Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Σκόρερ για την ομάδα μας, ο Ρόμπερτ, ο Ρόμπερτ, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι!

Σκόραρε ο Λεβαντόφσκι με την Εθνική Πολωνίας στο Euro και θυμηθήκαμε τα φοβερά και τρομερά που γραφόντουσαν, αφού φυσικά έφυγε ο Λέβα από την Λεχ και έκανε καριέρα στην Γερμανία, για τον παίχτη από το 2010 μέχρι και σήμερα. Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. 

Ο Λέβα (να είναι καλά εκεί πoυ βρίσκεται) ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Βαρσοβίας και στα 18 (το 2006 δηλαδή) πήγε στην Znick Pruszkow της 3ης κατηγορίας της Πολωνίας. Πέτυχε 15 γκολ και την βοήθησε να ανέβει κατηγορία, ενώ με άλλα 21 τέρματα ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας την επόμενη σεζόν, όμως η ομάδα τερμάτισε 5η και έχασε την άνοδο.

Την «άνοδο» όμως δεν την έχασε ο Λέβα. Το 2008 τον «τσίμπισε» η Λεχ Ποζναν (ομάδα που μας απέκλεισε με 2 νίκες στο 1990-91) πληρώνοντας περίπου 400χιλ ευρώ. Το 2008 ο Παναθηναϊκός αποκτά τον Ροντρίγκο Σόουζα για την θέση του φορ, χωρίς να έχει καμία ενημέρωση για τον Λέβα.

Ο Λέβα φυσικά συνεχίζει να κάνει «όργια». Ήδη είναι πρώτος σκόρερ στην 3η Εθνική, στην Β εθνική, ενώ με την Λεχ στην πρώτη του χρονιά (2008-09) στην 1η κατηγορία της Πολωνίας, βγαίνει 2ος σκόρερ. Πλέον τραβάει τα «φώτα». Εκείνο το καλοκαίρι (2009) τον παρακολουθεί και ο Γιάτσεκ Γκμοχ, επιβεβαιώνοντας οτι είναι ένας φορ με άριστες επιδόσεις. Γνωστό άλλωστε, από τα κατορθώματά του.

Το ίδιο καλοκαίρι (2009) ο Παναθηναϊκός, αποκτά τον Τζιμπρίλ Σισσέ. Ο Τζιμπρίλ τις 2 χρονιές που αγωνίστηκε εδώ ήταν ο πρώτος σκόρερ με 23 και 20 τέρματα αντίστοιχα, τα δε 23 τέρματα είναι επίδοση που δεν έχει ξεπεραστεί από τότε. 

Το καλοκαίρι του 2010 ο Λέβα είναι πολύ κοντά στην Μπάλκμπερν και στην Τζένοα, αλλά για διαφορετικούς λόγους η μεταγραφή δεν «κλείνει». Έτσι ο Λέβα καταλήγει στην Ντόρτμουντ με ένα ποσό των 4,5 εκ ευρώ. Ο Λέβα την πρώτη σεζόν στην Γερμανία σε 43 αγώνες συνολικά, θα πετύχει (μόλις) 9 τέρματα. Η συνέχεια είναι γνωστή. 

Ας «μεταφέρουμε» νοητά όμως τον Λέβα, στις συνθήκες της ελληνικής πραματικότητας του 2009.

Το 2009 ο Παναθηναϊκός επενδύει στον Πολωνό Λέβαντόφσκι που έρχεται από την Γ και Β εθνική της χώρας του, με μόλις μία σεζόν στην Α εθνική, δίνοντας 4,5εκ ευρώ (όσα έδωσε η Ντόρτμουντ). Αμέσως τα πρώτα δημοσιεύματα (από γνωστή οπαδική πράσινη εφημερίδα) ειρωνεύονται και ξεκινούν την «αποδόμιση» της μεταγραφής, με τίτλους όπως «Αυτός είναι ο Πιζάρο? Ένας Πολωνός φορ?» «Πετάξατε 4,5εκ για σκόρερ της Β και Γ εθνικής?» «Καβούρια πολυμετοχικοί, αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να φέρουν έναν Σισσέ τουλάχιστον, έναν Κρουζ», «Δεν είναι όλοι οι Λεβαντόφσκι σαν τον Βαζέχα», «Πάλι σε λαχεία επενδύει ο Παναθηναϊκός, δεν έμαθε από τον Ρουκάβινα?» Αυτοί που τώρα γράφουν «Αν προσέχαμε θα είχαμε τον Λέβα - τι χάσαμε το 2009 με τον Λέβα», θα έγραφαν με το γνωστό δηλητήριο τα αντίστοιχα, μόλις ερχόταν. Ας δούμε (με το κλίμα της τότε εποχής) τι θα γινόταν και τι θα γραφόταν, αν ερχόταν ο Λέβα.

                                                        1) Σενάριο αποτυχίας της μεταγραφής

Στην πρώτη χρονιά με τα πράσινα ο Λέβα των 4,5 εκ σκοράρει μόνο 9 γκολ (ακριβώς όσα έβαλε με την Ντόρμουντ την πρώτη του χρονιά δηλαδή) σε όλες τις διοργανώσεις (o Σισέ χλευαζόταν από αυτές τις πένες όταν την 1η του χρονιά εδώ έβαλε 29 γκολ σε 46 αγώνες). Νέα πρωτοσέλιδα με δηλητήρια στα περίπτερα. «Δώσαμε 4,5εκ για να βάζει 9 γκολ?», «Ρε δώστε κάνα φράγκο και φέρτε επιθετικό της προκοπής», «9 γκολ έβαλε και ο Στράντλι σε μία σεζόν, αλλά δεν δώσαμε μία περιουσία» «Τι Λεβαντόφσκι, τι Μπικόφσκι», «Αλλοίωση DNA, o Mπικόφσκι έβαλε 4 γκολ σε 6 αγωνες τουλάχιστον - όχι σε 45», «Τέτοιες μεταγραφές μας φαλίρισαν», «Νταμπλ παίρναμε και με τον Ντεμπά, που ήρθε τσάμπα».


Το καλοκαίρι του 2010 η νέα διοίκηση του Συνασπισμού που ανέλαβε (του Παναθηναϊκού δηλαδή) αποφασίζει στα πλαίσια των περικοπών, ότι πρέπει να πουληθεί ο Λέβα. Έτσι (όπως το καλοκαίρι του 11, έφυγε κοψοχρονιά ο Τζιμπρίλ), ο Λέβα φεύγει για την Ντόρτμουντ. Ο Παναθηναϊκός θα πάρει 3εκ (από τα 4,5 που έδωσε) και του φεύγει ένα οικονομικό βάρος (για τον Σισσέ πήραμε σχεδόν 5εκ από τα 8εκ που δώσαμε).

Ο Λέβα θα βάλει 9 γκολ την 1η σεζόν στην Γερμανία και δικαιωμένοι οι κονδυλοφόροι χύνουν νέο δηλητήριο «Σας τα λέγαμε, 9 γκολ έχει ταβάνι», «Νύχτα θα φύγει και από κει», «Μέχρι και ο Γκέκας βγήκε πρώτος σκόρερ εκεί, ο πολυμετοχικός Λέβα μόνο 9, ρε τι γίνεται».

Φυσικά επειδή η Ντόρτμουντ δεν ανήκει στην Ελλάδα και επειδή δεν έχει οπαδική εφημερίδα να ρίχνει δηλητήριο και να διχάζει τον κόσμο, ο Λέβα μετά την πρώτη χρονιά προσαρμογής (9 γκολ σε 43 αγώνες), στην Γερμανία, προσαρμόστηκε, στηρίχτηκε σωστά αγωνιστικά και μεγαλούργησε. Πέτυχε 103 γκολ σε 4 χρόνια με τα κιτρινόμαυρα σε 187 αγώνες και πήρε μεταγραφή στην Μπαγερν το 2014. Εκεί, ακόμα «ματώνει» τα δίχτυα με 294 γκολ σε 329 αγώνες.

                                                        2) Σενάριο επιτυχίας της μεταγραφής

Στην πρώτη χρονιά με τα πράσινα ο Λέβα των 4,5 εκ σκοράρει 29 γκολ (ακριβώς όσα έβαλε ο Σισσέ στην πρώτη του χρονιά δηλαδή) σε όλες τις διοργανώσεις. Την επόμενη σεζόν φορτώνει τα αντίπαλα δίχτυα με άλλα 26 γκολ σε 43 αγώνες. Όλοι είναι χαρούμενοι που η ομάδα βρήκε φορ για χρόνια. Ο Ρόμπερτ στην λήξη του διετούς συμβολαίου, ζητάει νέο με αυξημένες αποδοχές. Τα πρωτοσέλδια ρίχνουν τις μπηχτές «Πολλά λεφτά για έναν φορ που δεν σκοράρει σε ντέρμπυ», «Γκολ βάζει ο Λέβα, γκολ βάζει και ο Μπάρκογλου», «4,5 εκ και ακόμα δεν έχει βάλει χατ-τρικ»

Το καλοκαίρι του 2010 η νέα διοίκηση του Συνασπισμού που ανέλαβε (του Παναθηναϊκού δηλαδή) αποφασίζει στα πλαίσια των περικοπών, ότι πρέπει να πουληθεί ο Λέβα το επομενο καλοκαίρι. Δεν γίνεται να ξοδεύουμε 4 και 6 εκ για έναν παίχτη και να μην παίζουμε και ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά μας οδήγησαν άλλωστε, (χωρίς ΑΜΚ) σε οικονομικά αδιέξοδα. 

Η αύξηση που ζητάει όχι μόνο δεν γίνεται αποδεκτή, αλλά η διοίκηση του ανακοινώνει οτι θα φύγει από την ομάδα που αγαπάει λόγω εξορθολογισμού του μπάτζετ. Έτσι (όπως το καλοκαίρι του 11, έφυγε κοψοχρονιά ο Τζιμπρίλ), ο Λέβα φεύγει για την Ντόρτμουντ. Ο Παναθηναϊκός θα πάρει 3εκ (από τα 4,5 που έδωσε) και του φεύγει ένα οικονομικό βάρος (για τον Σισσέ πήραμε σχεδόν 5εκ από τα 8εκ που δώσαμε). Ο Παναθηναϊκός στην θέση του αποκτά τον Χοσέ Τοτσέ με τα μισά λεφτά του Λεβαντόφσκι.

3) Επίλογος

Ευτυχώς για τον ίδιο ΟΥΔΕΠΟΤΕ πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα (παρά μόνο ως αντίπαλος) και μεγαλούργησε σε ένα υγιές περιβάλλον που τον έκανε 1ο σκόρερ της Ευρώπης κατακτώντας τα πάντα. Να είσαι καλά εκεί που είσαι, ευτυχώς γλίτωσες από τα να γίνεις νέος Μπικόφκσι η Συμπνιέφσκι, με το δηλητήριο και την παράγκα που θα ζούσες καθημερινά εδώ. Ακόμα και τώρα βλέπουμε έναν χαμογελαστό ποδοσφαιριστή να απολαμβάνει αυτό που κάνει, χωρίς να ... ανησυχεί για το τι θα διαβάσει στα περίπτερα.

Σχόλια