Αν λεγόταν ... Mladen Pelistric

Μία σχέση στοργής και αγάπης ...

Η γνωστή φωτογραφία με τον Παττακό να «ηρεμεί» τον Σιδέρη για να μην αποβληθεί στο 81ο λεπτό του ντέρμπυ της Λεωφόρου, συνήθως παρουσιάζεται με το αντίστροφο νόημα. Οτι ο Παττακός «προέτρεψε» τον Σιδέρη να ρίξει την απόδοση του, για να μην χάσει τη νίκη ο Παναθηναϊκός. Από μία φωτογραφία (μόνη της ως στοιχείο), δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα. Με τις εφημερίδες της εποχής και το οπτικό υλικό μαζί, μπορείς όμως.


Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

1) Στον συγκεκριμένο αγώνα, ο Οσφπ έχανε ήδη 1-0 με γκολ από το 46ο λεπτό. Η «σύσταση» έγινε στο 81ο λεπτό, για λόγους «προστασίας» του ίδιου του παίχτη και για να μην αποβληθεί. Η «Ηχώ» και το «Φως» δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Πουθενά δεν αναφέρεται οτι του έκανε συστάσεις για να ΜΕΙΩΣΕΙ την απόδοσή του. Έτσι και αλλιώς έμεναν μόλις ... 9 λεπτά για την λήξη, αν ήθελε να του πει να «μειώσει» την απόδοση θα το έκανε πολύ νωρίτερα για να μην κινδυνέψει περισσότερο χρόνο ο Παναθηναϊκός. 

«Τον οποίον είχε αντιληφθεί να αγωνίζεται προηγουμένως - και εις δύο συγκεριμένες περιπτώσεις - υπερβολικά δυναμικά και του έκαμε σύστασιν, όπως αγωνίζεται ηπίως και μέσα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι»

«έκανε ωρισμένες συστάσεις στον παίχτη γιατί είχε κάνει προηγουμένως δύο σκληρά φάουλ»


(Πηγή «Ηχω» - «Φως» 23/11/67)

Λίγο νωρίτερα ο Σιδέρης είχε «ξαπλώσει» εν ψυχρώ τον Οικονομόπουλο και έτρεξαν 4 συμπαίχτες του Οικονομόπουλου να απωθήσουν τον Σιδέρη. Ο διαιτητής Κιτσούκαλης, δεν τον αποβάλει. Το γεγονός αυτό αναφέρεται στις εφημερίδες της εποχής (ανωτέρω φώτο) αλλά αποτυπώθηκε και στον τηλεοπτικό φακό.


«Ο Σιδέρης εξενευρίσθη και εκτύπησε εν ψυχρώ τον Οικονομόπουλο...»

(Πηγή Εφημερίδα «Ομάδα» 28/11/1967)

2) Ο Σιδέρης ΔΕΝ θα μπορούσε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να αποτελεί μεγάλη απειλή, γιατί ήταν .... τραυματίας όπως ο ίδιος δήλωσε!!!

(Πηγή Εφημερίδα «Ομάδα» 28/11/1967)

Όλη η ομάδα του Οσφπ είχε κακή απόδοση, μάλιστα «οι παίχτες της δε εξηφανίσθησαν από το γήπεδο». Η κακή εμφάνιση οδήγησε σε ... νεύρα «υπήρξαν τρομερά παραπονιάρηδες έναντι του διαιτητή κου Κιτσούκαλη, οποίος κάθε άλλο παρά τους ηδίκησε, τα δε παράπονα και οι διαμαρτυρίες τους εξενεύρισαν αυτούς τους ιδίους αλλά και τους 28.000 θεατές του αγώνα»

 (Πηγή «Μακεδονία» 23/11/67)

3) Ο αγώνας δεν ήταν «ουρανοκατέβατος». Ο ίδιος ο Παττακός αμφισβήτησε μέχρι και το γκολ (άρα πως θα μπορούσε να προτρέπει τον Σιδέρη να ... μην αποδίδει καλά!). Ο Οσφπ προερχόταν ήδη απο δύο σερί ήττες (με Βύζαντα και Παοκ), μάλιστα η ήττα με τον Βύζαντα έγινε μέχρι δίσκος 45 στροφών (!) και έχασε την πρωτοπορία. Ενδεχόμενη αποβολή του Σιδέρη, σε συνδυασμό με την κακή εικόνα της ομάδας, θα έφερνε τον Οσφπ σε δεινή θέση στον επόμενο εντός έδρας αγώνα (με την Αεκ) και τριγμούς στον σύλλογο.


Η αγωνιστική πτώση του Οσφπ συνεχίστηκε στο ντέρμπυ με την Αεκ στο Καραϊσκάκη (03/12/67), όπου γνώρισε την ήττα με 4-1 και τον Σιδέρη εκ των διακριθέντων του αγώνα. Μίας ήττας που προστέθηκε στο αρνητικό σερί και ανάγκασε το ΔΣ να διώξει τον Μπούκοβι (13/12/67), για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν.

 

 (Πηγή «Ομάδα» 5/12/67)

4) Ο Παττακός την επόμενη χρονιά πανηγύριζε το κύπελλο του 1968 μέσα σε χαμόγελα, σε ανέμελα ενσταντανέ με την ομάδα του Οσφπ και τον Σιδέρη δίπλα του. Με αντίπαλο .... τον Παναθηναϊκό! Πιθανόν να τον ευχαριστούσε ο Σιδέρης που τον «συγκράτησε» πέρυσι και δεν απεβλήθη στην Λεωφόρο. Τον ίδιο Σιδέρη που τον τιμούσε με την παρουσία του ο Ασλανίδης στα εγκαίνια του μαγαζιού του!

(Πηγή Αθλητική Ηχώ 22/7/1968 και 24/4/1969)

Συμπέρασμα:  Η αρχική φωτογραφία όπως και τα σχόλια των εφημερίδων, λένε την αλήθεια. Ο Σιδέρης προστατεύτηκε για να μην αποβληθεί. Όχι για να μην χάσει ο Παναθηναϊκός. Όμως το τμήμα προπαγάνδας του λιμανιού δουλέυει επί χρόνια υπερωρίες και κάνει το άσπρο - μαύρο. Προς όφελός τους. Εν αντιθέσει με εμάς, που δεν ειμαστε ικανοί ούτε να αμυνθούμε (πόσο μάλλον να ... προπαγανδίσουμε). 

Σχόλια