Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Δημοτικό γήπεδο και επίσημα (απαιτούμε, δεν επαιτούμε μέρος πέμπτο)

Το 1976 ήταν μία σημαντική χρονιά για τον αθλητισμό. Στην Ισπανία το «σήκωσε» η Ρεάλ, στην Ιταλία η Τορίνο (7ο και τελευταίο), στην Γερμανία η Γκλάντμπαχ (4ο και προτελευταίο) και στην Αγγλία, ποιός άλλος? Η Λίβερπουλ. Στην Ελλάδα (πέραν του πρωταθλήματος του Παοκ), τον Αύγουστο του 1976 ψηφίστηκε ο νόμος 423/1976 (21/8/76) περί Δημοτικών Γυμναστηρίων.


Και τι σχέση έχει το 1976 με το ... 2021, θα αναρωτηθείτε. Πριν αποκαλύψουμε την απάντηση, παραθέτουμε το τι θα δίνουμε από έσοδα από το νέο γήπεδο στον Δήμο και τι δίνει ο οσφπ για το Καραισκάκης (στο Δημόσιο και την ΕΟΑ). Ως δια μαγείας ... είναι τα ίδια. Δηλαδή 15% επί των εισπράξεων και πινακίδων και μη καταβολή (χαριστικά) για τα πρώτα 15 χρόνια. Σύμπτωση, ή οχι?


Φυσικά και όχι. Ο νόμος του 1976 που υπάγονται τα δύο αυτά γήπεδα είναι ξεκάθαρος. Ας τον δούμε αναλυτικά. Τα Δημοτικά Γυμναστήρια (και τα ολυμπιακά και τα εθνικά) είναι Ν.Π.Δ.Δ. (άρθρο 2) και ιδρύονται με ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ. Ουπς!!! Σαν και αυτό του 2013 δηλαδή. Για να γίνουν δε αυτά, επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτροίωση (άρθρο 4).

Η συντήρηση των εγκαταστάσεων των Γυμναστηρίων ανατίθεται στην ΓΓΑ που ανήκουν τα γήπεδα και ΟΧΙ στην ΠΑΕ (άρθρο 8). Δεν πειράζει, εμείς έχουμε δεν είμαστε καρμοίρηδες.



Στο άρθρο 14 διαβάζουμε οτι μπορεί να γίνει εκποίηση των Δημοτικών Γυμναστηρίων, η οποία διενεργείται με διαγωνισμό αρκεί να εγκριθεί από τον αρμόδιο Υπουργό. Αν δηλαδή μετά τα 99 έτη, δεν συμφέρει τον Δήμο να έχει το γήπεδο, μπορεί να το εκποιήσει. Επίσης στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε οτι μπορεί να γίνει «ανταλλαγή» ακινήτων υπό μορφή Ν.Π.Δ.Δ (για παράδειγμα του Δημοτικού γηπέδου Βοτανικού, με την Λεωφόρο) αν υπάρχει προφανή ωφέλεια. Όμως κάτι τέτοιο δεν υπήρχε λόγος να γίνει .. νόμος (της ΔΑ δηλαδή), αφού υπάρχει ήδη!!!
 

Και φτάνουμε στο αγαπημένο άρθρο (9) του Νόμου. Πόροι των Εθνικών Γυμναστηρίων είναι το 15% των ακαθάριστων εισπράξεων πάσης φύσεως αθλητικών αγώνων, επιδείξεων και εκδηλώσεων. Το αυτό ισχύει και για τα Δημοτικά Γυμναστήρια. Μπορείτε εύκολα να ρωτήσετε όποιο στέλεχος του Ερασιτέχνη γνωρίζετε, αν κατέβαλαν ουδέποτε το 15% σε κάθε αγώνα που διεξαγόταν, η σε κάθε εκδήλωση (μοτο κρος) ή συναυλία (Bryan Adams-Deep Purple-Alice Cooper κλπ κλπ) στον Δήμο. Όλως τυχαίως είναι το ίδιο ποσοστό που καταβάλει ο οσφπ και θα καταβάλουμε εμείς μελλοντικά!!! Αυτά τα ποσά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να καταβληθούν βάσει νόμου και είναι διαφορετικά από τα ποσοστά επί των εμπορικών χρήσεων που θα καταβάλουμε για την αποπληρωμή του πρότζεκτ.


Όμως υπάρχει και ένα θετικό. Το Δημοτικό Γυμναστήριο θα απολαμβάνει όλα τα προνόμια και ευεργετήματα των ισχύουσων διατάξεων για τα κοινοφελή ιδρύματα. Και τις απαλλαγές.  



Άλλο ένα αφήγημα (ιδιόκτητο γήπεδο στον Ελαιώνα, χαρισμένο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός δεν θα καταβάλει τίποτα) έφτασε στο τέλος. Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα επεισόδια της σειράς.

Σχόλια

  1. Προσεξτε την υποθεση της επιστολικης ψηφου (Αραγε το επιτρεπει το καταστατικο ???) που στημενα εζητησαν δηθεν μελη εκτος Αθηνων κι'απεδεχθη ο χλεχλες που θα ανατρεψη αυτα που νομιζουμε οτι δεν θα περασουν απο την Γ.Σ γιατι θα γινει της νοθειας το καγκελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο νόμος του 1976 ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ για το γήπεδο στον Βοτανικό , δεν το πήρε πουθενά το μάτι σου αυτό ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρα τσάμπα πήγε ΟΛΟ το αφήγημα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Ο νόμος 423/1976 ΔΕΝ ισχυει για το Δημοτικο Γηπεδο Βοτανικου μόνο ως προς το θεμα λειτουργιας και διοικησης. Οταν ενας νομος ΔΕΝ ισχυει, τοτε αυτο αναφερεται ολογραφως. Εδω μας ενημερωνει οτι ΔΕΝ ισχυει μονος ως προς αυτα τα 2 θεματα. Ο υπολοιπος νομος ΙΣΧΥΕΙ.
      Απολυτως λογικο να ξεχωριζει την λειτουργεια-διοικηση, αφου ειναι δημοτικο γηπεδο που γινεται με λεφτα Δημοσιου, αλλα ανηκει στον Δημο που το παραχωρει σε ΑΟ, που το παραχωρει με τη σειρα του σε ιδιωτη και τελικα αυτος το επσιτερφει στο ιδιοκτητη (Δημο). Αλαλουμ. Δεν λεει για καθεστως ιδιοκτησιας, οικονομικων πορων, ιδρυσης, εκποιησης κλπ κλπ. Αυτα ισχυουν βασει του 423/76. Γιατι ειναι Δημοτικο γηπεδο. ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ, δεν θα ισχυε ο νομος. Αλλα τοτε θα ηταν δικο μας και δεν θα ηταν λογικο να το παραχωρησουμε παλι πισω στον Δημο. Ξαναγραψε λοιπον ΤΙ ΑΚΡΙΒΩς ΛΕΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ. Και επειδη δεν θα το κανεις, το κανω εγω.
      «Το γηπεδο ποδοσφαιρου ΔΕΝ υπαγεται ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ Κ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ στον νομο 423/76». ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ οτι δεν υπαγεται ΜΟΝΟ για αυτα τα 2 σημεια. Αλλιως θα ελεγε ««το γηπεδο ποδοσφαιρου ΔΕΝ υπαγεται ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 423/76». Τοτε ο νομος αυτος ΔΕΝ θα αφορουσε το γηπεδο. Τωρα, το αφορα. Παλι κουβα πηγες.

      Διαγραφή
    3. Έχεις πολύ πλάκα τελικά !! Τι περιλαμβάνει η λειτουργία ενός γηπέδου ;;; Τους ... παπάδες που θα κάνουν τον αγιασμό ;; Όλα όσα περιγράφεις στο άρθρο σου , την λειτουργία του γηπέδου αφορούν !! Το σύνολο του νόμου έχει 70 τόσα άρθρα , με διάφορα άλλα θέματα , αδιάβαστος και σε αυτό ;; Η ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων προκύπτει από την ιδιοκτησία του οικοπέδου , ούτε αυτό γνωρίζεις ;;; Δεν ξέρεις ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξει κυριότητα ( ιδιοκτησία ) σε οικόπεδο τρίτου ;;; Υ.Γ. Εκείνα τα άρθρα που έγραφες για ΣΚΑΝΔΑΛΑ υπέρ της ΠΑΕ και εις βάρος του Δήμου ( συγκρίνοντας τα 62 εκ ενοικίου με τα 192 εκ που ΔΕΝ θα πλήρωνε η ΠΑΕ για ενοίκια όταν ανέλαβε η ίδια το κόστος κατασκευής του γηπέδου ) τι έγιναν ;;; Τα εξαφάνισες ή ιδέα μου είναι ;;

      Διαγραφή
    4. Αν εκανες κοπανα στην γραμματικη και στην αναγνωση στο Δημοτικο, δεν φταιω εγω. Η διαταξη ειναι ξεκαθαρη. ΔΕΝ ισχυει για την λειτουργεια και την διοικηση. ΙΣΧΥΕΙ για ολα τα αλλα. Για τους οικονομικους πορους, για την ιδρυση για την εκποιηση και για οσα αρθρα του νομου δεν αναφερονται στην λειτουργεια. Πανουλη, τα ειπαμε και αλλου γιατι γραφεις ακριβως τα ιδια επιχειρηματα (για παπαδες κ εκκλησιες). Μην γινεσαι ρεζιλι και εδω. Πηγαινε σε εναν μαθητη του 1ου ετους της Νομικη, να σου ερμηνευσει τι γραφει η διαταξη. Μην μπερδευεις ασχετα θεματα μεταξυ τους.
      ΥΓ. Φυσικα ειναι ιδεα σου, οπως ιδεα σου ειναι οτι ο νομος ΔΕΝ ισχυει, οταν η ιδια διαταξη αναγραφει σαφεστατα σε ποια μερη δεν ισχυει. Πηγαινε στις εκκλησιες να σου πουνε για τις λειτουργιες. Ουτε το δημοτικο, ε?

      Διαγραφή
    5. Κάτι ξέχασες !! Εκείνα τα ... περισπούδαστα άρθρα περί σκανδάλων , τι έγιναν ;;

      Διαγραφή
    6. ΠΙΝΑΚΙΔΑ
      «Το κουρειο (που λειτουργει καθε μερα απο το 1976) ΔΕΝ θα λειτουργει Δευτερες και Τριτες»
      Τι καταλαβαινει ο κοσμος «Θα πηγαινουμε κανονικα τις υπολοιπες μερες»
      Τι καταλαβαινει ο Πανος «ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΙΟ»
      Τι καταλαβαινει ο κοσμος «Δυο μερες κλειστο, οι υπολοιπες μερες ΙΣΧΥΟΥΝ οπως πριν»
      Τι καταλαβαινει ο Πανος «ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΜΕ!!!»
      Τι καταλαβαινει ο κοσμος «Αφου το αποφασισε ετσι κατι θα ξερει, αλλα ευτυχως παραμενει ανοιχτο»
      Τι καταλαβαινει ο Πανος «ΣΥΜΦΟΡΑ, ΠΑΕΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΙΟ, ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΨΕΙΡΕΣ, ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!»
      ΠΟΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ? Σαν και αυτο που μας ελεγαν για 99 χρονια παραχωρησης , αλλα αυτα τελικα ΞΕΚΙΝΑΝΕ απο την υπογραφη της συμβασης και οχι απο τα εγκαινια του γηπεδου?

      Διαγραφή
    7. Καμμία αναφορά σε τι αφορά η λέξη " λειτουργία " .
      Καμμία αναφορά σε άρθρα περί " σκανδάλων " , τα οποία πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων .
      Κατανοητό !!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου