Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

«Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σκοινί.»

Έχετε παρατηρήσει φέτος οτι ασχολούνται όλο και περισσότεροι με τα πέναλτυ του Παναθηναϊκού. Παρόλο που τα πέναλτυ αυτά δεν χωρούν αμφισβήτησης, οι «φωνούλες» ... ουρλιάζουν. Το ίδιο έκαναν και τη σεζόν 2019-20, αλλά επειδή εκείνη την σεζόν ο Παναθηναϊκός του Πογιάτος και του Μπόλονι δεν πήγαινε καλά, οι «φωνούλες» έμειναν απλά σε μία αριθμητική αναφορά. Φέτος όμως με τον Παναθηναϊκό πρωτοπόρο και με διαφορά 7β από τον οσφπ, έχουν ... λυσσάξει.  

Φυσικά ξεχνούν να αναφέρουν την λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά. Πλέον για τον καταλογισμό των πέναλτυ δεν ευθύνεται ο διαιτητής. Πλέον υπάρχουν ξένοι διαιτητές, η τεχνολογία και το Βαρ. Από το 2018-19 έχουμε ξένους διαιτητές, ενώ από το 2019-20 έχουμε επιπλέον και το Βαρ. Η φάση αναλύεται ψηφιακά και αν το επιτελείο του Βαρ δεν τρώει σουβλάκια, ή δεν έχει μυωπία συγκεκριμένης απόχρωσης, η απόφαση είναι εύκολη και ταυτόχρονα ΣΩΣΤΗ! Γιαυτό και τόσος ντόρος. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ (ως επί το πλείστον)! 

Τα πέναλτυ στην χώρα μας, έχουν μεγάλη προιστορία. Όμως από την σεζόν 2019-20 η τεχνολογία έχει αφήσει ελάχιστα κενά. Ας δούμε λοιπόν την αριθμητική απεικόνιση των πέναλτυ και θα καταλάβετε αμέσως ποιοί «σκούζουν» και γιατί.


Την 4ετία 2018-2022 λοιπόν, ο Οσφπ χάνει το μεγάλο του όπλο. Τα πέναλτυ. Έχει υπέρ του 30 (7,5 πέναλτυ ανά σεζόν μέσο όρο), ενώ ο Παναθηναϊκός έχει 40 (10 πέναλτυ μέσο όρο), ο Παοκ 46 (11,5 πέναλτυ μέσο όρο) και η Αεκ 25 (6,25 πέναλτυ μέσο όρο). Όλα τα στοιχεία προέρχονται από την επίσημη σελίδα της Super League στο διαδίκτυο.

Γιατί όμως τόσες φωνές; Μα, για να μην αναρωτηθεί κανείς «Μα τόσα χρόνια ΠΡΙΝ το ΒΑΡ, γιατί δεν φώναζαν, αυτοί; » Η απάντηση είναι εύκολη και μπορούμε να την βρούμε πάλι στο διαδίκτυο. Από την έναρξη του συνεταιρισμού της Super League (2006-07) μέχρι την σεζόν 2018-19 που ήρθαν οι ξένοι διαιτητές, η κατάσταση ήταν αρκετά διαφορετική. 


Ο Οσφπ είχε την μερίδα του λέοντος με 85 πέναλτυ σε 12 χρόνια (7.1 μέσο όρο ανά σεζόν), ο Παναθηναϊκός ακολουθούσε με 65 (5,4 μέσο όρο), ο Παοκ με 53 (4,4 μέσο όρο) και τέλος η Αεκ (η οποία όμως ξόδεψε 2 χρόνια στην Γ και Β Εθνική) με 48 (4,8 μέσο όρο). Δεν υπολογίζονται τα πλει-οφ γιατί τότε ΔΕΝ συμμετείχε ο πρωταθλητής και η καταγραφή των πέναλτυ δεν ήταν ίδια για όλους.

Όπως μας δείχνει η στατιστική των 2 πινάκων, ο Οσφπ παρέμεινε και με Βαρ και χωρίς Βαρ στόν ίδιο αριθμό πέναλτυ (7,5 κερδισμένα πέναλτυ μέσο όρο με Βαρ - 7,1 χωρίς Βαρ). Όμως η τρομακτική διαφορά είναι στους αντιπάλους του Στον Παναθηναϊκό που κερδίζει τα διπλάσια (10 με Βαρ - 5,4 χωρίς Βαρ), στον Παοκ που κερδίζει σχεδόν τα τριπλάσια (11,5 με Βαρ - 4,4 χωρίς Βαρ) και στην Αεκ που και αυτή μεγάλωσε τον μέσο όρο της (6,25 με Βαρ - 4,8 χωρίς Βαρ). 

Και αυτό το νούμερο αν οι ομάδες είναι ισάξιες μπορεί να στοιχίσει απώλεια τίτλων. Και αυτό φυσικά δεν είναι αρεστό σε μία κάστα οπαδών και παραγόντων που έχουν μάθει να τα θέλουν όλα δικά τους. Ακόμα και όταν δεν τους ανήκουν.

YΓ1. Αν αναφερθούν και τα πέναλτυ από την σεζόν 1996-97 μέχρι και την έναρξη της Λίγκας, θα γελάσουν πολλοί.

ΥΓ2. Ακόμα περισσότεροι θα γελάσουν οταν θα διαβάσουμε «και εσείς τα ίδια κάνατε επί καπετάνιου» και κληθούν να παραθέσουν αριθμητικά τα πέναλτυ των πρώτων επαγγελματικών χρόνων (1979-1996). Γιατί πάντα φωνάζουν για τότε, αλλά ποτέ δεν έχουν παραθέσει έστω ένα στατιστικό στοιχείο.

Σχόλια