Έκαναν το καθήκον τους

Defence - defence

Φυσικά και δεν είμαστε προπονητές. Όμως κάποια πράγματα βγάζουν μάτι ακόμα και σε έναν απλό φίλαθλο. Ας αφήσουμε στην άκρη τα υπερβολικά «αγόρασε το 44% στο τρίποντο», «αθλητική άμυνα που τσακίζει», «αν δεν πάμε Φ4 θα ειναι αποτυχία» και ας δούμε τι λένε οι αριθμοί των 19 πρώτων αγωνιστικών.
                                       

Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ ξεκινάς από την άμυνα. Defence που φωνάζουν και στο ΝΒΑ. Αν έχεις καλή άμυνα, με μέτρια επίθεση κερδίζεις. Αν έχεις κακή άμυνα, θα χρεαστεις πολύ καλή επίθεση κερδίζεις. Ο Παναθηναϊκός έχει κακή άμυνα. Οι 1509 πόντοι (79,4 ανα αγώνα) παθητικό, είναι τραγικό νούμερο για ομάδα που θέλει Φ4.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, το ΒΑΤΕΡΛΟ συμβαίνει στην πρώτη και την δεύτερη περίοδο συνήθως. Στις 19 πρώτες περιόδους που έχουμε παίξει, έχουμε κερδίσει μόλις .... 8!!! Άρα δεν ξεκινάμε με συγκέντρωση τον αγώνα.

Tα ίδια πράγματα στην 2η περίοδο καθώς έχουμε κερδίσει σε επιμέρους σκορ 8!!! Που σημαίνει οτι αδυνατεί η ομάδα να «διαβάσει» την εξέλιξη του αγώνα και να παρέμβει έγκαιρα.

Στις 22 από τις 38 περιόδους του Α ημιχρόνου (1η και 2η δλδ) έχουμε δεχτεί πανω από 20 πόντους, ενώ σε 11 από τα 19 ημίχρονα έχουμε δεχτεί πάνω από 40 πόντους (2 φορές από 48!!). Σε όσα δεν δεχτήκαμε, κερδίσαμε εύκολα (πλην της Ζαλγκίρις την 19η εκτός).


Έτσι αναγκαζόμαστε στην 3η και 4η περίοδο να κυνηγάμε το σκορ και να προσπαθούμε. Πράγματι στην 3η περίοδο έχουμε νικήσει σε επιμέρους σκορ 9 φορές (μετά την ανάπαυλα και τις οδηγίες δλδ) και στην 4η άλλες 11 φορές. Καλύτερη περίοδος μας η 4η όπου και έχουμε κερδίσει 11 από τις 19!!!

Στις 17 από τις 38 περιόδους του Β ημιχρόνου (3η και 4η δλδ) έχουμε δεχτεί πανω από 20 πόντους, ενώ σε 8 από τα 19 δεύτερα ημίχρονα έχουμε δεχτεί πάνω από 40 πόντους, που σημαίνει οτι είμαστε κάπως βελτιωμένοι μετά την ανάπαυλα, σε σχέση με τα αντίστοιχα στατιστικά του Α ημιχρόνου.

Η ομάδα διορθώνει αρκετά από τα λάθη της, παίζει καλύτερη άμυνα και από εκεί προσπαθεί να αλλάξει την ροή του αγώνα.

Φυσικά για να γίνει αυτό, θα πρεπει να είμαστε έυστοχοι στα τρίποντα καθώς τα τελευταία 3 χρόνια ζούμε και πεθαίνουμε με αυτά. Ας δούμε τι ισχύει φέτος σε αριθμούς.

Το ποσοστό ευστοχίας στα 3ποντα, έπεσε στο 30,2% δίνοντας μας την προτελευταία θέση στην ευστοχία (15η). Οι αντίπαλοι έχουν μέσο όρο 38% στα τρίποντα, που σημαίνει οτι αδυνατούμε να μαρκάρουμε στην περιφέρεια σωστά, ενω εμείς σουτάρουμε με 30%, ποσοστό που απέχει πολύ από το περίφημο 44% που διαφήμιζαν κάποιοι το καλοκαίρι.

Τα ριμπάουντ που είναι κλειδί για κάθε αγώνα, είναι σχεδόν ίδια (31) με τα προηγούμενα 2 χρόνια, αλλά βρισκόμαστε στην 12η θέση και σχεδόν σε κάθε αγώνα υπολειπόμαστε των αντιπάλων. Η «αθλητική άμυνα» υπολείπεται σε μέσο όρο των αντιπάλων κατα 4 ριμπάουντς.


Tέλος, χωρις δημιουργία, σπάνια έρχεται έυκολα η νίκη. Αν δεν είσαι εύστοχος στα 3ποντα και αν δεν έχεις ασιστ, θα πρέπει να υπερβάλεις εαυτόν σε κάθε αγώνα. Ο Παναθηναϊκός στις ασσίστ από την 11η θέση πέρυσι, έπεσε στην 15η φέτος.


Το ρεκόρ 8-11 σε 19 αγώνες με αυτά τα στατιστικά στοιχεία ως αποτέλεσμα είναι απολύτως λογικό. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να αλλάξει. Αλλά θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια απ όλους.

Σχόλια

  1. Αυτα που γραφεις δεν λενε και τπτ ουσιαστικο. Εχουμε κερδισει 8/19 1ες και 2ες περιοδους αλλα ταυτοχρονα εχουμε και 8/19 νικες οποτε λογικο δεν ειναι? Απο την αλλη τα νουμερα του 2ου ημιχρονου παλι τραγικα ειναι! 9/19 3ες περιοδους ειναι πανω κατω τα ιδια με τις πρωτες 2 και στην 4η που υπαρχει διαφορα αυτο συμβαινει θεωρω επειδη τα περισσοτερα ματς τα χανουμε με +10 και στο τελος οι αντιπαλοι χαλαρωνουν. Στα ριμπαουντ την τελευταια 3ετια και βαλε ειμαστε παντα απο τις τελευταιες ομαδες και αυτο οφειλεται στην εμμονη με τον μετριοτατο γκιστ στο 4-5, αντι να φερουν εναν ψηλο της προκοπης. Τελος οτι ημασταν 11οι στις ασσιστ περσι παλι για το πουτσο ηταν και αυτο σκεψου επεσε ακομα πιο πολυ. Με λιγα λογια η ομαδα φετος ειναι τραγικη σχεδον σε ολα τα ματς, ακομα και στις νικες, και δεν παρουσιαζει βελτιωση ουτε στη διαρκεια ενος αγωνα ουτε στη διαρκεια της χρονιας, παρα μονο καποιες σπανιες εκλαμψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου