Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Εδώ είναι Αθήνα, ούτε Πειραιάς ούτε Πόλη

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μία ομάδα της Αθήνας, είναι η Αθήνα. Το όνομα του προέρχεται από την ιερή αυτή πόλη.  Εδώ ιδρύθηκε, εδώ μεγαλουργεί. Ούτε οικειοποιήθηκε άλλα γεωγραφικά τοπωνύμια ως όνομα, ούτε έχει αλλού τις ρίζες του.

Αν δεν νοιώθετε άνετα με την ιστορίας σας, μην κλέβετε από την δική μας. Η τραγική στάση της επίσημης αρχής της πόλης εδώ και δεκαετίες (στάση απέναντι στο γηπεδικό και στην Λεωφόρο - εορτασμός 100 χρόνων του Συλλόγου - έκθεση φωτογραφίας Athens Photo World αυτές τις μέρες στον Εθνικό Κήπο και αρκετές άλλες) ως προς τον ίδιο τον Σύλλογο, δίνει φυσικά «πάτημα» στην επεκτακτική πολιτική αυτών που επιθυμούν να «κλέψουν» λίγο από την λάμψη και την αίγλη της Αθήνας.


Κάποτε η πόλη, η αρχή της, η ομάδα και η διοίκησή της ήταν ένα. Και η ομάδα μεσουρανούσε.
To 1961 ο Παναθηναϊκός κατακτούσε το δεύτερο σερί πρωτάθλημα της Α εθνικής. Τα πανηγύρια ξεκίνησαν με την λήξη της τελευταίας αγωνιστική (νίκη 1-0 με αντίπαλο τον Οσφπ). Η Αθήνα γιορτάζει για την επιτυχία της ομάδα της. Ογκώδεις διαδηλώσεις, οπαδοί στους δρόμους, σημαιοστολισμός τους δρόμους και η μουσική του Δήμου Αθηναίων παιανίζει.



Λαοθάλασσα στους Αμπελοκήπους, οι γειτονιές της Αθήνας σείστηκαν από τις εκδηλώσεις, η κυκλοφορία διακόπηκε, στο Μουσείο, στο Πεδίο, στη Χευδεν πανηγύρια, στις ηλεκτρικές κολώνες λάβαρα Παναθηναϊκού μαζί με Ελληνικές σημαίες, η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων στην διασταύρωση Φ. Νέγρη και Επτανήσου!





Αυτά συνέβαιναν όταν ο Παναθηναϊκός θεωρείτο το καμάρι της πόλης. Πλέον η ίδια η πόλη τον απαξιώνει. Ούτε πανηγυρίζει μαζί του, αλλά το χειρότερο κάποιες φορές στέκεται εμπόδιο η εναντιώνεται σε αυτόν. Οι δήμαρχοι τον «χρησιμοποιούν» όποτε οτους συμφέρει, αλλά όταν τους χρειάζεται εκείνος (γηπεδικό) είναι προκλητικά απόντες εδώ και δεκαετίες.

Σχόλια