Πέντε καλά λεπτά δεν φτάνουν

Όταν δεν υπάρχουν ... ρήτρες

Η σημασία και η εξασφάλιση οτι όλα θα πάνε καλά, έχουν μία λέξη. Ρήτρες. 

Η μάστιγα των «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» όσο περίεργο και αν ακούγεται, δεν κάνει καλό. Όταν συμμετέχεις σε μία διαπραγμάτευση, τότε επιτυχία είναι α) Να πάρεις κάτι παραπάνω απο αυτό που ζήτησες, β) Να πάρεις ακριβώς οτι ζήτησες, γ) Να εξασφαλίσεις νομικά οτι θα πάρεις έστω κάτι κοντά στα αιτήματά σου. Τα δύο πρώτα δείχνουν την ισχύ και την δύναμη που έχεις. Το τελευταίο δείχνει την διορατικότητά σου. Η επιτυχία φυσικά, βασίζεται στον συνδυασμό όλων αυτών. 

Οι  έννοιες «εξασφαλίζω», «διεκδικώ», «απαιτώ», είναι δεμένες με την ιστορία του Συλλόγου. Αν δεν τις είχαμε ως αξίες, δεν θα είχαμε πετύχει την ισόβια χρήση του οικοπέδου της Λεωφόρου από τον Δήμο και της γιγάντωσής όμως ως Σύλλογος στη διάρκεια των αιώνων. 

Σε όλο το πρότζεκτ του Εμπορικού (γιατί αυτό εξασφαλίστηκε) απουσιάζουν οι ρήτρες. Ρήτρες αν δεν παραδωθεί έγκαιρα το έργο (σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα), ρήτρες αν δεν καταβάλεται το ενοίκιο,  ρήτρες αν παραδωθούν ημιτελή τα έργα, γενικώς εφόσον ΟΛΟΙ είναι βέβαιοι για την ομαλή αποπεράτωση του έργου δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να υπογράψουν οικονομικές ή ποινικές ρήτρες. Αντίθετα, υπήρξε πρόβλεψη ώστε αν στραβώσει το οτιδήποτε, να περατωθεί το γήπ....ωπ λάθος, το Εμπορικό!

Γιατί επιμένουμε στις ρήτρες. Το 2013 στην επιστροφή της ΠΑΕ από το Οακα (όπου δεν βγαίναμε λόγω εξόδων και ενοικίου με 8.045 μέσο όρο θεατών), η σύμβαση που υπογράφτηκε προέβλεπε τα κάτωθι. Εν ολίγοις 20ετή χρήση της Λεωφόρου από την ΠΑΕ και καταβολή από 436χιλ μέχρι 500χιλ την σεζόν 2017-18. Μαντέψτε που αγωνιστήκαμε την σεζόν 2018-19. Ναι σωστά. Στο ΟΑΚΑ. Γιατί ήταν .. φτηνότερο!!!!Η σύμβαση και η υπογραφή της, πήγαν στα σκουπίδια. Η ίδια διοίκηση τώρα θα πρέπει να μας δίνει σχεδόν ... 2εκ με όλα τα «δώρα» υπολογισμένα. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί οτι ο Ερασιτέχνης διαλύθηκε, γιατί η Παε δεν κατέβαλε εγκαίρως το περήφημο 10% 


Οι συμβάσεις άνευ ποινικού η οικονομικού «φόβου», εύκολα ... σπάνε. Και ανεξάρτητα ποιά πλευρά έχει το δίκιο (θυμίζουμε οτι ο Εραστέχνης διαλύθηκε, δεν υπήρχαν τα χρήματα για να δηλωθούν τα τμήματα στις κατηγορίες, γιατί δεν κατέβαλε η Παε έγκαιρα τα συμφωνηθέντα και νόμιμα ποσά του 10%), γινόμαστε βούκινο στον κόσμο και την πληρώνουν άλλοι (Ερασιτέχνης). Πάει περίπατο το «Ενιαίος και Αδιαίρετος».

Ένα άλλο παράδειγμα όχι φανταστικό, αλλά υπαρκτό. Πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε επίσημα αυτό που όλοι ξέραμε. Το Στάδιο Καραϊσκάκη που ανήκει στην Ε.Ο.Ε και παραχωρήθηκε ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ στον οσφπ για 49 έτη, έχει κάποιες ... εκκρεμότητες!

α) Από το 2019 που έληγαν τα 15 χρόνια δωρεάς, η ομάδα που το χρησιμοποιεί ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ως όφειλε στην ΓΓΑ τα προβλεπόμενα. Δηλαδή το 15% των εισπράξεων από εισιτήρια και διαφημίσεις. Παρόλο λοιπόν που υπήρχαν και υπογράφτηκαν συμβάσεις, αυτές ΔΕΝ τηρούνται. Τι επίπτωση έχει αυτό στην ομάδα που βγαίνει 100% κερδισμένη; Μα φυσικά ... καμμία. Γιατί; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΡΗΤΡΑ ώστε αν δεν καταβάλει τα προβλεπόμενα να τον πετάξει έξω, ή να αποζημιωθεί με αντίστοιχο ποσό. Αν στην θέση της ΓΓΑ, της ΕΟΕ, ήταν ο Ερασιτέχνης οσφπ;

β) Το δάνειο στις τράπεζες ΔΕΝ εξοφλείται, που σημαίνει οτι εντελώς τσάμπα αγωνίζεται εκεί η ομάδα που το χρησιμοποεί. Φυσικά δεν μας αφορά τι κάνει η συγκεκριμένη ομάδα, αλλά οτι και εδώ αφού ΔΕΝ υπάρχουν ρήτρες, κάνει οτι την βολεύει. Με πρόσχημα την διαμάχη των 2 προέδρων, ο σύλλογος ΔΕΝ πληρώνει το δάνειο για το γήπεδο. Γιατί μπορεί.   

γ) Κερασάκι στην τούρτα τα εξής. Η νομοθετική ρύθμιση που μοιάζει να «κουμπώνει» το χρέος με βελτιωτικά έργα αν το αποφασίσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 26/2, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αθλητικές ανώνυμες εταιρείες μπορούν, ύστερα από άδεια της ΕΕΑ: β) Να αναθέτουν με δική τους αποκλειστική δαπάνη, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της επιλογής τους, την ανέγερση, ανακατασκευή, επισκευή ή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ιδρυτικό τους αθλητικό σωματείο (...). Οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες συνυπολογίζονται στο μίσθωμα, το οποίο συμφωνείται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης που αφορά τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων. Το συμφωνηθέν μίσθωμα για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης δεν δύναται να είναι μικρότερο από την αξία των συνολικών δαπανών που πραγματοποιούνται». 

Θα μπορούσε αυτή η διάταξη να είναι η απάντηση, στο γιατί στο Μνημόνιο του Ελαιώνα μεταξύ των φορέων, η ΠΑΕ αναλαμβάνει την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων; Κάτι που είναι εντελώς παράλογο, αφού τα έξοδα συντήρησης τα αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης παντού και όχι ο ενοικιαστής. Αν με αντίστοιχο «τρυκ» τα 500χιλ ενοικίου ... εξαφανιστούν λόγω .... συντήρησης, δεν θα ήταν συνετό να έχουμε κάτι που να μας εξασφαλίζει; 

Η εν λόγω διάταξη είναι ... ενδιαφέρουσα. «Οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες συνυπολογίζονται στο μίσθωμα, το οποίο συμφωνείται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης που αφορά τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων Αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί στην περίπτωση της Διπλής Ανάπλασης τότε ....

Επανερχόμαστε όμως στην δική μας περίπτωση, στην οποία γνωρίζουμε οτι ζητήσαμε:

α) 1εκ ενοίκιο, β) 50 ευρω από τα διαρκείας, γ) 10 ευρω για νεο φιλαθλο, δ) 10% επι των εισιτηρίων.

Αλλά τελικά πήραμε

α) 500χιλ ενοίκιο, β) 50 ευρω από τα διαρκείας, γ) 10 ευρω για νεο φιλαθλο, δ) 10% επι των εισιτηρίων.

Αν διαπραγματεύεσαι 1εκ και καταλήγεις στις 500χιλ, σημαίνει οτι έχεις απόκλιση 500χιλ. Η άλλη πλευρά για να έχει την ίδια απόκλιση σημαίνει οτι σου έδινε το ... απόλυτο 0. Αν όχι, εκείνη κέρδισε ξεκάθαρα. όπως και να έχει έχει κερδίσει. Παραβλέπουμε το γεγονός οτι δεν διαπραγματεύσαι τα ήδη ... υπάρχοντα έσοδα!!!

Τα «κέρδη» δηλαδή, είναι ακριβώς οτι λαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια. Πολύ σωστά η ΠΑΕ (για την ίδια φυσικά) μειώνει το ποσό του ενοικίου (δηλαδή τα λεφτά που βάζει ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΗΣ)  και δίνει οτι και τώρα, δηλαδή τα λεφτά από τον ... κόσμο. Η ΠΑΕ δεν είναι χαζή. Πανέξυπνη είναι. Ποιός μας εξασφαλίζει οτι θα δίνει κάθε χρόνο το συμφωνηθέν ποσό; Κανένας. 

Η εκτόξευση θα ήταν πιο πιθανή αν το ενοίκιο (το μόνο ποσό που ΔΕΝ εξαρτάται από τις ... ορέξεις του κόσμου, ενός κόσμου που όσο εύκολα γέμιζε το Οακα των 674.474 συνολικών θεατών το 1985-86, άλλο τόσο εύκολα το ... άδειαζε  με 139.428 θεατές το 1998-99) ήταν υψηλό. Ας πούμε 2εκ ευρώ. Και με ρήτρες η ποινές, αν δεν καταβάλλεται έγκαιρα, ή καθόλου.

Φέτος όπως και πέρυσι έχουμε πανδημία και μηδενικά εισιτήρια.  Αλλά τα τηλεοπτικά (άνω των 7 εκ ευρώ) είναι εξασφαλισμένα. Οι θεατές (είτε λόγω πανδημίας, είτε λόγω ... ορέξεων) δεν είναι. Τα 2εκ έσοδα που προκύπτουν από τα μεικτά έσοδα των 500χιλ και τις υποθέσεις για 15χιλ διαρκείας και 10χιλ διαφορετικούς οπαδούς σε κάθε αγώνα είναι ... υποθέσεις. Μπορεί να «βγουν», μπορεί και όχι. Και ρίχνουν την ευθύνη στον κόσμο φυσικά.

Έναν κόσμο που θα δώσει το 50ευρω, όπως και το 10ευρω όπως και το 10% των εισιτηρίων, ο ίδιος κόσμος που στήριξε τον Ερασιτέχνη με εγγραφές (όχι εσύ μπαλαντέρ), ο ίδιος κόσμος που έδωσε από το υστέρημα του στην καμπάνια Σύλλογος πιο μεγάλος (όχι εσύ μπαλαντέρ), ο ίδιος κόσμος που έδωσε σχεδόν 2εκ για την Λεωφόρο στην τηλεοπτικη εκπομπή (όχι εσύ μπαλαντέρ), ο ίδιος κόσμος που γεμίζει την καφετέρια του «Τάφου» για έναν καφέ (όχι εσύ μπαλαντέρ), γενικώς οι ίδιοι και οι ίδιοι. Ο ίδιος κόσμος θα δώσει πάλι για τον Ερασιτέχνη!!! 

Και θα αποπληρώσει και το πρότζεκτ. Λεπτομέρεια οτι ο ίδιος ο κόσμος έχτισε την παλιά Λεωφόρο. Ο κόσμος και οι αθλητές (όπως δηλώνει ο ίδιος ο Καλαφάτης στο απόκομμα). Την οποία την δίνουμε ως αξία 70εκ για να αποπληρώσουμε τις νέες κατασκευές και αντί να μας τις δώσουν (αφού δίνουμε αντάλλαγμα και αποπληρώνουμε) και να μας πετάξουν έξω στα 99 χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Πρέπει να διασφαλίσουμε οτι θα έχουμε στέγη όσο υπάρχουμε.  

Σχόλια