν ΔΕΝ θα υπαρχει πλεον το «μαξιλαρακι ασφαλειας» της Λεωφορου αν στραβωσει κατι.

      ΠΟΥ γυρισαμε το 2001 οταν δεν παταγε κοσμος στο οακα? Που γυρισαμε το 2013, οταν μπαιναμε μεσα, οπως ελεγε ο αλαφουζος απο το οακα? Που μπορει να γυρισουμε τωρα, λογω του κακου χορταριου του οακα? Μεγαλο πραγμα να εχεις κατι δικο σου και να μην σε πετανε απο δω κ απο κει. Αλλα αυτο θα ληξει οταν μετακομισουμε. Ειμαστε βεβαιοι οτι ΟΛΕΣ οι προυποθεσεις θα ειναι υπερ μας, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ εκει?

      Καλημερα ευχομαι και να γραφεις συχνοτερα εδω!

      Διαγραφή
    2. καλησπερα και παλι.η δημοσιευση του μνημονιου για το γηπεδο κανει απαγορευτικη την υπογραφη του.βεβαια η αληθεια που αποκαλευφθηκε ειναι οτι ποτε δεν ειμασταν ιδιοκτητες στη λεωφορο,παρα μονο υπηρχε ενα απλο παραχωρητηριο του 1924.συνεπως γι αυτο και δεν υπαρχει ιδιοκτησια στο βοτανικο.και εδω υπαρχει η ευθυνη ολων οσων περασανε απο τις διοικησεις που δεν ασχοληθηκαν με αυτο το θεμα ουσιαστικα. η προηγουμενη τοποθετηση μου δεν αφορουσε το καινουργιο γηπεδο κυριως αλλα το πως μπορει ο συλλογος να ανακαμψει χωρις αυτο.προσωπικα δεν το θεωρω τοσο απαραιτητο οσο παρουσιαζεται.κυριως δεν το θεωρω απαραιτητη προυποθεση για να πρωταγωνιστησει και παλι ο παναθηναικος. γι αυτο και μιλαω για οακα .θεωρω πως τα εσοδα ,η μεγαλη πλεοφηφια αυτων,μπορει να προελθει απο την αγωνιστικη ενισχυση των ομαδων σε εμψυχο δυναμικο με απαραιτητη προυποθεση την προστασια οπως εχει καλωπισμενα παρουσιαστει και την συνεργασια με μανατζερ που κινουν νηματα. τα εσοδα θεωρω οτι αν ο κοσμος δει πραγματικη προσπαθεια θα ερθουν και ισως ειναι και περισσοτερα.η συκριση με το παρελθον σε μεσους ορους εισητηριων δεν νομιζω οτι εχει τοσο σημασια στην συγκεκριμενη περιοδο για αρκετους λογους .η μονη περιοδος που θα μπορουσα να συγκρινω ειναι η περιοδος της πολυμετοχικοτητας .ας θυμηθουμε ποσο αλλαξε η ψυχολογια του κοσμου οταν ειδε μια καινουργια προσπαθεια .ποσα διαρκειας ειχαμε πριν και ποσα στη διαρκεια της πολυμετοχικοτητας.ασχετα αν εγινε κακοδιαχειριση η οχι.αρα λοιπον αυτο μας δειχνει οτι αν υπαρξει μια σωστη διαχειριση απο καποιον η καποιους τα εσοδα θα ερθουν ακομα και στο οακα. το βασικο ειναι να φυγει ο αλαφουζος και να ερθει καποιος πραγματικος παναθηναικος με σχεδιασμο οραμα και αγαπη.οσον αφορα για τα χρηματα που λεει οτι εχει βαλει,ο παναθηναικος δεν θα επρεπε να χρωσταει αλλα να εχει πλεονασμα.ο νοων νοειτω.
      ευχαριστω για τον κοπο που κανεις να ασχολεισαι με τον παναθηναικο μας

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου