Είναι φίνα τα κορίτσια και η κούπα θα κριθεί το Σάββατο.

Stan Lee goes to... Asgard!!!

Χτες έφυγε από την ζωή ένας άνθρωπος που είδε τις σκέψεις του και τα όνειρα του να γίνονται αληθινά. Κυριολεκτικά. Αυτά που αποτύπωσε σε ένα λευκό χαρτί με ένα μολύβι, τα είδε να ζωντανεύουν, να μιλάνε, να έχουν κίνηση. Πρόλαβε να δει την φαντασία του, να γίνεται «πραγματικότητα».


Ο Σταν Λη (Stanley Martin Lieber) δημιούργησε στην ουσία την Marvel. Το αντίπαλο δέος της ήδη υπάρχουσας DC. Αλλά ο Σταν σκέφτηκε έξυπνα. Έδωσε στους βασικούς του ήρωες ανθρώπινες ιδιότητες, αδυναμίες και πάθη. Δεν ήταν ανίκητοι, δεν ήταν αθάνατοι (πλην ελαχίστων), ερωτεύονταν, πόναγαν, έκλαιγαν, χώριζαν, έχαναν δικούς τους, έχαναν τις δυνάμεις τους. Ο κόσμος τους λάτρεψε. κυριολεκτικά.

Ήρωες όπως ο Spider-Man και ο Captain America έγιναν αγαπητοί από όλους μικρούς και μεγάλους. Επί δεκαετίες κάθε νέο τεύχος ήταν μία νεά ταινία στο μυαλό των αναγνωστών. Κάθε κυκλοφορία ήταν νέα προσμονή για την συνέχεια. Κάθε νέος ήρωας, ένας νεός κόσμος. Δεν υπήρχαν Playstation , Pc, laptop, Tablets, Smartphones τότε. Η «επικοινωνία» με το κόμικ ήταν στην φαντασία του καθενός. Ο Σταν Λη έκανε το μυαλό εκατομυρίων αναγνωστών να φαντάζεται εικόνες, επικές μάχες, ήρωες, κακούς , καλούς, «έσπρωξε» ανθρώπους να δημιουργούν ταινίες στο μυαλό τους.


Avengers (Iron Man, Thor, Ant-man, Wasp, Hulk, Captain America, Hawkeye, Black Panther, Vision, Black Widow, Scarlet Witch, Falcon, She-Hulk, Captain Marvel), Ares, Daredevil, Doctor Doom, Doctor Strange, Doctor Octopus, Electro, Fantastic Four (Mr Richards, Invisible Woman, Human Torch, The Thing), Galactus, Heimdall, Kingpin, Lizard, Loki, Mandarin, Mysterio, Quicksilver, Rhino, Sandman, Scorpion, Silver Surfer, Spiderman, Vulture, X-Men (Professor X, Cyclops, Angel, Iceman, Beast, Phoenix, Mimic, Havok, Nightcrawler, Wolverine, Storm, Colossus, Rogue, Magneto, Cable, Juggernaut, Mystique, Sabretooth, Domino ....) είναι μόνο μερικοί!!! από τους χαρακτήρες που επινόησε.


Και όταν η τεχνολογία το επέτρεψε, το χαρτί και το σκίτσο ζωντάνεψαν. Ήταν μία μοναδική στιγμή για όσους μεγάλωσαν με τα κόμικ αυτά. Όλα όσα φαντάζονταν, όλα όσα έπλαθαν στο μυαλό τους, η σύνδεση του κάθε σκίτσου του κάθε καρέ στο κόμικ, πήρε ζωή. Ήταν όμως ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς έπρεπε να «παντρευτούν» όλες οι φανταστικές ταινίες που γύριζε στο μυαλό του ο κάθε αναγνώστης. Έπρεπε να γίνουν χωρίς ατέλειες και με πηγή τις ιστορίες στα κόμικ, χωρίς αυθαίρετες παρεμβάσεις  από σκηνοθέτες. Ο Σταν Λη ήταν εκεί παρών, για να μεταφέρει το κλίμα και την προσωπικότητα του κάθε χαρακτήρα που αυτός και η ομάδα του δημιούργησαν.


Και τα κατάφεραν σχεδόν τέλεια. Ο Spider-Man ανέβαινε σε τοίχους, έριχνε ιστό φρόντιζε την θεία Μει και αγαπούσε την Μαιρη-Τζειν, ο Iron Man πέταγε αλλά έπινε, μέθαγε και έκανε την φιγούρα του, ο Thor ερχόταν από την Asgard εξορισμένος, ο Captain έριχνε την ασπίδα του και μεταφερόταν στη σύγχρονη εποχή μην γνωρίζοντας πως επιβίωσε στον πάγο, οι Εκδικητές ενώνονταν να σταματήσουν τον Ultron και αργότερα τον Thanos, οι Fantasic Four αφου απέκτησαν τις ιδιοτητές τους στο διάστημα πάλεψαν με τον Doctor Doom, οι Χ-Μen μαζεύτηκαν στην σχολή του Profesor-X και ενώθηκαν να αντιμετωπίσουν τον Magneto...




Ατελείωτη η λίστα, σχεδόν κάθε χρόνο μία νέα ταινία που πλέον έχει σχέση με την προηγούμενη και την επόμενη. Ένα σύμπαν της Marvel. Που ξεκίνησε από την ιδέα που είχε κάποιος να δει μία αράχνη στον τοίχο και να σκεφτεί να ονομάσει εναν χαρακτήρα Spiderman, αντι για Fly-Man.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο που έδωσε δεκάδες νέους φανταστικούς κόσμους σε όσους κατάφεραν να τους δημιουργήσουν στο μυαλό τους. Make Marvel Mine.


Σχόλια