Με ένα απλό google search...

Πρωτάθλημα στα γήπεδα και όχι στα χαρτιά (μπάσκετ 1973)

Κλεμμένο βαζελοπρωταθλημα βάφτισαν οι γαύροι το πρωτάθλημα της σεζόν 1972-73. Κλεμμένο γιατι φυσικά κατακτήθηκε δίκαια και όχι στα χαρτιά. Φυσικα ο τίτλος που διαβάζετε, είναι απο το.....αμερόληπτο Φως!!!

Ξεκινώντας το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν έχει ντέρμπυ. Και το κερδίζει το τρύλο με τον γνωστό τρόπο. Κλέβοντας τον αγώνα, αφού καλάθι του Παναθηναϊκού στην λήξη της παράτασης (κανονικός αγώνας 71-71) δεν μέτρησε.

(13-11-72)

(14-11-72)

Η υπόθεση πηγαίνει στην σχεδόν νεοσύστατη τότε ΕΟΚ, η οποία ως γνωστόν ΕΥΝΟΕΙ τον Παναθηναϊκό. Γιαυτό ΔΕΝ τον δικαιώνει και αποφασίζει την επανάληψη του αγώνα. Το δε περίεργο είναι οτι ΔΕΝ δικαιώνει τον Παναθηναϊκό, ΑΛΛΑ εισηγείται τιμωρία του διαιτητή και χρονομέτρη του αγώνα. Όμως για να τιμωρηθούν ΚΑΤΙ δεν έκαναν καλά. Και η μόνο φάση ήταν το καλάθι στην εκπνοή. Αν σωστά αποφάσισαν, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ

(16-11-72)


(18-11-72)

Τα δύο σωματεία δεν δέχονται την απόφαση αυτή και προσφεύγουν στο ΑΚΑΔ. Το Ανώτατο Κεντρικό Αθλητικό Δικαστήριο ζητάει πλήρη φάκελο της υπόθεσης.

(1-12-72)

Και θα αποφασίσει εν καιρώ.
(15-12-72)

Το ΑΚΑΔ το οποίο και αυτό λόγω χούντας υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό, ΚΑΤΑΚΥΡΩΝΕΙ τον αγώνα ΥΠΕΡ του οσφπ. Η τελική απόφαση έκανε 2 μηνες να βγει (12/11/72 ο αγώνας, 12/1/73 η απόφαση). Θα δούμε αργότερα αν το ΑΚΑΔ, τήρησε και την ίδια στάση (να δώσει τον αγώνα υπέρ μίας ομάδας η να διατάξει την επανάληψη).


(12-1-73)

Στο φινάλε σχεδόν του πρώτου γύρου ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την αεκ και κερδίζει 73-72. Η αεκ διαμαρτύρεται για 3 φάσεις, ο Παναθηναϊκός για 2.

(19-02-73)



Όπως βλέπουμε υπάρχουν φάσεις και για τις 2 ομάδες. Η αεκ φωνάζει γιατί δεν μέτρησε 1 πόντος από βολή (στην οποία όμως είχαν περάσει τα 5 δευτερόλεπτα που προβλέπει ο κανονισμός), ένα καλάθι του Βαφόπουλου στο οποίο έκοψε την μπάλα ο Ιορδανίδης (οι διαιτητές στην αρχή το μέτρησαν, αμέσως άλλαξαν γνώμη και δεν το μέτρησαν καθώς η μπάλα δεν έχει διευκρινιστεί αν βρήκε στεφάνη η ταμπλό οταν διώχτηκε, και δόθηκε τελικα τζάμπολ) και τέλος ενα φάουλ που οι γαύροι το ονομάζουν «no call» στον Τρόντζο στα 6 δεύτερα πριν το τέλος. Εδώ ο διαιτητής της φάσης λέει οτι από μπροστά ΔΕΝ έγινε κάποιο φάουλ ενώ δεν μπορούσε να δει την φάση από πίσω. 

ΕΔΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΓΑΥΡΟΥΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΑΟΥΛ ΣΤΑ 6 ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΝΤΟ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ 2 ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ.

Επίσης πρέπει να θυμούνται ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΟΜΑΔΑ έχει 6 δευτερόλεπτα ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. Χρόνος υπεραρκετός για καλάθι, για φάουλ, για οτιδήποτε.

Ο Παναθηναϊκός διαμαρτύρεται για ένα καλάθι του Ιορδανίδη που δεν μέτρησε ως βήματα και μια τεχνική ποινή χωρίς λόγο σε βάρος του Κέφαλου. Μάλιστα ο διαιτητής θεωρεί οτι μετά από αυτή την τεχνική ποινή, «χάλασε» ο αγώνας.

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΥΘΡΟΣΒΕΡΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ..


1) Οι φίλαθλοι της αεκ ήταν....περισσότεροι!!!! Μέσα στην Λεωφόρο..

2) Οι αρχηγοί του Παναθηναϊκού αλλά και της αεκ, πλησίαζαν συνεχώς το τραπέζι της γραμματείας

3) Ο Παναθηναϊκός ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΑΝ ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ, ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ.. Εμ..Οχι ακριβώς έτσι, για την ακρίβεια, αυτοί οι 2 διαιτήτευσαν!!!

4) ΓΙΑΤΙ ζήτησε εξαίρεση? ΓΙΑΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ (κουμπάρος) ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ της αεκ που καταθέτει αργότερα την ένσταση!!!! Τι θα έγραφαν οι γαύροι, αν σφύριζε διαιτητής που ήταν κουμπάρος στελέχους του Παναθηναϊκού!!!!

5) Κανένας φίλαθλος της αεκ ΔΕΝ διαμαρτυρήθηκε στην λήξη του αγώνα.

Η αεκ κάνει ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ και κατόπιν ένσταση.

Φυσικά η ένσταση κάνει χρόνο να εκδικαστεί (η προηγούμενη απόφαση από ΕΟΚ και ΑΚΑΔ έκανε 2 μήνες). Στο μεταξύ..στις 25-2-73 (ΜΑΝΤΕΨΤΕ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΠΑΙΖΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 5 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ) συνεχίζεται το πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον οσφπ καθαρά με 78-77, ακριβώς όσο και το σκορ του πρώτου αγώνα.
Γιαυτό κλαίγονται οι γαύροι. Σου λέει, αν εκδικαζόταν η ένσταση σε 2-3 μέρες μέσα και η απόφαση ήταν ΚΑΤΑ του Παναθηναϊκού, θα ήμασταν απο πάνω στην βαθμολογία στο ντέρμπυ.




Η ένσταση εκδικάζεται αρχικά στα γραφεία Ομοσπονδίας Μπάσκετ. (4-3-1973). Η οποία στην αρχή απορρίπτεται και αφορά ΜΟΝΟ την φάση της βολής!!!


(4-3-73)

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται φυσικά και στις 9-4-73, ο Παναθηναϊκός κερδίζει και την αεκ (77-71) στον β γύρο πιο άνετα απ ότι στον πρώτο γύρο.


 (9-4-73)

Στις 18-5-73 το ΑΚΑΔ συνεδριάζει και αποφασίζει....την επανάληψη του αγώνα που κέρδισε ο Παναθηναικος..Κρίμα γιατί χαλάει εδώ το παραμύθι..Η ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΔΛΔ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ, ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ!!!!

 ΔΛΔ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΥΝΟΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ (έτσι δεν λέτε οτι ήμασταν η ευνοημένη ομάδα?) ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΗΓΑΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΑΚΑΔ (ως επρεπε) ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ..Το οποίο ΑΚΑΔ για παρόμοια περίπτωση και πολύ πιο δύσκολη, ΚΑΤΕΚΥΡΩΣΕ τον αγώνα ΥΠΕΡ του οσφπ.

ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΛΔ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟ τον οσφπ, γιατί αν χάσει ο Παναθηναικος, θα ισοβαθμίσει με τον οσφπ με τον οποίο είχε ΧΑΣΕΙ ΜΕ ΚΑΛΑΘΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΕ στον αγώνα του πρώτου γύρου.. ΔΙΠΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΔΛΔ...Η προηγούμενη περίπτωση δλδ που ασχολήθηκε το ΑΚΑΔ και δικαίωσε τον οσφπ. Δλδ σε 2 αποφάσεις του ΑΚΑΔ η ευνοημένη ομάδα (όπως λέτε εσείς) ΔΕΝ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ και είναι εις βάρος της και οι 2 αποφάσεις!!!

Ρε τι μαθαίνουμε!!!



Στον συγκεκριμένο αγώνα (4-6-73), ο Παναθηναικος θα κερδίσει δύσκολα, αν και αγωνιζόμενος χωρίς τους Παπάζογλου, Κέφαλο, Σήγκα με 5 φάουλ από το 31, και με 4 φάουλ τους Ιορδανίδη και Χαικάλη (μιλάμε για φοβερή διαιτητική εύνοια ΥΠΕΡ του Παναθηναϊκού), κέρδισε με ένα καλάθι την ισοδύναμη αεκ (85-83), αφήνοντας τον πελάτη.... δεύτερο!!!



ΥΓ....Μέσα έπεσες εσύ...(16-2-73)...Τυχαία χάσατε από την Χανθ και από Παναθηναϊκό. Συγκυρίες Θανάση, συγκυρίες.


YΓ..Φωτογραφίες που δημοσιεύονται τον Αύγουστο (24-8-74) και αφορούν ένα γήπεδο που θα ανοίξει για αγώνες μπάσκετ στα μέσα του Οκτώβρη, προφανώς είναι αστείες. Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΕΔΙΝΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΚΕΙ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΥΜΠΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ πάντα ΛΕΒΑΝΤΑ, ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΓΕ Ο ΤΑΦΟΣ. 

Επίσης είναι πολύ σχετικό για το πρωτάθλημα του 1972-73, να βάζετε φωτογραφίες από τον Αύγουστο του 1974. Στην προπαγάνδα πρώτοι είστε. Αρκεί να βρείτε κάτι να γράψετε. Συγκυρίες. Keep trying.



Σχόλια

  1. ΓΛΕΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΛΛΟ
    Για το χθεσινό, μην ανεβάσεις φάσεις. Είπαμε να γράφεις blog, όχι τόμους... Βάλε μόνο τη τεχνική που τρώει ο Ρεγιες ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ (ΣΕ ΑΝΤΙΑΘΗΤΙΚΟ ΦΑΟΥΛ) και την τεχνική που δε τρώει ο κομπλεξικός χθες σε ίδιες φάσεις... ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ειχα σκοπο παντως. Μονο αυτη η φαση που περιγραφεις και το διωξιμο της μπαλας στη στεφανη στην βολη που κατεληξε μεσα και ηταν 2π αντι για 1π, ηταν αρκετα. Περαν των κλασικων βηματων και πολλων αλλων. Ευχαριστω για τα καλα λογια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου