Είναι φίνα τα κορίτσια και η κούπα θα κριθεί το Σάββατο.

38 και να καίνε!

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Φως» βάζει το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο, με επιχειρήματα που αναδεικνύουν τη γενικότερη ιστορική ασχετοσύνη που επικρατεί στον χώρο του αθλητισμού.



Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε ανταπάντηση ως προς το πρωτάθλημα του 1921, όμως σίγουρα δεν περιμέναμε τόσα... αυτογκόλ, όσα αυτά που βρίσκονται στον σύνδεσμο https://www.fosonline.gr/…/1921-mono-o-panathinaikos-protat…

Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τι ΕΙΝΑΙ επίσημος τίτλος: Επίσημος τίτλος είναι αυτός που κατακτάται έπειτα από την διεξαγωγή αγώνων που διοργανώνονται από ανεξάρτητο και επίσημο φορέα/ομοσπονδία.

Στην περίπτωση του πρωταθλήματος του 1921 (περίοδος Μικρασιατικής εκστρατείας) ο Σ.Ε.Α.Γ.Σ. και η Ε.Ο.Α. ήταν αδρανοποιημένοι και τα πρωταθλήματα της εποχής (ποδόσφαιρο - μπάσκετ - βόλλεϋ - στίβος) έγιναν υπό την «προστασία» του διαδόχου Γεωργίου (προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής) και τελέστηκαν από την Χ.Α.Ν.

Το κείμενο ξεκινάει με ένα κατεβατό για την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

«Δεν μπορεί, θα υπάρχει "κενή" κάποια ημερομηνία (μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 1922, που ξεκίνησε η καταστροφή της Σμύρνης) στην οποία ο Παναθηναϊκός -εν μέσω των Ελληνοτουρκικών εχθροπραξιών- πανηγύριζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1921».

Αγνοεί, προφανώς, ο συντάκτης του κειμένου ότι εν μέσω Μικρασιατικής Εκστρατείας (το καλοκαίρι του 1920) έγιναν... Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αμβέρσα, με τη συμμετοχή της Ελλάδας. Όχι απλώς συμμετείχαν Έλληνες αθλητές, αλλά πολλοί από αυτούς ήταν ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ και αποσπάστηκαν προσωρινά από τα σώματά τους! Το αρχείο της Ολυμπιακής Επιτροπής είναι αδιάψευστος μάρτυρας, όπως επίσης και το εξαιρετικό βιβλίο του Ελευθέριου Σκιαδά για την ιστορία της Ε.Ο.Α.

Και μάλιστα έφεραν και μετάλλιο!!!


Γιατί για όλο αυτό το δραματικό διάστημα της Εκστρατείας, ήταν ξεκάθαρη η διάθεση του ελληνικού κράτους, να περνάει το μήνυμα στον λαό ότι «μακριά από τη Σμύρνη, όλα βαίνουν καλώς. Μέχρι και αγώνες γίνονται, μέχρι και πρωταθλήματα διεξάγονται».

Κάπως έτσι, το 1921 δεν έγιναν μόνο αγώνες μπάσκετ και βόλλεϋ, αλλά και στίβου, ακόμα και ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Κι όμως... χώρεσαν όλοι αυτοί οι αγώνες, «εν μέσω των Ελληνοτουρκικών εχθροπραξιών».

Όσο για την αρμοδιότητα της Χ.Α.Ν. να διεξάγει αγώνες, παραθέτουμε ένα από τα πολλά διαθέσιμα ντοκουμέντα. Πρόκειται για το πρώτο αίτημα της κυβέρνησης στην Ε.Ο.Α. να βοηθήσει τη Χ.Α.Ν. στον σκοπό της, δηλαδή στη διάδοση των «αμερικανικών παιδιών» (μπάσκετ, βόλλεϋ) στο ελληνικό κοινό. Τα υπόλοιπα σχετικά ντοκουμέντα του αρχείου μας, θα τα δείτε δημοσιευμένα όπως και όπου πρέπει και όχι σε μία σελίδα στο διαδίκτυο...

Όσο για τη συνέχεια του κειμένου, έχει τόσες ιστορικές ανορθογραφίες, ώστε πραγματικά δεν ξέρουμε τι αξίζει να πρωτοσχολιάσουμε. Αρκούν αυτά:

1) Οι πρώτοι αγώνες μπάσκετ ελληνικών ομάδων δόθηκαν το 1921, και όχι το 1922. Υπάρχουν άλλωστε οι εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής που το επιβεβαιώνουν. Παραπέμπουμε σε αποκόμματα του «Και Χιλιάδες Τίτλοι».

2) Στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού δεν συμμετείχε ο Γεώργιος Καλαφάτης. Ο ιδρυτής του Τριφυλλιού, αν και ήταν από τους ανθρώπους που έφεραν το μπάσκετ στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να αποσπαστεί από τη μονάδα του, καθώς κατείχε κομβικό ρόλο (ως γιατρός - ανθυπίατρος).

3) Το 1921 που διοργανώθηκαν οι επίσημοι αγώνες της Χ.Α.Ν., η Αδελφότητα ΔΕΝ είχε δική της ομάδα. Ήταν ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος οργανισμός, που μεταξύ των πολλών αρμοδιοτήτων της ήταν και η προώθηση και διάδοση των δύο αθλημάτων (και των κανονισμών τους). Προφανώς, ο συντάκτης μπέρδεψε τον οργανισμό της Χ.Α.Ν., με τις ομάδες των Χ.Α.Ν. Αθηνών και Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκαν μετέπειτα.

Τέλος, αν σας κάνει εντύπωση οτι γίνονταν διοργανώσεις και πρωταθλήματα εν μέσω πολέμων (ακόμα και αν αυτοί ΔΕΝ διεξάγονταν σε ελληνικό έδαφος), τα πρωταθλήματα της Γερμανίας της Αυστρίας και της Ιταλίας είναι οι καλύτερες αποδείξεις.


Νομίζουμε ότι έπειτα από αυτά, δεν χρειάζεται να επανέλθουμε στο θέμα «πρωτάθλημα 1921». Έχουμε άλλωστε να ασχοληθούμε με σοβαρότερα ζητήματα, όπως με έναν νέο τίτλο που ανακαλύφθηκε (ή καλύτερα, επιβεβαιώθηκε) και σύντομα θα κάνει –και αυτός– πάταγο.

Και Χιλιάδες Τίτλοι...

Σχόλια