Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Δηλώσεις με σεβασμό και νόημα...

Δηλώσεις που αρμόζουν στην ιστορία και το όνομα του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη, έκανε ο νέος προπονητής της ομάδας. Το κύρος του τμήματος ορθά, δεν θα μπορούσε ποτέ να θεωρήσει επιτυχία την πρόκριση στα πλει-οφ της Ευρωλίγκας, ή ένα απλό Κύπελο ή Σούπερ καπ στην Ελλάδα. Για να μην πιαστούμε όμως όλοι απο αυτές και τις κάνουμε «καραμέλα», ας επισημάνουμε κάποια πράγματα και κάποιες «συνθήκες» που πρέπει εφαρμοστούν για να γίνουν πράξη, οι δηλώσεις αυτές. 

Κατ' αρχάς ... 

1) Υπομονή. Όπως η Ρώμη δεν χτίστηκε μέσα σε μία μέρα, έτσι και η ΕφΕς δεν πήρε την 1η χρονιά Ευρωλίγκα, ούτε καν το πρωτάθλημα στην Τουρκία. Έχασε στα ημιτελικά του τούρκικου πρωταθλήματος, ενώ ήταν τελευταία (16η) στην Ευρωλίγκα. Με Κύπελλο (2018) και Σούπερ Καπ (2018) ξεκίνησε. Αλλά βρήκε τον δρόμο της.

2) Ορθολογικό ρόστερ. Οι ομάδες όχι μόνο δεν χτιζονται σε μία μέρα, αλλά χρειάζονται και σωστά «υλικά». Οι καλοί παίχτες στην ΕφΕς προστέθηκαν σταδιακά, η ομάδα βρήκε χημεία και από την επόμενη σεζόν (2019) πανηγύρισε πρωτάθλημα και βρέθηκε στον τελικό της Ευρωλίγκας.

3) Σωστό περιβάλλον. Ο κάθε παίχτης για να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του, χρειάζεται να βρει σωστές συνθήκες «εργασίας». Ο Λάρκιν έφυγε ως «αποτυχημένος» με 5π μ.ο στο ΝΒΑ και μια τραγική χρονιά με του Σέλτικς, επέστρεψε στην Ευρώπη βελτιώνοντας κατά πολύ τις επιδόσεις του. Ο Λάρκιν πλεόν πολιτογραφήθηκε ως Τούρκος, αφού περνάει φανταστικά εκεί. O Μίσιτς ήταν ένας χρήσιμος παίχτης των 5-6 πόντων στον Αστέρα και την Ζαλγκίρις και μεταμορφώθηκε στον ακρογωνιαίο λίθο της ΕφΕς, με τρομακτική εξέλιξη και σταθερότητα. Έχει μείνει ήδη μια 5ετία εκεί και συνεχίζει.

4) Κύρος προπονητή. Ο Αταμάν κακώς αναφέρεται μόνο ως ο προπονητής της ΕφΕς και των 2 ευρωπαϊκών (2021, 2022). Έχει επιδείξει πολύ καλό έργο σε ομάδες με μικρότερο μπάτζετ και με ρόστερ χωρίς αστέρια. Έχει κατακτήσει το  Σαπόρτα με την Σιένα (2002), το Eurochallenge με την Μπεσίκτας (2012) και το Eurocup με την Γαλατά (2016). Έχει πάρει πρωτάθλημα στην Τουρκία με την ΕφΕς το 2009, με την Μπεσίκτας το 2012 και με την Γαλατά το 2013. Είναι ένας προπονητής που έχει το «ειδικό βάρος» να διαχειριστεί ονόματα αλλά και να δικεκδικήσει και να κατακτήσει τίτλους, ανεξαρτήτως μπάτζετ.

5) Στιβαρή διοίκηση. Τα έχουμε ξαναπεί. Αν δεν προστατεύει η ομάδα τις επενδύσεις της, όλα πάνε στράφι. Το ζήσαμε και παλιότερα στο μπάσκετ, το ζούμε δεκαετίες τώρα στο ποδόσφαιρο. Η στάση και η συμπεριφορά της διοίκησης, πρέπει να είναι αυτή που θα εμπνέει πρώτα απ όλα την ίδια την ομάδα. Όταν η ομάδα νοιώσει «ασφάλεια», σιγουρία και εμπιστοσύνη, σίγουρα θα αποδώσει τα μέγιστα.

6) Οι οπαδοί... Η δεύτερη ... «καυτή πατάτα». Η παρουσία του κόσμου, μετατρέπει μία εκκλησία, σε κόλαστήριο. Ένα γήπεδο των 20χιλιάδων, σε μία Λεωφόρο. Μετατρέπει  την απογοήτευση από μία ήττα, σε στήριξη και νέα προσπάθεια στον επόμενο αγώνα. Κάνει τους αθλητές να νοιώθουν, «σπίτι» τους. Πόσο μάλλον από φέτος που θα έχουμε αποκλειστικά την χρήση του κλειστού.

7) Οι αντίπαλοι. Φυσικά οι αντίπαλοι. Τους εγχώριους τους ξέρουμε και μας ξέρουν. Και πάνω σε αυτούς, θα προσαρμοστούμε αρχικά. Γιατί αυτοί είναι στην κορυφή και θέλουμε να τους εκθρονίσουμε. Ο γαύρος έχει σταθερό κορμό, προπονητή που είναι χρόνια στην ομάδα, ξέρει την ομάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα. Εμείς έχουμε αντίπαλο να «κατασκοπέυσουμε», αυτοί όχι καθώς όπως φαίνεται τα 10/15 σε εμάς θα αλλάξουν φέτος. Ήδη έχουν προστεθεί οι Μωραϊτης και Αντετοκούμπο, ενω επανήλθε ο Χουγκάζ.

Εν κατακλείδι...

Μην σταυρώσουμε την ομάδα, στην πρώτη αποτυχία. Σαφώς και πρέπει οι στόχοι να είναι υψηλοί όπως σωστά τους έθεσε ο προπονητής. Και για αυτούς θα κριθεί συνολικά το τμήμα. Όμως θα χρειαστεί μία περίοδος «χάριτος», προσαρμογής όλων στους νέους τους ρόλους. Στην διοίκηση για να προστατέψει την ομάδα, στον προπονητή για να χτίσει από το μηδέν ομάδα και στην ίδια την ομάδα για να αποδώσει σαν ομάδα. Και η αντιμετώπιση αυτή αφορά και την ίδια την διοίκηση, αλλά και τους ίδιους τους οπαδούς. 

Όταν βλέπουμε κάτι καλό οφείλουμε να το στηρίξουμε, όταν όμως κάτι πάει στραβά και το στηρίζουμε τότε αυτό θα πέσει γρηγορότερα.

Σχόλια