Tα λεφτά και οι δηλώσεις δεν παίζουν μπάσκετ, οι παίχτες παίζουν ...

Ευχαριστούμε για την «φιλοξενία»

Στις 8 Μαϊου 1966 ο Παοκ θα «φιλοξενήσει» τον Παναθηναϊκό και τον Αυστριακό διαιτητή Όφλεν για τον αγώνα της 24ης αγωνιστικής. Ο τελευταίος είμαστε βέβαιοi οτι ακόμα και σήμερα (αν ζει) θα θυμόταν κάθε λεπτομέρεια της αναμέτρησης Το τελικό αποτέλεσμα (νίκη 1-3 του Παναθηναϊκού) ήταν αναμενόμενο, όχι όμως και οι συνθήκες του αγώνα.


«Μείωσε ο Θεοφανίδης σε 1-2 στο 63'. Οι παίκτες μας, θεωρώντας ότι το τρίτο γκολ ήταν οφσάιντ, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον αυστριακό διαιτητή Όφλεν – τόσο έντονα που ο ίδιος πέφτει στο χορτάρι... Με σκισμένη φανέλα, και με ισχυρή συνοδεία Χωροφυλακής, ο Όφλεν αποσύρεται στα αποδυτήρια απειλώντας να διακόψει το παιχνίδι. Στο γήπεδο αρχίζει ξήλωμα των διαφημιστικών πινακίδων, και ακούγονται απειλές για το τι θα συμβεί αν ο διαιτητής πραγματοποιήσει την απειλή του. Μετά από μισή ώρα παραμονής στα αποδυτήρια, ο Όφλεν συνέχισε και ολοκλήρωσε το ματς...»


«Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού που παρακαλεί θερμώς τον Κο Όφλεν να συνεχίση τον αγώνα. Κατόπιν αυτού ο Κος Όφλεν εκτιμών την ιπποτική στάση των αντιπάλων του Παοκ αποφάσισε να συνεχίση τον αγώνα»



Τα επειδόδια ξεκίνησαν με αφορμή το τρίτο γκολ του τριφυλλιού καθώς οι οπαδοί των γηπεδούχων θεώρησαν οτι ο Παναγιωτίδης του Παναθηναϊκού βρισκόταν σε θέση οφσαιτ. Λησμόνησαν όμως οτι η τροφοδότηση του έγινε από πλάγιο άουτ, άρα βάσει των κανονισμών ΔΕΝ υπάρχει οφσαϊτ. Ξέχασαν ακόμα και το προφανές πέναλτυ που δεν σημειώθηκε εις βάρος τους και θα μετέτρεπε την μεγάλη νίκη, σε θρίαμβο.


Το τι έγινε στα αποδυτήρια και πως «σώθηκε» η ομάδα του δικέφαλου του Βορρά, το διαβάζουμε με λεπτομέρεια την επόμενη (9-6-1965).

«Δεν μπορώ να συνεχίσω τον αγώνα κάτω από τέτοιες συνθήκες, είπε. Στράφηκε στον λάινσμαν, δείχνοντας μας το ματωμένο πρόσωπο στο οποίο διακρίνονταν τρείς (3) σχισμές τριών εκατοστών περίπου... Του ειπώθηκε στη συνέχεια πως αν δεν συνεχίση τον αγώνα το γήπεδο του ΠΑΟΚ θα γίνει ΠΕΡΟΥ». 


Παρότι βάσει οδηγιών της Φιφα ήταν υποχρεωμένος να διακόψει (μετά τον τραυματισμό του αλλά και την εισβολή των οπαδών) την αναμέτρηση η ψύχραιμη στάση του Παναθηναϊκού που «αρνήθηκε» να αξιοποιήσει την συγκυρία αυτή, αλλά ήθελε να συνεχίσει ο αγώνας στο γήπεδο και όχι στα ... χαρτιά, μέτρησε ώστε να γλυτώσει ο Παοκ τον μηδενισμό αλλά και τον διεθνή διασυρμό.

Ο αγώνας αυτός 2 χρόνια μετά (7-2-68), θα χρησιμοποιηθεί στην «προπαγάνδα» από ενα πατσαβουρόχαρτο που «ανακαλύφθηκε» όλως περιέργως σε έλεγχο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Περισσότερα για εκείνη την ...ιστορία, εδώ .

Θα περάσουν αρκετά χρόνια, μέχρι να βρεθεί ο Παοκ σε παρόμοια θέση και να εκμεταλευτεί αυτός ένα άδειο κουτάκι μπύρας (το οποίο κακώς πετάχτηκε και ορθά τιμωρήθηκε η ομάδα για την ενέργεια αυτή), ένα τραύμα που ως εκ θαύματος ... μετατοπίστηκε, ένα δίχτυ στο κεφάλι και μια αναπηρική καρέκλα για κερδίσει στα χαρτιά τους 3 βαθμούς ενώ στον αγωνιστικό χώρο έχανε με 1-0.

Σχόλια