Είναι φίνα τα κορίτσια και η κούπα θα κριθεί το Σάββατο.

Πως χάθηκε η συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1970

Ήταν το μακρυνό 1969 όταν η Εθνική Ελλάδας αντιμετώπιζε την Ρουμανία. Καθοριστικός αυτός ο αγώνας καθώς με την εντός έδρας ισοπαλία, χάσαμε τους βαθμούς της νίκης και αποκλειστήκαμε από το Μουντιάλ του 1970.

Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε ΠΟΙΟΣ ήταν ο υπεύθυνος του αποκλεισμού αυτού. Ο Δομάζος θα έχει ένα «επεισόδιο» με τον προπονητή της Εθνικής Νταν Γεωργιάδη επειδή κατέβηκε στην προπόνηση χωρίς το φούτερ με το εθνόσημο (χωρίς δική του υπαιτιότητα, όπως θα δούμε παρακάτω). 

Ο Γεωργιάδης δεν βάζει «νερό στο κρασί», δίνει έκταση στο θέμα, το φτάνει μέχρι τον ΓΓΑ και αυτός λόγω πειθαρχίας αποκλείει τον Δομάζο από την Εθνική, ενώ έχει ήδη αποκλειστεί από την ΕΠΟ και από τον επόμενο αγώνα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα. Μιλάμε πάντα για τον Ασλανίδη (αυτόν που σας έχουν μάθει οτι έσβηνε τις ποινές του Δομάζου).


Ο αποκλεισμός του αρχηγού για τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα, θα συμβεί γιατί ... παρατηρήθηκε για 4η φορά (αυτός που δεν έτρωγε κάρτες και ποινές) και θα χάσει τον αγώνα με την Χαλκίδα σε μία πολύ κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος.


Παρόλες τις προσπάθειες του Δομάζου, η απόφαση είναι οριστική. Ο ασλανίδης και ο Γεωργιάδης πιστεύουν οτι θα νικήσουμε την Ρουμανία και θα βγούν «απο πάνω» στο θέμα Δομάζου. Όμως το τελικό 2-2, είναι καταπέλτης και η Εθνική χάνει την πρόκριση εξαιτίας τους (καθώς στους εναπομείναντες αγώνες θα φέρει 2-2 με την Πορτογαλία στην Λισσαβώνα, θα κερδίσει 4-1 την Ελβετία και θα έρθει ισόπαλη 1-1 με την 1η του ομίλου Ρουμανία την τελευταία αγωνιστική). 




Μάλιστα ο Ασλανίδης το τραβάει όσο δεν παίρνει (ισόβιος αποκλεισμός Δομάζου από Εθνική), αλλά μετά το άτυχο αποτέλεσμα (16/4/69), τα μάζεψε, άλλαξε αργότερα τον προπονητή (τον πήγε μετά απο λίγο καιρό στον οσφπ φυσικά) έφερε τον Πετρόπουλο, και επανέφερε αμέσως τον Δομάζο ο οποίος θα γίνει ήρωας της Εθνικής στους υπόλοιπους αγώνες καθώς σκοράρει στο 1-1 επί της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι την τελευταία αγωνιστική (17/11/69), αφήνοντας υπεύθυνους για τον αποκλεισμό τους 2 προαναφερθέντες.



Η δε δήλωση του Ρουμάνου προπονητή «Με τον Δομάζο μπορεί και να χάναμε», είναι ενδεικτική της αξίας του Έλληνα άσσου.
 

Μετά από χρόνια ο ίδιος ο Δομάζος αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες. Αξίζει να διαβαστούν. Από ένα λάθος του φροντιστή και το αγύριστο κεφάλι και πείσμα του προπονητή και του Ασλανίδη, η Εθνική χάνει μια μεγαλειώδη πρόκριση. Όπως δείχνουν τα γεγονότα ο Ασλανίδης όχι μόνο δεν χαρίστηκε, αλλά τιμώρησε τον Δομάζο και μαζί με αυτόν και όλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό που ένα χρόνο μετά (2-6-71) μας έκανε υπερήφανους.






Στον τελευταίο αγώνα με την Ρουμανία στο Βουκουρέστι (17/11/69), η εικόνα θα μιλήσει μόνη της. Ο Δομάζος έχει φυσικά γυρίσει και βοηθάει τα μέγιστα σε όλους του αγώνες.




Η Εθνική έχει καταφέρει το ακατόρθωτο καθώς έχει μείνει αήττητη σε 4 αγώνες με Ρουμανία και Πορτογαλία, την δε Πορτογαλία (που ήταν 3η στο Μουντιάλ του 66) την σμπαραλιάζει με 4-2 εντός έδρας, ενώ εκτός στο Ντας Άντας χάνει στο 85 από ... κόντρα όταν το σουτ άλλαξε πορεία!!!!

 
Μόνο ως ειρωνική μπορεί να ληφθεί η δήλωση του τέως ομοσπονδιακού προπονητή. Δεξιά η βαθμολογία μας δείχνει την Εθνική με βασικό άξονα τους παίχτες του Παναθηναϊκού, να χάνει για έναν βαθμό την πρόκριση στο Μουντιάλ, έχοντας την καλύτερη επίθεση και αφήνοντας τη μεγάλη Πορτογαλία του Εουσέμπιο  ... τελευταία!!!  
Ένα χρόνο μετά, ο ίδιος βασικός κορμός της Εθνικής (Οικονομόπουλος-Δημητρίου-Καμάρας- Δομάζος-Ελευθεράκης) οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Γουέμπλεϋ. 


Φυσικά η ποινή στο Πρωτάθλημα ίσχυσε κανονικά και ο Δομάζος έχασε τον αγώνα με την Χαλκίδα σε μία κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος.

Σχόλια