Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται...

Μην γίνεις σαν τον ... «Μητσάρα»

Εν μεσω πανδημίας, θα παραθεσουμε την «φανταστικη» ιστορια. Θα μπορουσε να ειναι ταινια, μυθιστορημα, αλλα .... ειναι μια απλη καθημερινη ιστορια.
- Τι εννοεις ειναι «φανταστικη»?
- Οτι ειναι «εν μερει» αληθινη, απλα προστεθηκαν και λιγα ... (αληθινα φυσικα) στοιχεια που δεν ανηκουν στην αρχικη ιστορια.

Ο «Μητσαρας», η «Κωσταρας», η «Θανασαρας» ελειπε στο εξωτερικο. Στην Αγγλια. Και καλα εκανε. Οταν ξεσπασε η επιδημια σκεφτηκε να γυρισει ελλαδα. Το λογικο για να ΜΗΝ εξαπλωθει η πανδημια (αν ηταν φορεας) θα ηταν κατσει στα «αγγλικα» αυγα του. Αλλα εκει ο πρωθυπουργος επλεξε την «ανοσια της αγελης». Το αποτελεσμα φυσικα ηταν να κολλησει ο ιδιος (αφου πηγε με γυμνα χερια και χωρις μασκα να συγχαρει τους γιατρους ) και μαζι με αυτον αλλοι 17,5χιλ (και ηδη 1019 νεκροί). Ο «Μητσαρας» επελεξε να ερθει Ελλαδα. Θα επραττε πολυ καλα, ΑΝ εκανε οτι του ειπαν στην επομενη προταση. Οταν προσγειωθηκε του ειπαν να μπει σε καραντινα, αφου αφηχθη πριν 2 βδομάδες απο την Αγγλια που θεριζει η επιδημια.


Ο «Μητσαρας» ομως σκεφτηκε οτι υπερβαλουν λιγο και θα ειναι καλυτερα να παει στο εξοχικο στην Ικαρια που εχει και λιγο κοσμο και καλυτερο κλιμα. Μπορει να ηθελε να κανει και Πασχα με την ησυχία του. Γιατι να υπακουσει στα μετρα? Τι ειναι, κανας «ψεκασμενος»? Εχει αποψη, γνωριζει περι επιδημιων αφου μικρος δεν κρυωνε ευκολα. Δεν χρειαζεται και να φορεσει μασκα η γαντια, αυτα ειναι για τα «προβατα», αφου υποθέτει οτι λογω ηλικιας δεν εχει κολλησει. Αυτος ξερει καλυτερα απο τους επιστημονες.


(Στοιχεια εκτος ιστοριας).
Μπορει να θεωρει και λιγο υπερβολικο το ολο θεμα, αφου και με τα τροχαια χανουμε κοσμο αλλα δεν μπαινουμε σε απαγορευση κυκλοφοριας για να μην σκοτωνονται συνεχως ανθρωποι στην ασφαλτο. Και με την γριπη χανουμε κοσμο καθε χρονο, αλλα καραντινα δεν εχει. Η μπορει να ειναι σεναριο εξοντωσης του πληθυσμου. Μπορει. Τωρα γιατι εχουμε 665χιλ κρουσματα παγκοσμίως, αλλά ΜΟΝΟ 20χιλ νεκρους (και οχι 665χιλ δλδ) δεν το πολυκαταλαβαινει, αλλα ειναι «ψαγμενος» ο «Μητσαρας». Αλλα αυτος δεν «κολλαει» απο τετοια πειραματα. Εχει ανοσια.

Μπορει να ειναι και επειδη ο κοσμος ειναι βουτηγμενος στην αμαρτια και μας τιμωρει καποιος για αυτο. Βεβαια, ο ιδιος καποιος θα μας σωσει. Αυτο δεν το πολυπιστευει βεβαια, αν και το ακουει συχνα. Ευτυχως κατι δηλωσεις ιερεων για «θεραπειες», δεν τις λαμβανει σοβαρα υποψην του.


Διαβαζε και κατι σελιδες προ εβδομαδων στο φειςμπουκ οτι τα ορθοδοξα κρατη δεν θα κολλησουν, μονο τα «αλλα» κρατη θα εχουν απωλειες. (Ρωσια 1274 κρουσματα- 4 θανατοι, Ελλαδα 1061 κρουσματα - 32 νεκροι, Σερβία 659 κρουσματα - 19 νεκροι, Βουλγαρια 331 κρουσματα - 7 νεκροι, Ρουμανια 1452 κρουσματα - 37 νεκροι, Ουκρανια 356 κρουσματα - 9 νεκροι, Μολδαβια 331 κρουσματα - 2 νεκροι, Βορεια Μακεδονια 241 κρουσματα - 4 νεκροι, Κυπρος 179 κρουσματα - 5 νεκροι). Οι 10χιλ νεκροι της Ιταλιας, οι 6 χιλ νεκροι της Ισπανιας, οι 2 χιλ νεκροι της Γαλλιας, οι 1χιλ νεκροι της Αγγλιας ειναι καθολικοι, δεν μετρανε για τις σελιδες αυτες. Οπως και να χει, αυτος ειναι ατρωτος. Και «ψαγμενος» πανω απ ολα.


(Συνεχιζεται η ιστορια μας)

Συνεχιζει κανονικα την ζωη του, η καθημερινοτητα του ειναι ακριβως η ιδια. Θα παρει και την παρεα του και θα πανε Ικαρια  που εχει και καλο κλιμα και μακροζωια. Ειχε, μεχρι να πατησει ο «Μητσαρας» το ποδι του εκει. Βηχει λιγο, αλλα ειναι της εποχης. Κανα κρυωματακι. Σιγουρα κρυωματακι. Τι αλλο να ειναι δλδ?

Οποτε παιρνει το πλοιο της γραμμης (ποια καραντινα τωρα μωρε), ξεκιναει για το νησι και μολις φτανει, χωρις μετρα προστασιας, παει στο φαρμακειο να παρει κανα φαρμακακι (για το συναχακι που λεγαμε). Αλλα μετα στο σπιτι, κοβει λορδα. Παει φουρνο με την παρεα να παρουν ψωμι. Η Ικαρια ομως ειναι μικρη. Ξερουν τον «Μητσαρα» που ηταν φοιτητης στη Αγγλια. Ο φουρναρης του δινει ψωμι μεν, αλλα απο μακρυα. Ο «Μητσαρας» το παιρνει, παει σπιτι, αλλα δεν φτανει το ψωμι.
Πρεπει να παει μετα σουπερ μαρκετ να ψωνισει. Δεν χρειαζεται γαντια, ντετολ, μασκες. Απλα θα πλυνει τα χερια οπως εκανε παντα. Εξαλλου δεν εχει κατι, το βηξημο ειναι περαστικο, του καιρου.
Ξερει αυτος. Δεν θα κολλησει κανεναν και σιγα το κρυωματακι, εκει δεν παθαινει κανενας τπτ.


Το απογευμα περναει και απο το καφενειο να τους χαιρετισει. Βηχει λιγο μπαινοντας, μιλαει σε 5-6 γνωστους και μετα φευγει με την παρεα του και πανε σπιτι. Ο «Μητσαρας» δεν γνωριζει απο «καραντινες». Περιορισμος ελευθεριας και κουραφεξαλα. Και τι θα γινει δλδ, μεχρι το Πασχα ετσι θα παμε? Εδω στην Ικαρια, δεν εχει κολλησει κανενας. Ναι «Μητσαρα» κανενας οντως, αλλα δεν υπηρχε ο ΕΝΑΣ μεχρι τωρα για να τους κολλησει.


Ο «Μητσαρας» προχτες ηταν χαλια. Ενοιωθε οτι δεν ηταν καλα. Επρεπε να παει στο νοσοκομειο, στην αλλη μερια του νησιου, σε δρομο με τετοιες στροφες που πρεπει να εισαι ο Καρλος Σαινθ για να φτασεις σωος στον Αγιο κυρηκο. Οσοι εχουν περασει καλοκαιρι στην Ικαρια, τα γνωριζουν αυτα. Βεβαια το νοσοκομειο εκει, ΔΕΝ μπορει να νοσηλευσει και να διαχειριστει τετοια κρουσματα. Ο «Μητσαρας» ΔΕΝ το σκεφτηκε γιατι ΔΕΝ πιστευε οτι θα κολλησει. Αυτη την «αντιληψη» ειχε. Ετσι επιστρατευτηκε (περαν του ασθενοφορου που τον πηγε στην πολη) και ελικοπτερο για την αεροδιακομιδη, γιατι ενα νησι δεν εχει τροπο να αντιμετωπισει εκτακτα κρουσματα. Χρονια τωρα, ειτε με ελικοπτερο, ειτε με στρατιωτικο αεροσκαφος, αντιμετωπιζονται σοβαρες καταστασεις

«Γιατι ηρθες Μητσαρα Ικαρια«, τον ρωτησαν στο νοσοκομειο
«Για να νοιωσω καλυτερα» αποκριθηκε.
Μπραβο «Μητσαρα». Εσυ να νοιωσεις καλυτερα. Ποιος σκεφτηκε τους αλλους, αλλωστε?

Πως νοιωθεις τωρα «Μητσαρα» που
α) Ενω ησουν πιθανος φορεας δεν τηρησες τα μετρα και επιδεινωθηκε η κατασταση σου?
β) Εκλεισεις εναν φουρνο επ αοριστο, γιατι ηθελες να παρεις ψωμι ετσι απλα?
γ) Πηρες καραβι και πρεπει να ιχνηλατηθουν ΟΛΕΣ οι επαφες σου εκει?
γ) Πηγες σουπερ μαρκετ και καφενειο ετσι χαλαρα και δεν θυμασαι με ποιους ηρθες σε επαφη?
δ) Εβαλες σε κινδυνο το πληρωμα του ασθενοφορου (αμφιβαλω αν ειχαν τον καταλληλο εξοπλισμο)?
ε) Εξαιτιας της καταστασης σου, σηκωθηκε ελικοπτερο γιατι δεν εμεινες στην αθηνα?
στ) Ενα ολοκληρο χωριο θα μπει σε καραντινα γιατι «δεν εισαι προβατο»?
ζ) Πιθανον να εχουμε νεα κρουσματα σε 15 μερες επειδη εσυ πηρες καραβι και μιλησες με το μισο χωριο χωρις μετρα προστασιας, επειδη «πφφφφ, μας εχουν πρηξει στις ειδησεις, τα φουσκωνουν, δεν μπορω να κατσω σπιτι 15 μερες, καθε χρονο εχουμε συναχι και δεν παθαινουμε τπτ».

Βασικα Μητσαρα, δεν σε ενοιαζε εξ αρχης, οποτε ΔΕΝ «νοιωθεις» ρε Μητσαρα. Το βασικο ειναι οτι «δεν εισαι ψεκασμενος» και εχεις αντιληψη και αποψη. Καπως ετσι η Ιταλια ξεκινησε με λιγα κρουσματα και εφτασε τα 93χιλ και 10χιλ νεκρους. Γιατι ειχε πολλους «Μητσαρες» που δεν εκατσαν στα «αυγα» τους και μετακινηθηκαν σε ΟΛΗ την χωρα. Εκεινοι ηξεραν καλυτερα, δεν ηταν και προβατα να φορανε μασκες και γαντια και να μενουν μεσα. Kαι οι Ολλανδοι και οι Ελβετοί «Μητσαρα», με παρομοιο πληθυσμο με μας και ιδια μερα πρωτου κρουσματος, μετρανε 20πλασια κρουσματα και 10πλασιους νεκρους. Γιατι? Γιατι αυτοι δεν πηραν μετρα καραντινας. Αυτα ειναι στοιχεια «Μητσαρα», οχι εικασίες και απόψεις.


Τωρα «Μητσαρα» μπορει η Ικαρια να μην ειναι πλεον το νησι της μακροζωιας. Και θα σε μνημονευουν για αυτο. Οι οικογενειακοι σου γνωστοι του χωριου, δεν νομιζω να σε ξεχασουν ποτε. Και εσενα και τον καθε «Μητσαρα». Οχι επειδη εισαι φοιτητης αλλα επειδη αν και ... γραμματιζουμενος, παρεμεινες «Μητσαρας».

Μην γίνεις σαν τον «Μητσάρα». Διάβασε, ενημερώσου οχι απαραίτητα απο τα γνωστα μεσα προπαγανδας. Αλλα απο ιατρικες και επιστημονικες σελιδες. Μαθε τι συμβαινει. Καταλαβε την διαφορα της πανδημιας, με την κοινη γριπη. Προσπαθησε να καταλαβεις τους τροπους που ΔΕΝ εξαπλωνεται ο ιος. Τηρησε τους. Ο καθενας εχει «αποψη και αντιληψη» για το θεμα, αλλα ΜΟΝΟ οι γιατροι και οι επιστημονες ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ, και ΣΤΟΙΧΕΙΑ για αυτο. Την αποψη σου, μπορεις να την βαλεις εκει που βαζεις εσυ των αλλων.

Μπορεις και συ να βοηθησεις. Με τον τροπο σου. Ειτε να «σταματησεις» την εξαπλωση, ειτε να «διασπειρεις» σαν τον Μητσαρα την πανδημια και να συνεχισει να ζει η χωρα σε καθεστως απαγορευσης επειδη ο μερακλης «Μητσαρας» ξερει. Ακριβως επειδη «ξερει», θα παραταθει η καραντινα ολης της χωρας. Πριν απαντησεις οτι εισαι «ψαγμενος» και «δεν καθομαι μεσα εγω», βουτηξε τη γλωσσιτσα στο μυαλουδακι, σκεψου, ξανασκεψου και φερσου ΥΠΕΥΘΥΝΑ. Για τους αλλους πρωτα απ ολα και μετα για σενα (ως σωστος ανθρωπος). Αν πιστευεις οτι ειναι «θεωριες συνομοσιας» και οι Ιταλοι λενε ψεματα ξαναδες τον χαρτη. Αν χρειαστει να μεινεις μεσα για να ΣΩΣΕΙΣ δεκαδες αλλους, ΜΕΙΝΕ. Γινε μερος της ΛΥΣΗΣ, οχι μερος του ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.


Οχια για σενα, για την φουκαριαρα την μανα σου που ειναι σε ευπαθη ηλικια και μπορει να την κολλησεις. Εκτος αν εκεινη την προστατευεις και δεν πηγες να την δεις. Η πηγες ρε «Μητσαρα»?


Σχόλια