Τώρα, μήπως ακούς κάπως καλύτερα;

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ...

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα με διαφορετικό τίτλο, αλλά ίδιο νόημα. Όμως το «περιτύλιγμα» κάνει την διαφορά, η επιλογή των λέξεων και φυσικά η ικανότητα αντίληψης του αναγνωστικού κοινού.

Εκ πρώτης, ο πηχαίος τίτλος «Εγκρίθηκαν 75εκ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Βοτανικό» και η φωτογραφία του γηπέδου, όχι της περιοχής, σε κάνει να πανηγυρίζεις που επιτέλους μπαίνει στις ράγες το έργο. Απολύτως λογικό.  Βοτανικός = Νέο γήπεδο!!!

Διαβάζοντας όμως προσεκτικά το κείμενο διαπιστώνουμε οτι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρεται οτι τα 75εκ θα πάνε για το γήπεδο. Βέβαια λίγες εβδομάδες νωρίτερα διαβάζαμε οτι το γήπεδο θα χρηματοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης. Το γήπεδο, όχι τα έργα ανάπλασης. Τα έργα ανάπλασης ΔΕΝ αφορούν το γήπεδο, αλλά την περιοχή και τα έργα του Βοτανικού. 


Το κείμενο συμφωνεί απόλυτα με το άρθρο του Γιάννη Λιάλιου (καλεσμένου σε μία από τις εκπομπές για το Βοτανικό που έθεσε τα πράγματα στη σωστή βάση) στην Καθημερινή. Τα 75εκ βρέθηκαν και θα δωθούν. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

«Ενα από τα μεγάλα «άγνωστα» έργα που θα χρηματοδοτηθούν, προτεινόμενου προϋπολογισμού 475 εκατ. ευρώ, αφορά αναπλάσεις. Μέσα σε αυτό, ένα μεγάλο κομμάτι αφορά τη Διπλή Ανάπλαση: Το Ταμείο δεν θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή των γηπέδων, αλλά δέχεται, όπως όλα δείχνουν, να διαθέσει περί τα 75 εκατ. ευρώ για τη συνεισφορά του Δημοσίου στο έργο.

Θα δωθούν για όλα τα έργα υποδομής (όπως η διάνοιξη οδών, η διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής, η κατασκευή των δικτύων), την κατεδάφιση του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στη θέση του (3,7 εκατ. ευρώ), την απαλλοτρίωση και αγορά των απαραίτητων χώρων στον Βοτανικό (περί τα 12,5 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν σε δήμους που θα κληθούν να υποβάλουν προτάσεις. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, το πρόγραμμα «Διατηρώ» για την επισκευή διατηρητέων και μνημείων μένει τελικά εκτός.»

 
ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΕΔΩ δεν αναφέρεται η λέξη «ΓΗΠΕΔΟ». Για την ακρίβεια τα 75εκ πάνε σε έργα υποδομής (με συγκεκριμένα ποσά) και οτι μείνει θα πάει σε άλλους Δήμους. Να διορθώσουμε την προηγούμενη πρόταση. Για την ακρίβεια αναφέρεται «γήπεδο». Σε 2 φράσεις. 

1) «Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης μένουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και η κατασκευή του γηπέδου στον Βοτανικό, πλην των συνοδών έργων»

2) «Αυτή καλύπτει όλα τα έργα υποδομής (όπως η διάνοιξη οδών, η διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής, η κατασκευή των δικτύων), την κατεδάφιση του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στη θέση του»

Θέλουμε να πιστεύουμε οτι η κατεδάφιση της Λεωφόρου θα συντελεστεί ΜΕΤΑ την παράδοση του νέου γηπέδου.

Αν δωθούν τα 55εκ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τότε αρκούν για να ξεκινήσει το γήπεδο, αλλά όχι για να τελειώσει, καθώς το συνολικό κόστος (με ΦΠΑ) φτάνει στα 90+εκ ευρώ.

Φυσικά δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε δύσπιστοι, αφού υπάρχουν τα λόγια του Υπουργού ο οποίος σε εκπομπές (τηλεοπτικές και διαδικτυακές) δεσμεύτηκε οτι το ΓΗΠΕΔΟ θα είναι έτοιμο σε 36 μήνες από τον Νοέμβριο του 2020 και ο Ερασιτέχνης σε 18. Να θυμίσουμε απλά οτι έχουν περάσει ήδη 4 μήνες από την ημερομηνία εκείνη, που σημαίνει οτι πλησιάζουμε στον στόχο μας όλο και κοντύτερα.



ΥΓ. Το δικαίωμα εκταμίευσης από το 2022, υποθέτουμε οτι δεν επηρεάζει την ροή των έργων, καθώς θεωρούμε δεδομένη την άρτια οργάνωση - μελέτη - σχεδίαση και πιστεύουμε όλες τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού.

Σχόλια