Κρίμα...

H 7άρα και ο Δούρος 27 χρόνια μετά...

Οι 41 νίκες του Παναθηναϊκού εντός έδρας επί του Άρη, διαμορφώνουν μία ισχυρή παράδοση στην Αθήνα. Σπάνια στους αγώνες τους, θα δούμε αποβολές 3 παιχτών. Στις 2 αναμετρήσεις με τον Άρη που θα αναφερθούμε, θα δούμε πως 3 αποβολές υπέρ του Παναθηναϊκού και αρκετά χρόνια αργότερα οι 3 αποβολές υπέρ του Άρη μας έδωσαν δύο μοναδικούς (για διαφορετικούς λόγους) αγώνες. 


Στον πρώτο χρονικά αγώνα (σεζόν 1972-73) ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Άρη στη Λεωφόρο. Οι 25.000 θεατές ήταν ... λίγοι καθώς αρκετοι έμειναν εκτός γηπέδου. Το τελικό 7-1 είναι μάλλον κολακευτικό για την ομάδα του Άρη.



Ο αγώνας ξεκίνησε με 2 πέναλτυ που δεν δόθηκαν (από ένα σε κάθε ομάδα) στο πρώτο δεκάλεπτο. Όταν σημειώθηκε όμως το πρώτο γκολ (στο 8ο), ξεκίνησε η κατηφόρα. 2-0 στο 15, 3-0 στο 24 και 4-0 στο 32 με τον Παναθηναϊκό να έχει χάσει και άλλες ευκαιρίες για γκολ.


Κάπου εκεί τα νεύρα των φιλοξενούμενων έφτασαν στα κόκκινα. Σε μία αδιάφορη φάση, ο Σεμερτζής «ξάπλωσε» τον Παπαδημητρίου και ο διαιτητής τον απέβαλε. Μάλιστα ο «πυγμάχος» του Άρη, έβγαλε τη φανέλα και την έδωσε στον διαιτητή και ήταν τυχερός που η ποινή του αφορούσε μόνο την αποβολή και οχι διακωμώδιση του αθλήματος. Την ίδια στιγμή, άλλοι 2 παίχτες του Άρεως θεώρησαν σωστό να βρίσουν τον διαιτητή και αυτός φυσικά τους απέβαλε. Έτσι ο Άρης με την «καραμέλα» του αθηναϊκού κατεστημένου, γνώρισε την συντριβή αφού υποχρεώθηκε να παίξει με 8 παίχτες για 55 σχεδόν λεπτά.


Ο ίδιος ο Βαγγέλης Φουντουκίδης (γνωστός για τα Βορειοελλαδίτικα αισθήματα του) δεν έκρυψε την λάθος τακτική που επέλεξαν οι Αρειανοί και οτι ΑΥΤΟΙ είναι υπεύθυνοι που άφησαν την ομάδα τους με 8 παίχτες. Μάλιστα δηλώνει οτι ΚΑΙ τα 4 γκολ του τριφυλλιού (πριν τις αποβολές) ήταν ΚΑΝΟΝΙΚΑ και δεν υπήρχε λόγος να συμβούν όλα αυτά.




Πέρασαν αρκετά χρόνια για να έρθει η σεζόν 1999-2000 και να δούμε τα ίδια γεγονότα, αλλά αντίστροφα. Στο κύπελλο Ελλάδας στην φάση των 16, ο Άρης φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό. Εδώ ο διαιτητής Δούρος σε εντεταλμένη υπηρεσία και με τον Παναθηναϊκό αποδεκατισμένο από απουσίες (Ασάνοβιτς Γκούμας Χένρικσεν), αποβάλει τον Φύσσα στο 16 αφήνωντας το τριφύλλι με παίχτη λιγότερο για 104 λεπτά, αποβάλει τον Λύμπε στο 90 αφήνωντας τους πράσινους με 9 για 30 λεπτά και τέλος αποβάλει τον Κόλα στο 107 αφήνωντας τον Παναθηναϊκό με 8 παίχτες για 13 λεπτά.


Ο Τάκης Φύσσας αποβάλεται γιατί διαμαρτυρήθηκε όταν ο Μάντζιος έσπρωξε με πρόθεση τον Μύκλαντ με αποτέλεσμα ο τελευταίος να χτυπήσει το κεφάλι του στον πάγκο της ομάδας του. Έτσι αντί να αποβληθεί απευθείας ο Μάντζιος ( ο οποίος εξηγεί αργότερα  στον Γιάννη Κυράστα, πως πέταξε με τον ώμο τον Μυκλαντ), στο 16ο λεπτό ο Παναθηναϊκός μένει με 10, ενώ ήδη έχει κίτρινη ο Μύκλαντ (απο το 8 για φράγμα) και «κιτρινίζεται» και ο Κόλα στις διαμαρτυρίες για την αποβολή του Φύσσα. Ο δε αντίπαλος του Μύκλαντ (Ναγκόλι) στις κλωτσιές που του έριχνε στο ίδιο διάστημα, ΔΕΝ πήρε ούτε παρατήρηση!!!



Το τριφύλλι αν και με 10 παίζει μονότερμα τον άρη στο Α ημίχρονο και προηγείται στο 42ο λεπτό με γκολ του Καραγκούνη, ενώ στο 49 ο Αλεξόπουλος από την μικρή περιοχή χάνει μοναδική ευκαιρία να γράψει το 0-2 και να στείλει τον Παναθηναϊκό στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. Ο Παναθηναϊκός έχει και δοκάρι με τον Βαζέχα και στο 90 ο Δούρος σωστά αποβάλει τον Λύμπε για χτύπημα στον Μάντζιο, αλλά ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ να βγάλει κάρτα στο δρεπάνι του Άρη που πρώτος αυτός κάνει σκληρό φάουλ (και συνεχίζει να κλωτσάει) στον Λύμπε. Μέχρι και ο εκφωνητής της ΕΤ-3 Γιώργος Τραπεζανίδης παραδέχεται οτι ο Μάντζιος έκανε φάουλ και επιμένει!!! Τελικά θα αποβληθεί ο Κούτσης του Άρη (επιτέλους βγήκε κόκκινη) για φάουλ στον Βαζέχα στην λήξη του 90λεπτου


Στον πίνακα με τις κάρτες θα δούμε οτι ο Μάντζιος για το σπρώξιμο με πρόθεση να χτυπήσει τον Μύκλαντ και τις κλωτσιές στον Λύμπε ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΡΤΑ. Ενώ θα δει κίτρινη ο Κυζερίδης για τάκλιν με τα 2 πόδια που θα μπορούσε να δοθεί απευθείας κόκκινη στον Μπασινά.



Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε στο 106 ΟΤΑΝ ΚΟΠΗΚΕ ΩΣ ΟΦΣΑΙΤ (ενω καλυπτόταν 1 μέτρο) ο Κόλα, ο οποίος συνέχισε έφτασε ανενόχλητος σε τετ α τετ και σούταρε. Την 1η κίτρινη την είχε δχτεί για διαμαρτυρία στην αποβολή του Φύσσα!!! Ο δύσμοιρος Τραπεζανίδης αναγκάζεται να παραδεχτεί οτι «κατα αρχήν ΔΕΝ υπάρχει οφσαιτ»!!!


Ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ λύγισε και κατάφερε να φτάσει τον αγώνα στα πέναλτυ, όπου με απουσίες και 3 αποβολές έχασε με 4-2!!!

Ακόμα και εκεί ο Δούρος κλείνει τα μάτια όταν ο Κατεργιανάκης έχει βγει 1 μέτρο από την ετσία για να αποκρούσει το πέναλτυ του Κάρα, αναγκάζοντας ξανά τον καϋμένο τον Τραπεζανίδη να πει « το σώμα του τερματοφύλακα του Άρη, βγήκε αρκετά...» Το ίδιο συμβάινει και στο χαμένο πέναλτυ του Ολιβάρεζ, με τον Δούρο να τα βλέπει όλα αυτά από απόσταση λίγων μέτρων!!!



Στα πέναλτυ του Άρη ευστόχησαν ο Κυζερίδης (που έπρεπε να είχε αποβληθεί για το τάκλιν μετα 2 πόδια στον Μπασινά) και ο Μάντζιος (που έσπρωξε τον Μυκλαντ για να χτυπήσει στον πάγκο και κλώτσαγε τον Λύμπε στο 90) ο οποίος επι 120 λεπτά δεν δέχτηκε κάρτα!!! Όπως γράφεται στο πρωτοσέλιδο «Οι οπαδοί ζητάνε από την διοίκηση  ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ την ομάδα» και όχι να κάνουν δηλώσεις περί «εγκλημάτων»! Από ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες είχαμε χορτάσει...


Κερασάκι στην τούρτα η αναμέτρηση των δύο ομάδων την σεζόν 88-89 όπου ο Άρης γλύτωσε την ήττα (1-1) γιατί το πεντακάθαρο φράγμα εντός περιοχής στον Σαραβάκο (άρα πέναλτυ, καθώς η κίνηση του αμυντικού έχει πρόθεση μόνο να γκρεμίσει τον Μητσάρα) δεν καταλογίζεται.


Μάλιστα ο αμυντικός έχει στρέψει το κεφάλι του αριστερά, στην αρχή της φάσης, ώστε να είναι βέβαιος οτι θα «πετύχει» τον Σαραβάκο. Δεν κοιτάει καθόλου την μπάλα όπως φαίνεται στα καρέ.



Οι αγώνες με τον Άρη πάντα είχαν ενδιαφέρον παρόλο που το 122-36 στα γκολ σε Οακα και Λεωφόρο δεν μαρτυρά κάτι τέτοιο. Οι 3αρες και οι 4αρες ήταν συνηθισμένο φαινόμενο ακόμα και όταν ο Άρης είχε καλές ομάδες.

Σχόλια