Αν λεγόταν ... Mladen Pelistric

Και όμως είναι 26!!!

26 και να καίνε. Συγχαρητήρια στην ομάδα και στο τμήμα. Και ας γράφουν πολλοί για 20ο. Τελικά 20 πρωταθλήματα, ή μήπως 26? Έχει δίκιο ο Πανταλέων και το Sdna, ή μήπως το ΄Εθνος, το Sportime, το Gazetta και η Ομοσπονδία? Η Ομοσπονδία? Είναι δυνατόν η Ομοσπονδία να έχει λανθασμένες πληροφορίες και στατιστικά? Ας πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά και ας δούμε τι ισχύει.

1) Διάφορες διαδικτυακές σελίδες, βασιζόμενες στα στοιχεία της Ομοσπονδίας αναφέρουν τον αριθμό 19. Σωστή σκέψη. Είναι ο επίσημος φορέας του αθλήματος. Ποιος αμφισβητεί την Ομοσπονδία? Η απάντηση είναι «Κάποιοι που αποφάσισαν να ψάξουν τα πάντα από την αρχή».



Η Ομοσπονδία ξεκινάει την αρίθμιση των πρωταθλημάτων από το 1936. Συνεχίζει μέχρι το 1940 (Β' Παγκόσμιος), ξεκινάει εκ νέου από το 1944, αλλά μετά υπάρχει ένα .... κενό!!! Από το 1944 μέχρι το 1961, η Ομοσπονδία ΔΕΝ έχει κάποιον τίτλο κατεγγεγραμμένο στην Χρυσή Βίβλο. Άρα, θα υποθέσει ο απλός φίλαθλος, ΔΕΝ έγιναν διοργανώσεις πετοσφαίρισης για 17 χρόνια? (χωρίς κάποιος να γνωρίζει τον λόγο, αφού δεν υπήρξε νέος πόλεμος, ή κάποια άλλη κατάσταση που να απέτρεπε την διεξαγωγή πρωταθλημάτων).


Η Ομοσπονδία δεν είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει τίτλους που ΔΕΝ διοργάνωσε. Είναι όμως υποχρεωμένη να παραθέτει τα ΣΩΣΤΑ στοιχεία του αθλήματος και εφόσον αναφέρει τίτλους (1936-1969) πριν την ίδρυσή της, να αναφέρει (να ψάξει και να βρει όπως προφανώς έκανε τις σεζόν 1936,1944,1961 κλπ κλπ) τις διοργανώσεις που έγιναν και τις πρωταθλήτριες ομάδες.

Την ίδια λίστα πάνω-κάτω δημοσιεύει και η wikipedia (αντιγραφή σχεδόν σε όλα από την Ομοσπονδία). Δεν υπάρχει η σεζόν του 1944, καμία μεταξύ 1940 και 1961 (!!!) και το 1961 πρωταθλητής ο Πανελλήνιος.


2) Η λύση δόθηκε από τις ίδιες τις εφημερίδες της εποχής, που ευτυχώς ακόμα και τώρα υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή.

Για παράδειγμα το 1961, ο Παναθηναϊκός  σύμφωνα με την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» στις 30-5-1961 κατέκτησε το πρωτάθλημα αγωνιζόμενος στον τελικό με το Παγκράτι. Το 1961 έγιναν 2 διοργανώσεις. Το «ξεχασμένο» πρωτάθλημα του 1960 που δεν είχε τελειώσει το 1960 και αυτό του 1961, που τελείωσε τον Δεκέμβριο (4-12-61) του 1961. Το πρωτάθλημα του 1960 με τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή, δεν αναγράφεται καν!

(30-5-1961)

(30-5-1961)

(4-12-61)

Έτυχε θα πει κάποιος. Μήπως όμως, πέτυχε? Το 1952 έχουμε κανονικά διοργάνωση και φυσικά Πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό. Το αναγράφει η «Αθλητική Ηχώ» στις 29/9/1952. Η διοργάνωση αυτή απουσιάζει από την λίστα της Ομοσπονδίας!


Το ίδιο φύλλο της εφημερίδας μας πληροφορεί οτι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Πρωτάθλημα του 1944, που η Ομοσπονδία το χρεώνει στον ... Πανελλήνιο! Επίσης μας πληροφορεί οτι κέρδισε και το περσυνό (δηλαδή το Πρωτάθλημα του 1951), διοργάνωση που επίσης απουσιάζει (!) από την λίστα της Ομοσπονδίας.


Φυσικά αν ανατρέξει κάποιος σε εφημερίδες του 1951 (Αθλητική Ηχω 09/6/1951), βρίσκει το συγκεκριμένο Πρωτάθλημα αλλά και τον ... Πρωταθλητή!!!


Για το Πρωτάθλημα του 1944, υπάρχει και η εφημερίδα «Ακρόπολις» όπου στο φύλλο της στις 09/7/1944, μας πληροφορεί για τον τελικό του Πρωταθλήματος όπου ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Πανελληνίου με 3-0 σετ. Για την Ομοσπονδία όμως, πρωταθλητής είναι ο Πανελλήνιος!


3) Από την παράθεση των στοιχείων έχουμε τον Παναθηναϊκό Πρωταθλητή το 1944, 1951, 1952 και 1960. Και το 1959 βάσει δελτίου του ΣΕΓΑΣ. Όμως βάσει των στοιχείων της Ομοσπονδίας, ο Παναθηναϊκός ΟΥΔΕΠΟΤΕ κατέκτησε αυτούς τους τίτλους. Το ίδιο ισχύει και για το Πρωτάθλημα του 1921 που διοργανώθηκε επίσημα από την Χ.Α.Ν με τέσσερις (4) ομάδες και τον Παναθηναϊκό τελικό θριαμβευτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία ο Πανταλέων έχει δίκιο, ενώ οι άλλες «πηγές» μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν τις λίστες τους.


Σχόλια

  1. Το ίδιο συμβαίνει και με το ποδόσφαιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλαράκι, θέλω να σε ευχαριστήσω που υπάρχει το blog γιατί είναι μια όαση αντιπροπαγάνδας. Στο ποδόσφαιρο, υπάρχει ανάλογο άρθρο ανεβασμένο; Μπορεί να υπάρχει και να μην το ξέρω αλλά αν δεν καλό θα ήταν να υπάρχει

      Διαγραφή
    2. Φιλε Μακη, νομίζω οτι δεν έχω γράψει κάτι αντίστοιχο για το ποδόσφαιρο. Θα το κοιτάξω. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

      Διαγραφή
  2. Το πρωτάθλημα του 1944 παλιά το είχε και η wiki καταχωρήσει στον ΠΓΣ ακολουθώντας την ομοσπονδία. Φυσικά το πήραμε εμείς.

    Το πρωτάθλημα του 1961 δεν είναι λάθος . Όντως το πήρε ο ΠΓΣ και έγινε τον Δεκέμβρη του 1961. Το δικό μας έγινε τον Μάιο του 1961 και έχει ιδιαίτερο λήμμα στην wiki ( "Πανελλήνιοι αγώνες πετοσφαίρισης 1960-61" ) , αλλά η wiki γαβροκρατείται και δεν το έχουν περάσει στο κεντρικό λήμμα του πρωταθλήματος βόλλεϋ.

    Για τα πρωταθλήματα του 1951 , 1952 και 1959 υπάρχει η ένσταση πως ίσως ήταν τοπικά. Οι εφημερίδες δεν τα αναφέρουν ξεκάθαρα ως πανελλήνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 1961 εγιναν 2 διοργανωσεις. Αυτη του «ξεχασμενου» 1960 που εληξε επιτελους τον Μαιο του 61 - με πρωταθλητη τον Παναθηναϊκο - και αυτη του 1961 που εληξε (τον Δεκεμβριο) με νικητη το Παγκρατι. Οπως και να χει λοιπον, παλι μας εχουν αφαιρεσει (παλι) τιτλο.

      Αυτα του 51 κ 52, ειναι οσο πανελλήνια ειναι αυτα του 1944 και του 1936. Εφοσον αναφερονται αυτα ως πανελληνια στην Ομοσπονδια, ειναι και αυτα.

      Τελος υπαρχουν και αλλα 2 πρωταθληματα, αυτα του 45 και του 47 με μια μονο πηγη - τις δηλωσεις ενος αθλητη μας σε περιοδικο εποχης - αλλα εφοσον δεν διασταυρωθηκαν απο εφημεριδες εποχης, δεν μπορουν να καταμετρηθουν. Ο Κουσουνελος τα θεωρει ως πρωταθληματα του Παναθηναικου και αυτα.

      Διαγραφή
    2. Γενικά στην wiki δεν το περνάνε το πρωτάθλημα του 1960 ( Μάιος 1961 ) γιατί υπάρχουν εφημερίδες της εποχής που το λένε πανελλήνιο τουρνουά ( και όχι πρωτάθλημα ) και εφημερίδες που αναφέρουν ως πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα Ελλάδος αυτό του Δεκεμβρίου του 1961. Μένουν δηλαδή στον τύπο και όχι στην ουσία.

      Βέβαια , αν ήθελαν να μείνουν στους τύπους , θα έπρεπε να αφαιρέσουν τα 6 Ληγκ καπ του Θρήνου απ' τους επίσημους τίτλους , αφού όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής , είναι ένα απλό εσωτερικό τουρνουά. Ή θα πρέπει να αφαιρέσουν το "Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλλεϋ Volley League 2016" , γιατί ο μόνος επίσημος φορέας που διοργανώνει πρωταθλήματα Μπητς Βόλλεϋ είναι η ΕΟΠΕ.

      Διαγραφή
    3. Η wiki δεν με απασχολει ως πηγη. Απλα την αναφερω. Αυτη που ειναι φαουλ, ειναι η Ομοσπονδια. Ανεπιτρεπτα λαθη και παραλειψεις.

      Διαγραφή
  3. Η απαντηση με στοιχεία ειναι οτι καλυτερο απεναντι στους γκεμπελισκους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 1921 είναι ένα τουρνουά τεσσάρων ομάδων της χανθ είναι αδύνατον να θεωρηθεί από την ομοσπονδία επίσημο πρωτάθλημα.το 1944 κοιτάξτε και στη σελίδα του έσπερου είναι διασυλλογικό πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ με συμμετοχή ομάδων από την Αθήνα καθώς οι πολλές πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας είχαν ακόμη κατοχή. Αναφέρετε πρωταθλητής ο πανελληνίος σε αυτό το έτος καθώς στον Δία λέει ότι αργότερα μέσα στο έτος έγιναν οι πανελλήνιοι αγώνες στο Παναθηναϊκό στάδιο με συμμετοχή ομάδων από Πάτρα ευρώ Θεσσαλονίκη αλλά από τη στιγμή που δεν δημοσιεύονται στοιχεία στο ίντερνετ δεν μπορεί αυτό να επιβεβαιωθεί.όμως αυτό που ζητάει Παναθηναϊκός το 1944 είναι διασυλλογικό πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ με ομάδες αθηναϊκές.το 1950 ενώθηκαν τα πρωταθλήματα της Αθήνας και του Πειραιά και φτιάχτηκε η πρώτη κατηγορία κέντρου γιατί θα υπήρχαν α2 κατηγορία κέντρου και β κατηγορία κέντρου.αν κοιτάξετε και στα στοιχεία που έχετε δημοσιεύσει για αυτά τα πρωταθλήματα το 1951 και το 1952 αναφέρονται πρωταθλήματα α κατηγορίας α ομάδων και α κατηγορίας β ομάδων και αν δείτε σε όλες τις κατηγορίες και στην α2 και στη β δεν υπάρχει ομάδα εκτός από Αθήνα και από Πειραιά οπότε πως είναι πανελλήνια?στις εφημερίδες αναφέρονται πανελλήνια μια-δυο φορές αλλά υπάρχουν αντίστοιχα εφημερίδες το 1961 που αναφέρουν το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα οπότε οι εφημερίδες αυτό αναιρούνται μεταξύ τους.το 1961 γόνιμη η διαμαρτυρία καθώς οι δύο πρώτοι του κέντρου και οι δύο πρώτες Θεσσαλονίκης πήγαν σε πανελλήνιους αγώνες το Μάιο του 1961 για να φέρονται ως οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες μεταπολεμικοι οπότε και αυτο αναιρει όλα τα προηγούμενα στοιχεία που λέτε για πρωταθλήματα πανελλήνια.εικάζω ότι δεν δέχονται αυτό το πρωτάθλημα στο πανελλήνιο καθώς δεν υπήρχε φύλλο αγώνος που να αναγράφει το πανελλήνιο πρωτάθλημα και ήταν ένα τουρνουά ώστε να γίνουνε οι πρώτοι πανελλήνιοι μεταπολεμικοι αγώνες αλλά δεν είχε συσταθεί ως πανελλήνιο πρωτάθλημα και έτσι καταχωρήθηκε πιθανόν ως τουρνουά. Όπως το κύπελλο του 1994 όπου το κατέκτησε ο Ολυμπιακός αλλά δεν θεωρείται επίσημο κύπελλο Ελλάδος καθώς απουσίασαν οι ξένοι και ειχε αλλάξει η προκήρυξη 100 χώρες και σαν κύπελλο α Εθνική οχι κύπελλο Ελλάδας δεν θεωρείται κύπελλο Ελλάδος.ο Παναθηναϊκός έχει προσφέρει πάρα πολλά στο Ελληνικό βόλεϊ αλλά τα πρωταθλήματα Ελλάδος είναι 19

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα ακόμα γελοίο με τη wiki είναι ότι ενώ γράφει ξεκάθαρα πως το τμήμα πετοσφαιρισης του Παναθηναϊκού ιδρύθηκε το 1919, ταυτόχρονα σε άλλο λήμμα αναφέρει ότι το βόλεϊ το έφερε στην Ελλάδα η ΧΑΝΘ το 1922!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου