Αν λεγόταν ... Mladen Pelistric

Ο καλύτερος, δεν έφυγε ποτέ

Η «ανακύρηξη» ενός αθλητή ως καλύτερου παίχτη της ομάδας, συνήθως βασίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια. Γιαυτό και είναι περισσότεροι του ενός, οι υποψήφιοι. Τα αντικειμενικά όμως κριτήρια, είναι δύσκολο να τα παραβλέψεις. Σε ένα άθλημα όπου οι παίχτες της ίδιας θέσης παίζουν ταυτόχρονα άμυνα και επίθεση, σκοράρουν, πασάρουν, αμύνονται, «κλέβουν» και μαζέυουν «σκουπίδια», ο μέσος όρος αυτών κάνει εύκολη την επιλογή και την ανάδειξη του καλύτερου όλων.


Εύκολα ξεγελάει η στατιστική σε βάθος χρόνου, καθώς συνολικά ένας αθλητής που αγωνίστηκε για παράδειγμα 15 χρόνια από έναν που αγωνίστηκε 10 χρόνια (στην ίδια διοργάνωση, στην ίδια θέση, με τις ίδιες ικανότητες) προφανώς και θα έχει μεγαλύτερη αριθμητική συγκομιδή, αλλά όχι πάντα ποιοτικότερη (μέσο όρο δηλαδή). Έτσι το 2010 είναι εύκολο να βρούμε τον καλύτερο μέχρι τότε παίχτη του μπασκετικού Παναθηναϊκού σε απόλυτους αριθμούς, χωρίς καν να υπολογίσουμε το τι κάνει ένας αθλητής στο παρκέ και δεν καταγράφεται στην στατιστική. Μάλλον κάποιοι επένδυσαν στον 2ο ή 3ο καλύτερο παίχτη.


Μέχρι το 2010 ο Σπανούλης στην Ευρωλίγκα είχε 11,7 π μέσο όρο, 53,7% ευστοχία στα 2π, 32,7% στα 3π και 81,3% στις βολές, 2,2 ριμπ. 1,2 κλεψίματα, 3,21 ασσίστ μ.ο και 0 τάπες ανά σεζόν.  Ο ΔΔ είχε 8,75π μέσο όρο, 57,4% ευστοχία στα 2π, 43,1% στα 3π και 77,4% στις βολές, 4,1 ριμπ, 1,92 κλεψίματα, 3.26 ασσίστ και 0,6 τάπες μ.ο ανά αγώνα. 

Συνολικά ο Σπανούλης στην Ευρωλίγκα είχε 12,4 π μέσο όρο, 49,5% ευστοχία στα 2π, 32,1% στα 3π και 77,9% στις βολές, 1,8 ριμπ. 0,8 κλεψίματα, 4,5 ασσίστ μ.ο και 0 τάπες ανά σεζόν.  Ο ΔΔ είχε 9π μέσο όρο, 53,7% ευστοχία στα 2π, 37,5% στα 3π και 79,5% στις βολές, 3,5 ριμπ, 1,6 κλεψίματα, 4,5 ασσίστ και 0,4 τάπες μ.ο ανά αγώνα.

Στα δύσκολα, δηλαδή στους αγώνες των F4 η στατιστική ... τρομάζει. Ο Διαμαντίδης (με ίδιο αριθμό αγώνων με τον Σπανούλη) βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σε 5 θετικές κατηγορίες (Ριμπάουντ - Αμ. Ριμπ. - Ασσιστ - Κλεψίματα - Ασσ/Λάθη) και σε μία αρνητική (Λάθη). Ο Σπανούλης (με ίδιο αριθμό αγώνων με τον Διαμαντίδη) βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σε 1 θετική κατηγορία (Ασσιστ) και σε δύο αρνητικές (Λάθη - Τάπες Εναντίον). 


Η επόμενη δύσκολη κατηγορία, είναι η πρόκριση μετά την φάση ομίλων. Η φάση του παλιού ΤΟΡ-16.  Ο Διαμαντίδης (με 16 αγώνες περισσότερους από τον Σπανούλη) βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σε 7 θετικές κατηγορίες (Αγώνες - Πόντοι - Index - Ριμπάουντ - Αμ. Ριμπ. - Ασσιστ - Κλεψίματα), σε τέσσερις από αυτές είναι ΠΡΩΤΟΣ (Αγώνες - Index - Ασσιστ - Κλεψίματα) και σε μία αρνητική (Λάθη). Ο Σπανούλης (με 16 αγώνες λιγότερους από τον Διαμαντίδη) βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα (χωρίς να είναι σε κάποια από αυτές πρώτος) σε 5 θετικές κατηγορίες (Αγώνες - Πόντοι - Index - Ασσιστ - Κλεψίματα) και σε δύο αρνηντικές (Λάθη - Τάπες Εναντίον) όπου εκεί βρίσκεται ... στην κορυφή!


Όπως φαίνεται από την γλώσσα των αριθμών, ο καλύτερος παίχτης του Παναθηναϊκού ΔΕΝ έφυγε το 2010. Δεν είχε λόγο να το κάνει άλλωστε!

Σχόλια

  1. Καλημέρα! Στον τελευταίο πίνακα (των f4), οι τελευταίες 3 στήλες (1% 2% 3%) είναι τα ποσοστά σε βολές, δίποντα και τρίποντα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου