Μέτρια εμφάνιση, δικαιολογημένα παράπονα...

Ο «ξοφλημένος» ΄Αγιαξ, το «χωριό» της Λανς και ο Παναθηναϊκός του 2024...

Ο Παναθηναϊκός στους 2 αγώνες με τον Άγιαξ και στον πρώτο με την Λανς, μας έδειξε τις προσωρινές δυνατότητές του. Μία νέα ομάδα, με νέο προπονητή η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τις μεταγραφές και ακόμα μοντάρεται. Χτες οι 7 από τους 16 που αγωνίστηκαν ήταν παίχτες του Ιβάν και οι υπόλοιποι (πλην Φώτη με Πογιάτος), μεταγενέστεροι. Παρόλα αυτά η εικόνα της ομάδας, θύμισε περισσότερο εκείνη με την Ρεν στο 3-1, παρά αυτή με τον Άγιαξ φέτος στο 0-1.

Όπως και το 2021, για να στρώσει η ομάδα θα χρειαστεί καιρός. Και τότε στο πρώτο γύρο «τρίβαμε» τα μάτια μας από αυτά που βλέπαμε, αλλά αντίστοιχα τα «ξανατρίβαμε» από τον Γενάρη και μετά μέχρι τον Μάιο. Λογικό και επόμενο με νέο προπονητή και μεταγραφές οι οποίες έρχονται τέλη Ιουλίου και τέλη Αυγούστου. Για να συμβαίνει φυσικά με 2 διαφορετικούς προπονητές, η ευθύνη προφανώς και ΔΕΝ είναι αυτών.

Ο Παναθηναϊκός ίσως να είχε διαφορετική κατάληξη στο ευρωπαϊκό του ταξίδι φέτος, αν αυτές οι 2 φάσεις είχαν δοθεί πέναλτυ. Ασχέτως αν άξιζε την πρόκριση με τον Άγιαξ ή την ισοπαλία με την Λανς, οι 2 αυτές φάσεις θα έκριναν πολλά.  

Οι τωρινοί αντίπαλοι του, μπορεί να μην τρόμαζαν τον Παναθηναϊκό του 2002 και του 1996, αλλά ο Παναθηναϊκός μετά το 2012 δεν έχει κάποια σχέση με αυτούς. Και αν είχε μία ελάχιστη, την απώλεσε οριστικά το 2017. Και για να την ξαναβρεί, θα χρειαστεί πολύ χρόνο. Εκτός αν έρθει ένας Αταμάν (όχι Τερίμ) του ποδοσφαίρου και δοθούν έγκαιρα τα αντίστοιχα ποσά. Δηλαδή του 2ου-3ου μεγαλύτερου μπάτζετ της Ευρώπης. Σκεφτείτε απλά την αναλογία.  

Ο Άγιαξ για παράδειγμα, δεν είναι ο Άγιαξ του 90, ούτε της δεκαετίας του 70. Αλλά μιλάμε για μία ομάδα που στην χειρότερη της δεκαετία (2014-2024) έχει έναν ευρωπαϊκό τελικό Europa (2017), ημιτελικά Champions League (2019), προημιτελικά Europa (2021), 4 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα. Και κάθε χρόνο ξεπουλάει οτι καλό βγάζει από τις ακαδημίες του. Αυτός είναι ο «κακός» Άγιαξ που ο Παναθηναϊκός του φούζου με 0 πρωταθλήματα και εκτός Ευρώπης, έπρεπε να αποκλείσει! Πάμε να δούμε την Λανς.  

Η Λανς η οποία την σεζόν 2019-20 αγωνιζόταν στην Ligue-2, την επόμενη (2020-21) ανέβηκε στην Ligue-1 και τερμάτισε 7η στο 5ο πρωτάθλημα της Ευρώπης (πισω από Παρί, Μαρσέιγ, Μονακό) όταν εμείς με το δίδυμο Πογιατος - Μπολονι παλεύαμε να μπούμε στα πλει-οφ και δώσαμε μάχη με τον ... Αστέρα για την 5η θέση του 15ου πρωταθλήματος της Ευρώπης! Το 2021-22 τερμάτισε πάλι 7η και το 2022-23 με την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας έχασε το πρωτάθλημα στον βαθμό (84 έναντι 85) από την Παρί του Μπαπέ, του Μέσσι, του Ράμος, του Βεράτι και του Νειμάρ που έφτασε στα ημιτελικά του Τσου λου. Ο Παναθηναϊκός του φούζου, αν έπαιζε στο Γαλλικό πρωτάθλημα, θα πανηγύριζε αν έβγαινε 7ος...

Αυτό το «χωριό» προσπαθούν κάποιοι να σας πείσουν οτι είναι ... χωριό και οφείλει ο Παναθηναϊκός του φούζου (που 4 χρόνια δεν έπαιζε ευρώπη και έβγαινε 8ος 11ος και 5ος και μόλις τα 2 τελευταία χρόνια .. ορθοπόδησε κάπως) να την αποκλείσει και χαλαρά κιόλας. To «χωριό» έχει ως αξία στα 2 στόπερ (Ντανσό και Μεντίνα) τα 50εκ, όταν ο Παναθηναϊκός έχει τον καλύτερο του παίχτη (Ιωαννίδης) να εκτιμάται μόλις στα 13εκ! Ο Παναθηναϊκός που έχει αποκλείσει από Γαλλικές ομάδες την Οσέρ το 1987 και την Μαρσέιγ του 2023... 

Ο Παναθηναϊκός του φούζου που δεν έχει καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό της δεκαετίας του 60 και του 90, παρά μόνο στο όνομα και στη φανέλα. Κουβαλάει το παρελθόν του και την ιστορία του, τις αναμνήσεις του, αλλά μέχρι εκεί. Έχει ξεχάσει τι σημαίνει «πρωταθλητισμός» εδώ και δεκαετίες και αγωνιστικά και κυρίως διοικητικά. Με τις ευθύνες να κατανέμονται εκεί που πρέπει όπως πρέπει και όχι κάθε χρόνο σε άλλους. Ο Παναθηναϊκός ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙ να περάσει την Λανς. Αλλά αυτό είναι «ευσεβής πόθος» στα χρόνια που ζούμε, είναι υπέρβαση. Γιατί το βασικό ερώτημα είναι αν ΜΠΟΡΕΙ να αποκλείσει τέτοιες ομάδες κάθε χρόνο, ο Παναθηναϊκός του 2012 και έπειτα. 

Και για μάθουμε την απάντηση στην ερώτηση, θα πρέπει να την απευθύνουμε στην διοίκηση και όχι σε παίχτες με συμβόλαιο του 1εκ που το θεωρούμε και πλουσιοπάροχο. Ούτε να την απευθύνουμε σε προπονητές από την ακαδημία της Ρεάλ, την Κύπρο και το Μεξικό. Στο μπάσκετ με 1εκ ούτε μέτριο παίχτη δεν βρίσκεις αν θες να πας στο Φ4, και πιστεύουμε οτι στο ποδόσφαιρο με 1-1,5εκ χτίζουμε ρόστερ που θα σηκώσει Ευρωπαϊκό. Ούτε προπονητή από το πάνω ράφι. Αν λοιπόν ΟΛΗ η 11αδα κάθε χρόνο, ήταν από Ίνγκασον, Τετέ, Αράο και Πελίστρι σε αξία και ικανότητα, ίσως να συζητάγαμε ποδοσφαιρικά για αναλύσεις. 

Αν δεν τραβηχτεί η πρίζα φέτος και του χρόνου έρθουν άλλοι τόσοι Πελίστρι και Τέτε, θα μπορούμε να έχουμε ΚΑΙ από τους ποδοσφαιριστές απαιτήσεις. Για υπερβάσεις. Μέχρι τότε, όλη η ευθύνη βαραίνει μόνο αυτούς που πρέπει.

Σχόλια