Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Απαιτούμε, δεν επαιτούμε (μέρος 2ον)

Το «γιοφύρι» της Αρτάκης, θυμίζει κάτι από το γεφύρι της  Άρτας, τη Νέα Φιλαδέλφεια και τον Ελαιώνα. Ένα «ιστορικό» δημοτικό κλειστό (1832 θεατών και έκτασης 2000τμ), αυτό της Νέας Αρτάκης, που απολύτως λογικά θα έδινε την θέση του σε ένα νέο γήπεδο διπλάσιας σχεδόν έκτασης και χωρητικότητας (3500 θεατές και έκτασης 4500τμ). Ας δούμε το γαϊτανάκι του «γιοφυριού» της Νέας Αρτάκης μέσα από 2-3 άρθρα και τον παραλληλισμό με την ανέγερση του κλειστού στον Ελαιώνα.

 

Δέκα (10) χρόνια από τις πρώτες υπογραφές και πλέον σχεδόν 2 χρόνια από την κατεδάφιση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019) με τον Δήμο να έχει λάβει μελέτες εφαρμογής, ο Πανιώνιος ακόμα περιμένει το νέο κλειστό γήπεδο. Το ρεπορτάζ είναι από τις 20/7/2020, του sport24.


Τι είπαν οι «αρμόδιοι». 

Τζουλάκης: «Δύσκολος άνθρωπος ο νέος εργολάβος, κάτι μελέτες για 30 εκατοστά, εμείς το γκρεμίσαμε κανονικά»


Δούρου: «Προυπόθεση για την εργολαβία ήταν η πλήρης κατεδάφιση». 
Δεν γινόταν η κατεδάφιση, δεν έπεφταν οι υπογραφές. Έγινε τελικά η κατεδάφιση, αλλά 0 εις το πηλίκον.


Σγουρός: «Μελέτη ύψους 17,87 εκ ευρώ και κλειστό 3500 θέσεων, αλλά η καθυστέρηση της ... μελέτης δεν άφησε το έργο να ξεκινήσει


Τι μας λέει η πλευρά της πόλης τον Φεβρουάριο του 2019. «Το νέο κλειστό θα έχει χωρητικότητα 3500 θέσεων. Θα έχει έκταση 4500τμ και ύψος 22 μέτρα σε οικόπεδο σχεδόν 6000 τμ. Το υπάρχον γυμναστήριο κάλυπτε έκταση 2000τμ (το νέο θα είναι διπλάσιο δηλαδή). Το νέο στάδιο θα κοστίσει σχεδόν 18εκ ευρώ!!!»


Τελικά μετά κόπων και βασάνων ξεκινάνε (?) τα έργα τον Ιανουάριο του 21. Παρόλο που το δημοσίευμα έχει ημερομηνία 30/12/2020 από τότε (5 μήνες μετά) δεν έχει ακουστεί η γραφτεί κάτι σχετικό.


Το νέο κλειστό (όπως φυσικά και το παλιό) θα ανήκει και αυτό στον Δήμο.


Το νέο κλειστό παραμένει ακόμα σε  ... μακέτες, με 2 μελέτες να έχουν ήδη γίνει και να έχει εκδοθεί και η άδεια ανέγερσης από το 2013 με ποσό στα 20,7 εκ ευρώ. Το 2021 (με το παλιό γήπεδο γκρεμισμένο) ο Πανιώνιος και τα άλλα σωματεία είναι άστεγα και φιλοξενούνται στο ... Παλαιό Φάληρο.


Η μειοδότρια εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό με κόστος 10,5 εκ ευρώ, αλλά μετά απο 8 χρόνια το κόστος κρίθηκε ασύμφορο και η περιφέρεια ΔΕΝ μπορεί να εκταμιεύσει από τον κωδικό τα 20,7 εκ ευρώ .


To ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στις 14 Μαρτίου 2020, τα εξηγεί συνοπτικά. Η καθυστερημένη κατεδάφιση έφερε τον πρότζεκτ σε στασιμότητα, παρόλο που παραμένει στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων (με προυπολογισμό 20,7εκ). Η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε αίτηση διάλυσης της σύμβασης ππου υπέγραψε τον Ιούνιο του 19. 
«Το γήπεδο δεν θα κατεδαφιστεί ΠΟΤΕ, αν δεν είμαστε σίγουροι οτι έχουμε όλα τα εχέγγυα για την ανέγρση του νέου»,είπε κάποτε ο δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης. Αντίστοιχη κατάσταση με την σύμβαση του 06, στην οποία ΠΡΩΤΑ έπεφτε η Λεωφόρος και μετά χτιζόταν το νέο γήπεδο. Η τάξη αποκαταστάθηκε το 2013 με το ΠΔ αλλά και με την αλλαγή του νόμου το 2013 (Ν.4117/13). Τελευταία ο δήμαρχος, μας τα χάλασε λίγο αλλά δικό του θα είναι το νέο γήπεδο, οπότε έχει άλλη άποψη από αυτή του νόμου.


Στην ουσία ο Παναθηναϊκός θα έχει χρήση (και όχι ιδιοκτησία) σε ένα σχετικά μικρό κλειστό γυμναστήριο χωρητικότητας 2χιλ θέσεων, μικρότερο από τα 2 αοράκια (5222 θέσεων), του Πανιωνίου (3500 θέσεων και 4500τμ έκτασης), του Περιστερίου (3072 θεατών και έκτασης σχεδόν 3400τμ), της Ζωφριάς (3000 θεατές και έκτασης σχεδόν 2500τμ), του Κορυδαλλού (2387 θεατές), της Ορεστιάδας (2500 θέσεων), του Ηρακλείου Κρήτης (2400 θεατές) και σχεδόν ίδιο του «Μελίνα Μερκούρη» που φιλοξενεί  μόνο βόλλευ και χάντμπολ χωρητικότητας 1800 θεατών και έκτασης 2500τμ. 


Ο Παναθηναϊκός θα στεγάσει 7500τμ δόμησης σε 6000τμ έκτασης (το μέγιστο όπως αναφέρει το ΠΔ, μπορεί να είναι και λιγότερα δηλαδή), το κλειστό των 2χιλ θεατών μαζί με τις αίθουσες για προπονήσεις, ξιφασκία, επιτραπέζια αντισφαίριση, άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία, ενόργανη-ρυθμική  (με αποδυτήρια), και γραφεία-αίθουσες συνεδριάσεων μαζί με κυλικεία και wc, διαδρόμους και κλιμακοστάσια! Τα δε τελευταία (μη αξιοποιήσιμα αθλητικά τμ δηλαδή, μαζί με τα αποδυτήρια πισίνας) καταλαμβάνουν το 1/4 της συνολικής δόμησης! Η δε δόμηση των 2500τμ για το κλειστό μπάσκετ-βόλλευ, αντιστοιχεί σε σαφώς λιγότερα από 2500τμ έκτασης. Στην περίπτωση δε, κατά την οποία ΔΕΝ φτάσουν τα 13εκ της ΑΕΠ για την όλη κατασκευή (αλλαγή κόστους, μεγαλύτερη χωρητικότητα που ζητάει ο Ερασιτέχνης, προβήματα-αστοχίες κατασκευής), τότε θα κληθεί ο Δήμος (!) να καταβάλει το επιπλέον ποσό.


Ο μεγαλύτερος αθλητικός Σύλλογος της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει αν όχι το μεγαλύτερο, τουλάχιστον ένα εκ των μεγαλυτέρων κλειστών πολυχώρων και όχι να «βολεύεται» με χωρητικότητες 1668 θέσεων το 2007, ή 2χιλ το 2020 και έκτασης λίγο μεγαλύτερης από του Πανιωνίου. Απαιτούμε-διεκδικούμε, δεν επαιτούμε. Δεύτερη ευκαιρία δεν θα έχουμε.


Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη λύση αυτή την στιγμή, πρέπει να διεκδικήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Όχι αύριο. Χτες.

1) Γήπεδο ποδοσφαίρου 40χιλ (39χιλ κόκκινη γραμμή), ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ εφόσον αποπληρώνεται όλο το πρότζεκτ και δίνουμε και την Λεωφόρο (Μνημόνιο Προίμιο). 
2) Κλειστό Ερασιτέχνη ελάχιστης χωρητικότητας 3χιλ θέσεων (5χιλ μέγιστο και το ιδανικό).
3) Αποπληρωμή (για απόκτηση ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ) της διαφοράς των 2 ακινήτων και ΟΧΙ όλου του πρότζεκτ.
4) Εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, εφόσον δίνουμε τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη της Λεωφόρου που χτίσαμε εμείς.
5) Μουσείο στην Λεωφόρο ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ φυσικά και μεγαλύτερης έκτασης (όχι 200τμ).
6) Συντήρηση ΟΛΩΝ από τον Δήμο, ΑΝ αυτός θα είναι ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ. Αν είμαστε εμείς (όχι οι έχοντες την χρήση, αλλά οι έχοντες την κατοχή), τότε εμείς. 
6+1) Αλλαγή του άρθρου 14 (προστασία ΑΕΠ Ελαιώνα σε περίπτωση ΜΗ υλοποίησης ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ που δίνει την Λεωφρόρο για να γίνει η ΔΑ!) και άρθρου 6 (παράγραφος 8 που αναφέρεται στον χρονισμό των έργων και την περίπτωση κατεδάφισης της Λεωφόρου ΠΡΙΝ μπούμε με τα κλεδιά στις νέες εγκαταστάσεις μας).

Σχόλια