Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Απαιτούμε, δεν επαιτούμε

Ένα από τα σημεία του Μνημονίου που διαφώνισε «βελούδινα» ο Ερασιτέχνης μετά από 4 μήνες, αφού πρώτα υπέγραψε φυσικά, είναι η χωρητικότητα του κλειστού του Ερασιτέχνη. Πριν δημοσιευτεί το Μνημόνιο διαβάζαμε άλλα νούμερα για το κλειστό, όταν δημοσιεύτηκε όμως ήταν ξεκάθαρα. Χωρητικότητα 2.000 θέσεων (στο Pao Alive ήταν έως 1500 θέσεων) και δόμησης 2.500 τμ. Αν το σκεφτούμε αναλογικά, ένας «Τάφος» με διπλάσια χωρητικότητα. Αναφερόμαστε αποκλειστικά στο κλειστό Γυμναστήριο (όχι στο βοηθητικό), το οποίο θα κοστίσει μόλις 4.600.000 ευρώ (!)

Η  χωρητικότητα

Μετά την δημοσιεύση του Μνημονίου, κάποιες «κακές» σελίδες επισήμαναν οτι η χωρητικότητα αυτή ΔΕΝ επιτρέπει την διεξαγωγή τελικών φάσεων μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Υπολογίζοντας οτι ο Ερασιτέχνης θα έχει έσοδα 4εκ (όπως γραφόταν κατά κόρον) και 5χιλ μέλη, με τα τμήματα να είναι ανταγωνιστικά παντού (κάτι που φαίνεται ήδη με τις κινήσεις σε Βόλλευ Ανδρών και Γυναικών αλλά και στο Μπάσκετ Γυναικών), θα ήταν λογικότερο η χωρητικότητα να είναι το ελάχιστο 3-3.500 θεατών. Ακόμα καλύτερα το μέγιστο, δηλαδή 5.000 ώστε όλα τα μέλη του Συλλόγου να μπορούν να χωρέσουν και να έχουμε την δυνατότητα να διοργανώσουμε Φ4 Αδρών-Γυναικών αλλά και να αγωνιστούμε στην προημιτελική φάση των θεσμών αυτών. 


Θυμίζουμε οτι στο Champions League (Α) έχουν φτάσει σε τελική φάση 11 φορές οι Ελληνικές ομάδες, 6 φορές στο Challenge Cup (Α),  3 φορές στο Challenge Cup (Γ), 12 φορές στο CEV Cup (A) και 2 φορές στο CEV Cup (Γ). Παραβλέπουμε το γεγονός οτι κάποτε σχεδόν γεμίσαμε ένα Οακα για το Βόλλευ. Μην ξεχνάμε οτι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Μπάσκετ 2018 αγωνιζόμενος στον τελικό στα 2 Αοράκια, η Αεκ στο ίδιο γήπεδο το 2019 και το 2020!


Aν αναφερθούμε σε τελικές διοργανώσεις καλαθοσφαίρισης Γυναικών, τότε η χωρητικότητα πρέπει να είναι 4χιλ το ελάχιστο καθώς οποιαδήποτε ομάδα που συμμετέχει μπορεί να διοργανώσει την τελική φάση και να καρπωθεί το 11% των εσόδων.

Τα 2 Αοράκια

Γιατί αναφερόμαστε στα συνεχώς «2 Αοράκια»? Γιατί πολύ απλά είναι ένα κλειστό παρόμοιας έκτασης (2098τμ) με αυτό που θα κατασκευαστεί και θα ανήκει στον Δήμο Αθηναίων (εκτάσεως 2500 τμ), αλλά με χωρητικότητα 5.222 (οι οποίοι με πτυσσόμενες εξέδρες φτάνουν τους 6χιλ!) και όχι 2000 θεατών, όπως του Δημοτικού γηπέδου. Εν ολίγοις χάνουμε σημαντικό αριθμό εσόδων από τα εισιτήρια αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων (συναυλίες-εκθέσεις) ο οποίος προστίθεται φυσικά στις 6000 θέσεις που έχουμε ήδη χάσει από το ποδοσφαιρικό γήπεδο (χωρητικότητα 34χιλ αντί 40χιλ). 

Το κόστος

Τέλος να προσθέσουμε οτι  το συγκρότημα των 5 επιπέδων στα «2 Αοράκια», δηλαδή το κλειστό έκτασης 2.098τμ, χωρητικότητας 5.222 θεατών και το βοηθητικό έκτασης 1600τμ (συνολικό εσωτερικό εμβαδόν 3700τμ), κόστισαν 28εκ ευρώ. Η συνολική έκταση έφτασε τα 17.168τμ (με 13.262 τμ να είναι οι κύριοι χώροι και 3.905 τμ οι βοηθητικοί, δηλαδή διάδρομοι-αποδυτήρια-σάουνες κλπ). Ο δε όγκος των 168.094 κ.μ του συγκροτήματος (με ένα ύψος 20 μέτρων κατασκευής όπως αυτό της Νέας Σμύρνης, αφού το ελάχιστο ωφέλιμο για διεθνείς αγώνες πετοσφαίρισης είναι τα 12,5μ) μας δίνουν μία έκταση περίπου 8000τμ. Η υπόλοιπη «έκταση» είναι αυτή που βλέπετε στις φωτογραφίες, δηλαδή οι δρόμοι, τα πάρκινγκ και η... περίφραξη!

Με τις περιφράξεις, το πράσινο της περιοχής και τους επίγειους χώρους στάθμευσης (τα ωφέλιμα τμ είναι σαφώς πολύ λιγότερα), η έκταση φτάνει τα 17χιλ τμ, ενώ η συνολική δόμηση τα 11.000 τμ. Το πράσινο«υπάρχει» στις φωτογραφίες αλλά τελικά έχει άλλη χρησιμότητα καθώς φαίνεται (για πρόβατα), το πάρκινγκ και οι δρόμοι καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση, ενώ το κλειστό με τους 4 πυλώνες (φαίνονται και εσωτερικά και εξωτερικά) με συγκεκριμένές διαστάσεις εσωτερικού χώρου, δεν δείχνει ιδιαίτερα μεγάλο. 



Ο Δήμος και η ΑΕΠ Ελαιώνα έχουν κονδύλι 13εκ ευρώ για 7300τμ δόμησης σε 6000τμ έκταση. Από αυτά τα 2500τμ είναι το περίφημο «κλειστό» 2χιλ θέσεων, αφήνοντας έτσι μόλις 3050τμ δόμησης για όλα (!) τα υπόλοιπα αθλήματα, ενώ το υπόλοιπο 1/4 της δόμησης (1750τμ) είναι κυλικεία, αποδυτήρια, WC και διάδρομοι, ενώ λείπουν και 200τμ από τα αρχικά 7500 του ΠΔ! 

Οι απορίες 

1) Τι ποιότητα θα έχουμε στην κατασκευή, αφού η χρηματοδότηση είναι η μισή από τα «2 Αοράκια» και η ωφέλιμη έκταση δείχνει σχεδόν όμοια? Είμαστε βέβαιοι οτι τα 13εκ είναι επαρκές ποσόν για την συνολική στέγαση του Ερασιτέχνη? Εφόσον μία φορά μας δίνεται η δυνατότητα να στεγάσουμε όλο το μέλλον μας, είμαστε σίγουροι οτι καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας?  

2) Πως γίνεται ένα κλειστό γήπεδο να κοστίζει σχεδόν 20εκ ευρώ και ένα άλλο κλειστό σχεδόν ίσης έκτασης αρκετά χρόνια αργότερα να κοστίζει μόλις 4,6εκ ευρώ?

3) Γνωρίζαμε οτι υπάρχουν κλειστά στην Ελλάδα μεγαλύτερης χωρητικότητας στην ίδια έκταση, γνωρίζαμε τις προυποθέσεις στις διοργανώσεις που θα αγωνιζόμαστε ώστε να υπογράψουμε με κλειστά μάτια και να «διεκδικούμε» 4 μήνες μετά μεγαλύτερη χωρητικότητα με το ίδιο κόστος? Πως θα αυξήσουμε την χωρητικότητα κρατώντας σταθερό το κόστος? Με παιδικά καθισματάκια?

4) Η απώλεια σημαντικών εσόδων για τον Ερασιτέχνη (2χιλ χωρητικότητα - αντί 3χιλ ή 5 χιλ) και η μη δυνατότητα διεξαγωγής τελικών φάσεων Ευρωπαϊκών διοργανώσεων ή συμμετοχής των ομάδων μας στα προημιτελικά, δεν ήταν «κόκκινη γραμμή». Όχι?

Υποθέτουμε όμως οτι αυτές οι απορίες δεν ήταν σημαντικές, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην υπογραφή του Μνημονίου. Ευχόμαστε όμως ο Αντιπρόεδρος και η νομική ομάδα να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον Σύλλογο, αφού η μάστιγα των «ναι σε όλα» οπαδών και ρεπόρτερ αρνείται να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. 

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη λύση αυτή την στιγμή, πρέπει να διεκδικήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Όχι αύριο. Χτες.

1) Γήπεδο ποδοσφαίρου 40χιλ (39χιλ κόκκινη γραμμή), ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ εφόσον αποπληρώνεται όλο το πρότζεκτ και δίνουμε και την Λεωφόρο (Μνημόνιο Προίμιο). 
2) Κλειστό Ερασιτέχνη ελάχιστης χωρητικότητας 3χιλ θέσεων (5χιλ μέγιστο και το ιδανικό).
3) Αποπληρωμή (για απόκτηση ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ) της διαφοράς των 2 ακινήτων και ΟΧΙ όλου του πρότζεκτ.
4) Εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, εφόσον δίνουμε τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη της Λεωφόρου που χτίσαμε εμείς.
5) Μουσείο στην Λεωφόρο ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ φυσικά και μεγαλύτερης έκτασης (όχι 200τμ).
6) Συντήρηση ΟΛΩΝ από τον Δήμο, ΑΝ αυτός θα είναι ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ. Αν είμαστε εμείς (όχι οι έχοντες την χρήση, αλλά οι έχοντες την κατοχή), τότε εμείς. 
6+1) Αλλαγή του άρθρου 14 (προστασία ΑΕΠ Ελαιώνα σε περίπτωση ΜΗ υλοποίησης ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ που δίνει την Λεωφρόρο για να γίνει η ΔΑ!) και άρθρου 6 (παράγραφος 8 που αναφέρεται στον χρονισμό των έργων και την περίπτωση κατεδάφισης της Λεωφόρου ΠΡΙΝ μπούμε με τα κλεδιά στις νέες εγκαταστάσεις μας).

Σχόλια

  1. Eγω τις αποψεις μου τις εχω αποτυπωσει απο τον Νοεμβριο βαζοντας 2 βασικες κοκκινες γραμμες για
    ν'αρχισει οποιαδηποτε συζητηση 1ον ΙΣΟΒΙΟΤΗΤΑ (οπως της Λεωφορου) ολου ωτου χωρου στον Ελαιωνα και 2ον ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ισοβια χρηση ΟΛΟΥ του χωρου ΜΟΝΟ απο τον ΠΑΟ κι'απο
    κανεναν αλλον (δημο κλπ) Α αυτα γινουν αποδεκτα προχωρουμε σε συζητησεις για τα επι μερους
    γηπεδα πισινες κλειστα χωρητικοτητες κλπ) αλλοιως σιχτιρ και προσφυγη στα δικαστηρια για
    κυριοτητα λεωφορου κα καταργηση του ελεεινου νομου της ΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος να τα διεκδικησει αυτα? Ο ερασιτεχνης? Που υπεγραψε ενα πρωι χωρις να εχει πιει καφε και το προηγουμενο βραδυ μας ελεγε αλλα αντι αλλων? Αυτοι ακομα δεν εχουν διαβασει το Μνημονιο, αγαπητε Γιωργο. Οι μονοι που ασχολουνται ειναι η νομικη επιτροπη, την οποια τεχνηεντως αφηνουν εξω απο συναντησεις κ αποφασεις.

      Διαγραφή
  2. Καλά , εκτός του ότι δεν έχεις πετύχει ελέφαντα στα 2 μέτρα με την οικοδομική κατάσταση στα 2 Αοράκια , μία απορία . Με ποιον τρόπο θα πάρει ιδιοκτησία ο ΑΟ σε κτίσματα τα οποία θα πατάνε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας τρίτου , όταν η νομοθεσία δεν το επιτρέπει αυτό ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος σ'αμολησε να κανεις την ανωνυμη προπαγανδα σου ??? Τι τον ενδιαφερει τον ΠΑΟ
      σε ποιον ανηκει η ιδιοκτησια στον σκουπιδοτοπο Ας τα βρουν τα καρ@@λια που θελουν
      το MALL και το φιλετο της λεωφορου Εμεις καθαρο οικοπεδο με τα κτισματα του προσφερουμε

      Διαγραφή
    2. Η ερώτηση δεν ήταν σε ποιον ανήκει η κυριότητα του οικοπέδου στον Βοτανικό , αλλά με ποιον τρόπο θα πάρει ο ΑΟ κυριότητα σε κτίσμα που θα πατάει σε οικόπεδο στο οποίο δεν έχει κυριότητα , αλλά αυτή ανήκει σε άλλον . Διότι σύμφωνα με την νομοθεσία ο κύριος του οικοπέδου είναι και κύριος όσων κτισμάτων υπάρχουν σε αυτό . Απάντηση έχεις ή θα μας ξαναγράψεις για το οικόπεδο της Λεωφόρου , στο οποίο ο ΑΟ δεν έχει κυριότητα αλλά δικαίωμα χρήσης του , σύμφωνα με την συντακτική πράξη του 1924 ;;;

      Διαγραφή
    3. Διαρκως το ιδιο παραμυθι λες και σας δινουν το ιδιο χαρτακι Αν γνωριζεις Ελληνικα εστω
      και του δημοτικου βρες στην ΦΕΚ 281/68 το νδ 31/1968 και δες και τις γνωμοδοτησεις
      του Αρειου Παγου 76 /2007 και πες στ'αφεντικα σου να βρουν αλλο παραμυθι για την ιδιοκτησια της Λεωφορου

      Διαγραφή
    4. Κανει ανταλλαγη δικαιωματων. Στην Λεωφορο με τον 31/68 εχει κυριοτητα λογω νομης και ενεργειων αυτης. Υπαρχουν αποφασεις του Αρειου Παγου (2007 κ 2017) που αναφερονται στους νομους αυτους, αν το οικημα η το οικοπεδο υπηρχε εκεινη την εποχη. Ο δε τροπος ειναι απλος. Την παραχωρει (εφοσον υπαρχει αποπληρωμη ολου του προζτεκτ οπως λεει το Μνημονιο), αυτος που τον εξοφλουμε. Αλλιως ειμαστε κοροιδα να εξοφλησουμε ενα εργο, να δωσουμε και την Λεωφορο που χτισαμε, για να εχει κατοχη-κυριοτητα κ χρηση μετα απο 99 χρονια, καποιος αλλος? Τοσο χαζοι ειμαστε? Οποιος αποπληρωνει, παιρνει κατοχη. Οποιος δινει γη, ζηταει γη.

      Διαγραφή
    5. Προς george blachos .. Το διάβασα το Νομοθετικό Διάταγμα 31/68 στο ΦΕΚ 281/68 , βλέπω για εξομοίωση των δήμων στα δικαιώματα απαλλοτριώσεων με αυτά του κράτους , την προστασία και προνόμια των δήμων εξομοιούμενα με αυτά του κράτους και τον τρόπο ρίψεως διαφημιστικών εντύπων κλπ στους δρόμους και τις ποινές στους παραβάτες . Η Λεωφόρος που κολλάει σε αυτά ;;;

      Διαγραφή
    6. Εσύ george vlachos βρήκες το Ν.Δ. και την απόφαση του Αρείου Πάγου και τα διάβασες ;; Τι συμπέρασμα έβγαλες ;;; Το άρθρο 1042 του Αστικού Κώδικα στο οποίο αναφέρεται η απόφαση του Αρείου Πάγου , τι αναφέρει για την νομή ;; Τελικά με την απόφαση αυτή δικαιώθηκε ο ιδιώτης που ζητούσε αναγνώριση χρησικτησίας ή ο Δήμος Σταυρούπολης ;;

      Διαγραφή
    7. To οτι η αποφαση του Αρειου Παγου ηταν υπερ του δημου σταυρουπολης ακριβως επειδη
      ο ιδιωτης δεν πληρουσε τους ορους του νδ 31/1968 δηλαδη οτι δεν ειχε πληρη κι'απροσκοπτη
      νομη και χρηση του ακινητου επι 20 ετη προ της καταλυτικης ημερομηνιας 3/12/1968 τι
      σχεση εχει με τον ΠΑΟ που υπερπληρει (44,5 ετη) τους ορους που ζητουσε ο Αρειος Παγος
      Εσυ τι διαβασες και μπερδευτηκες ???? Στα Ελληνικα ηταν η αποφαση

      Διαγραφή
    8. Την απρόσκοπτη νομή και χρήση που την είδες στην Λεωφόρο ;; Με νόμο έχει παραχωρηθεί .

      Διαγραφή
  3. http://www.edrasis.gr/index.asp?a_id=64&n_id=58&fbclid=IwAR2wjjpK1SLm4ejlLhOf7SHr1O9-UbgWQg407ofSLEom68bBKx2C39J4vso

    17.168 τ.μ. δόμησης στα 2 Αοράκια , σε οικόπεδο σχεδόν 34 στρεμμάτων !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρα οι φωτογραφιες με τα 2 αορακια, εχουν εκταση οσο και το γηπεδο της Λεωφορου, σωστα Πανο? Ειναι τα 2 κλειστα συνολικα 17 .168 τμ? Ειναι αλλα γυμναστηρια εκει κρυμμενα και δεν τα βλεπουμε?

      Διαγραφή
    2. Τα 2 Αοράκια πατάνε σε έκταση 11.000 τ.μ. και δόμηση 17.168 τ.μ. , σε οικόπεδο περίπου 34.000 τ.μ. , τι δεν καταλαβαίνεις ;; Έχεις μπλέξει κάλυψη εδάφους με δόμηση , δύο έννοιες εντελώς διαφορετικές . Κατασκευάζω διώροφη κατοικία με κάλυψη 100 τ.μ. και δόμηση 200 τ.μ. , ως παράδειγμα . Στον Βοτανικό οι εγκαταστάσεις του ΑΟ καλύπτουν ΕΚΤΑΣΗ 6.000 τ.μ. ( στην οποία έκταση περιλαμβάνεται και η ανοικτή πισίνα ) , αλλά η ΔΟΜΗΣΗ είναι 7.300 τ.μ. ( σύμφωνα με το παράρτημα στο MoU ) , στο οποίο παράρτημα η ΔΟΜΗΣΗ της ανοικτής πισίνας είναι ΜΗΔΕΝ , διότι δεν θεωρείται δομημένη επιφάνεια . Όπως δομημένη επιφάνεια δεν θεωρείται και ο αγωνιστικός χώρος του ποδοσφαιρικού γηπέδου !!! Το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό θα πατάει σε έκταση περίπου 27,5 στρεμμάτων , εκ των οποίων τα περίπου 10 θα είναι ο αγωνιστικός χώρος ( αδόμητη έκταση ) , ενώ οι ΔΟΜΗΜΕΝΟΙ χώροι θα είναι περίπου 34.500 τ.μ. . Ξεκαθάρισε πρώτα ο ίδιος , κατανόησε τις έννοιες ΕΚΤΑΣΗ και ΔΟΜΗΣΗ και μετά γράφεις άρθρα !!

      Διαγραφή
    3. http://www.tsapourisrealestate.com/index.php?act=viewDoc&docId=26

      Η περιγραφή στον όρο " Κάλυψη " θα σου λύσει οποιαδήποτε απορία για την διαφορά Κάλυψης και Δόμησης .

      Διαγραφή
    4. Και για να μην ψάχνεσαι .... 600 τ.μ. ΔΟΜΗΣΗΣ τα οποία πατάνε σε 300 τ.μ. ΕΚΤΑΣΗΣ

      ΚΑΛΥΨΗ: Σε 1.000τμ με "κάλυψη" 0,30 μπορούμε να τοποθετήσουμε το κτήριο μόνον μέσα σε (1.000 Χ 0,30 =) 300τμ επιφάνεια γης εντός του οικοπέδου. Δηλαδή, έστω και εάν μπορούμε λόγω σ. δ. 2 να κτίσουμε 600τμ, αυτά πρέπει να "πατήσουν" πάνω σε 300τμ επιφάνεια (και άρα 2 επίπεδα από 300τμ ή 4 επίπεδα από 150τμ κλπ. εφόσον βέβαια το επιτρεπόμενο ύψος μας το επιτρέπει).

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου