Αμαζόνες, διέλυσαν τον γαύρο στο κοτέτσι του

Μέχρι την επόμενη καταστροφή ...

Ακούμε και διαβάζουμε ακόμα στα ρεπορτάζ για την «μανία του Εγκέλαδου» που έριξε τα κτίρια κ αφαίρεσε την ζωή 2 παιδιών. Εν έτει 2020, καλό θα ειναι να μιλάμε αληθινά. ΔΕΝ υπάρχει Εγκέλαδος (γιός του Τάρταρου και της Γης, συμβολικά πάντα) κανένας δεν κατοικεί στα έγκατα της γης, κανείς δεν φταίει για οτι «παθαίνει» απο την φύση ο άνθρωπος, πέραν του ίδιου του ανθρώπου. 


Ούτε κάποιος θα μας σώσει απο τα φυσικά φαινόμενα. Γιατί πολύ απλά αν είχε την δύναμη, δεν θα τα άφηνε (τα αρνητικά εξ αυτών) να συμβούν. Ούτε θα «έσωνε» επιλεκτικά ένα οίκημα, ένα αντικείμενο, αφήνοντας την ίδια στιγμή ζωντανά πλάσματα να πεθαίνουν. Τό είδαμε σε ναυάγια που συγκλόνισαν την χώρα, σε καταστροφικές πύρινες λαίλαπες, σε φονικές πλημμύρες, σε σεισμούς. 

Όταν η κάθε κυβέρνηση (εμμέσως εμείς δηλαδή) ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογίας, αφήνει να χτίζονται κατασκευές χωρίς ασφάλεια επί 10ετίες, αφήνει κακοτεχνίες που βγάζουν μάτια, δεν προετοιμάζεται με απλά βήματα, είναι αστείο να μοιράζει «συλλυπητήρια» αμέσως μετά. 

Ισχύει για όλες τις φυσικές καταστροφές (σεισμούς-φωτιές-πλημμύρες) που έχουν χτυπήσει την Ελλάδα αιώνες τώρα. Η ευθύνη για τις όποιες απώλειες (έμψυχες-άψυχες), είναι μόνο δική μας. Παρόμοιο κείμενο γράφτηκε και για την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι προ 2 ετών και είναι από τις ελάχιστες φορές που η σελίδα αλλάζει θεματολογία.

Ας μάθουμε (ξανά) από τα λάθη μας και ας κάνουμε πράξεις με γνώμονα την φύση, τα πλάσματά της, τον άνθρωπο, την προστασία όλων αυτών και οχι το κέρδος. Σεισμό θα ξανακάνει, στην Ελλάδα ζούμε μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου. Πυρκαγιές ξανά θα ξεσπάσουν το επόμενο καλοκαίρι, από τους «γνωστούς» λόγους. Ισχυρές βροχοπτώσεις (και πλημμύρες) πάλι θα έχουμε σε λίγες εβδομάδες. Και όλα αυτά είναι φαινόμενα που ... επαναλαμβάνονται. Τα γνωρίζουμε δηλαδή και την φύση τους και πιθανόν τον χρόνο  (όχι με ακρίβεια) που θα συμβούν. Δεν είναι κάτι νέο.

Για όλα αυτά θα περιμένουμε απλά, ένα «θαύμα» να μας σώσει, ή την τύχη. Αλλά την τύχη, την δημιουργούμε εμείς. Θαύματα δεν υπάρχουν, ποτέ δεν υπήρξαν άλλωστε.Είναι αμφίβολο αν θα έχουμε προετοιμαστεί σωστά για το επόμενο «χτύπημα», όποιας μορφής. Ας βοηθήσουμε όλοι στα μερίδιο που μας αναλογεί, να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά, την επόμενη φορά. Ας μάθουμε ετσι απλά οτι μετά από σεισμό σε νησί, ΔΕΝ μένουμε στην παραλία να «θαυμάσουμε» τα κυματάκια που έρχονται, δεν είμαστε εμείς οι ισχυροί όταν θα έρθει το τσουνάμι. 

Η δε θεϊκή παρέμβαση για μία ζωγραφιά (που βασίζεται στον θρησκευτικό μικρόκοσμο κάποιων), όταν συνέβη μια φυσική καταστροφή με ανθρώπινες απώλειες, ή όταν η απώλεια 2 παιδιών είναι «παρέμβαση - τιμωρία», φανερώνει και το πόσο πραγματικά ο άνθρωπος έχει απαγκιστρωθεί από τον μεσαίωνα που τον «εγκλώβισε» αιώνες τώρα. Το ίδιο ακριβώς είδαμε και στο Μάτι άλλωστε, ανάλογα διαβάζουμε χτες και σήμερα για «οργή» εναντίον της Τουρκίας. Πόσο «μικρός» αυτός ο άνθρωπος, που ανήρτησε κάτι τέτοιο. Πόσο παράξενο ο «συνετισμός» να περιλαμβάνει τέτοιο μίσος. Πόσο απάνθρωπο και τραγικό.


Συλλυπητήρια σε όσους θρηνούν απώλειες ζωής στις οικογενειές τους.

Σχόλια