Κάτι αδιάφορα βράδια ...

Konačno je otkrivena misterija!!! (Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 3-0)

Το μυστήριο αποκαλύπτεται τελικά. Όχι δεν μάθαμε Σέρβικα. Κάποιοι όμως θα μάθουν. Σαν σήμερα το 1971 πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο Παναθηναϊκός στην καυτή Λεωφόρο κερδίζει με 3-0 τον Ερυθρό Αστέρα και προκρίνεται στον τελικό εκείνης της χρονιάς (με αντίπαλο τον Άγιαξ) στο Γουέμπλευ.

                                   

Ας δούμε με χρονολογική σειρά 13 γεγονότα που σπάνια αναφέρονται στο ζευγάρι των δύο αυτών μονομάχων.

1) O Tζάιτς αποβάλεται στον εκτός αγώνα με την Ίενα (γιατί έφτυσε τον διαιτητή). Η ποινή είναι 4 αγωνιστικές. Ο Αστέρας κάνει κινήσεις για να αγωνιστεί ο Τζάιτς κατ' αρχήν στους 2 αγώνες με τον Παναθηναϊκό (!) και μετά το 4-1 στον τελικό (θεωρώντας δεδομένο οτι θα προκριθούν με το 3-0). Απορρίπτονται από την Φιφα με τον φόβο ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ, ενώ ο αντιπρόεδρος Αντρέγεβιτς κάνει οτι μπορεί για τον Αστέρα.





2) Στον εκτός έδρας αγώνα, οι Γιουγκοσλάβοι «αρπάζουν» τον διαιτητή. Το αποτέλεσμα της «αρπαγής» φαίνεται στην διαιτησία του αγώνα.


3) Στο 2ο γκολ ΠΟΤΕ δεν πέρασε η μπάλλα την γραμμή, στο 3ο υπήρχε τραυματίας ποδοσφαιριστής  με τον διαιτητή να μην διακόπτει ως όφειλε τον αγώνα, ενώ τέλος δεν δόθηκε πέναλτυ στον Παναθηναϊκό.




4) Ο Ελευθεράκης στον προηγούμενο σκέλος με την Έβερτον δέχεται κίτρινη κάρτα και χάνει τον επαναληπτικό με τους Άγγλους. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι η δεύτερη (είχε δεχτεί πριν άλλη μία με την Σλόβαν).


Στην ρεβάνς του 4-1 του Βελιγραδίου, υπάρχει τιμωρία Δομάζου κ Ελευθεράκη (ξανά!!! απίστευτο!!!), μετά την κατακραυγή άρεται η τιμωρία του Δομάζου, όχι όμως κ του Ελευθεράκη (στην θέση του έπαιξε ο Καλλιγέρης). Πλέον όλοι έχουν καταλάβει τον ρόλο του Αντρέγεβιτς, ο οποίος αφού δεν κατάφερε να «σβήσει» την ποινή του Τζάιτς, προσπαθεί να «αποκλείσει» όσους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού μπορεί...



5) Οι Γιουγκοσλάβοι δεν θέλουν να αγωνιστούν στην Λεωφόρο. Μα αφού....


6) Ο αντιπρόεδρος της Φίφα είναι Γιουγκοσλάβος, ο Αντρέγεβιτς! Αλλά ενώ υπάρχουν τόσα «σενάρια», δεν τον αξιοποιούν για να παγιδέψουν τον «στημένο» αγώνα, ούτε για να πάρουν την πρόκριση στα .. χαρτιά. Πιθανόν επειδή τους έταξαν 3κ δρχ.  Φυσικά ο άνθρωπος κάνει ότι μπορεί (Τζαιτς-Δομάζος -Ελευθερακης). Εκείνη την εποχή πάνω κάτω (1968) η Βαρέζε αποκλείστηκε από την Αεκ στον ημιτελικό του Κυπελλούχων, ΑΛΛΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΝΣΤΑΣΗ στη Fiba για τις συνθήκες του αγώνα.


7) Τα οποία 3εκ «αποκλεισμού», είναι τα μισά από αυτά που θα έπαιρναν αν πέρναγαν στον τελικό!!! Συν την δόξα και την διεθνή αναγνώριση!!! Πανέξυπνο, όχι να το ομολογήσουμε πραγματικά πανέξυπνο!!! Να αποκλειστείς, για λιγότερα από αυτά που θα κέρδιζες αν προκρινόσουν!!


8) Το φοβερό και τρομερό 4-1 που ... δεν γύριζε, όπως ισχυρίζονται πολλοί, είχε γυρίσει ένα σωρό φορές εκείνα τα χρόνια. Στο (τότε) Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1958-59 στον πρώτο γύρο η Κοπεγχάγη κέρδισε με  3-0 την  Σάλκε, όμως οι Γερμανοί επιβλήθηκαν με 5-2 στη ρεβάνς και πέρασαν τελικά αυτοί. Το 1964-65 στην προκριματική φάση η Γκόρνικ κέρδισε με 3-0 την Ντούγκλα Πράγας, όμως οι Τσέχοι έχοντας «προίκα» το 4-1 του πρώτου αγώνα πέρασαν αυτοί στην επόμενη φάση.  Το 1969-70 η Σέλτικ κέρδισε με 3-0 την Μπενφίκα, έχασε εκτός με το ίδιο σκορ και πέρασε στην παράταση. Το 1974-75 στον δεύτερο γύρο η Χάιντουκ κέρδισε με 4–1 την Σεντ Ετιεν, αλλά στη ρεβάνς έχασε με 5-1 και αποκλείστηκε! Την ίδια σεζόν ο Οσφπ έχασε με 5-1 από την Άντερλεχτ, αλλά στη ρεβάνς επικράτησε με 3-0 και ήθελε ένα «κλικ» για να πάρει μία ιστορική πρόκριση.


Στο δε Κύπελλο Κυπελλούχων το 1961-62 η Λεισόες θα χάσει με 6-2 από την Ελβετική Λα Σων ντε Φον, αλλά θα επικρατήσει με 5-0 στη ρεβάνς και θα προκριθεί. Το 1963-64 η Μάντσεστερ θα κερδίσει με 4–1 την Σπόρτινγκ, αλλά στη ρεβάνς θα χάσει με 5-0 από τους Πορτογάλους και θα αποκλειστεί. Την ίδια χρονιά στα ημιτελικά η Σέλτικ κέρδισε με 3-0 την ΜΤΚ, άλλα έχασε με 4-0 και αποκλείστηκε από τον τελικό του θεσμού.  Ακόμα και το 68-69 που ο Οσφπ έχασε με 4-0 από σκωτσέζικη Νταφέρμλιν, στη ρεβάνς επικράτησε με 3-0 και παραλίγο να ισοφάριζε το σκορ του πρώτου αγώνα. Αυτά περί .... ανατροπής που δεν γινόταν, η μάλλον γινόταν με έναν και μόνο τρόπο για τους «επιστήμονες».

9) Σε εκπομπή του Μεγκα η κυρα-Δέσποινα αποκάλυψε οτι ο αγώνας ήταν «αγορασμένος», κάτι που διέψευσε άμεσα ο ίδιος ο Παττακός. Στον ίδιο διάλογο ο Πρέσβης που κατά την Δέσποινα δεν ήξερε γρι Ελληνικά, της μιλάει σε άπταιστα Ελληνικά!!!



10) Το 2014 διέρευσε από το Αρχηγείο Στρατού ένα έγγραφο που είχε συγκεντρώσει τις φήμες που διοχέτευε η ίδια η κυβέρνηση στον κόσμο για να ελέγξει αντιδράσεις. Εκεί περιέχεται η συγκεκριμένη φήμη, με το ποσόν των 3εκ δρχ.


11) Δηλώσεις παιχτών Ερυθρού Αστέρα επί σειρά ετών (Φιλίποβιτς-Τζόριτς) αλλά και του τότε αντιπροέδρου (Μπόγκαριτς), διαψεύδουν τα πάντα.




12) Μόνη «παραφωνία» η δήλωση του Νοβάκοβιτς που μιλάει για δηλητηρίαση (άλλο σενάριο!!!), κάτι το οποίο δεν γίνεται να συνέβη σε έναν «πιασμένο αγώνα». Εμ τους δωροδοκήσαμε, αλλά θέλαμε να τους ξεκάνουμε κιόλας!!! Ο Νοβάκοβιτς διαψεύστηκε χρόνια νωρίτερα (Σεπτέμβριος 1986 - χωρίς να το γνωρίζει) από τον ίδιο τον γιατρό του Ερυθρού Αστέρα που δήλωσε οτι άλλαξαν εστιατόριο την τελευταία στιγμή (μη επιλέγοντας αυτό του ξενοδοχείου).


13) Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ, η δημοσίευση της ισπανικής Marca (14/4/2020), η οποία αναφέρει για «εμπλοκή» του τότε πρωθυπουργού, αλλά καταλήγει γράφοντας «Beyond those rumours». Λίγες μέρες αργότερα (17/4) ο πρώην τερματοφύλακας του Αστέρα σε εκείνο τον αγώνα, Ράτομιρ Ντουίκοβιτς, αποκάλυψε το «μυστήριο της Αθήνας», λέγοντας οτι ..  «Το μυστήριο της Αθήνας, δεν υπάρχει. Πήγαμε στον αγώνα χαλαροί γιατί ήμασταν καλύτερη ομάδα, το δείξαμε στο Βελιγράδι, αλλά πληρώσαμε «θανάσιμα» την προσέγγιση αυτή (του αγώνα στην Αθήνα). Εμείς οι ίδιοι ήμασταν οι ένοχοι, που δεν πήγαμε στον τελικό» .




Και ακόμα διαβάζουμε για «δωροδοκίες» και «δηλητηριάσεις»!!!

Σχόλια